Alhasi fájdalom: Így segít az urológus

Alhasi fájdalom: Így segít az urológus

Módosítva: 2024.05.15 20:32

Számos urológiai betegség tünete az alhasi fájdalom, mely sajnos kezeletlen esetben krónikussá válhat. Az urológiai betegségek mellett nőgyógyászati, gasztroenterológiai és egyéb okok is állhatnak az alhasi fájdalom mögött, így minden esetben érdemes részletesen kivizsgáltatni. Ismerje meg milyen urológiai okok állhatnak az alhasi fájdalom mögött és hogy segíthet az urológus alhasi fájdalom esetén!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent az alhasi fájdalom?
Milyen urológiai betegségek tünete lehet az alhasi fájdalom?
Hogyan történik az alhasi fájdalom urológiai vizsgálata?
Hogy segít az urológus alhasi fájdalom esetén?
Mit lehet még tenni az alhasi fájdalom enyhítése érdekében?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent az alhasi fájdalom?

Alhasi fájdalom alatt az alhas és a kismedence tájékán érzett fájdalmat értjük. Az alhasi terület anatómiailag a csípőcsontok, a köldök és az ágyék által határolható körül. Az alhasi fájdalom egy rendkívül gyakori panasz, ugyanis számtalan szerv található itt, melyek betegségei, gyulladásai esetén megjelenhet alhasi fájdalom. Sőt, nemcsak ezen szervek betegségei esetén léphet fel alhasi fájdalom, hanem máshonnan is ide sugározhat a fájdalom. Érdemes tudni, hogy például a hasnyálmirigy gyulladás esetén megjelenhet köldök körüli fájdalom. Az alhas területén a következő szervek találhatóak, melyek betegségei miatt felléphet alhasi fájdalom:

 • húgyhólyag
 • húgycső
 • húgyvezetékek
 • méh
 • petefészkek
 • petevezetők
 • here
 • mellékhere
 • prosztata
 • vékony- és vastagbél egy szakasza
 • vakbél

Az alhasi fájdalom jellegét tekintve lehet tompa, görcsös, szúró, égő, fokozódó, de akár kisugárzó is. Jelentkezhet az egyik oldalon vagy a teljes alhasra kiterjedve. Típusát tekintve az alhasi fájdalom lehet akut, hirtelen fellépő vagy krónikus, hosszabb ideje fennálló. Általában az akut alhasi fájdalom erősebb, de nagyon változhat az alhasi fájdalom intenzitását tekintve az egyének között. Érdemes ismerni azokat a kórképeket, amik az akut, erős alhasi fájdalom hátterében állhatnak, ugyanis több sürgősségi kórkép is található közöttük. A nőgyógyászati betegségeket tekintve ide sorolható a petefészek csavarodás, a petefészek ciszta ruptúra és a méhen kívüli terhesség. Nagyon erős alhasi fájdalommal jár az endometriózis is a menstruáció ideje alatt. Sajnos a méhnyakrák tünete is lehet az alhasi fájdalom. Gasztroenterológiai szempontból akut kórképnek számít a bélcsavarodás, az ileus, a vakbélgyulladás és a zsigeri erek trombózisa, melyek tünete lehet az alhasi fájdalom. Emellett sok bélrendszert érintő krónikus betegség is alhasi fájdalommal jár, például a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa. Az alhasi fájdalom hátterében gyakran urológiai betegségek állnak, melyeket részletesen be is mutatunk a későbbiekben.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen tünetek utalhatnak krónikus vesemedence-gyulladásra?

A krónikus vesemedence-gyulladás nagyon leegyszerűsítve a vese hosszan tartó gyulladásos betegsége, amely sokszor a vissza-visszatérő akut gyulladás talaján alakul ki. A betegség tüneteire, a hajlamosító tényezőkre, a felismerés és kezelés döntő jelentőségére dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa hívta fel a figyelmet. 

Milyen urológiai betegségek tünete lehet az alhasi fájdalom?

Az urológiai betegségek gyakori tünete az alhasi fájdalom, ugyanis ezen a területen helyezkednek el az urológiai szervek. Az alhasi fájdalom mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek az urológiai betegségek során. Az egyéb tünetek utalnak az alhasi fájdalom okára, ha pontosan le tudjuk írni őket az orvosnak, azzal már nagyon sokat segítünk a diagnózis meghozatalában. Példaként összegyűjtöttünk néhány gyakori urológiai betegséget és a tüneteiket, amelyekben felléphet alhasi fájdalom:Alhasi fájdalom: Így segít az urológus - Urológiai Központ

 • Prosztatagyulladás: Az akut vagy krónikus prosztatagyulladásban szenvedő férfiak gyakran panaszkodnak alhasi fájdalomról, amely a nemi szervek környékén és deréktájon is érezhető lehet. A prosztatagyulladás további tünetei közé tartozik a fájdalmas vizelés, a gyakori vizelési inger, a láz és a merevedési problémák.
 • Húgyúti fertőzések: A húgyúti fertőzések gyakori tünete az alhasi fájdalom, de megjelenhet mellette gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, véres vizelet és láz is.
 • Hólyaghurut (interstitialis cystitis): Ez egy krónikus húgyhólyaggyulladás, amely alhasi fájdalommal, gyakori vizelési ingerrel és fájdalmas vizeléssel járhat. Jellemzően az E. Coli nevű kórokozó okozza.
 • Vesemedence gyulladás: Ez egy súlyosabb húgyúti fertőzés, amely a vesét érinti, és jelentős alhasi fájdalommal, lázzal, hátfájdalommal és hányingerrel járhat.
 • Vese- vagy húgyhólyagkövek: Amikor a kövek mozognak a vese vagy a húgyhólyag felé, az alhasi fájdalmat okozhat. Az alhasi fájdalom jellege ilyenkor hirtelen és intenzív lehet, és gyakran hullámokban jelentkezhet, valamint együtt járhat hányingerrel és hányással is.
 • Urológiai daganatok: Az urológiai daganatok (például a vese- vagy a húgyhólyagrák) is okozhatnak alhasi fájdalmat, különösen ha már elértek egy bizonyos méretet vagy ráterjedtek a környező szövetekre.
 • Kismedencei fájdalom szindróma: A kismedencei fájdalom szindróma a köldök alatti és a csípő közötti területen jelentkező fájdalom, amely hat hónapig vagy annál tovább is tarthat. A kismedencei fájdalom szindróma hátterében több ok is állhat mind a férfiak, mind a nők esetében és jelentős szenvedést okozhat a mindennapokban. A kezelése általában komplex terápiás megközelítéssel lehetséges.

Hogyan történik az alhasi fájdalom urológiai vizsgálata?

Amint látható nagyon sok ok állhat az alhasi fájdalom hátterében, melyek között nem urológiai betegségek is szerepelnek. Az urológus feladata azonosítani az alhasi fájdalom helyét és meghatározni azt a betegséget vagy elváltozást, ami az alhasi fájdalom hátterében állhat. Amennyiben nem urológiai betegség okozza a panaszt, az urológus tovább küldheti a társterületek szakorvosaihoz is a beteget. Az alhasi fájdalom urológiai kivizsgálása során a következő vizsgálatokat kérheti:

 • Anamnézis felvétel: Alhasi fájdalom esetén nagyon sok információ derülhet ki a pontos anamnézisből. Érdemes rákérdezni a fájdalom pontos helyére, jellegére, erősségére, hogy mióta áll fent és csillapodik-e valamire a fájdalom. A társtünetek megléte és az alapbetegségek ismerete is sokat segíthet az orvosnak. 
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos a fizikális vizsgálat során betapinthatja az alhasat, és vizsgálhatja a nemi szerveket, például a prosztata vizsgálatát is elvégezheti.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Kérhető például vérvizsgálat vagy vizeletvizsgálat, amelyek sok hasznos információt nyújtanak a szervezet és a húgyutak állapotáról. Ki tudják mutatni az esetleges fertőzések vagy gyulladások jelenlétét, valamint a vesekárosodás jeleit is.
 • Képalkotó vizsgálatok: Az alhasi fájdalom diagnosztizálásban kiemelt szerepet kapnak a képalkotó vizsgálatok. Ilyen vizsgálatok közé tartozik az ultrahang, a CT-vizsgálat és az MRI. Ezek a vizsgálatok segíthetnek a húgyúti rendellenességek, daganatok vagy más strukturális eltérések kimutatásában. Szükség esetén endoszkópos vizsgálatok és szövettani mintavétel is történhet.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogy segít az urológus alhasi fájdalom esetén?

Nagy segítség lehet alhasi fájdalom esetén a jó urológus szakorvos, az urológus ugyanis az alhasi fájdalom gyakori okai között szereplő betegségek diagnosztizálására és kezelésére szakosodott. Az alhasi fájdalom számos okból adódhat, amelyek közé tartozhatnak a húgyutak, a vesék, a húgyhólyag, a prosztata vagy más szervrendszerek betegségei. Az urológus az alábbiakban segíthet alhasi fájdalom esetén:

 • Diagnózis felállítása: Az urológus megfelelő anamnézist készít és fizikális vizsgálatot végez, hogy meghatározza az alhasi fájdalom lehetséges okait. Ezután további vizsgálatokat, például vizeletvizsgálatot, vérvizsgálatot, ultrahangvizsgálatot vagy más képalkotó eljárásokat is végezhet a probléma pontos diagnosztizálása érdekében.
 • Kezelés megtervezése: Miután az urológus azonosította az alhasi fájdalom lehetséges okait, terápiás tervet dolgoz ki. Ez a terápia lehet gyógyszeres kezelés, például fájdalomcsillapítók vagy antibiotikumok adása fertőzések esetén. Javasolhat speciális diétát vagy életmódbeli változtatásokat, vagy akár sebészeti beavatkozást is, attól függően, hogy mi a diagnózis.
 • Követés és gondoskodás: Az urológus rendszeres ellenőrzéseket és követést is biztosíthat az alhasi fájdalommal kapcsolatos problémák kezelése során. Ez segíthet abban, hogy az alhasi fájdalom állapotát hatékonyan kezeljék és megakadályozzák a további komplikációkat.
 • Tanácsadás és oktatás: Az urológus tanácsokat és oktatást nyújthat az alhasi fájdalom kezeléséről és megelőzéséről. Ajánlhat életmódbeli változtatásokat, helyes táplálkozást, stresszkezelést vagy más módszereket is.

Az urológus segítségével az alhasi fájdalom okainak diagnosztizálása és kezelése hatékonyabb lehet, és segíthet abban, hogy az egyén minél hamarabb visszanyerje az egészségét és a jóllétét. Ha valaki alhasi fájdalmat tapasztal, és azt gyanítja, hogy urológiai probléma áll a háttérben, forduljon bizalommal Központunk munkatársaihoz!

Mit lehet még tenni az alhasi fájdalom enyhítése érdekében?

Mi magunk is tehetünk az alhasi fájdalom enyhítése érdekében, ha az urológiai betegség miatt áll fent. Érdemes minden esetben kivizsgáltatni az alhasi fájdalom okát és követni az orvos utasításait. Emellett azonban az orvossal konzultálva további lépéseket is tehetünk, hogy enyhítsük a fájdalmat. Összegyűjtöttünk néhány tippet az alhasi fájdalom enyhítéséhez:

 • Pihenés és nyugalom
 • Meleg borogatás az érintett területre: Ez enyhítheti izomfeszülést és a fájdalmat, de vigyázzon, hogy ne legyen túl forró a borogatás, és ne használjon meleg borogatást, ha gyulladásos folyamat miatt áll fent alhasi fájdalom.
 • Folyadékfogyasztás: A megfelelő hidratáltság segíti a húgyutak átmosását és a szervezet gyorsabb regenerálódását.
 • Gyógyszerek: Orvosi javaslatra fájdalomcsillapítók, görcsoldók vagy gyulladáscsökkentők is szedhetőek az alhasi fájdalom enyhítése érdekében.
 • Stresszkezelés: A stressz csökkentése és a relaxációs technikák, például meditáció vagy légzésgyakorlatok is segíthetnek az alhasi fájdalom enyhítésében, különösen, ha a fájdalom stressz vagy szorongás miatt jelentkezik.

  Téma szakértői

  Dr. Kállai László

  Dr. Kállai László

  urológus, sebész
  Dr. Rákász István

  Dr. Rákász István

  urológus
  Dr. Lakos Gábor

  Dr. Lakos Gábor

  gyermek urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK