A herevisszér tágulat a spermiumképződést is zavarhatja

A herevisszér tágulat a spermiumképződést is zavarhatja

Dr. Kállai László Létrehozva: 2019.11.07 07:26

Nem minden esetben okoz fájdalmat vagy kellemetlen érzést a herevisszér tágulat, más néven herevisszeresség, van, hogy csak tapintással érzékelhető az elváltozás. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos szerint azonban fontos a kivizsgálás és szükség esetén a kezelés, hiszen akár a spermiumképződés is károsodhat emiatt.

A herevisszér tágulat jellemzően a bal herét érinti

A herék a hasüreg mögötti területen (retroperitoneum) fejlődnek ki, ahonnan a magzati élet során szállnak le a herezacskóba. A herékhez futó erek, nyirokerek, idegek azonban továbbra is a hasüregből indulnak ki, ezért hosszan futnak a lágyékcsatornán is át a herékhez. A két here vénáinak más-más a pozíciója, a jobb oldali here vénája közvetlenül a nagy hasi vénába torkollik, míg a bal oldali here vénája általában hosszabb, és a bal vesevénába szájadzik.
A herevisszér tágulat jellemzően a bal herénél jelentkezik.A bal herevénában kialakuló magasabb folyadékoszlop, amely magas és sovány testalkattal, esetleg veleszületett hajlammal (például kötőszöveti gyengeség) társul, erősen fokozza a bal oldali herevisszeresség kockázatát. Jobb oldalon is kialakulhat herevisszeresség, de ilyenkor további kivizsgálásra van szükség olyan elváltozás (például daganat) kizárása céljából, amely nyomást gyakorol a vénára és tágulatot, vénás pangást okoz.
A herevisszeresség nem önmagában veszélyes, hanem azért, mert növeli a herékben a nyomást és a hőmérsékletet. Mindezek következtében károsodhat a spermiumképződés, amely csökkentheti a termékenyítőképességet. Éppen ezért mindenképpen fontos a kivizsgálás, és szükség esetén a kezelés.

Tünetmentességtől a fájdalomig

A herevisszeresség tipikusan magas, vékony fiatalembereknél, sokszor kamaszoknál alakul ki, azonban az esetek többségében tünetmentes, és csak a herezacskón keresztül tapinthatók ki a tágult vénák. Előrehaladottabb esetben a here felett az ondózsinórban „tyúkbél” szerű kötegeket lehet tapintani. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy nem túl erős herefájdalom hívja fel a figyelmet a problémára, amely sokszor melegben, hosszú ideig tartó állás, ülés vagy edzés után jelentkezik. Az érintett férfi tapasztalhat nehéz, kellemetlen érzést is a herében. Akár a tünetek, akár a tapintás ad okot gyanúra, fontos az urológiai kivizsgálás.
- A vizsgálat során álló és fekvő helyzetben is megvizsgáljuk a heréket és az ondózsinórt, és lehetőség szerint here ultrahanggal is kiegészítjük a kivizsgálást – ismerteti dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos. - A kezelés elkezdése előtt lényeges szempont az ondó minőségének, termékenyítőképességének a dokumentálása. Az eredmények alapján döntünk arról, szükség van-e kezelésre, és ha igen, mi lesz a leghatékonyabb eljárás.

Így kezelhető a herevisszér tágulat

A herevisszér tágulat ronthatja a nemzőképességet, ezért kezelést igényel.Kállai doktor beszámolója alapján sok férfinál lehet herevisszér-tágulatot megállapítani, de ez nem minden esetben igényel kezelést, főleg az enyhébb esetekben nem. Az esetek többségében a nemzőképesség károsító hatása vagy a fájdalom miatt kell kezelni a herevisszerességet.
A herevisszeresség műtéti megoldása a herevéna lekötéséből áll valamilyen szinten. Ez történhet a herezacskó felső részén, a lágyékcsatornában, a lágyékcsatorna belső vége mögött, vagy még magasabban a hasüreg mögötti térben. A beavatkozás történhet hagyományos, nyitott műtéttel vagy laparoszkóppal is. Ez utóbbit inkább a magasabban történő lekötéseknél alkalmazzák. A műtét célja minden esetben, hogy a here tág vénáinak lekötésével megszüntessük a vénás pangást. Azonban ahhoz, hogy eljussunk a megoldásig, a legfontosabb, hogy ha egy férfi bármilyen eltérést tapasztal a herezacskójában, mindenképpen forduljon orvoshoz!

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 


 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

Még be sem töltöttem a 30-at, azonban máris azzal találtam szembe magam, hogy merevedési zavar miatt nem vagyok képes szexuális aktust létesíteni a párommal.
Egy auto-immun betegség (izomra kiterjedő) miatt folyamatosan fáradt vagyok, ezért sajnos már pár éve csak potencianövelő segítségével sikerült szeretkeznem. Ezzel nem is volt gond, hatott rendesen, képes voltam (általános fizikai állapotomtól függően) akár több menetre is.
A probléma azonban most kezdődik, egyik hétről a másikra gyakorlatilag teljesen hatástalan lett a gyógyszer, hiába próbáltam a már bevált sildenafil hatóanyagot, vagy próbáltam ki a tadalafil-t, az avanafilt vagy a vardenafilt, semmilyen eredményt nem érek el. A lelki okokat kizárnám, ezt leszámítva teljesen rendben vagyok lelkileg, illetve nem csak a párommal nem vagyok képes rendes erekciót produkálni, hanem egyedül sem, maszturbáció alkalmával.
Mellékhatásként érzem, hogy kicsit bedugul az orrom és "nyomott leszek", de az erekcióm megtartásában, növelésében nem segít. Ha ez számít, reggeli merevedésem szokott lenni.

Mi történhetett, hogy hirtelen nem hat a gyógyszer? Mi segíthetne a helyzetemben? Nem akarom ennyi idősen feladni a szexuális életem, és azt sem szeretném, hogy emiatt depressziós legyek, de most már napról napra elkeseredettebbé válok.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Uram!

Elkezdett olyan gyógyszert szedni, amit korábban nem szedett? A merevedési zavart gyakran gyógyszer mellékhatás okozza. A hajnali merevedés megtartottsága viszont inkább pszichés összetevő mellett szól. A gyógyszeres illetve pszichológiai kezelésen kívül is léteznek még kezelési módok: vákumpumpa, gyógyszerinjekció a barlangostestbe és péniszprotézis.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megbízható

Felkészült, körültekintő, szakmailag nagyon megbízható szakorvos.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!