Berepedt fityma

Berepedt fityma

Módosítva: 2024.02.15 20:14

A berepedt fityma vagy a fityma berepedés egy olyan állapot, amikor a pénisz fityma (a pénisz hegyén levő bőrfelület) megreped vagy apró repedéseket mutat. Ez gyakran előfordulhat például a fitymát nagyobb igénybevételnek kitett tevékenységek során, mint például a szexuális aktus vagy a maszturbáció.

Berepedt fityma - Tartalom

Berepedt fityma tünetei

Berepedt fityma okai

Berepedt fityma kivizsgálása

Berepedt fityma kezelése

Kezeletlen berepedt fityma lehetséges szövődményei

Berepedt fityma kialakulásának megelőzése

Berepedt fityma tünetei

A berepedt fityma tünetei között szerepelhetnek az alábbiak is.

 • Fájdalom: A berepedt fityma általában fájdalommal jár, különösen érintés vagy mozgás során, beleértve az erekciót vagy a vizelést is.
 • Vörösség és duzzanat: A berepedt fityma gyakran vöröses lehet, és duzzanat is kialakulhat a sérülés helyén.
 • Égő érzés vagy viszketés: A berepedt fityma okozhat égő érzést vagy viszketést a fitymán.
 • Vérzés: A berepedt fityma területén vérzés is előfordulhat, különösen akkor, ha a repedések mélyek vagy sérülnek.
 • Gyulladás: A berepedt fityma  felülfertőzése esetén gyulladás alakulhat ki, ami további kellemetlenséget okozhat, például duzzanatot vagy gennyes kisülést.
 • Kellemetlen érzés az intim kapcsolat során: A berepedt fityma miatt az intim kapcsolat során fellépő súrlódás és érintés további fájdalmat és kellemetlenséget okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy a berepedt fityma tünetei sokszor hasonlóak lehetnek más péniszproblémákhoz, például a fitymaszűkület vagy a húgycsőgyulladásBerepedt fityma tüneteihez. Ezért fontos, hogy az érintett személy az orvosához forduljon a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Berepedt fityma okai

A berepedt fityma számos különböző okból adódhat, köztük értve az alábbiakat is.

Trauma: A berepedt fityma trauma vagy sérülés következtében is kialakulhat, például szexuális tevékenység során, durva vagy túlzottan erőteljes behatolás vagy mozgás miatt.

Szárazság: A fityma kiszáradása vagy túlzott szárazsága hajlamosíthat a berepedt fityma kialakulására. Ez előfordulhat például a bőr kiszáradása miatt hideg vagy száraz időben, vagy a tisztálkodási szokások során alkalmazott túlzottan erős vagy irritáló szerek használata is hajlamosít a berepedt fityma kialakulására.

Fertőzés: A fitymát érintő fertőzés, például gombás fertőzés vagy bakteriális fertőzés, szintén okozhatja a berepedt fityma jelenségét. A fertőzéses berepedt fityma gyakran gyulladással és kipirosodással járnak, és gondos kezelést igényelnek.

Fitymaszűkület : Ez az állapot, amelyben a fityma bőre fokozatosan beszűkül és megvastagszik, ez az állapot pedig hajlamosíthat a berepedt fityma kialakulására.

Allergia: Bizonyos szerek vagy anyagok allergiás reakciót válthatnak ki a fityma bőrén, ami miatt létrejöhet a berepedt fityma.

Fontos megemlíteni, hogy egyes esetekben a berepedt fityma hátterében több tényező is állhat, és egy adott egyénben több ok is együttesen játszhat szerepet a probléma kialakulásában. A berepedt fityma hátterében álló pontos ok megállapítása és a berepedt fityma megfelelő kezelése érdekében ajánlott orvoshoz fordulni.

[getMultiNewsWithLabelID]

Berepedt fityma kivizsgálása

A berepedt fityma kivizsgálása általában egy orvos feladata. Amikor a berepedt fityma kórképével jelentkezik a páciens, általában az alábbi lépéseket lehet megtenni.

 • Anamnézis felvétele: Az orvos kikérdezi az érintettet a berepedt fityma tüneteiről, azok kezdetéről, súlyosságáról és bármilyen egyéb releváns információról, például korábbi sérülésekről vagy fertőzésekről.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a berepedt fityma és a pénisz területét, hogy megállapítsa a berepedt fityma jelenlétét, mélységét és súlyosságát. Ez magában foglalhatja a bőr megtekintését, tapintását és vizsgálatát.
 • Fertőzés kimutatása: Ha a berepedt fityma fertőzöttnek tűnik vagy a fertőzés gyanúja merül fel, az orvos lehet, hogy mintát vesz a berepedésből vagy a környező területről, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározza a berepedt fityma fertőzését okozó kórokozót.
 • Egyéb vizsgálatok: Az orvos más vizsgálatokat is elrendelhet a berepedt fityma okának pontosabb meghatározása érdekében, például vérvizsgálatokat, vizeletvizsgálatot vagy képalkotó vizsgálatokat.

Az orvos a berepedt fityma gyanúja során elvégzett kivizsgálás során általában arra is törekszik, hogy kizárja más péniszproblémákat, például a fitymaszűkületet vagy más bőrbetegségeket. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés meghatározása érdekében fontos, hogy az érintett személy teljes körűen együttműködjön az orvossal és megadja a szükséges információkat a berepedt fityma minél gyorsabb felismerése végett. 

[getMultiNewsFiveWithLabelID]

Berepedt fityma kezelése

A berepedt fityma kezelése általában az alábbi lépéseket foglalja magában:

 • Pihenés és higiénia: Fontos a berepedt fityma pihentetése és tisztán tartása. Kerülje a túlzott súrlódást vagy irritációt, és rendszeresen mossuk meg a péniszt és a fitymát enyhén meleg vízzel és enyhe szappannal.
 • Gyógyszerek: Gyulladáscsökkentő kenőcsöket, például hidrokortizon kenőcsöt lehet alkalmazni a berepedt fityma területére a gyulladás csökkentése és a gyógyulás elősegítése érdekében. Antibakteriális kenőcsöket is alkalmazhatnak, ha a berepedt fityma fertőzésének gyanúja merül fel.
 • Fájdalomcsillapítás: Enyhe fájdalom esetén a rendelkezésre álló vény nélküli fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentők segíthetnek a berepedt fityma okozta kellemetlenség enyhítésében.
 • Orvosi kezelés: Súlyosabb vagy fertőzött berepedt fityma esetén fontos, hogy orvoshoz forduljon. Az orvos antibiotikumokat vagy más gyógyszereket írhat fel a berepedt fityma fertőzésének kezelésére. Rendkívül mély vagy súlyos berepedt fityma esetén esetleg sebészeti beavatkozásra lehet szükség.
 • Kiváltó okok kezelése: Ha a berepedt fityma hátterében álló okok ismertek, például egy bizonyos szexuális gyakorlat vagy allergiás reakció, fontos a berepedt fityma okát kezelni vagy elkerülni annak érdekében, hogy a probléma ne térjen vissza.

Fontos megjegyezni, hogy a berepedt fityma kezelése az egyén egyedi körülményeitől és a berepedés súlyosságától függ. Ha bármilyen tünet vagy panasz jelentkezik, mindig fontos, hogy kérjen tanácsot orvosától vagy más egészségügyi szakembertől.

Kezeletlen berepedt fityma lehetséges szövődményei

A kezeletlen berepedt fityma számos szövődménnyel járhat. Ezért fontos, hogy ha berepedt fityma tüneteit tapasztalja, mihamarabb orvoshoz forduljon, kivizsgálják és kezeljék a berepedt fityma lehetséges szövődményeinek elkerülése végett.

Fertőzés: A berepedt fityma leggyakoribb szövődménye a fertőzés. A berepedt fityma sérült felülete ideális környezetet teremt a baktériumok, gombák vagy más kórokozók számára a bejutáshoz és elszaporodáshoz. A berepedt fityma fertőzése gyulladást, duzzanatot, bőrpírt, fájdalmat és kellemetlenséget okozhat. Súlyos esetekben akár gennyes váladék is képződhet a berepedt fityma területén.

Sebgyógyulási problémák: A berepedt fityma hosszú távú gyógyulása is problémás lehet, különösen ha a sérülés mély vagy nagyobb. A gyógyulás lassú lehet, és az esetleges ismételt traumák vagy fertőzések miatt akár krónikus seb is kialakulhat.

Fájdalom és kellemetlenség: A berepedt fityma által okozott fájdalom és kellemetlenség jelentős életminőség-csökkenést okozhat. A berepedt fityma miatt az érintett terület érzékeny lehet az érintésre vagy az erekcióra, ami befolyásolhatja a szexuális és általános életvitelüket.

Fitymaszűkület: Ha a berepedt fitymát nem kezelik megfelelően vagy ha a sebgyógyulás során hegképződés következik be, az hosszú távon vezethet fitymaszűkülethez. Ez az állapot az előbőr beszűkülését eredményezi, ami nehézségeket okozhat a vizeletürítésben és a pénisz higiéniájában, valamint fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat az erekció során.

Krónikus fájdalom szindróma: Néhány esetben a berepedt fityma hosszú távú fájdalmat és kellemetlenséget okozhat, ami krónikus fájdalom szindrómához vezethet. Ez az állapot az életminőséget jelentősen csökkentheti és pszichológiai hatásokkal járhat.

Szeptikus állapotok:  A berepedt fityma súlyos esetekben, ha a fertőzés nem kezelhető megfelelően, vagy ha a betegség krónikus állapotba kerül, szeptikus állapotok alakulhatnak ki, amelyek életveszélyesek lehetnek.

Fontos megemlíteni, hogy a berepedt fityma ezen szövődményei súlyosságtól és az érintett egyéni körülményeitől függenek. A berepedt fityma megfelelő kezelése és az orvosi tanácsadás nagyon fontos a berepedt fityma szövődményeinek elkerülése vagy minimalizálása érdekében.

Fitymarepedés elkerülése

A berepedt fityma kialakulásának megelőzése végett az alábbiakat teheti.

 • Megfelelő higiénia: A fitymában lévő bőrfelület bizonyos esetekben érzékeny lehet a tartós nedvességre vagy a baktériumokra. A nedves környezet hajlamosíthat a berepedt fityma kialakulására. A rendszeres fityma tisztítás, valamint a fityma alatti bőrfelület szárítása és szellőztetése segíthet elkerülni a berepedt fityma kialakulását.
 • Óvatos szexuális gyakorlatok: Kerülje a durva vagy túlzottan erőteljes szexuális tevékenységeket, különösen ha a fityma túlzottan feszülhet vagy sérülhet, mert ez mind hajlamosít a berepedt fityma kialakulására. Használjon megfelelő síkosítószert az intim kapcsolatok során, hogy csökkentse a súrlódást és a sérülés kockázatát.
 • Rendszeres ellenőrzés: Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a péniszt és a fitymát esetleges sérülések vagy problémák felismerése érdekében. Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, például vörösséget, duzzanatot vagy fájdalmat a fityma területén, forduljon orvoshoz.
 • Túlzott szárazság elkerülése

Az egészséges életmóddal, megfelelő higiéniai szokásokkal és óvatossággal jelentősen csökkentheti a berepedt fityma kialakulásának kockázatát. Ha azonban bármilyen panaszt vagy aggályt észlel, mindig fontos, hogy forduljon orvoshoz a berepedt fityma megfelelő kezelése és a tanácsadás érdekében.

[getTeamWithLabelID]

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata