A húgyúti fertőzés átmeneti inkontinenciát is okozhat

A húgyúti fertőzés átmeneti inkontinenciát is okozhat

Dr. Rákász István Létrehozva: 2020.09.08 07:30

A nagyon gyakori megbetegedésnek számító húgyúti fertőzést, közkeletű nevén felfázást sokan nem veszik komolyan, holott akár átmeneti inkontinenciát is okozhat és kezeletlenül szövődményekkel is járhat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a ritkább tünetekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Hogyan okozhat a húgyúti fertőzés inkontinenciát?

A felfázás, húgyúti fertőzés tünetei közé tartozhat az átmeneti inkontinencia is.A húgyúti fertőzés (vagy felfázás) annyira gyakori betegség, hogy az Urology Care Foundation szerint a nők 60 %-a, a férfiak 12 %-a átéli élete során legalább egyszer. Akkor fordul elő, ha bizonyos baktériumok bejutnak a húgyúti rendszerbe, éppen ezért a rizikófaktorok közé tartozik a húgyúti katéterezés, a vesekő és annak kezelése, egyes fogamzásgátló módszerek, mint a spermicid krémek és spirál használata, a gyakori partnerváltással, védekezés nélkül történő nemi élet és a stressz is. A baktériumok bizonyos esetekben a húgycsőnyíláson keresztül a húgyhólyagba is bejutnak, ami emiatt irritálttá, gyulladttá válhat. Ennek lehet következménye a vizeletszivárgás, az átmeneti inkontinencia.
- Az átmenetileg jelentkező inkontinencia nem tartozik a húgyúti fertőzés leggyakoribb tünetei közé, hiszen azok a fájdalmas, égő érzéssel járó vizelés, a gyakori vizelési inger, az alhasi fájdalom, és annak érzete, hogy a hólyag nem tud teljesen kiürülni – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Mindazonáltal a vizeletszivárgás annyira kellemetlen tünet lehet, amely mindenképpen az orvosi kezelés felé tereli a betegeket, már csak azért is, hogy az inkontinencia más okai kizárhatóak legyenek.

Mi lehet az inkontinencia oka?

- A kivizsgálás során igyekszünk kideríteni, lehet-e más oka a vizelettartási zavarnak. Kikérdezéssel, vizsgálatokkal utánajárunk, állhat-e háttérben az inkontinencia leggyakoribb típusa, az ún. stressz inkontinencia.  Ez különösen a már szült nők és a menopauzát átélő nők közt fordul elő. A stressz kifejezés ebben az esetben arra a helyzetre utal, amikor a húgyhólyag és az vizeletkontrollért felelős izmok valamiért nagyobb nyomás alá helyeződnek. Ilyenkor az érintettnek akaratlanul szivárogni kezd a vizelete. Ez az extra nyomás lehet például köhögés, tüsszentés, nevetés, nehéz tárgy emelése vagy valamiféle mozgás. Az inkontinenciának ugyanakkor más típusai is ismertek, mint a késztetéses-, a túlfolyásos-, a funkcionális-, a kevert- és a teljes inkontinencia, a probléma kezeléséről a pontos diagnózis után lehet dönteni – mondja Rákász doktor.

Az enyhébb húgyúti fertőzést is komolyan kell venni

A húgyúti fertőzés kezelésében fontos a folyadékfogyasztás és az antibiotikum.Ha kiderül, hogy „csak” húgyúti gyulladásról van szó, a betegek egy része saját maga kezeli azt, általában bőséges folyadékfogyasztással, pihenéssel, meleg fürdővel, gyógyteákkal, gyógyhatású készítményekkel, gyulladáscsökkentőkkel. Ha a fájdalom erős, vagy nagyon kellemetlen, azért is érdemes orvoshoz fordulni, mert az elrendelt antibiotikus kezelés a tüneteket rendszerint már egy napon belül jelentősen csökkenti. Első vonalban olyan antibiotikumot szokás felírni, amely az esetek nagy részében beválik, a kezeléssel dacoló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén pedig vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelést lehet javasolt. Rákász doktor szerint az orvosi kezelés tehát nem csak a kínzó és kellemetlen tünetek enyhítése végett lehet fontos, de megelőzhet egy esetlegesen szövődményként jelentkező vesegyulladást is.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

61.éves vagyok -két hónapja volt BPH_TURP-műtétem-kezelő orvosom nem adott választ.Szeretném tudni meddig fájhat,meddig vérezhet, és még milyen szövödmények lehetnek..,..?-Szeretném ha az ejakulátum újból a húgycsőből jöhetne-ez lehetséges?
Köszönettel: J.

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Uram!
3-6 hónap szükséges, hogy teljesen meggyógyuljon. Jelenleg lehetnek még panaszok, de ha erős vérzése van vissza kell menni urológusához. A legtöbb prosztata műtét után a magömlés véglegesen megszűnhet.
Üdvözlettel dr. Rákász István

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas színvonal

Nyugodt légkör, magas színvonal szakmai és emberi vonatkozásban is - úgy láttam, nemcsak a páciensek felé, hanem egymás között is.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!