5 ok a herefájdalom hátterében

5 ok a herefájdalom hátterében

Módosítva: 2024.05.27 23:28

A herefájdalom egy gyakori probléma, amelyet sok férfi tapasztal legalább egyszer az élete során. Ez a fájdalom lehet enyhe és átmeneti, vagy akár súlyos és tartós is. A herefájdalom különböző okokból adódhat, beleértve a sérüléseket, fertőzéseket, gyulladásokat és más egészségügyi problémákat is. A herefájdalom nemcsak fizikai kellemetlenséget okozhat, hanem pszichológiai stresszt is jelenthet a szenvedő számára. Fontos azonban megérteni, hogy a herefájdalom hátterében álló okok általában kezelhetők, és a megfelelő diagnózis és kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket és javítani az életminőséget.

Mi is az a herefájdalom? 

5 ok a herefájdalom hátterében

5 ok a herefájdalom hátterében: Sérülés

5 ok a herefájdalom hátterében: Epididymitis

5 ok a herefájdalom hátterében: Orchitis

5 ok a herefájdalom hátterében: Herecsavarodás

5 ok a herefájdalom hátterében: Varicocele

Kapcsolódó szolgáltatásaink herefájdalom esetén

Mi is az a herefájdalom? 

A herefájdalom olyan diszkomfort, amely a herékben vagy azok környékén jelentkezik. Ez a fájdalom lehet akut, azaz hirtelen fellépő és intenzív, vagy krónikus, azaz hosszabb ideje fennálló és enyhébb. A herefájdalom különböző okok miatt alakulhat ki, és sokféle tényező járulhat hozzá.

Az akut herefájdalom általában hirtelen jelentkezik, és rövid idő alatt nagyon intenzívvé válhat. Gyakori oka lehet a közvetlen trauma vagy sérülés, például sportbaleset vagy véletlen ütés következtében. Az ilyen típusú fájdalom gyakran duzzanattal és véraláfutással jár, és azonnali orvosi beavatkozást igényelhet, különösen akkor, ha a fájdalom súlyos és nem enyhül rövid időn belül.

Krónikus herefájdalom esetén a fájdalom hosszabb ideig fennáll, és általában kevésbé intenzív, mint az akut. Az ilyen fájdalom mögött állhat például a varicocele, ami a herék körüli vénák kitágulása, vagy a hydrocele, ami folyadékgyülem a hereburokban. Ezek az állapotok enyhe, állandó fájdalmat vagy kényelmetlenséget okozhatnak, ami idővel fokozódhat.

A herefájdalom másik gyakori oka a fertőzés. Az epididymitis a mellékhere gyulladását jelenti, amelyet bakteriális fertőzés vagy szexuális úton terjedő betegségek okozhatnak. Ez az állapot fájdalmat, duzzanatot és érzékenységet okoz, és gyakran lázzal is jár. Az orchitis a herék gyulladása, amely szintén fertőzés következtében alakul ki, és hasonló tüneteket produkál.

A herecsavarodás (torsio testis) egy sürgősségi állapot, amely akkor következik be, amikor a here megcsavarodik a spermatikus zsinóron, ami a vérellátás hirtelen megszűnését eredményezi. Azonnali orvosi beavatkozás nélkül a here maradandó károsodást szenvedhet. A torsio testis hirtelen, súlyos fájdalommal és duzzanattal jár, és általában az egyik here érintett.

Néha a herefájdalom mögött sérv is állhat. A hernia akkor alakul ki, amikor a hasfal egy gyenge pontján keresztül egy darab bélkacs vagy más szövet a herezacskóba nyúlik, fájdalmat és duzzanatot okozva. A sérv általában egy kidudorodó csomó formájában jelenik meg, amely nyomásra érzékeny lehet.

Bár ritkán fájdalmas kórképek, a herefájdalom esetenként daganat jelenlétére is utalhat. A daganatok általában kemény csomóként tapinthatók a herezacskóban, és bár fájdalmatlanok, időnként mégis járhatnak fájdalommal.

Bármilyen típusú herefájdalom esetén fontos orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha a fájdalom hirtelen és intenzív, vagy ha más szokatlan tünetek is jelentkeznek, mint például duzzanat, bőrpír, láz vagy csomók a herékben. Az orvos fizikai vizsgálatot végez, és szükség esetén ultrahangos vizsgálatot vagy más diagnosztikai eljárásokat javasol a fájdalom okának meghatározására és megfelelő kezelésére.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

5 ok a herefájdalom hátterében

A herefájdalom leggyakoribb okai röviden felsorolva:

 • Sérülés: Közvetlen ütés vagy trauma a herékhez, például sportbaleset vagy esés következtében.
 • Epididymitis: A mellékhere bakteriális fertőzés vagy szexuális úton terjedő betegségek okozta gyulladása.
 • Orchitis: A herék fertőzés okozta gyulladása, gyakran epididymitisszel együtt.
 • Herecsavarodás (torsio testis): A here megcsavarodása a spermatikus zsinóron, ami a vérellátás megszűnését és hirtelen, súlyos fájdalmat okoz.
 • Varicocele: A herék körüli vénák kitágulása, ami enyhe, állandó fájdalmat vagy kényelmetlenséget okozhat.

  Kapcsolódó cikkünk

  A herevisszér tágulat a spermiumképződést is zavarhatja

  Nem minden esetben okoz fájdalmat vagy kellemetlen érzést a herevisszér tágulat, más néven herevisszeresség, van, hogy csak tapintással érzékelhető az elváltozás. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos szerint azonban fontos a kivizsgálás és szükség esetén a kezelés, hiszen akár a spermiumképződés is károsodhat emiatt.

5 ok a herefájdalom hátterében: Sérülés

A herefájdalom egyik leggyakoribb oka a sérülés. A herefájdalom sérülés következtében akkor alakul ki, amikor a herék közvetlen ütést vagy traumát szenvednek el. Ez gyakran sportbalesetek, esések, vagy más hirtelen fizikai behatások következménye lehet.

Amikor a herék megsérülnek, a herefájdalom azonnal jelentkezik, és általában nagyon intenzív. Az érintett személy éles, szúró fájdalmat érezhet a herékben, amit gyakran duzzanat és véraláfutás kísér. A herefájdalom mellett a sérülés helyén bőrpír és érzékenység is jelentkezhet.

A sérülés okozta herefájdalom mértéke a trauma súlyosságától függ. Enyhe sérülések esetén a herefájdalom gyorsan enyhülhet, míg súlyosabb esetekben a fájdalom tartósan fennállhat, és akár orvosi beavatkozást is igényelhet. A herefájdalom kezelése ilyen esetekben magában foglalhatja a jjegelést, hűtést, fájdalomcsillapítók szedését és pihenést, hogy csökkentse a duzzanatot és a fájdalmat.

Komolyabb sérülések esetén, például ha a here megreped vagy jelentős vérzés lép fel, a herefájdalom rendkívül erős, és azonnali orvosi ellátást igényel. Az ilyen típusú sérülések tartós károsodást okozhatnak a herékben, ami hosszú távú következményekkel járhat, beleértve a termékenység csökkenését is.

Összességében a sérülés miatti herefájdalom komoly figyelmet igényel. Ha a herefájdalom hirtelen, erős és tartós, vagy ha a fájdalmat jelentős duzzanat és véraláfutás kíséri, fontos, hogy  azonnal orvoshoz forduljon. A gyors és megfelelő kezelés segíthet csökkenteni a herefájdalom súlyosságát és megelőzni a hosszú távú károsodást.

5 ok a herefájdalom hátterében: Epididymitis

A herefájdalom egyik gyakori oka az epididymitis, a mellékhere gyulladása. Az epididymitis okozta herefájdalom különböző intenzitású lehet, és számos tünettel járhat együtt. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan alakul ki az epididymitis és milyen hatással van a herefájdalomra.5 ok a herefájdalom hátterében

Az epididymitis általában bakteriális fertőzés következtében alakul ki. A leggyakoribb kórokozók közé tartoznak a szexuális úton terjedő betegségek, mint például a chlamydia és a gonorrhoea. Ezek a fertőzések a húgycsövön keresztül jutnak a mellékherébe, ahol gyulladást okoznak. Az epididymitis okozta herefájdalom lassan kezdődik, és fokozatosan erősödik.

A herefájdalom mellett az epididymitis egyéb tünetei közé tartozik a herezacskó duzzanata, bőrpírja és érzékenysége. Az érintett személy gyakran tapasztalhat lázat, hidegrázást és általános rossz közérzetet. A herefájdalom gyakran kíséri a vizelés során jelentkező égő érzést és gyakori vizelési ingert, mivel a fertőzés a húgyutakat is érintheti.

Az epididymitis okozta herefájdalom kezeléséhez általában antibiotikumok szükségesek, amelyek elpusztítják a fertőzést okozó baktériumokat. Az orvos a megfelelő antibiotikumot írja fel a fertőzés típusától függően. A herefájdalom enyhítésére fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is használhatók. Emellett fontos a pihenés és a herezacskó alátámasztása, hogy csökkentse a fájdalmat és a duzzanatot.

Az epididymitis miatti herefájdalom időben történő kezelése nagyon fontos, mivel a kezeletlen fertőzés súlyos szövődményekhez vezethet. Ilyen szövődmények lehetnek a krónikus herefájdalom, a tályogképződés és a termékenység csökkenése. Ha a herefájdalom mellett a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal keresse fel orvosát a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

5 ok a herefájdalom hátterében: Orchitis

Az orchitis, vagyis a herék gyulladása, a herefájdalom egyik jelentős oka lehet. Az orchitis számos tünettel járhat együtt. Az alábbiakban részletesen lehet megtalálni az orchitis okozta herefájdalom jellemzőit és a betegség kialakulását.

Az orchitis általában bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében alakul ki. A leggyakoribb vírus, amely orchitist okoz, a mumpszvírus. A mumpsz fertőzés következtében kialakuló orchitis gyakran serdülőknél és felnőtteknél fordul elő, akik nem kaptak mumpsz elleni védőoltást. A bakteriális orchitis gyakran együtt jár a mellékhere gyulladásával (epididymitis) is, és leggyakrabban szexuális úton terjedő betegségek, például gonorrhoea vagy chlamydia okozzák.

Az orchitis okozta herefájdalom általában hirtelen kezdődik, és gyorsan erősödik. Az érintett here duzzadt, érzékeny és vörös lehet. A herefájdalom gyakran intenzív és állandó, és az érintett személy általában lázat, hidegrázást és általános rossz közérzetet tapasztal. Az orchitis súlyos esetben a herezacskó egész területére kiterjedő fájdalmat és duzzanatot okozhat.

A herefájdalom mellett az orchitis egyéb tünetei közé tartozik a herezacskó duzzanata és érzékenysége, valamint a vizelés során jelentkező fájdalom, égő érzés. A fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a herefájdalom mellett genny is ürül a húgycsőből.

5 ok a herefájdalom hátterében: Herecsavarodás

A herefájdalom egyik legsúlyosabb oka a herecsavarodás, vagy más néven torsio testis. Ez az állapot sürgősségi orvosi ellátást igényel, mivel a herecsavarodás gyors és intenzív herefájdalommal jár, és azonnali beavatkozás nélkül a here maradandó károsodást szenvedhet. 

A herecsavarodás akkor alakul ki, amikor a here megcsavarodik a saját tengelye körül a herezacskóban. A megcsavarodás következtében a here véráramlása megszűnik, ami gyorsan súlyos herefájdalomhoz vezet. A vérellátás hiánya miatt a here szövetei oxigénhiányossá válnak, ami gyors beavatkozás nélkül a here elhalásához vezethet.

A herecsavarodás okozta herefájdalom általában hirtelen jelentkezik, és nagyon intenzív. Az érintett here gyorsan megduzzad és érzékennyé válik. A herefájdalom mellett gyakori tünetek közé tartozik az émelygés, hányás és az alhasi fájdalom. A herezacskó bőre pirossá és duzzadttá válhat, és a here megemelkedett pozícióban lehet.

A herecsavarodás leggyakrabban serdülőknél és fiatal férfiaknál fordul elő, de egyébiránt bármely életkorban jelentkezhet. A herecsavarodás pontos oka nem mindig ismert, de néhány esetben genetikai tényezők is hozzájárulhatnak, amelyek a here rendellenes rögzítését eredményezik.

A herecsavarodás okozta herefájdalom sürgős orvosi beavatkozást igényel. Ha a csavarodás gyanúja fennáll, azonnal kórházba kell menni. Az orvos fizikális vizsgálattal és ultrahang segítségével igazolhatja a diagnózist. A kezelés leggyakrabban műtéti beavatkozást igényel, amely során a herét visszaforgatják a normál pozícióba és rögzítik, hogy a további csavarodásokat megelőzzék. A korai beavatkozás kulcsfontosságú a here megmentésében és a herefájdalom megszüntetésében.

Ha a beavatkozás késlekedik, a here elhalhat, ami súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a here eltávolításának szükségességét és a termékenység csökkenését. A herecsavarodás okozta herefájdalom tehát nemcsak intenzív, hanem potenciálisan veszélyes is, ezért azonnali orvosi ellátás elengedhetetlen.

5 ok a herefájdalom hátterében: Varicocele

A herefájdalom egyik gyakori oka a varicocele, amely a herék körüli vénák kitágulását jelenti. A varicocele gyakran nem okoz súlyos tüneteket, de enyhe, állandó herefájdalmat vagy kényelmetlenséget eredményezhet. 

A varicocele akkor alakul ki, amikor a heréket ellátó vénákban a vér nem áramlik megfelelően, és a vénák kitágulnak. Ez az állapot leggyakrabban a herezacskó bal oldalán fordul elő, mert a bal oldali herevéna másképpen kapcsolódik a vénás rendszerhez, mint a jobb oldali. A varicocele kialakulásának pontos oka nem mindig ismert, de a vénás billentyűk hibás működése és a vér visszaáramlása jelentős szerepet játszik.

A varicocele okozta herefájdalom általában enyhe vagy közepes mértékű, és fokozatosan alakul ki. A herefájdalom gyakran fokozódik állás vagy fizikai aktivitás során, és enyhül fekvéskor. A fájdalom mellett a herezacskóban duzzanat és nehéz érzet is jelentkezhet. A kitágult vénák gyakran tapinthatóak és láthatóak a herezacskó bőre alatt, amelyek hasonlítanak a visszerekhez.

A varicocele által okozott herefájdalom idővel romolhat, és ha kezeletlenül marad, termékenységi problémákhoz is vezethet. A varicocele ugyanis befolyásolhatja a herék hőmérsékletét és a spermiumtermelést, ami csökkentheti a spermiumok minőségét és számát. Emiatt fontos, hogy a herefájdalommal küzdő férfiak orvoshoz forduljanak a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértői

Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész
Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK