Vesemedence-gyulladás

Vesemedence-gyulladás

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2024.02.29 18:35

A vesemedence-gyulladás, vagy pyelonephritis a vesemedence bakteriális fertőzése. A kórokozók vagy a húgycsövön keresztül, vagy a véráram közvetítésével, úgynevezett hematogén úton a bélrendszerből fertőznek. Ez alapján lehet endogén és exogén fertőzésforráról bezsélni. Ha hirtelen jelentkezik mgas láz, vesetáji késszúrás-szerű fájdalom, azonnal forduljon az Urológiai Központ Munkatársaihoz.

Mi az a vesemedence-gyulladás?

A vesemedence-gyulladás fajtái

A vesemedence-gyulladás kórokozói

A vesemedence-gyulladás kialakulása

A vesemedence-gyulladás tünetei

A vesemedence-gyulladás kialakulásának hajlamosító tényezői

Az akut vesemedence-gyulladás

A krónikus vesemedence-gyulladás

A vesemedence-gyulladás szövődményei

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi az a vesemedence-gyulladás?

A vesemedence-gyulladás vagy más néven pyelonephritis a vesemedencének, azaz a vesék belső részének gyulladását jelenti. A vesemedence a vese belső része, ahol a vizelet gyűlik, mielőtt a húgyvezetéken keresztül a húgyhólyagba kerülne. A vesemedence-gyulladás lehet akut vagy krónikus.

Az akut vesemedence-gyulladás általában bakteriális fertőzés miatt alakul ki. A kórokozók a leggyakrabban a húgyutakból származnak, és a fertőzés a húgyvezetéken keresztül terjed a vesemedencéig, úgynevezett ascendáló módon. A leggyakoribb kórokozó a Escherichia coli (E. coli) baktérium.

Ha a vesemedence-gyulladás krónikus, hosszú távon alakul ki, és fokozatosanronthatja az állapotot a vesekő vagy egyéb struktúrális problémák.. Krónikus esetekben hosszú távú kezelésre és a háttérben álló probléma kezelésére van szükség.

Fontos, hogy a vesemedence-gyulladást időben diagnosztizálják és kezeljék, mert ha nem kezelik, súlyosabb vesekárosodáshoz vezethet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A vesemedence-gyulladás fajtái

A vesemedence-gyulladás lehet akut, mely magas lázzal, hidegrázással és erős fájdalommal jár, illetve krónikus, mely pangó vizelet (elfolyási akadályozottság) talaján, vagy más, immunrendszert gyengítő betegség mellett jelentkezik. Ilyenkor a baktériumok jócskán elszaporodnak és a panaszok intenzitása és megjelenési formái változóak lehetnek.

A vesemedence-gyulladás kórokozói

A vesemedence-gyulladás általában baktériumok által kiváltott fertőzés, amelyek a húgyutakból származnak. A leggyakoribb kórokozók közé tartozik az Escherichia coli (E. coli) baktérium, ami normálisan az emberi emésztőrendszer része. Az E. coli a húgycsőből a húgyvezetéken keresztül feljutva elérhet a vesékig és így vezethet vesemedence-gyulladás kialakulásához.

Egyes esetekben más baktériumok is felelősek lehetnek a vesemedence-gyulladás kialakulásáért, például Proteus, Klebsiella, Pseudomonas és Enterococcus fajták.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a vesemedence-gyulladást nem csak bakteriális fertőzések, hanem más tényezők is kiválthatják, például vesekő, vesetumor vagy húgyúti rendellenességek. 

Kapcsolódó cikkünk

Ezek a leggyakoribb prosztatabetegségek - a szűrés döntő jelentőségű

Korábban hagyományosan 40 éves kortól volt javasolt a prosztatarák szűrés a férfiaknak, egy-két évente. A nemzetközi ajánlások azonban ma már ennél már enyhébbek, általában 50 éves kortól javasolják a szűrést, illetve 45 éves kortól azoknak a fokozott kockázatú pácienseknek, akiknek például a családjában előfordult prosztatarák. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze a prosztataszűrés és a további vizsgálatok jelentőségére és a leggyakoribb prosztatabetegségekre hívta fel a figyelmet.

A vesemedence-gyulladás kialakulása

A vesemedence-gyulladás úgy alakul ki, hogy a baktériumok bejutnak a húgyutakba és feljutnak a vesékig, ahol gyulladást okoznak. A leggyakoribb kórokozó -ahogyan már korábban is említésre került- az Escherichia coli (E. coli) baktérium, amely az emberi emésztőrendszerben megtalálható mint a normál flóra tagja, és onnan kijutva okozhat komoly fertőzéseket. Az E. coli az anus (végbélnyílás) környékéről vagy más fertőzött területekről származhat, majd a húgyúti rendszerbe kerülve vezet vesemedence-gyulladás kialakulásához.

A vesemedence-gyulladás kialakulásához vezető tényezők közé tartozik:

 • Húgyúti fertőzés: Ha a húgyutakban fertőzés alakul ki, a baktériumok könnyen terjedhetnek felfelé a vesék irányába.
 • Szexuális aktivitás: A szexuális tevékenység során a baktériumok könnyebben bejuthatnak a húgycsőbe, és eljuthatnak a húgyutakba.
 • Húgycső problémák: Ha valakinél húgycsőproblémák vannak jelen, például húgycső reflux vagy kitágult húgyhólyag, növekszik a vesemedence-gyulladás kockázata.
 • Terhesség: A várandós nőknél nő a vesemedence-gyulladás kockázata, mivel a terhesség során változások következnek be a húgyutakban, kismedencében.
 • Immunrendszer gyengesége: Azok, akiknek az immunrendszere legyengül, például krónikus betegség vagy más fertőzések miatt, hajlamosabbak lehetnek a vesemedence-gyulladásra.

A vesemedence-gyulladás tünetei

A vesemedence-gyulladás tünetei változóak lehetnek, és a fertőzöttek között is eltérhetnek. Az akut vesemedence-gyulladás leggyakoribb tünetei a következők:

 • Láz: Magas láz jellemzi a vesemedence-gyulladást.
 • Hátfájás: Gyakran előfordul hátfájás, különösen az alsó hátsó részen vagy a hát oldalán, ahol a vesék találhatók. A vesemedence-gyulladás legjellemzőbb tünete az egyoldali, késszúrás-szerű fájdalom.
 • Gyakori vizelési inger: Vesemedence-gyulladás során a leggyakoribb tünetek között a gyakori vizelési inger szerepel.
 • Fájdalmas vizeletürítés: A vizeletürítés során fellépő fájdalom vagy égő érzés is jellemző lehet vesemedence-gyulladás esetén.
 • Hidegrázás: A hidegrázás és reszketés is előfordulhat a lázzal együtt.
 • Fáradtság: Általános fáradtság és kimerültség érzése is jelentkezhet vesemedence-gyulladás esetében.
 • Hányinger vagy hányás: Egyes esetekben hányinger vagy hányás is kísérheti a vesemedence-gyulladás során jelentkező vesegörcsöt.

Fontos kiemelni, hogy ha valaki vesemedence-gyulladás tüneteit észleli magán, azonnal forduljon orvoshoz. Az akut vesemedence-gyulladás sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Krónikus vesemedence-gyulladás esetén a tünetek hosszabb időn át jelentkezhetnek, és fokozatosan kialakulhatnak, kevésbéerőteljesek, miközben a vesék tartós károsodásnak vannak kitéve. Ebben az esetben is fontos a szakorvosi kezelés és a hátteri probléma kezelése.

A vesemedence-gyulladás kialakulásának hajlamosító tényezői

 • nőknél – rövidebb húgyvezetékA vesemedence-gyulladás kivizsgálásához a veseultrahang is hozzátartozik.
 • húgyuti fertőzések
 • terhesség – A várandósság folyamán fellépő változások miatt gyakrabban alakulhat ki (vesemedence-tágulat, nyálkahártya-vérbőség)
 • prosztatamegnagyobbodás – a vizelet elfolyásának akadályozottsága miatt a vizelet pangása lép fel
 • csökkent folyadékbevitel
 • anyagcserezavarok – cukorbetegség, köszvény
 • gyengült immunrendszer – immunszupresszív kezelés, leukémia)
 • tartós hólyagkatéter
 • Helytelen öltözködés – nem az évszaknak megfelelő ruházat viselése, felfázás, vizes ruhanemű
 • ritkán hematogén fertőzés (véráram útján terjedő baktériumok)
 • idegi eredetű húlyagürítési problémák (szklerozis multiplex)

Az akut vesemedence-gyulladás

A kivizsgálás az anamnézis felvételén túl, mely már önmagában is informatív a szakorvosa számára, laborvizsgálat történik. A vérvétel alkalmával a gyulladásos paramétereknek van nagy jelentősége, illetve a vesefunkciós értékeknek. Az általános vizeletvizsgálatnál a fehérvérsejt szám és vizelet üledéket nagyon mérvadó, illetve vizelettenyésztés alkalmával a pontos baktériumtörzsről és a baktériumok érzékenységéről kapunk információt. Így a célzott antibiotikumos kezelés pontosan meghatározható.

A laborvizsgálatokon túl képalkotó diagnosztika is történik vesemedence-gyulladás esetén. Az ultrahang vizsgálat folyamán képet kaphatunk a vese állapotáról, az esteleges elfolyási nehézségekről, esetleges vese rendellenességről, melyek további vizsgálatokat (pl: CT, urográfia) indikálhat.

Az általános tünetei terápia mellett, láz-, fájdalomcsillapító, a mielőbbi célzott antibiotikumos terápia elengedhetetlen. A gyógyuláshoz nélkülözhetetlen az ágynyugalom és a fokozott folyadék bevitel. A vesemedence-gyulladás megfelelő körülmények között otthon is gyógyítható, de előfordul, hogy kórházi befekvés, infúzió és vénás antibiotikum szükséges.

A gyógyulás ismételt laborvizsgálattal állapítható meg, ha a vizeletben kórokozó nem mutatható ki és a gyulladásos paraméterek is visszahúzódtak. Fokozott higiénés szabályok betartásával, helyes öltözködési szokásokkal, a felfázás kerülésével a vesemedence-gyulladás kockázata csökkenthető. Ha viszont sokszor fordul elő akut pyelonephritis, akkor nefrológiai kivizsgálás és gondozás válhat szükségessé.

A krónikus vesemedence-gyulladás

Általában akut vesemedence-gyulladásból alakul ki, de jelentkezhet lappangva, egyéb súlyos alapbetegség következményeként is. Ha a kór kezeletlen marad, vagy hosszú ideig fennáll, akkor súlyos vesekárosodás alakulhat ki.

A krónikus vesemedence-gyulladás vizsgálata során a laborvizsgálatok mellett CT, izotópvizsgálatra is sor kerül, hogy a fenntartó elváltozásra fény derüljön.

A krónikus vesemedence-gyulladás kezelésekor az alapbetegség kezelése nagyon fontos, illetve műtéti megoldásra is sor kerülhet, ha a gyulladás fenntartásában anatómiai eltérés mutatkozik. Illetve az antibiotikum kúra egy-két hónapig, vagy akár fél évig is szükséges lehet.

Mivel a krónikus vesemedence-gyulladás hátterében sok esetben egyéb urológiai betegség (pl: hólyaghurut), áll, így fontos szakorvos felkeresése, hogy a kiváltó okok terápiája mielőbb elkezdődhessen.

A vesemedence-gyulladás szövődményei

A vesemedence-gyulladás (pyelonephritis) súlyos szövődményekhez vezethet, különösen, ha nem kezelik megfelelően. Az akut és krónikus esetek különböző szövődményekhez vezethetnek:

Akut vesemedence-gyulladás szövődményei:

 • Vesekárosodás: Az akut gyulladás súlyos esetekben vesekárosodáshoz vezethet, ami hosszú távon befolyásolhatja a vesefunkciót.
 • Vesetályog: Ritka esetekben a gyulladásos folyamat során gennygyülemek alakulhatnak ki a vesében, amit vesetályognak neveznek.
 • Bakteriémia: A baktériumok a véráramba is eljuthatnak, és bakteriémia alakulhat ki, ami súlyosabb fertőzési állapotot jelent.
 • Septikus sokk: Ha a fertőzés terjedése miatt súlyos bakteriémia alakul ki, a páciens septikus sokkot tapasztalhat, ami életveszélyes állapot.

Krónikus vesemedence-gyulladás szövődményei:

 • Vesekárosodás: Hosszú távú vesekárosodás következhet be, ami csökkent vesefunkcióhoz és veseelégtelenséghez vezethet.
 • Vesedaganatok: Krónikus gyulladás növelheti a vesedaganatok kockázatát.
 • Vesehegymegmaradás: A krónikus gyulladás hegesedést és hegyképződést okozhat a vesében, amely vesehegymegmaradáshoz vezethet.
 • Reflux nephropathia: A gyulladás okozta hegesedés a húgyvezetékben reflux nephropathiát eredményezhet, ami visszaáramlást eredményez a vesébe és további károsodást.

Fontos a vesemedence-gyulladás kezelése a szövődmények megelőzése érdekében. Az antibiotikumok és más tüneti kezelések segíthetnek az akut vesemedence-gyulladás kezelésében, míg a krónikus esetek átfogóbb kezelést igényelnek a hátteri problémák kezelése és a vesefunkció megőrzése érdekében. Az érintett személyeknek időben orvosi segítséget kell kérniük és a szakorvos utasításait követniük.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK