Húgyúti fertőzés vagy hólyagfájdalom szindróma?

Húgyúti fertőzés vagy hólyagfájdalom szindróma?

Dr. Rákász István Módosítva: 2022.04.27 13:11

A fájdalmas vizelés, a sürgető vizelési inger és a húgyhólyagfájdalom gyakori tünetek, amelyeket számos betegség, állapot okozhat. Sokan azonnal a húgyúti fertőzésre gondolnak, és ez valóban igen sokszor diagnosztizálható betegség, de a krónikus panaszok mögött meghúzódhat akár a hólyagfájdalom szindróma is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a két állapot közti hasonlóságokra és különbségekre hívta fel a figyelmet.

A húgyúti fertőzés és a fájdalmas hólyag szindróma tünetei hasonlóak

A felfázás és a fájdalmas hólyag szindróma tünetei hasonlóak.- Mivel a felfázásnak – ami valójában hólyaghurut vagy húgyúti fertőzés – és a hólyagfájdalom szindrómának számos hasonló tünete van, nem feltétlenül könnyű megkülönböztetni egymástól a két betegséget. Éppen ezért ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen az eltérő diagnózis eltérő kezelést is igényelhet – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Mindenképpen ki kell vizsgálni, ha sürgető vizelési inger, gyakori vizelés, kismedencei fájdalom jelentkezik. Ám míg a húgyúti fertőzés esetén a vizelés csípő, égető érzéssel járhat, addig ez a másik betegség esetében nem feltétlenül jellemző, viszont megjelenhet a szexuális együttlét során jelentkező fájdalom. Ha pedig a húgyúti fertőzés krónikussá válik, akkor valóban körültekintően kell felállítani a diagnózist, hiszen nagy az átfedés a panaszok közt.

A nőket gyakrabban érintik ezek a betegségek

Rákász doktortól megtudhatjuk, hogy bár mindkét nemnél előfordulhat mindkét betegség, mégis elsősorban a nők szenvednek a visszatérő vagy tartósan jelenlévő tünetektől.
- Fertőzés a vizeletkiválasztó rendszer több szervében is kialakulhat, így a vesékben, a húgyvezetékben, a húgyhólyagban, a húgycsőben. Leggyakrabban baktérium okozza a betegséget, és vannak olyan tényezők is, amelyek hajlamosíthatnak a húgyúti fertőzésre. Ilyen például az idősebb kor, a cukorbetegség, a vesekő, a terhesség, a katéter jelenléte, illetve férfiaknál a prosztata megnagyobbodás. A húgyúti fertőzés krónikussá is válhat, ha a húgyhólyag nyálkahártyájának bakteriális gyulladása tartósan fennáll, vagy egy éven belül legalább háromszor jelentkezik heveny gyulladás – ismerteti az urológus. - Az interstitialis cystitis, vagyis a hólyagfájdalom szindróma szintén egy krónikus állapot, melyet a kellemetlen hólyagnyomás, hólyagfájdalom és az enyhétől az erősig terjedő medencei fájdalom kombinációja jellemez. Rizikófaktorai közt ismertek a fertőzések, a szexuális aktivitás és főként a kezeletlen stressz.

Más kezelés lehet szükséges

A fájdalmas vizelés, a hólyagfájdalom okát urológus diagnosztizálja.A két betegség közti különbség, hogy fájdalmas hólyag szindrómában szenvedők vizeletében általában nincs baktérium. Ugyanakkor a tünetek súlyosbodhatnak, ha a fájdalmas hólyag szindrómában szenvedő beteg húgyúti fertőzést is kap. A pontos diagnózis felállításához ezért sokszor nem csak laborvizsgálatokra, teljes kismedencei vizsgálatra, de akár cisztoszkópiára (hólyagtükrözésre) és kálium-érzékenységi vizsgálatra is szükség van.
Ha megszületik a húgyúti fertőzés diagnózisa, kezelésének éppúgy része a bőséges folyadékfogyasztás, mint az antibiotikum szedése, amely a panaszokat rendszerint egy napon belül jelentősen csökkenti. Első lépcsőben a már többször bevált gyógyszereket szokás javasolni, a kezelésnek ellenálló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén azonban szükség lehet a vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelésre. Ugyanakkor tudni kell, hogy bármely okból elrendelt antibiotikus kezeléssel egyidejűleg nemcsak a bélvédelem fontos, hanem a hüvelyflóra megóvása, a megfelelő egyensúly megtartása is. Ebben a kérdésben is az urológus segíthet.  
A hólyagfájdalom szindróma esetében sajnos még nincs olyan kezelési eljárás, mely megbízhatóan megszünteti azt, különféle gyógyszerek és egyéb terápiák, beleértve a pszichés segítséget, stresszkezelést is, enyhíthetik a panaszokat. Ezen kívül létezik egy tüneti, lényeges javulást eredményező kezelés, a hólyagba történő időszakos befecskendezés.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

T.Urológus! Van lehetőség egyidejüleg prosztata vizsgálatra és
komplett merevedési zavar vizsgálatra pl. ultrahang? A vérnyomáscsökkentő szedésekor beszedett potencianövelő tabletta hogyan hat a vérnyomásra? Üdvözlettel:László

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt László!

A kérdéseivel kapcsolatban mindenképpen javasolt urológiai szakrendelés felkeresése. A gyógyszerek lehetséges kölcsönhatása és a szervezetre történő esetleges hatása miatt javasolt lehet egy kardiológiai szakrendelésre való bejelentkezés!

Tisztelettel:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jófej

Pontosan akkor hívtak be, amire meg volt beszélve az időpont, és Doktor Úr is nagyon jófej volt!

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok