Hüvelysüllyedés: ezek a tünetek

Hüvelysüllyedés: ezek a tünetek

Módosítva: 2024.06.08 23:28

Napjainkban sok nő szenved a hüvelysüllyedés által okozott kellemetlenségektől, mégis sokan nem ismerik fel vagy nem veszik elég komolyan ezeket a tüneteket. A hüvelysüllyedés egy olyan állapot, amelyben a medencefenék izmai és szalagjai meggyengülnek vagy megsérülnek, aminek eredményeként a medencei szervek lefelé süllyednek a hüvelyben. Ez sokféle kellemetlen tünetet okozhat, amelyek jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és az egészséget.

Mit is jelent a hüvelysüllyedés?

A hüvelysüllyedés tünetei általánosságban

A hüvelysüllyedés tünetei részletesebben: Látható és érezhető kidudorodás

A hüvelysüllyedés tünetei részletesebben: Kismedencei diszkomfort

A hüvelysüllyedés tünetei részletesebben: Vizelet-és széklettartási problémák

A hüvelysüllyedés tünetei részletesebben: Specifikus tünetek

Mit is jelent a hüvelysüllyedés?

A hüvelysüllyedés, más néven vaginalis prolapsus, olyan állapot, amelyben a hüvelyfal meggyengül és a környező szervek, mint például a méh, a húgyhólyag vagy a végbél, a normál helyzetükhöz képest lejjebb süllyednek. Ez az állapot a medencefenék izmainak és szalagjainak meggyengülése vagy sérülése miatt alakul ki. A hüvelysüllyedés különböző típusai és súlyossági fokozatai ismertek.

Típusai

 • Cystocele (Húgyhólyagsüllyedés): A húgyhólyag süllyedése úgy, hogy a hüvely elülső falát domborítja bel.
 • Rectocele (Végbélsüllyedés): A végbél süllyedése a hüvely hátsó falán keresztül.
 • Uterine Prolapse (Méhsüllyedés): A méh süllyedése a hüvelyen keresztül.
 • Enterocele (Bélkacs előesése): A vékonybél előesése a hüvely felső részén keresztül.

Súlyosság Fokozatai

A hüvelysüllyedés súlyossága több fokozatban mérhető, és ez meghatározza a tünetek intenzitását:

A hüvelysüllyedés tünetei általánosságban

A hüvelysüllyedés tünetei nagyon változatosak lehetnek, attól függően, hogy melyik szerv érintett és milyen mértékű a süllyedés. Általánosságban a hüvelysüllyedés tünetei a következők lehetnek:

Általános Tünetek

 • Látható és érezhető kidudorodás
  • A hüvelysüllyedés tünetei esetén jellemző kidudorodás tapintható és vizuálisan észlelhető a hüvelyben vagy a hüvely nyílásánál. Ez a kidudorodás vagy csomó lehet állandó vagy időszakos, és előfordulhat, hogy csak bizonyos tevékenységek során, például hosszabb állás vagy fizikai megterhelés után jelentkezik.
 • Kismedencei diszkomfort érzés:
  • A hüvelysüllyedés tünetei során medence területén gyakran tapasztalható nehéz vagy húzó érzés, amely idővel súlyosbodhat, különösen hosszabb ideig tartó állás után. A nyomásérzés szintén jelentkezhet, ami tovább fokozza a hüvelysüllyedés kellemetlenségét.
 • Fájdalom:
  • Gyakori a kismedencei fájdalom vagy kellemetlen érzés a hüvelysüllyedés tünetei között, ami fizikai aktivitás során fokozódhat. A fájdalom gyakran megnehezíti a mindennapi tevékenységeket és csökkenti a munkavégző képességet.
 • Vizelet- és széklettartási problémák:
  • A hüvelysüllyedés gyakran járhat vizeletinkontinenciával, vagyis az akaratlan vizeletvesztéssel. A vizelet- és széklettartási nehézségek további zavart okozhatnak a mindennapi életben, és hajlamosíthatnak a gyakori húgyúti fertőzésekre.
 • Szexuális problémák:
  • Közösülés során fájdalom vagy kellemetlen érzés jelentkezhet hüvelysüllyedés esetén. Ezenkívül a hüvelysüllyedés csökkentheti a szexuális érzékenységet és vágyat, befolyásolva ezzel a szexuális élet minőségét.

Specifikus tünetek a prolapsus típusától függően

 • Cystocele (Húgyhólyagsüllyedés):
  • Vizeletürítési nehézségek.
  • Gyakori vizelési inger vagy nehézség a hólyag teljes kiürítésében.
 • Rectocele (Végbélsüllyedés):
  • Székletürítési nehézségek.
  • Székrekedés vagy hiányos székletürítés érzése.
 • Méhsüllyedés:
  • Kidudorodás érzése a hüvelyben vagy a hüvely nyílásánál.
  • Méhszövet kilógása a hüvelyből.
 • Enterocele (Bélkacs előesése):
  • Nyomásérzés vagy fájdalom a hüvely felső részében.
  • Bélmozgási problémák vagy hasi diszkomfort.

   Kapcsolódó cikkünk

   Ilyen fokozatai vannak a méhsüllyedésnek

   A menopauza, a hüvelyi szülés, az elhízás és más tényezők is hajlamosíthatnak a méhsüllyedésre, amely az életkor előre haladtával egyre több nőt érint. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa szerint már a probléma enyhébb fokozatainál is fontos orvosi segítséget kérni, ugyanis az időben megkezdett kezelés súlyos állapotokat előzhet meg.

A hüvelysüllyedés tünetei részletesebben: Látható és érezhető kidudorodás

A hüvelysüllyedés tünetei közé tartozik a látható és érezhető kidudorodás, amely gyakran az egyik legszembetűnőbb jele ennek az állapotnak. A hüvelysüllyedés tünetei során a nők gyakran tapitanak egy csomót vagy kidudorodást a hüvelyben vagy a hüvely nyílásánál, ami az első tapasztalatkor nagy ijedtségre adhat okot. Azonban a tapintott a kidudorodás lehet állandó vagy időszakos, és a hüvelysüllyedés tünetei között előfordulhat, hogy csak bizonyos tevékenységek során, például hosszabb állás vagy fizikai megterhelés után jelentkezik.

A hüvelysüllyedés tünetei között a látható kidudorodás is gyakori, amely azt jelenti, hogy a hüvelyfal vagy más medencei szervek egyes részei előemelkednek a hüvelyből. Ez a kidudorodás nemcsak érezhető, hanem látható is, különösen súlyosabb esetekben. A hüvelysüllyedés tünetei során ez a kidudorodás tapinthatóvá válik.

A hüvelysüllyedés tünetei gyakran okoznak kellemetlenséget és diszkomfortot, különösen amikor az előboltosuló rész akár a hüvelybemeneten is tovább ér, és a fehérnemű kidörzsöli a nyálkahártyát. Ez a hüvelysüllyedés tünetei között az egyik legzavaróbb lehet, mivel a mindennapi tevékenységeket is megnehezítheti.

Összefoglalva, a hüvelysüllyedés tünetei közé tartozik a látható és érezhető kidudorodás, amely gyakran a legszembetűnőbb jele ennek az állapotnak. A hüvelysüllyedés tünetei között szereplő kidudorodás tapintható, vizuálisan észlelhető, és jelentős kellemetlenséget okozhat a mindennapi élet során.

A hüvelysüllyedés tünetei részletesebben: Kismedencei diszkomfort

A hüvelysüllyedés tünetei közé tartozik a kismedencei diszkomfort, amely számos nőt érinthet, és különböző formákban jelentkezhet. A hüvelysüllyedés tünetei között a kismedencei Hüvelysüllyedés: ezek a tünetekdiszkomfort az egyik leggyakoribb panasz, amely a hüvelysüllyedés előrehaladtával súlyosbodhat. A hüvelysüllyedés tünetei során a nők gyakran tapasztalnak húzó vagy nehéz érzést a kismedencei területen, amely hosszabb állás közben fokozódhat.

A hüvelysüllyedés tünetei között a kismedencei diszkomfort gyakran olyan érzéssel jár, mintha valami húzná lefelé a medence területét. Ez a húzó érzés a hüvelysüllyedés tünetei között különösen zavaró lehet, mivel folyamatosan jelen lehet, és rontja az életminőséget. A hüvelysüllyedés tünetei közé tartozó diszkomfortérzés gyakran állandó fáradtságot és kimerültséget okozhat, mivel a nőknek folyamatosan küzdeniük kell ezzel a kellemetlen érzéssel.

Ezenkívül a hüvelysüllyedés tünetei közé tartozó kismedencei diszkomfort néha fájdalommal is járhat. A hüvelysüllyedés tünetei között jelentkező fájdalom változó intenzitású lehet, és fizikai aktivitás, nehéz tárgyak emelése vagy hosszabb ideig tartó állás során fokozódhat. A hüvelysüllyedés tünetei közé tartozó fájdalom és diszkomfort gyakran megnehezíti a mindennapi tevékenységeket és csökkenti a munkavégző képességet.

A hüvelysüllyedés tünetei közé tartozó kismedencei diszkomfort az egyik leggyakoribb és legzavaróbb panasz, amely a húzó vagy nehéz érzéstől a fájdalomig terjedhet. A hüvelysüllyedés tünetei közé tartozó diszkomfortérzés és fájdalom jelentősen rontja az életminőséget és a mindennapi tevékenységek végzését. A hüvelysüllyedés tünetei súlyosbodhatnak a fizikai aktivitás és a hosszabb ideig tartó állás során, ami tovább fokozza a kellemetlenséget.

A hüvelysüllyedés tünetei részletesebben: Vizelet-és széklettartási problémák

A hüvelysüllyedés tünetei között gyakran jelentkeznek vizelet- és széklettartási problémák, ami komoly kényelmetlenséget és zavart okozhat a mindennapi életben.

 • Vizeletinkontinencia (akaratlan vizeletvesztés): Az állapot gyakran vezethet vizeletinkontinenciához, amikor az érintett hölgy nehezen tudja kontrollálni a vizeletürítést. A hüvelysüllyedés ezen tünete akár kis terhelés vagy köhögés hatására is jelentkezhet.
 • Nehézség a vizeletürítésben vagy székletürítésben: A hüvelysüllyedés gyakran megnehezíti a vizelet és a széklet kiürítését, ami kellemetlenséget okozhat. Az érintett hölgyek nehezebben tudják teljesen kiüríteni a hólyagot vagy a végbélt, ami diszkomfortot és akár fájdalmat is okozhat. És így, mivel a hólyag nem teljesen ürül ki, a vizelet pang, ami pedig a húgyúti fertőzés kockázatát növeli.
 • Gyakori húgyúti fertőzések: Az állapot gyengítheti a húgyhólyag környékét is, ami növeli a húgyúti fertőzések kockázatát. Gyakori vizeletürítés és vizeletinkontinencia esetén az érintett személyek hajlamosabbak lehetnek a húgyúti fertőzésekre, ami további kellemetlenséget és egészségügyi problémákat okozhat.

Ezek a vizelet- és széklettartási problémák összességében nagyban befolyásolhatják az érintett személy mindennapi életét és életminőségét. Ezért fontos az orvosi felügyelet és a megfelelő kezelés, hogy enyhítsük ezeket a tüneteket és javítsuk az életminőséget.

A hüvelysüllyedés tünetei részletesebben: Specifikus tünetek

Cystocele (Húgyhólyagsüllyedés):

A cystocele olyan állapot, amikor a húgyhólyag a hüvely elülső falán keresztül süllyed le.A hüvelysüllyedés tünetei közül ez általában a medencefenék gyengülése vagy sérülése miatt alakul ki. A következők a cystocele legjellemzőbb tünetei:

 • Vizeletürítési nehézségek: Az érintettek gyakran panaszkodnak arról, hogy nehezen tudnak vizelni, vagy hogy a vizeletürítés fájdalmas lehet.
 • Gyakori vizelési inger vagy nehézség a hólyag teljes kiürítésében: Az érintettek gyakran éreznek fokozott vizelési ingert, és gyakran előfordul, hogy a húgyhólyag nem ürül ki teljesen, ami folyamatosan fennálló kellemetlen érzést okoz.

Ezek a tünetek a cystocele specifikus jellemzői, amelyek a húgyhólyagsüllyedésre utalnak. Ez az állapot jelentős diszkomfortot okozhat az érintettek számára, és szükség van orvosi vizsgálatra és kezelésre a tünetek enyhítése érdekében.

Rectocele (Végbélsüllyedés):

A rectocele olyan állapot, amikor a végbél a hüvely hátsó falán keresztül süllyed le. Ez a fajta hüvelysüllyedés általában a medencefenék gyengülése vagy sérülése miatt alakul ki. A következők a rectocele legjellemzőbb tünetei:

 • Székletürítési nehézségek: Az érintettek gyakran panaszkodnak arról, hogy nehezen tudnak székletet üríteni.
 • Székrekedés vagy hiányos székletürítés érzése: Az érintettek érzékelhetik, hogy a székletürítés nehezített vagy nem teljes, ami kellemetlen érzést és fájdalmat okozhat.

Ezek a tünetek a rectocele specifikus jellemzői, amelyek a végbélsüllyedésre utalnak. Ez az állapot szintén jelentős diszkomfortot okozhat, és orvosi vizsgálat és kezelés szükséges a tünetek enyhítése és az állapot javítása érdekében.

Méhsüllyedés:

A méhsüllyedés olyan állapot, amikor a méh lejjebb süllyed a hüvelyben. Ez a fajta hüvelysüllyedés általában a medencefenék gyengülése vagy sérülése miatt alakul ki. A következők a méhsüllyedés legjellemzőbb tünetei:

 • Kidudorodás érzése a hüvelyben vagy a hüvely nyílásánál: Az érintettek érzékelhetik, hogy valami lefelé húzza vagy nyomja a hüvelyüket, ami kellemetlen érzést okoz.
 • Méhszövet kilógása a hüvelyből: A súlyosabb esetekben a méh akár kiláthat is a hüvelyből.

Ezek a tünetek a méhsüllyedés specifikus jellemzői, amelyekre az orvosok figyelnek, amikor ezt az állapotot diagnosztizálják. A méhsüllyedés jelentős kényelmetlenséget okoz és szükség van orvosi kezelésre a tünetek enyhítése és az állapot kezelése érdekében.

Enterocele (Bélkacs előesése):

Az enterocele olyan állapot, amikor a vékonybél előesik a hüvely felső részén. Ez a fajta hüvelysüllyedés általában a medencefenék gyengülése vagy sérülése miatt alakul ki. Az enterocele specifikus tünetei:

 • Nyomásérzés vagy fájdalom a hüvely felső részén: Az érintettek gyakran érzékelnek nyomást vagy fájdalmat a hüvely felső részén, ami diszkomfortot okozhat, különösen állás vagy mozgás közben.

 • Bélmozgási problémák vagy diszkomfort: Az enterocele gyakran befolyásolja a bélmozgást és a bélműködést. Az érintettek székrekedést, gázképződést vagy más bélproblémákat tapasztalhatnak, amelyek kellemetlenséget okozhatnak.

  Téma szakértői

  Dr. Csutak Magdolna

  Dr. Csutak Magdolna

  urológus
  Dr. Lakos Gábor

  Dr. Lakos Gábor

  csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász
  Dr. Nagy Károly PhD

  Dr. Nagy Károly PhD

  urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK