Krónikus prosztatagyulladás

Krónikus prosztatagyulladás

Módosítva: 2024.03.20 11:22

A krónikus prosztatagyulladás kialakulásának pontos okai nem mindig egyértelműek, és a betegség hátterében álló mechanizmusok még mindig nem teljesen tisztázottak. A krónikus prosztatagyulladásnak két fő típusa van: bakteriális és nem bakteriális.

Mi az a krónikus prosztatagyulladás?

A krónikus prosztatagyulladás okai

A krónikus prosztatagyulladás kialakulása

A krónikus prosztatagyulladás tünetei

A krónikus prosztatagyulladás kialakulására hajlamosító tényezők

A krónikus prosztatagyulladás diagnózisa

A krónikus prosztatagyulladás szövődményei

A krónikus prosztatagyulladás terápiája

Online Bejelentkezés

Dr. Nagy Károly PhD

Széll Kálmán téri fszt. 6. rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fszt. 6. rendelő

Kapcsolatos szolgáltatásaink krónikus prosztatagyulladás esetén

Mi az a krónikus prosztatagyulladás?

A krónikus prosztatagyulladás egy hosszú ideig fennálló, ismétlődő vagy tartósan perzisztáló prosztata gyulladásos állapot. A prosztata a férfi reproduktív rendszer része, és a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A krónikus prosztatagyulladásnak két fő típusa van: a bakteriális és a nem bakteriális krónikus prosztatagyulladás.

A krónikus prosztatagyulladás okai

A két típusnak eltérő okai és kockázati tényezői lehetnek.

 • Bakteriális prosztatagyulladás:
  • Húgyúti fertőzés:Bakteriális eredetű krónikus prosztatagyulladás esetén a gyulladást többnyire baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok a prosztatába a húgycsőből vagy a véráram útján kerülhetnek.
  • Általános fertőzés: A húgyutak fertőzése vagy a húgyhólyagban lévő baktériumok vándorlása a prosztatába szintén vezethet gyulladáshoz. Baktériumok a véráram révén is eljuthatnak a prosztatába, például szepszis esetén.
 • Nem bakteriális prosztatagyulladás:
  • A nem bakteriális prosztatagyulladás esetén az okok nem egyértelműen meghatározottak, és a betegség hátterében álló mechanizmusok még nem teljesen ismertek. Ebben az esetben nem találhatók baktériumok, amelyek közvetlenül okoznák a gyulladást. Lehetséges, hogy autoimmun válaszok vagy idegrendszeri zavarok is szerepet játszhatnak a nem bakteriális prosztatagyulladás kialakulásában.
  • Autoimmun reakciók: Az immunrendszer zavarai vagy autoimmun folyamatok a prosztatában gyulladást okozhatnak.
  • Izomfeszültség: A medencefenéki izmok feszültsége vagy görcsök is hozzájárulhatnak a krónikus prosztatagyulladás kialakulásához.
  • Hormonális egyensúlyhiány: Hormonális változások, például tesztoszteron szint csökkenése, hozzájárulhat a tünetek kialakulásához.
  • Idegi tényezők: Az idegi diszfunkciók vagy irritációk szintén szerepet játszhatnak a prosztatagyulladás kialakulásában.
  • Ülőmunka, ülő életmód: Hosszan tartó ülőmunka vagy inaktív életmód is hozzájárulhat a medence környékén lévő izmok feszültségéhez és a gyulladás kialakulásához.

Minden esetben fontos az egyéni körülmények és a tünetek részletes értékelése, hogy a kezelőorvos pontosabb diagnózist és kezelési tervet alkothasson. Ha valaki prosztatagyulladásra gyanakszik, érdemes mielőbb orvosi segítséget kérni.

Kapcsolódó cikkünk

Mi a különbség a prosztatagyulladás és megnagyobbodás közt?

Gyakori, sürgető vizelési inger, fájdalmas vizelés – többek közt ezek azok a tünetek, amelyek éppúgy utalhatnak prosztata megnagyobbodásra, mint prosztata gyulladásra. Van azonban különbség is tünetek közt, és a kezelés is különböző. Dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa a prosztatát érintő két gyakori állapotról, betegségről beszélt.

A krónikus prosztatagyulladás kialakulása

A krónikus prosztatagyulladás kialakulása összetett és gyakran nem egyértelmű. A következőkben néhány lehetséges tényező található, amelyek hozzájárulhatnak a krónikus prosztatagyulladás kialakulásához:

 • Baktériumok és fertőzések: Bakteriális prosztatagyulladás esetén a gyulladást általában baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok a húgycsőből vagy a húgyhólyagból származhatnak, és bekerülhetnek a prosztatába. A húgyúti fertőzések, mint például a húgyhólyag- vagy húgyúti fertőzések, terjedhetnek a prosztatára is, és hozzájárulhatnak a gyulladás kialakulásához.
 • Autoimmun folyamatok: A nem bakteriális prosztatagyulladásnál az autoimmun válaszok is szerepet játszhatnak. Az autoimmun reakciók során a szervezet saját immunrendszere támadja meg a saját sejteit és szöveteit, ami gyulladást okozhat a prosztatában.
 • Idegi faktorok: A stressz és az idegi tényezők is szerepet játszhatnak a krónikus prosztatagyulladás kialakulásában. Ezen tényezők együttes hatása a prosztatára befolyásolhatja a gyulladásos folyamatokat.
 • Életmódi tényezők: Ülő életmód, ülőmunka, illetve egyes szexuális gyakorlatok is kapcsolatba hozhatók a krónikus prosztatagyulladás kialakulásával.
 • Genetikai hajlam: A genetikai tényezők is szerepet kapnak. Ha egy családban már előfordult krónikus prosztatagyulladás, akkor nőhet az egyéni hajlam erre a betegségre.
 • Hormonális változások: A hormonok, különösen a tesztoszteron és az ösztrogén, befolyásolhatják a prosztata állapotát. Hormonális változások is hozzájárulhatnak a gyulladásos folyamatokhoz.

A krónikus prosztatagyulladás tünetei

A krónikus prosztatagyulladás tünetei változatosak lehetnek, és egyénenként különbözőek. A tünetek súlyossága is változhat, és azok hosszú ideig fennállhatnak vagy bizonyos időközönként ismétlődhetnek. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Fájdalom: Az alhasban, a kismedencében, a nemi szervekben, a herezacskóban vagy a végbél környékén jelentkező fájdalom.
 • Vizelési panaszok:
 • Szexuális panaszok:
  • Fájdalom ejakuláció során.
  • Csökkent szexuális vágy vagy szexuális funkciók zavara.
 • Fájdalmas ejakuláció: Ejakulációkor érezhető fájdalom, kellemetlen érzés.
 • Hátfájás: Alsó hátfájás vagy a medence körüli területeken jelentkező fájdalom.
 • Általános rossz közérzet: Fáradtság, kimerültség vagy depressziós hangulat.
 • Idegrendszeri tünetek: Idegesség, szorongás vagy alvászavarok.

Fontos megjegyezni, hogy a krónikus prosztatagyulladás tünetei sokszor hasonlóak más urológiai problémák, például hólyaghurut vagy prosztatarák tüneteihez. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében fontos, hogy az érintett személy mielőbb orvoshoz forduljon.

A krónikus prosztatagyulladás kialakulására hajlamosító tényezők

A krónikus prosztatagyulladás kialakulására hajlamosító tényezők összetettek és változatosak. A férfiak különböző genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők miatt eltérőKrónikus prosztatagyulladás mértékben lehetnek hajlamosak erre a betegségre. Néhány lehetséges hajlamosító tényező:

 • Genetika: A genetikai hajlam szerepet játszhat a krónikus prosztatagyulladás kialakulásában. Ha a családban már előfordult krónikus prosztatagyulladás, az növelheti a betegség kockázatát az egyénnél.
 • Immunrendszer működése: Az immunrendszer hiperreaktivitása vagy diszfunkciója is hozzájárulhat a krónikus prosztatagyulladás kialakulásához. Az immunrendszer tévesen támadhatja a saját sejteket, előidézve a gyulladást.
 • Életmód tényezők: Az ülőmunka, az ülő életmód és a rendszeres fizikai aktivitás hiánya is kapcsolatba hozható a krónikus prosztatagyulladás kialakulásával.
 • Stressz és pszichés tényezők: A stressz és a pszichés tényezők, szintén szerepet játszhatnak a prosztatagyulladás kialakulásában és súlyosbodásában.
 • Hormonális változások: A hormonális egyensúlyhiányok vagy változások, például a tesztoszteron és az ösztrogén szintjének ingadozása, befolyásolhatják a prosztata állapotát és hozzájárulhatnak a gyulladás kialakulásához.
 • Szexuális tevékenység: Bizonyos szexuális gyakorlatok vagy a szexuális aktivitás hiánya is összefüggésbe hozható a krónikus prosztatagyulladás kialakulásával.

Ezen tényezők együtt vagy egyedül is hozzájárulhatnak a krónikus prosztatagyulladás kialakulásához. A pontos okok gyakran nehezen azonosíthatók, és egyes esetekben a betegség kialakulása multifaktoriális, vagyis több tényező együttes hatása eredménye. A krónikus prosztatagyulladás kezelése és megelőzése során fontos az egyéni körülmények figyelembevétele és a szakorvosi tanácsadás. Ha valaki a krónikus prosztatagyulladás tüneteit tapasztalja, javasolt minél előbb orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A krónikus prosztatagyulladás diagnózisa

A krónikus prosztatagyulladás diagnózisa általában kizárólag a tünetek és az anamnézis alapján nehéz lehet, mivel nincs specifikus diagnosztikai teszt erre a betegségre. Az orvos a következő lépéseket teheti meg a krónikus prosztatagyulladás diagnózisának felállításához:

 • Beteg Anamnézise (kórtörténet): Az orvos megkérdezi a beteget a tünetekről, azok időtartamáról és súlyosságáról. Fontos, hogy a beteg részletesen beszéljen a fájdalomról, vizelési nehézségekről, szexuális funkciókról és egyéb, fontos tünetekről.
 • Fizikális Vizsgálat: Az orvos fizikális vizsgálatot végez, beleértve a prosztata tapintását is. A prosztata tapintása során értékelésre kerül a mérete, formája, eltérő tapintási lelet az állományában és az esetleges érzékenység.
 • Laboratóriumi Vizsgálatok: A vér- és vizeletvizsgálatok segíthetnek kizárni más potenciális okokat, például fertőzéseket vagy más prosztata-problémákat.
 • Vizeletmintavétel: A vizeletvizsgálat során az orvos ellenőrzi a vizeletben lévő fehérje-, vér- vagy bakteriumszinteket, ami segíthet a diagnózisban.
 • Prostata-specifikus antigén (PSA) vizsgálat: Ez a laborvizsgálat az esetleges prosztatarák kizárására szolgál. A krónikus prosztatagyulladás esetében a PSA szint általában normális.
 • Képalkotó eljárások: Az orvos alkalmazhat ultrahangvizsgálatot vagy más képalkotó módszereket a prosztata részletesebb vizsgálatára.

A diagnózis felállítása során fontos kizárni más lehetséges okokat, például bakteriális prosztatagyulladást vagy prosztatarákot. A krónikus prosztatagyulladás diagnózisa a tünetek és kizáró vizsgálatok alapján kerül felállításra.

A krónikus prosztatagyulladás kezelése gyakran magában foglalja a tüneti kezelést, például fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők alkalmazását, valamint életmódbeli változtatásokat és stresszkezelést. A kezelési tervet az orvos a beteg egyedi állapotára szabja. Ha a tünetek tartósak vagy súlyosak, fontos, hogy a beteg folyamatosan egyeztessen az orvosával a legmegfelelőbb kezelésről és a tünetek enyhítéséről.

A krónikus prosztatagyulladás szövődményei

A krónikus prosztatagyulladás szövődményei változóak lehetnek, és nem minden esetben alakulnak ki. A szövődmények lehetnek fizikai vagy pszichés jellegűek. Néhány lehetséges szövődmény közé tartozhatnak:

 • Krónikus Fájdalomszindróma: A krónikus prosztatagyulladás legjellemzőbb tünete a tartós fájdalom a prosztata régiójában, az ágyékban, a herezacskóban vagy az alsó hasban. Ez a fájdalom hosszú időn keresztül fennállhat, és jelentősen befolyásolhatja az életminőséget.
 • Vizeleti Problémák: A prosztata gyulladása a vizeletürítést is érinti. A vizeletürítési nehézség, gyakori vizelési inger, vagy éjszakai vizelési szükséglet gyakran jelentkezik.
 • Szexuális Zavarok: A krónikus prosztatagyulladás szexuális problémákat is okozhat, mint például fájdalom az ejakuláció során, libidó csökkenése vagy merevedési zavarok.
 • Krónikus Stressz és Depresszió: A tartós fájdalom és a krónikus betegséggel való együttélés pszichológiai stresszt okozhat, aminek következtében a betegek depresszióval, szorongással küzdhetnek.
 • Fertilitási Problémák: Néhány esetben a krónikus prosztatagyulladás befolyásolhatja a spermiumok minőségét és a termékenységet.
 • Fájdalmas Vizeletürítés: A prosztata körüli gyulladás miatt fellépő fájdalom a vizeletürítés során kellemetlenséget okozhat.
 • Bakteriális Szövődmények: Ha a krónikus prosztatagyulladás bakteriális eredetű, akkor a bakteriális fertőzés tovább terjedhet más szervekbe, például a húgyutakba, és komolyabb szövődményeket okozhat.

A krónikus prosztatagyulladás terápiája

A krónikus prosztatagyulladás terápiája általában a tüneti kezelésre összpontosít, mivel a betegség okai nem mindig egyértelműek, és nem minden esetben található megfelelő gyógymód. A terápiás megközelítés fő célja a panaszok enyhítése és az életminőség javítása. 

 • Gyógyszerek:
  • Gyulladáscsökkentők: Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), például ibuprofen vagy naproxen, alkalmazása segíthet a fájdalom és a gyulladás enyhítésében.
 • Izomlazítók: Az izomgörcsök kezelésére izomlazítókat is alkalmazhatnak.
  • Alpha-blokkolók: Ezek a gyógyszerek segíthetnek a prosztata körüli sima izmok ellazításában és a vizeletürítés javításában.
 • Antibiotikumok: Ha a krónikus prosztatagyulladás bakteriális eredetű, az orvos antibiotikumokat is felírhat. Az antibiotikumterápia általában hosszabb ideig tart, mivel a prosztatába való hatékony gyógyszerbejuttatás nehéz lehet.
 • Hormonterápia: Hormonterápiát is alkalmazhatnak bizonyos esetekben, különösen, ha a hormonokban változások figyelhetők meg.
 • Életmódbeli változtatások:
  • Diéta és folyadékbevitel: Egészséges étrend és elegendő folyadékfogyasztás fontos lehet a tünetek kezelésében.
  • Ülő életmód elkerülése: A rendszeres testmozgás és az ülő életmódtól való elmozdulás is segíthet a tünetek enyhítésében.
 • Stresszkezelés és pszichoterápia: Mivel a stressz és a pszichés tényezők is szerepet játszhatnak a krónikus prosztatagyulladás kialakulásában és súlyosbodásában, a stresszkezelés, relaxációs technikák és pszichoterápia is segíthet.
 • Hőkezelés: Meleg ülőfürdők vagy meleg borogatások alkalmazása is enyhítheti a tüneteket.
 • Masszázs és fizikoterápia: A prosztatát körülvevő izmok masszírozása vagy fizikoterápiás kezelések is segíthetnek az izomgörcsök és a fájdalom enyhítésében.

  Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata