Baktérium a vizeletben

Baktérium a vizeletben

Módosítva: 2024.03.11 12:00

Ha baktériumok mutathatóak ki a vizeletben, az általában arra utal, hogy valamilyen típusú húgyúti fertőzés (UTI) áll fenn. A bakteriális húgyúti fertőzés (UTI) olyan betegség, amelyet baktériumok okoznak az urogenitális rendszerben. Az UTI általában a húgyhólyagban vagy a vesékben kezdődik, és kellemetlen tüneteket okoz, mint például fájdalmas vizelés, gyakori vizelési inger, és alhasi fájdalom. Fontos, hogy időben felismerjék és kezeljék, mivel az egész testre kihatható súlyos szövődményeket okozhat.

Mi az a vizeletvizsgálat és hogyan történik?

Előfordulhat, hogy baktériumot mutat a vizeletvizsgálat eredménye?

Mit jelent, ha baktériumok vannak a vizeletben?

Milyen fertőzésekre utalhat a baktérium a vizeletben?

Mi okozhat bakteriális húgyúti fertőzést?

Milyen baktériumok fordulhatnak elő a vizeletben?

A baktériumok az urogenitális rendszer mely részén okoznak fertőzést?

Milyen tünetei vannak a baktériumok okozta húgyúti fertőzésnek?

Mi a teendő, ha baktériumok vannak a vizeletben?

Ha baktériumok vannak a vizeletben, hogyan kezelik?

Milyen hosszútávú következménye van a nem eradikált baktériumnak a vizeletben?

Online Bejelentkezés

Dr. Bajor Gábor

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

A vizeletben talált baktériumokkal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a vizeletvizsgálat és hogyan történik?

A vizeletvizsgálat az egyik leggyakrabban elvégzett diagnosztikai vizsgálat. A vizeletvizsgálat során az orvos vagy a laboratóriumi technikus elemzi a vizeletet, hogy információt szerezzen a testben lévő állapotokról.

A vizeletvizsgálat során a vizeletmintát egy tiszta tartályba gyűjtik össze, majd laboratóriumi vizsgálatra küldik. A vizsgálat során a vizeletben különböző dolgokat néznek, például a vizelet színét, szagát, sűrűségét, pH-ját, fehérje- és cukortartalmát, valamint a vizeletben lévő sejtek, bakériumok és egyéb anyagok jelenlétét.

A vizeletvizsgálatnak számos oka lehet. A leggyakrabban a rutin laborvizsgálattal együtt végzik. A vizeletvizsgálat segíthet az orvosnak meghatározni, hogy valaki esetleg vesebetegségben, cukorbetegségben, netán húgyúti fertőzésben vagy más egészségügyi problémában szenved-e. A vizsgálat lehetővé teszi, hogy felismerésre kerüljön a vesekárosodás, a baktériumok vagy más kórokozók okozta fertőzések, a húgyúti kövek és más egyéb problémák. Emellett a vizeletvizsgálat segíthet az orvosnak nyomonkövetni a beteg állapotának változásait, vagy ellenőrizni, hogy a betegség kezelése hatékony-e.

Előnye a vizeletvizsgálatnak, hogy a általában nem fájdalmas és egyszerűen elvégezhető.

Előfordulhat, hogy baktériumot mutat a vizeletvizsgálat eredménye?

Igen,  megeshet, hogy a vizeletben baktériumok jelenlétét mutatja ki a vizsgálat. A vizeletben található baktériumok a húgyúti fertőzések egyik leggyakoribb okozói. A húgyúti fertőzések olyan betegségek, amelyek akkor fordulnak elő, amikor a baktériumok bejutnak a húgyúti rendszerbe, és ott fertőzést okoznak, majd a vizeletben megjelennek.

A vizeletvizsgálat során megvizsgálják a vizeletmintát, hogy megnézzék, vannak-e baktériumok a vizeletben. Ha a vizeletvizsgálat pozitív eredményt mutat a baktériumokra, akkor az azt jelenti, hogy baktériumok vannak a vizeletben, ami jelzi, hogy a betegnél húgyúti fertőzés áll fenn.

Mit jelent, ha baktériumok vannak a vizeletben?

Ha a vizeletvizsgálat eredménye baktériumok jelez a vizeletben, akkor ez azt mutatja, hogy húgyúti fertőzés áll fenn. A baktériumok bejutnak a húgyúti rendszerbe, és fertőzést okoznak a húgyhólyagban, a húgycsőben, a vesékben vagy a vizeletelvezető-rendszer más részeiben..

A baktériumok okozta húgyúti fertőzések tünetei sokfélék lehetnek, többek között a vizelési nehézségek, az égő érzés vizeléskor, a gyakori vizelési inger, a vizelet színének vagy szagának változása, és a fájdalom a hát vagy a has alsó részén jelentkezhet. Ha vizeletben talált baktériumok nincsenek kezelve, akkor súlyosabb problémákhoz is vezethet, például vesemedence-gyulladáshoz vagy veseelégtelenséghez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen fertőzésekre utalhat a baktérium a vizeletben?

A baktériumok jelenléte a vizeletben húgyúti fertőzésekre utal. A húgyúti fertőzések nagyrészt baktériumok okozta betegségek, amelyek a húgyutak különböző részeit fertőzik, beleértve a húgycsövet, a hólyagot, vagy a vesemedencét. A leggyakoribb baktériumok, amelyek húgyúti fertőzéseket okoznak, a Escherichia coli (E. coli) és a Klebsiella.

A vizeletben kimutatott baktériumok más betegségekre is utalhat, például vesekövességre, prosztatagyulladásra vagy nemi úton terjedő fertőzésekre (STI-k). Az orvos általában további vizsgálatokat is kér, hogy meghatározza a baktériumok jelenlétének okát a vizeletben és a megfelelő kezelést javasolja.

Mi okozhat bakteriális húgyúti fertőzést? 

A bakteriális húgyúti fertőzés (UTI) a baktériumok bejutásából ered, amelyek az urogenitális rendszerbe kerülnek, és szaporodnak a húgyhólyagban vagy a vesékben. A leggyakoribb  baktériumok az E. coli, de más mikroorganizmusok is okozhatnak UTI-t, mint például a Klebsiella, a Proteus, a Pseudomonas és a Staphylococcus aureus baktériumok. Az UTI leggyakoribb okai közé tartoznak:

 • Nőknél az anatómiai felépítés: a nőknél a húgycső rövidebb, mint a férfiaknál, így a baktériumok könnyebben bejuthatnak a húgyhólyagba és a vesékbe., és úgynevezett ascendáló bakteriális fertőzés alakul ki.
 • Szexuális aktivitás: a nemi élet során a baktériumok könnyebben jutnak be a húgycsőbe, majd jelennek meg a vizeletben.
 • Higiéniai szokások: a nem megfelelő higiéniai szokások, például az egészségügyi betét nem megfelelő használata, vagy a WC-papír helytelen használata is hozzájárulhatnak a baktériumok okozta fertőzések kialakulásához.
 • Immunitási problémák: az immunrendszer gyengülése vagy károsodása is hajlamosíthat az UTI kialakulására.
 • Veseelégtelenség: a veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a baktériumok okozta fertözések gyakoribbak, mivel a vesék nem tudják hatékonyan eltávolítani a baktériumokat a szervezetből.
 • Cukorbetegség: Cukorbetegségben a vizeletben glukózt található, ami megfelelő táptalajul szolgál a baktériumok és gombák elszaporodásához, ha a betegség nincs kezelve, vagy a higiéniai szokások nem megfelelőek.

Egyéb egészségügyi állapotok: például az enyhe vagy súlyos prosztatagyulladás, hólyag vagy vesekő, vagy a húgyhólyag károsodása is hajlamosíthat a baktériumok általi fertőzések kialakulására.

Milyen baktériumok fordulhatnak elő a vizeletben?

A vizeletben különböző baktériumok fordulhatnak elő, amelyek húgyúti fertőzéseket okozhatnak. A leggyakoribb baktériumok a vizeletben, amelyek megjelenhetnek és húgyúti fertőzésekért felelősek, az alábbiak:

 • Escherichia coli (E. coli): Ezek a baktériumok az egyik leggyakoribb kórokozói a húgyúti fertőzéseknek, és általában az emésztőrendszerben található. A nők esetében gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál, és a vizeletben kimutatható.
 • Klebsiella: Ezek a baktériumok szintén gyakran okoznak húgyúti fertőzéseket, különösen az idősebb emberek és a gyengébb immunrendszerű emberek esetében, és a vizeletben szintén megtalálható a fertőzéskor.
 • Proteus: Ezek a baktériumok a vizeletben található kristályokat képesek létrehozni, ami vesekövet vagy hólyagkövet eredményezhet.
 • Enterococcus: Ezek a baktériumok a belekben találhatók, és amikor húgyúti fertőzéseket okoznak, a vizeletben megjelennek.
 • Pseudomonas aeruginosa: Ezek a baktériumok ritkábban fordulnak elő, de súlyosabb fertőzéseket okozhatnak, és kórházban előforduló fertőzések nagy százalékáért is felelős lehet.

Az orvos általában a vizeletben kimutatott eredményekre támaszkodik a baktériumok azonosításakor, és az általánosan javasolt antibiotikum-kezelés megkezdése előtt további vizsgálatokat is végezhet.

Kapcsolódó cikkünk

Éjszakánként többször vizelnie kell? Ez lehet az oka

Mindenkivel előfordul, hogy egy-egy éjszaka fel kell kelnie vizelni, illetve egy felfázás, vagyis húgyúti fertőzés során akár többször is jelentkezhet az éjszakai vizelési inger. De vajon az akut betegségen kívül mi lehet az oka a gyakori éjjeli pisilésnek, és miért jelenthet ez akár komoly problémát? A nocturia jelenségéről dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa beszélt.

A baktériumok az urogenitális rendszer mely részén okoznak fertőzést?

A baktériumok az urogenitális rendszer különböző részein okozhatnak fertőzést. Az urogenitális rendszer a húgyutakat és a nemi szerveket foglalja magában. Az leggyakoribb fertőzések helye:

 • Húgycső: Az urethra vagy húgycső az a cső, amelyen keresztül a vizelet a hólyagból a külvilágra ürül. A húgycső fertőzése a húgycsőgyulladás vagy urethritis nevű betegséget okozhatja.
 • Hólyag: A hólyag az a szerv, amelyben a vizelet ideiglenesen tárolódik, mielőtt kiürülne a testből. A hólyag fertőzése a hólyaghurut vagy cystitis nevű betegséget okozhatja.
 • Vesék: A vesék a vizeletet a testből kiválasztó szervek. A vesék fertőzése a vesemedencegyulladást vagy pyelonephritis nevű betegséget okozhatja.
 • Prosztata: A prosztata a férfiaknál a hógyhólyag alatt elhelyezkedő mirigy.  A prosztata baktériumok okozta fertőzése a prosztatagyulladás.
 • Nemi szervek: A nemi szervek, mint például a hüvely és a pénisz, is fertőzött lehet. Ezek a fertőzések általában szexuális úton terjednek, és nemi úton terjedő fertőzéseket (STI-k) okozhatják.

Tehát, amikor a vizeletvizsgálat során baktériumok mutathatók ki a vizeletben, akkor az a fentebb említett bármelyik fertőzött helyről származhat.

Milyen tünetei vannak a baktériumok okozta húgyúti fertőzésnek?

A húgyúti fertőzések tünetei különbözőek lehetnek, attól függően, hogy az urogenitális rendszer mely részét érinti a fertőzés. Ha a baktériumok okozta fertőzés a húgyhólyagban van (cisztitisz), akkor az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • gyakori és erős vizelési inger
 • fájdalmas vizelés (égető, csípő érzés)
 • homályos, kellemetlen szagú vagy véres vizelet
 • alhasi fájdalom vagy görcsök
 • általános rossz közérzet, fáradtság

Ha a fertőzés a vesékben van (pyelonephritis), akkor a tünetek általában súlyosabbak lehetnek, és az alábbiakat is magukban foglalhatják:

 • magas láz
 • hátfájás vagy oldalsó fájdalom a test egyik oldalán
 • hányinger vagy hányás
 • hidegrázás vagy izzadás

Ha azonban a fertőzés a húgycsőben van (urethritis), akkor az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • égő érzés a vizelés során
 •  gyakori vizelési inger,
 • húgycső váladékozás
 • a húgycső körüli terület duzzanata és fájdalma.

Azonban, nem mindig van tünete a húgyúti fertőzéseknek. Néha a baktériumok oozta fertőzés tünetmentes, különösen idős embereknél vagy olyan embereknél, akiknek gyenge az immunrendszerük. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse magát, ha fennáll a fertőzés kockázata, vagy ha bármilyen tünetet észlel. A korai felismerés és a baktériumok kezelése segíthet elkerülni a súlyosabb szövődményeket, és elősegítheti a korábbi gyógyulást.

Mi a teendő, ha baktériumok vannak a vizeletben?

Ha baktériumokat találtak a vizeletben a vizeletvizsgálat során, akkor nagy valószínűséggel húgyúti fertőzés áll fenn. A húgyúti fertőzések általában antibiotikumos kezelést igényelnek, amelyet csak orvos írhat fel. Ezért az első lépés az, hogy forduljon orvoshoz, ha vizeletvizsgálat során baktériumok mutathatók ki a vizeletében.

Az orvos általában további vizsgálatokat is elvégezhet annak érdekében, hogy meghatározza a fertőzés típusát, helyét és súlyosságát. Az antibiotikumos kezelés hatékony a húgyúti fertőzések kezelésében, és többnyire pár napos terápiára van csupán szükség. Azonban fontos betartani az orvos által adott utasításokat, az adagolást és az antibiotikum szedésének időtartamát, még akkor is, ha a tünetek javulni kezdenek.

Emellett vannak olyan életmódbeli változtatások is, amelyek segíthetnek megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását vagy ismétlődését, például:

 • Sok folyadék fogyasztása (elsősorban víz)
 • Gyakori vizelés, hogy a baktériumok hamarabb távozzanak
 • Alapos higiénia (például a nemi szervek helyes tisztítása)
 • Kerülni a tartósan nedves fürdőruhát vagy az alsóneműt
 • Vizelési inger esetén mosdóba menni, és nem pedig "tartogatni"

Fontos az is, hogy ha ismétlődő húgyúti fertőzése van, akkor tájékoztassa erről az orvosát, mivel szükség lehet további vizsgálatokra, és az antibiotikumos kezelés esetleg hosszabb ideig tartó terápiát igényelhet.

Ha baktériumok vannak a vizeletben, hogyan kezelik?

A vizeletben kimutatott baktériumok antibiotikumokkal kezelendők. A pontos kezelési terv attól függ, hogy milyen típusú baktériumok vannak a vizeletben, valamint az egyéb tényezőktől, például a beteg egészségi állapotától és az esetleges szövődményektől. Az antibiotikumokat orálisan vagy injekció formájában lehet beadni, a fertőzés súlyosságától és típusától függően.

A kezelés időtartama általában 3-7 nap, de súlyosabb esetekben hosszabb ideig is eltarthat. Fontos, hogy a beteg kövesse az orvos utasításait és a teljes antibiotikum-kúrát befejezze, még akkor is, ha az állapota javulni kezd. Ez segít elkerülni a bakteriális rezisztencia kialakulását és megakadályozni a fertőzés visszatérését.

Az antibiotikumok mellett  fontos, hogy az elegendő folyadékbevitel, hogy segítsék a vizeletben kimutatott  fertőzést okozó baktériumok kiürülését. Az érintett személynek kerülnie kell az alkoholt és a koffeintartalmú italokat, amelyek irritálhatják a húgyhólyagot, valamint a cukros és szénsavas italokat, amelyek táptalajt biztosíthatnak a baktériumok számára.

Ha a fertőzés komplikációkkal jár, az orvos más kezelési lehetőségeket is javasolhat, például fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket .A legjobb, azonnal orvoshoz fordulni,ha a húgyúti fertőzés tünetei jelennek meg, hogy a fertőzést időben és hatékonyan kezelni tudják.

Milyen hosszútávú következménye van a nem eradikált baktériumnak a vizeletben?

Ha a vizeletben felfedezett baktériumok nincsenek megfelelően és időben kezelve, akkor annak hosszú távú következményei lehetnek. Az alábbiakban néhány lehetséges következmény  olvasható:

 • Krónikus húgyúti fertőzések:A nem megfelelően elindított terápia a vizeletben felfedezett baktériumok esetén  krónikus problémává válhat, ami fájdalmat, gyulladást és gyakori vizeletürítést okozhat.
 • Vesekárosodás: A vese baktériumok okozta fertőzése, ha nemkezelik, súlyosbodhat és a vesék károsodásához vezethet. Ez krónikus vesebetegséghez vezethet, amely végzetes lehet, ha nem kezelik időben.
 • Szövődmények terhesség alatt: A baktériumok okozta húgyúti fertőzések terhesség alatt veszélyesek lehetnek mind az anyára, mind a magzatra nézve. A nem kezelt vagy nem megfelelően kezelt fertőzések növelhetik a koraszülés és a csecsemő alacsony születési súlyának kockázatát.
 • Bakteriális szepszis: A baktériumok okozta fertőzés elterjedhet a véráramban, és súlyos szövődményeket okozhat, például bakteriális szepszist.

Ezért fontos, hogy a vizeletben a baktériumok dőben felismerésre kerüljenek, megfelelően kezeljék,  elkerüljve a lehetséges hosszú távú következményeket.

Összefoglalva, a baktériumok jelenléte a vizeletben azt jelezheti, hogy valamilyen húgyúti fertőzés van jelen, például cystitis vagy pyelonephritis. A tünetek közé tartozik a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, hátfájás és láz. Ha baktériumot találnak a vizeletben, az antibiotikumokkal kezelhető. Fontos, hogy a beteg kövesse az orvos utasításait és a teljes antibiotikum-kúrát befejezze, még akkor is, ha az állapota javulni kezd. A nem eradikált baktériumok hosszú távon szövődményekhez vezethetnek, például krónikus húgyúti fertőzésekhez. 

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK