Vizelettartási problémák

Vizelettartási problémák

Módosítva: 2023.05.22 13:54

A vizelettartási problémák jelentősége az életkor előrehaladtával egyre növekszik és jelentős hatással bírnak az életminőségre és az egészségre.

Vizelettartási problémák - Tartalom

Mik azok a vizelettartási problémák?

Vizelettartási problémák tünetei

Vizelettartási problémák okai

Vizelettartási problémák diagnózisa

Vizelettartási problémák kezelése

Vizelettartási problémákkal kapcsolatban fellépő lehetséges szövődmények

Vizelettartási problémák megelőzése

Vizelettartási problémákkal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mik azok a vizelettartási problémák?

A vizelettartási problémák számos formában jelentkezhetnek és általában az alsó húgyúti rendszer, azaz a húgyhólyag, a húgycső és a környező izmok vagy idegek problémáihoz kapcsolódnak. A leggyakoribb vizelettartási problémák közé az alábbiakaat soroljuk.

 • Vizeletinkontinencia: a kontroll nélküli vizeletvesztés, amelynek különböző típusai lehetnek, például stressz inkontinencia (pl. köhögés, tüsszentés, nevetés), vagy urge inkontinencia (pl. hirtelen, erős vágy a vizelésre, amelyet nem lehet visszatartani) egy gyakori vizelettartási probléma.
 • Vizeletürítési nehézség: nehézség érzéssel a vizeletürítés során vagy a vizelet áramlásának gyengeségével járő vizelettartási zavar.
 • Gyakori vizelési inger: a gyakori, kényszerítő inger a vizelésre, amely gyakran az éjszakai ébredést is okozhatja.
 • Hólyagtúltengés: a húgyhólyag vizelettel való túltengése is okozhat vizelettartási problémákat.
 • Vizeletürítési rendellenességek: a vizeletürítés során fellépő rendellenességek, például a vizelet visszatérése a húgyhólyagba vagy a veseelégtelenség kialakulása is a vizeletvisszatartási problémát jelenthet.

Ezek a vizelettartási prroblémák lehetnek átmeneti vagy tartósak, és különböző állapotokhoz, betegségekhez vagy életmódhoz kapcsolódhatnak. A vizelettartási problémák diagnózisának és kezelésének célja a tünetek enyhítése, az alapvető okok kezelése és a normális vizeletürítés helyreállítása.

Vizelettartási problémák tünetei

A vizelettartási problémák tünetei a probléma típusától függenek és általában a húgyúti rendszerre vagy az alsó hasra gyakorolt ​​hatásokkal kapcsolatosak. A vizelettartási problémák tünetei közé tartoznak az alábbiak.

Vizeletinkontinencia: a kontroll nélküli vizeletvesztés, amely akkor jelentkezik, amikor a húgyhólyag nyomása meghaladja az alsó húgyúti záróizom erejét. A vizelettartási probléma tünetei közé tartozik a köhögés, tüsszentés vagy nevetés során jelentkező vizeletvesztés, valamint az éjszakai vizelési igény.

Vizeletürítési nehézség: a nehézség érzése a vizeletürítés során vagy a vizelet áramlásának gyengesége. A tünetek közé tartozik a szakaszos vizeletürítés, a feszültség érzése a húgyhólyagban, valamint a vizelet folyásának gyengesége vagy szünetei.

Gyakori vizelési inger: a gyakori, kényszerítő vágy a vizelésre, amely gyakran az éjszakai ébredést is okozhatja. A tünetek közé tartozik a gyakori vizelési inger, a nagyobb mennyiségű vizeletürítés, valamint a vizelet égető vagy fájdalmas érzése.

Hólyagtúltengés: a húgyhólyag túlcsordulása és a vizelet elfolyási akadálya. A tünetek közé tartozik a vizelet megszakítása, a hirtelen és erős vizelési igény, valamint az akaratlan vizeletvesztés.

Fontos megjegyezni, hogy a vizelettartási problémák tünetei lehetnek átmenetiek vagy tartósak, és különböző állapotokhoz, betegségekhez vagy életmódhoz kapcsolódhatnak. Ha bármilyen vizelettartási problémára gyanakszik, fontos, hogy mihamarabb forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Vizelettartási problémák okai

A vizelettartási problémák okai szintén változóak lehetnek és különböző állapotok, betegségek vagy életmódfaktorokhoz kapcsolódhatnak.

Izomgyengeség

 Az alsó hasi és medencei izmok gyengülése a korral, terhességgel vagy szüléssel, illetve a hosszabb időn át tartó ülő életmóddal járhat. Ez az izomgyengeség akadályozhatja a húgyhólyag és az alsó húgyúti záróizom normális működését, ami a vizelettartási problémákhoz vezethet.

Hormonális változások

A nőknél a menopauza utáni időszakban bekövetkező hormonális változások csökkenthetik a húgyhólyag és az alsó húgyúti záróizom stabilitását, ami vizelettartási problémákhoz vezethet.

Húgyúti rendellenességek

A húgyúti rendszerben jelentkező rendellenességek, például az érintett területek daganatos megbetegedései, kövek, vagy a húgyúti rendszerben előforduló fertőzések is okozhatnak vizelettartási problémákat.

Gyógyszerek mellékhatásai

Bizonyos gyógyszerek, például a vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, antihisztaminok és egyes antidepresszánsok mellékhatásaként vizelettartási problémák jelentkezhetnek.

Életmód

 A dohányzás, túlsúly, a nem megfelelő táplálkozás és a rendszeres alkoholfogyasztás is növelheti a vizelettartási problémák kialakulásának kockázatát.

Ezen okok mellett számos egyéb állapot és tényező is okozhatja a vizelettartási problémákat, ezért fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljon, ha ilyen vizelettartási problémákkal küzd. Az orvos megfelelő diagnózist és kezelést tervez az egyéni esetnek megfelelően.

Kapcsolódó cikkünk

Veseciszta - mikor szükséges a műtét?

A vesében kialakuló ciszták lehetnek örökletesek és nem örökletesek, okozhatnak problémákat és maradhatnak tünetmentesek is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a veseciszták típusairól, a diagnózis és a kezelés lehetőségeiről beszélt. 

Vizelettartási problémák diagnózisa

A vizelettartási problémák diagnózisa általában az orvos által végzett fizikális vizsgálatból és a beteg panaszainak meghallgatásából indul ki.

Vizeletvizsgálat: A vizeletvizsgálat segít kizárni az esetleges fertőzéseket, gyulladásokat vagy egyéb húgyúti rendellenességeket a vizelettartási probléma hátterében,

Urológiai vizsgálat: A vizsgálat során az orvos megvizsgálja a húgyhólyag és a húgycső állapotát. Ennek során az orvos használhat ultrahangot, röntgenfelvételt vagy CT-vizsgálatot is.

Urodinamikai vizsgálat: Az urodinamikai vizsgálat során az orvos megvizsgálja a húgyhólyag és a húgycső működését. Ez a vizsgálat lehetővé teszi, hogy az orvos megfigyelje a hólyag kapacitását, a nyomását, az izomzatát és a húgyúti záróizom működését.

Vizeletürítési napló vezetése: Az orvos megkérheti a beteget, hogy vezessen egy vizeletürítési naplót, amely segít nyomon követni, hogy mikor és milyen mennyiségű vizelet ürült ki, illetve milyen körülmények között jelentkeztek a vizelettartási problémák.

A vizelettartási problémákkalé kapcsolatban elvégezett vizsgálatok eredményei alapján az orvos megfelelő kezelést javasol a beteg számára.

Vizelettartási problémák kezelése

A vizelettartási problémák kezelése az okoktól függően változó lehet. A vizelettartási problémák kezelésének a célja általában az, hogy segítsen a betegnek visszanyerni a vizeletürítés kontrollját és csökkenteni a vizelettartási problémákhoz kapcsolódó kellemetlenségeket.

 • Gyógyszeres kezelés: Az orvos által előírt gyógyszerek segíthetnek a húgyhólyag izmainak erősítésében, a húgyúti fertőzések kezelésében, a hormonális egyensúly normalizálásában vagy a prosztata problémák kezelésében. Így a vizelettartási problémák fontos kezelését jelentheti.
 • Életmódbeli változtatások: Az életmódbeli változtatások, mint például az egészséges étrend és testmozgás segítenek a húgyhólyag izmainak erősítésében és a székrekedés kezelésében.
 • Rendszeres vizeletürítés: A rendszeres vizeletürítés segíthet a húgyhólyag izomzatának erősítésében és javíthatja a vizelettartási problémák tüneteit.
 • Húgyhólyag tréning: A húgyhólyag tréning során a beteg megtanulja, hogyan erősítheti a húgyhólyag izomzatát, és hogyan csökkentheti a vizelettartási problémákat.
 • Sebészeti beavatkozás: Bizonyos esetekben, például az inkontinencia súlyos formáiban vagy a prosztata problémák esetén, a sebészeti beavatkozás lehet az egyetlen hatékony kezelési mód a vizelettartási probléma kezelésére.

A vizelettartási problémák kezelésének  kiválasztása mindig egyénre szabott és a betegség okától, típusától és súlyosságától függ.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vizelettartási problémákkal kapcsolatban fellépő lehetséges szövődmények

Ha a vizelettartási problémák nem kezelik időben vagy nem megfelelően kezelik őket, szövődmények jelentkezhetnek. A vizelettartási problémákkal kapcsolatos lehetséges szövődmények közé tartoznak az alábbiak.

Húgyúti fertőzés: Ha a beteg nem képes rendszeresen kiüríteni a húgyhólyagját, akkor a baktériumok könnyebben elszaporodhatnak a húgyúti rendszerben, ami húgyúti fertőzéshez vezethet.

Vizeletinkontinencia: Az idővel kezeletlen vizelettartási problémák inkontinenciához vezethetnek, amely a beteg kontrollálatlan vizeletvesztését okozhatja.

Vizeletrekedés: A hosszú távú vizelettartási problémák vizeletrekedéshez vezethetnek, ami akadályozza a vizeletürítést és súlyosabb szövődményekhez vezethet.

Vizeletürítési nehézségek: A vizelettartási problémák a húgyhólyag izmainak gyengeségéhez vezethetnek, ami nehezíti a vizeletürítést és fájdalmat okozhat.

Sepsis: Ha a húgyúti fertőzést nem kezelik időben, a baktériumok a véráramba juthatnak és súlyos fertőzést, sepsist okozhatnak.

Ezért nagyon fontos, hogy a vizelettartási problémákkal küzdő betegek időben keresik fel az orvosukat, hogy megfelelő kezelést kapjanak és elkerüljék ezeket a szövődményeket.

Vizelettartási problémák megelőzése

A vizelettartási problémák megelőzése érdekében fontos néhány egyszerű tanácsot megfogadni.

 • Tartsa rendszeres ütemben az ivási szokásait, hogy a szervezete megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson. Az ajánlott napi vízmennyiség felnőttek számára általában 2-3 liter.
 • Kerülje a túlzott koffein- és alkoholfogyasztást, mivel ezek a szerek irritálhatják a húgyhólyagot és fokozhatják a vizelettartási problémákat.
 • Figyeljen a testtömegére, mivel az elhízás növelheti a húgyhólyag és a medencefenék izmainak terhelését.
 • Végződjön a vizeletürítés a húgyhólyag teljes kiürülésével, hogy elkerülje a maradék vizelet a húgyhólyagban való felhalmozódását, amely hosszú távon problémát okozhat.
 • Tornáztassa a medencefenék izmait, amelyek segítenek a vizelettartási problémák megelőzésében és kezelésében.
 • Sportoljon rendszeresen, amely nemcsak a testsúly csökkentéséhez járul hozzá, hanem a húgyhólyag és a medencefenék izmainak megerősítésével is javíthatja a vizelettartást.

Ha valamilyen alapbetegsége van, amely a vizelettartási problémákat okozhatja (pl. cukorbetegség, Parkinson-kór), rendszeresen keresse fel az orvosunkat és kövesse az előírt kezelést és életmódbeli tanácsokat.

Fontos az is, hogy amennyiben már jelentkeztek vizelettartási problémáink, időben kérjen segítséget orvosétól, hogy a probléma ne súlyosbodjon és ne okozzon további szövődményeket.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK