Húgyúti fertőzés vagy hólyagfájdalom szindróma?

Húgyúti fertőzés vagy hólyagfájdalom szindróma?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2022.04.27 12:56

A fájdalmas vizelés, a sürgető vizelési inger és a húgyhólyagfájdalom gyakori tünetek, amelyeket számos betegség, állapot okozhat. Sokan azonnal a húgyúti fertőzésre gondolnak, és ez valóban igen sokszor diagnosztizálható betegség, de a krónikus panaszok mögött meghúzódhat akár a hólyagfájdalom szindróma is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a két állapot közti hasonlóságokra és különbségekre hívta fel a figyelmet.

A húgyúti fertőzés és a fájdalmas hólyag szindróma tünetei hasonlóak

A felfázás és a fájdalmas hólyag szindróma tünetei hasonlóak.- Mivel a felfázásnak – ami valójában hólyaghurut vagy húgyúti fertőzés – és a hólyagfájdalom szindrómának számos hasonló tünete van, nem feltétlenül könnyű megkülönböztetni egymástól a két betegséget. Éppen ezért ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen az eltérő diagnózis eltérő kezelést is igényelhet – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Mindenképpen ki kell vizsgálni, ha sürgető vizelési inger, gyakori vizelés, kismedencei fájdalom jelentkezik. Ám míg a húgyúti fertőzés esetén a vizelés csípő, égető érzéssel járhat, addig ez a másik betegség esetében nem feltétlenül jellemző, viszont megjelenhet a szexuális együttlét során jelentkező fájdalom. Ha pedig a húgyúti fertőzés krónikussá válik, akkor valóban körültekintően kell felállítani a diagnózist, hiszen nagy az átfedés a panaszok közt.

A nőket gyakrabban érintik ezek a betegségek

Rákász doktortól megtudhatjuk, hogy bár mindkét nemnél előfordulhat mindkét betegség, mégis elsősorban a nők szenvednek a visszatérő vagy tartósan jelenlévő tünetektől.
- Fertőzés a vizeletkiválasztó rendszer több szervében is kialakulhat, így a vesékben, a húgyvezetékben, a húgyhólyagban, a húgycsőben. Leggyakrabban baktérium okozza a betegséget, és vannak olyan tényezők is, amelyek hajlamosíthatnak a húgyúti fertőzésre. Ilyen például az idősebb kor, a cukorbetegség, a vesekő, a terhesség, a katéter jelenléte, illetve férfiaknál a prosztata megnagyobbodás. A húgyúti fertőzés krónikussá is válhat, ha a húgyhólyag nyálkahártyájának bakteriális gyulladása tartósan fennáll, vagy egy éven belül legalább háromszor jelentkezik heveny gyulladás – ismerteti az urológus. - Az interstitialis cystitis, vagyis a hólyagfájdalom szindróma szintén egy krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez. Rizikófaktorai közt ismertek a fertőzések, a szexuális aktivitás és főként a kezeletlen stressz.

Más kezelés lehet szükséges

A fájdalmas vizelés, a hólyagfájdalom okát urológus diagnosztizálja.A két betegség közti különbség, hogy fájdalmas hólyag szindrómában szenvedők vizeletében általában nincs baktérium. Ugyanakkor a tünetek súlyosbodhatnak, ha a fájdalmas hólyag szindrómában szenvedő beteg húgyúti fertőzést is kap. A pontos diagnózis felállításához ezért sokszor nem csak laborvizsgálatokra, teljes kismedencei vizsgálatra, de akár cisztoszkópiára (hólyagtükrözésre) és kálium-érzékenységi vizsgálatra is szükség van.
Ha megszületik a húgyúti fertőzés diagnózisa, kezelésének éppúgy része a bőséges folyadékfogyasztás, mint az antibiotikum szedése, amely a panaszokat rendszerint egy napon belül jelentősen csökkenti. Első lépcsőben a már többször bevált gyógyszereket szokás javasolni, a kezelésnek ellenálló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén azonban szükség lehet a vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelésre. Ugyanakkor tudni kell, hogy bármely okból elrendelt antibiotikus kezeléssel egyidejűleg nemcsak a bélvédelem fontos, hanem a hüvelyflóra megóvása, a megfelelő egyensúly megtartása is. Ebben a kérdésben is az urológus segíthet.  
A hólyagfájdalom szindróma esetében sajnos még nincs olyan kezelési eljárás, mely megbízhatóan megszünteti azt, különféle gyógyszerek és egyéb terápiák, beleértve a pszichés segítséget, stresszkezelést is, enyhíthetik a panaszokat. Ezen kívül létezik egy tüneti, lényeges javulást eredményező kezelés, a hólyagba történő időszakos befecskendezés.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr!

Emésztőrendszeremben ibs jellegű tüneteket tapasztalok (lágyabb széklet, sűrű széklési inger, puffadás stb.) ami ételekre csak kismértékben változik, viszont sűrűn viszketés, és vérzés (székelés után) tapasztalható a végbéltájékon. Tapintásos vizsgálat során kisebb aranyeres csomók volt a diagnózis. Érdeklődnék, hogy az aranyeret okozhatja e a hígabb széklet, illetve a sűrű székelés (napi 3-4) esetlegesen a tünetek utalhatnak-e végbélrákra?
Az aranyeres csomókra aurobin kenőcsöt kaptam, ez szívritmuszavar mellett használható?

Köszönöm a válaszát!

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Páciensünk!

Panaszai ismertetésének alapján, azt tudom javasolni, hogy első körben proktológiai szakrendelést keressen fel. Ott nagy valószínűséggel kérdései megválaszolásra kerülnek. Ők javasolhatnak, mind diagnosztikai vizsgálatokat valamint konzervatív lehetőségeket is.
Az IBS miatt a gasztroenterológia az a terület, ahol hosszútávú segítséget tudnak nyújtani.
Kardiológiai betegsége miatt a gyógyszereléssel összefüggésben érdemes a háziorvosát vagy kardiológust megkérdezni.

Tisztelettel!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalmat sugárzó szakorvos

Jó humorú, bizalmat sugárzó szakorvos. Kényes problémámmal is bizalommal tudtam hozzá fordulni.

További vélemények
Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Húgycső- és hólyagtükrözés
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös Problémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vesefájdalom

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!