Endoszkópos vesesebészet

Endoszkópos vesesebészet

Módosítva: 2023.05.16 00:00

Az endoszkópos vesesebészet, a modern sebészeti technológia egyik csodája, amely lehetővé teszi a vesepatológiák kezelését minimálisan invazív beavatkozással. Ezzel a precíz és hatékony eljárással a sebész olyan mint egy "titkos ügynök", aki a vesébe rejtett tumorokat és egyéb elváltozásokat szinte észrevétlenül távolítja el.

 

Mi az az endoszkópos sebészet?

Mi az az endoszkópos vesesebészet?

Az endoszkópos vesesebészet mely kórképekben haszlálatos?

Milyen vesetumorok esetén alkalmazható endoszkópos vesesebészet?

Milyen stádiumú vesedaganatoknál lehet endoszkópos vesesebészetet alkalmazni?

Lehetséges a teljes vese eltávolítása is endoszkópos vesesebészettel?

Milyen esetekben lehet szükség a teljes vese eltávolítására az endoszkópos vesesebészet technikájával?

Endoszkópos vesesebészettel kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

Mi az az endoszkópos sebészet?

Az endoszkópos sebészet egy olyan sebészeti eljárás, amely során kisméretű műszereket és egy endoszkópot használnak testüregekbe vagy szervekbe történő beavatkozáshoz. Az endoszkóp egy hosszú, vékony cső, amelyben optikai rendszer és világítás található. Ez lehetővé teszi a sebésznek, hogy a műtéti területet nagyított képek segítségével vizsgálja, és a szükséges műveleteket végrehajtsa.

Az endoszkópos sebészet előnye, hogy minimálisan invazív eljárásnak számít. A hagyományos nyitott műtétekkel ellentétben az endoszkópos beavatkozásoknál kisebb metszéseket ejtenek, ami kevesebb fájdalommal, gyorsabb gyógyulással és rövidebb kórházi tartózkodással járhat. Az endoszkópos sebészet számos területen alkalmazható, például hasüregi műtétek,  ízületi beavatkozások, epehólyag- vagy vakbél eltávolítás, vesesebészet és  diagnosztikai vizsgálatok területén.

Az endoszkópos sebészeti technikák folyamatosan fejlődnek, és új eszközök és eljárások kerülnek bevezetésre a pontosabb és hatékonyabb beavatkozás érdekében. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden esetben alkalmazható endoszkópos sebészet, és az orvosok mindig a páciens állapotától, a betegség jellegétől és egyéb szempontoktól függően döntenek a legmegfelelőbb sebészeti eljárásról.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az az endoszkópos vesesebészet?

Az endoszkópos vesesebészet olyan sebészeti eljárás, amely során az endoszkóp és a hozzá tartozó kisméretű műszerek segítségével végzik el a vesével kapcsolatos beavatkozásokat. Az endoszkópos technikák lehetővé teszik a vesesebészet végrehajtását kisebb metszésekkel és minimális szövetkárosodással, ami gyorsabb gyógyulást és kevesebb szövődményt eredményezhet.

Az endoszkópos vesesebészet több típusa ismert, amelyek alább olvashatók:

 • Percután nefrolitotómia (PCNL): Ez az endoszkópos vesesebészet egyik formája, ami akkor alkalmazható, ha a vesében nagyobb méretű vesekő található. Az endoszkópos eszközöket a bőrön keresztül vezetik be, majd a vesébe juttatják, hogy eltávolítsák vagy összezúzzák a követ.
 • Retrográd intrarenális sebészet (RIRS): Ezt is az endoszkópos vesesebészet egy formája. Általában akkor alkalmazzák, ha a vesében kisebb méretű vagy több kő található. Az endoszkópos eszközöket a húgyvezetékbe és a húgyhólyagba vezetik be, majd a vesébe az ureteren keresztül jutnak, ahol láthatóvá válnak a kövek, majd eltávolítják vagy összetörik őket.
 • Laparoszkópos veseműtét: Ez a technika a hasüregben elhelyezett apró metszéseken keresztül történik. Az endoszkópos eszközök segítségével a sebész megnézi és kezeli a vesét.

Az endoszkópos vesesebészet előnyei közé tartozik a kisebb sebészeti vágások, a kevesebb fájdalom, a gyorsabb gyógyulás és a rövidebb kórházi tartózkodás. Az orvosok döntik el, hogy melyik endoszkópos eljárást alkalmazzák az adott veseműtétre az egyedi körülmények és a beteg állapota alapján. Mindig fontos konzultálni az orvossal és megfelelő diagnosztikai vizsgálatokat végezni a vesesebészet optimális tervének meghatározásához.

Kapcsolódó cikkünk

Veseciszta - mikor szükséges a műtét?

A vesében kialakuló ciszták lehetnek örökletesek és nem örökletesek, okozhatnak problémákat és maradhatnak tünetmentesek is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a veseciszták típusairól, a diagnózis és a kezelés lehetőségeiről beszélt. 

Az endoszkópos vesesebészet mely kórképekben haszlálatos?

Az endoszkópos vesesebészet számos betegség és állapot kezelésére használható:

 • Vesekövek: Az endoszkópos vesesebészet gyakran alkalmazott vesekőbetegség esetén. A nagyobb méretű kövek eltávolítására percután nefrolitotómiát (PCNL) alkalmaznak, míg a kisebb kövek esetén retrográd intrarenális sebészetet (RIRS) végezhetnek.
 • Vesetumorok: Kisebb vesetumorok esetén laparoszkópos vesesebészet alkalmazható, amely során az endoszkóp és más műszerek segítségével végzik el a tumor eltávolítását.
 • Polycystás vesebetegség: Ha a vese polycystás, azaz több ciszta található benne, az endoszkópos vesesebészet hatékony terápia lehet a ciszták drenálására vagy eltávolítására.
 • Veseelégtelenség: Bizonyos esetekben, például a veseelégtelenség progressziójának lassítása érdekében, a veseműtétek endoszkópos módszerekkel végezhetők el.
 • Vesebiopszia: Az endoszkópos vesesebészet segítségével vesebiopsziát is végezhetnek, amely során kis mintát vesznek a veséből a diagnózis vagy a kezelési terv meghatározásához.

Az endoszkópos vesesebészet választását a betegség típusa, a beteg állapota és más egyéni tényezők alapján döntik el. Fontos konzultálni urológussal és sebészszel, hogy meghatározzák, hogy az endoszkópos vesesebészet megfelelő lehetőség-e az adott betegség kezelésére.

Milyen vesetumorok esetén alkalmazható endoszkópos vesesebészet?

Az endoszkópos vesesebészet számos vesetumor esetén alkalmazható. A konkrét eljárás és technika kiválasztása azonban az adott tumor típusától, méretétől és helyétől, valamint a beteg általános állapotától függ. Néhány vesetumortípus, amelyek esetén alkalmazható az endoszkópos vesesebészet:

 • Renalis sejtes karcinóma: Ez a leggyakoribb vesetumor típus, és a laparoszkópos vagy robotsebészeti részleges nefrektómia gyakran alkalmazott vesesebészet eljárás a kezelésére. Gyakran a tumor részleges eltávolítását jelenti, amely során a tumort tartalmazó részt kimetszik, de megpróbálják megtartani a lehető legnagyobb mértékben a vesét.
 • Kisebb méretű vesedaganatok esetén: Ha a vesedaganat mérete kisebb (általában 4 cm-nél kisebb), akkor laparoszkópos vagy robotsebészeti beavatkozást végeznek. Ez azt jelenti, hogy a vesét részben vagy teljes egészében eltávolítják, beleértve a daganatot tartalmazó részt is.
 • Retroperitonealis tumorok: Néhány vesetumor a vese mögötti retroperitoneális területen helyezkedik el. Ezeknek a tumoroknak az eltávolítására endoszkópos vesesebészeti vagy robotsebészeti eljárásokat is alkalmazhatnak.
 • Metasztatikus vesetumorok: Bizonyos esetekben, amikor a vesetumor már áttéteket képzett más szervekben, az endoszkópos vesesebészet lehet választási lehetőség a metasztázisok eltávolítására, például laparoszkópos metasztázisectomia.

Milyen stádiumú vesedaganatoknál lehet endoszkópos vesesebészetet alkalmazni?

Az endoszkópos vesesebészet általában a korai stádiumú vesedaganatok kezelésére alkalmazható. A konkrét stádium meghatározása azonban komplexebb értékelést igényel, és az orvosok a tumor méretét, a terjedés mértékét, a metasztázisok jelenlétét és a beteg általános egészségi állapotát is figyelembe veszik a sebészeti megközelítés meghatározásakor.

Általánosságban elmondható, hogy az endoszkópos vesesebészet általában a következő esetekben alkalmazható:

 • Korai stádiumú vesedaganatok (T1 és T2 stádium): Ez a leggyakoribb alkalmazási területe az endoszkópos vesesebészetnek. A T1 és T2 stádiumú daganatok általában kisebbek és korlátozott terjedésűek, és laparoszkópos vagy robotsebészeti részleges nefrektómiát végezhetnek a daganat eltávolítására.
 • Néhány esetben a T3 stádium: Egyes esetekben, ahol a daganat terjedése kissé meghaladja a vesét, de még mindig operálhatónak tekinthető, az endoszkópos vesesebészet kombinálható más terápiás módszerekkel, például a radikális nefrektómiával.
 • Retroperitonealis tumorok: Ha a vesedaganat a retroperitoneális területen helyezkedik el, de még mindig korai stádiumban van, az endoszkópos vesesebészet lehetőséget nyújthat a tumor eltávolítására.

Az endoszkópos vesesebészet alkalmazhatóságát minden esetben az orvosok határozzák meg a beteg egyedi körülményei, a daganat jellege és a beteg általános egészségi állapota alapján. A megfelelő kezelési terv meghatározásához elengedhetetlen az alapos orvosi értékelés és konzultáció.

Lehetséges a teljes vese eltávolítása is endoszkópos vesesebészettel?

Igen, lehetséges a teljes vese eltávolítása endoszkópos vesesebészet technikájával. Ezt általában radikális nefrektómiának nevezik, amely során a vesét teljes egészében eltávolítják, beleértve az ereket és a kötőszöveteket is.

Az endoszkópos radikális nefrektómia során a sebész laparoszkópos technikákat alkalmaz a vesesebészet végrehajtásához. A kis bemetszéseken keresztül bevezetik az endoszkópot  a hasüregbe. A sebész az endoszkóp segítségével látja a műtéti területet, és az eszközökkel eltávolítja a vesét, amelyet a tumor érint.

Az endoszkópos radikális nefrektómia előnyei közé tartozik a kisebb sebészeti vágások, a csökkent vérveszteség, a kevesebb fájdalom, a rövidebb kórházi tartózkodás és a gyorsabb helyreállás, összehasonlítva a hagyományos nyitott műtéttel. Az endoszkópos vesesebészet technikája segít minimalizálni a környező szövetek és szervek sérülését, miközben hatékonyan és biztonságosan távolítja el a teljes vesét.

Az endoszkópos nefrektómia azonban nem minden esetben alkalmazható, és az orvosok az adott tumor jellemzőit, a beteg általános egészségi állapotát és más tényezőket is figyelembe vesznek a legmegfelelőbb sebészeti megközelítés kiválasztásakor. Az orvosok szakértelmére és az egyéni eset értékelésére van szükség ahhoz, hogy meghatározzák, hogy az endoszkópos nefrektómia megfelelő lehetőség-e az adott beteg számára.

Milyen esetekben lehet szükség a teljes vese eltávolítására az endoszkópos vesesebészet technikájával?

A teljes vese eltávolítása az endoszkópos vesesebészet technikájával akkor lehet szükséges, amikor a betegnél a következő helyzetek állnak fenn:

 • Magas stádiumú veserák: A magas stádiumú veserák esetén, amikor a daganat terjedése meghaladja a vesét, és a radikális nefrektómia szükséges, az endoszkópos vesesebészet technikáját is alkalmazhatják a műtét elvégzésére. Az endoszkópos radikális nefrektómia során a teljes vesét eltávolítják, az ereivel és a kötőszövetével.
 • Nagyméretű vesetumor: Ha a vesetumor jelentős méretű, de még mindig operálhatónak tekinthető, az endoszkópos vesesebészet lehetőséget nyújthat a teljes vese eltávolítására. Az endoszkópos radikális nefrektómia ebben az esetben minimalizálhatja a műtét során keletkező sebészeti vágásokat és az ahhoz kapcsolódó szövődményeket.
 • Retroperitonealis tumorok: A retroperitoneális területen elhelyezkedő vesetumorok esetén, amelyek már továbbterjedtek és áttéteket is adtak, a vese teljes eltávolítására lehet szükség.

 

Összefoglalva, az endoszkópos vesesebészet egy minimálisan invazív sebészeti eljárás, amelyet a vesetumorok és egyéb vesepatológiák kezelésére alkalmaznak. Az eljárás során az endoszkóp és más speciális műszerek segítségével végeznek műtétet a vesén, minimális metszésekkel vagy bemetszésekkel.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata