Húgyúti fertőzés vagy hólyagfájdalom szindróma?

Húgyúti fertőzés vagy hólyagfájdalom szindróma?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2022.04.27 12:56

A fájdalmas vizelés, a sürgető vizelési inger és a húgyhólyagfájdalom gyakori tünetek, amelyeket számos betegség, állapot okozhat. Sokan azonnal a húgyúti fertőzésre gondolnak, és ez valóban igen sokszor diagnosztizálható betegség, de a krónikus panaszok mögött meghúzódhat akár a hólyagfájdalom szindróma is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a két állapot közti hasonlóságokra és különbségekre hívta fel a figyelmet.

A húgyúti fertőzés és a fájdalmas hólyag szindróma tünetei hasonlóak

A felfázás és a fájdalmas hólyag szindróma tünetei hasonlóak.- Mivel a felfázásnak – ami valójában hólyaghurut vagy húgyúti fertőzés – és a hólyagfájdalom szindrómának számos hasonló tünete van, nem feltétlenül könnyű megkülönböztetni egymástól a két betegséget. Éppen ezért ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen az eltérő diagnózis eltérő kezelést is igényelhet – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Mindenképpen ki kell vizsgálni, ha sürgető vizelési inger, gyakori vizelés, kismedencei fájdalom jelentkezik. Ám míg a húgyúti fertőzés esetén a vizelés csípő, égető érzéssel járhat, addig ez a másik betegség esetében nem feltétlenül jellemző, viszont megjelenhet a szexuális együttlét során jelentkező fájdalom. Ha pedig a húgyúti fertőzés krónikussá válik, akkor valóban körültekintően kell felállítani a diagnózist, hiszen nagy az átfedés a panaszok közt.

A nőket gyakrabban érintik ezek a betegségek

Rákász doktortól megtudhatjuk, hogy bár mindkét nemnél előfordulhat mindkét betegség, mégis elsősorban a nők szenvednek a visszatérő vagy tartósan jelenlévő tünetektől.
- Fertőzés a vizeletkiválasztó rendszer több szervében is kialakulhat, így a vesékben, a húgyvezetékben, a húgyhólyagban, a húgycsőben. Leggyakrabban baktérium okozza a betegséget, és vannak olyan tényezők is, amelyek hajlamosíthatnak a húgyúti fertőzésre. Ilyen például az idősebb kor, a cukorbetegség, a vesekő, a terhesség, a katéter jelenléte, illetve férfiaknál a prosztata megnagyobbodás. A húgyúti fertőzés krónikussá is válhat, ha a húgyhólyag nyálkahártyájának bakteriális gyulladása tartósan fennáll, vagy egy éven belül legalább háromszor jelentkezik heveny gyulladás – ismerteti az urológus. - Az interstitialis cystitis, vagyis a hólyagfájdalom szindróma szintén egy krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez. Rizikófaktorai közt ismertek a fertőzések, a szexuális aktivitás és főként a kezeletlen stressz.

Más kezelés lehet szükséges

A fájdalmas vizelés, a hólyagfájdalom okát urológus diagnosztizálja.A két betegség közti különbség, hogy fájdalmas hólyag szindrómában szenvedők vizeletében általában nincs baktérium. Ugyanakkor a tünetek súlyosbodhatnak, ha a fájdalmas hólyag szindrómában szenvedő beteg húgyúti fertőzést is kap. A pontos diagnózis felállításához ezért sokszor nem csak laborvizsgálatokra, teljes kismedencei vizsgálatra, de akár cisztoszkópiára (hólyagtükrözésre) és kálium-érzékenységi vizsgálatra is szükség van.
Ha megszületik a húgyúti fertőzés diagnózisa, kezelésének éppúgy része a bőséges folyadékfogyasztás, mint az antibiotikum szedése, amely a panaszokat rendszerint egy napon belül jelentősen csökkenti. Első lépcsőben a már többször bevált gyógyszereket szokás javasolni, a kezelésnek ellenálló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén azonban szükség lehet a vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelésre. Ugyanakkor tudni kell, hogy bármely okból elrendelt antibiotikus kezeléssel egyidejűleg nemcsak a bélvédelem fontos, hanem a hüvelyflóra megóvása, a megfelelő egyensúly megtartása is. Ebben a kérdésben is az urológus segíthet.  
A hólyagfájdalom szindróma esetében sajnos még nincs olyan kezelési eljárás, mely megbízhatóan megszünteti azt, különféle gyógyszerek és egyéb terápiák, beleértve a pszichés segítséget, stresszkezelést is, enyhíthetik a panaszokat. Ezen kívül létezik egy tüneti, lényeges javulást eredményező kezelés, a hólyagba történő időszakos befecskendezés.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
41 éves nő vagyok. Magas, vékony termetű. 1985 óta egy vesével élek. Bal oldalon zsugorvesém volt, ezért kellett eltávolítani. Azóta rendszeres vizelet és UH vizsgálaton veszek részt. A jobb vese megnagyobbodott, mert ahogy nőttem és mivel egyedül maradt átvette a teljes működést. Amennyire lehet vigyázok az étkezésre és sok vizet fogyasztok. 2006-ban és 2010-ben császármetszéssel egészséges gyermekeim születtek. Általánosan jól érzem magam, viszont mostanában sokkal könnyebben elfáradok és gyengének érzem magam. A vérnyomásom alacsony, a vércukor szintem is. A húgysav emelkedése miatt az étrendre vigyázok, mert a Milurit tablettát nem tudtam szedni. Általános iskolában végig fel voltam a műtétre való tekintettel mentve. Középiskolában már nem. Igy keveset mozogtam. Az izületek a térdemben kicsit gyengék. Azt szeretném, megkérdezni, hogy lehetek arra való tekintettel fáradtabb és gyengébb, hogy a vese már nehezen vagy nehezebben méregtelenít a hosszú évek óta, illetve a hosszú igénybevétel miatt? A vérkép egyéb részei normális értékűek. Az ultrahang szerencsére nem mutat a belső szervekben sehol semmit. A pajzsmirigy is rendben van. Köszönettel: Kovárné

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Kedves Erzsébet!

Panaszai indokolják az alapos kivizsgálást.
Javasolnám a vesefunkció kontrollálását és a vérképét is!

Tisztelettel

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, őszinte

A Szakorvos segítségével szakértelmével és kiterjedt őszinte magyarázattal amit a diagnózisról kaptam Ajánlom mindenkinek. Az orvos barátságos őszinte és nagy szakmai tudással és felkészültséggel rendelkezik

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!