Krónikus hólyaggyulladás - van megoldás?

Krónikus hólyaggyulladás - van megoldás?

Dr. Csutak Magdolna Létrehozva: 2021.10.18 08:20

Már sokadszor küzd fájdalmas hólyaghuruttal, hólyaggyulladással, a többedik antibiotikum kúrát végzi, mégis visszatér a probléma? Erről a kínzó és sokszor makacs betegségről, vagyis a krónikus húgyúti gyulladásról és annak megoldási lehetőségeiről beszélt dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa. 

Mikor beszélhetünk krónikus hólyaggyulladásról?

Idült, krónikus vagy visszatérő húgyhólyag-gyulladásról akkor beszélünk, ha a húgyhólyag nyálkahártyájának bakteriális gyulladása tartósan fennáll, vagy egy éven belül legalább háromszor jelentkezik heveny gyulladás.
A krónikus hólyaghurut kezelése gyakran összetett.Számos faktor hozzájárulhat a rendszeresen kiújuló betegséghez, amit sokan (tévesen) felfázás néven emlegetnek. Ilyen hajlamosító tényező lehet például a vesekő vagy húgyhólyagkő, a menopauza során változó ösztrogénszint, a normálistól eltérő felépítésű vagy működésű vizeletkiválasztó rendszer, a nemi élet (főként gyakori partnerváltással) és a genetikai hajlam. 
- Mindenképpen fontos urológushoz fordulni, ha másodszor-harmadszor is visszatér a hólyaggyulladás, hiszen ilyen esetben nem elég csupán a fájdalomcsillapítás, általános gyulladáskezelés. Az urológia vizsgálatok célja ilyenkor az esetleges anatómiai és élettani eltérések kizárása. Ehhez szükséges lehet a külső nemi szervek megtekintése, a húgycső áttapintása, a vizelet üledék- és bakteriológiai vizsgálata, a húgycső-váladék bakteriológiai és speciális vizsgálata, az ultrahang vizsgálat, valamint cisztoszkópia, vagyis a húgyhólyag-tükrözés – ismerteti dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ urológusa.  – Ahhoz, hogy kikerülhető legyen a betegséggel való „ping-pongozás”, vagyis a fertőzés oda-vissza adása, fontos a partner, partnerek urológiai vizsgálata is.

Orvosi kezelés és életmód tanácsok

A kiújuló hólyaggyulladás okának felderítésében segíthet a hólyagtükrüzés.Amikor megtörtént a krónikus hólyaggyulladás alapos kivizsgálása, elrendelhető a szükséges kezelés – nyilvánvalóan a kiinduló ok ismeretében. Szóba jöhet hosszú távú, legalább fél évig szedett alacsony dózisú antibiotikum, az antibiotikum szükség szerinti szedése (például az első tünetek megjelenésekor), vaginális ösztrogén-terápia (hacsak nem szed valaki már szájon át szájon át szedhető ösztrogénpótló gyógyszert), és természetesen kezelést igényel egy anatómiai, vagy funkcióbeli eltérés is.
Mindemellett bizonyos életmódbeli változtatásokkal is sokat lehet tenni a kiújulás megelőzéséért. Fontos betartani az alábbiakat:

  • Napi kb. 3 liter folyadék (elsősorban víz, korlátozottan vörösáfonya-lé) fogyasztása, ami segíthet a baktériumok kiürítésében.
  • Gyakori vizelés, a visszatartás kerülése.
  • Vizelés után az elölről hátra irányuló vécépapír használat.
  • Kádas fürdő helyett zuhanyozás.
  • Illatosított fürdőtermékek helyett natúr szappan és bőséges víz a mosakodáshoz. Ugyancsak kerülendő az illatosított intim termékek (betétek, spray-k) használata.
  • Fogamzásgátlásnál a spermicid termékek felváltása a nőgyógyásszal egyeztetett megoldásra.
  • Szexuális együttlét után a hólyag minél előbbi kiürítése.

Csutak doktornő szerint nem szabad elsiklani a pszichés tényezők felett sem. Ugyanis ha a fizikai tüneteket okozó állapotnál kizárták a szervi okokat, érdemes lelki oldalról is közelíteni az „üzenethez”, ami a testtől érkezik. Például a hosszantartó stressz a szervezet számára nagyon megterhelő, a szervezet feléli energiáit, ezáltal az immunrendszer összeomlik, megnyitva az utat a testi megbetegedések kialakulásához, fennmaradásához, vagy kiújulásához. Ilyen esetben érdemes mentális-pszichés támogatást és megfelelő stresszkezelő módszert keresni. 

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

1 hete el nem muló húzó egyoldali herefájdalom/mellekhere/ondovezetek fajdalom

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalomkeltő

Először voltam önöknél, dr. Csutak Magdolna urológus doktornőnél. Nagyon kedves, bizalomkeltő, alapos szakorvos. Szívesen jövök vissza hozzá.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok