Vesemedence-gyulladás

Vesemedence-gyulladás

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.04.16 10:36 Módosítva: 2022.07.18 15:09

A vesemedence-gyulladás, vagy pyelonephritis a vesemedence bakteriális fertőzése. A kórokozók vagy a húgycsövön keresztül, vagy a nyirokkeringés közvetítésével a bélrendszerből érkezik. Ha látszólag ok nélkül magas láz alakul ki, akkor fontos, hogy gondoljunk rá, és mielőbb vizeletvizsgálat és szakorvossal való konzultáció történjen.

A vesemedence-gyulladásnál a vesék nyálkahártyája és a kiválasztórendszer is érintett. A fertőzés az egyik vagy mindkettő vesét is érintheti, nőknél gyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat.

A vesemedence-gyulladás fajtái

A pyelonephritis lehet akut, mely magas lázzal, hidegrázással és erős fájdalommal jár, illetve krónikus, mely pangó vizelet (elfolyási akadályozottság) talaján, vagy más, immunrendszert gyengítő betegség mellett jelentkezik. Ilyenkor a baktériumok jócskán elszaporodnak és a panaszok intenzitása és megjelenési formái változóak lehetnek.

Vesemedence-gyulladás kialakulásának hajlamosító tényezői

 • nőknél – rövidebb húgyvezeték
 • húgyuti fertőzések
 • terhesség – A várandósság folyamán fellépő változások miatt gyakrabban alakulhat ki (vesemedence-tágulat, nyálkahártya-vérbőség)
 • prosztatamegnagyobbodás – a vizelet elfolyásának akadályozottsága miatt a vizelet pangása lép fel
 • csökkent folyadékbevitel
 • anyagcserezavarok – cukorbetegség, köszvény
 • gyengült immunrendszer – immunszupresszív kezelés, leukémia)
 • tartós hólyagkatéter
 • Helytelen öltözködés – nem az évszaknak megfelelő ruházat viselése, felfázás, vizes ruhanemű
 • ritkán hematogén fertőzés (véráram útján terjedő baktériumok)
 • idegi eredetű húlyagürítési problémák (szklerozis multiplex)

Vesemedence-gyulladás tünetei

Általában a bélből származik a baktérium a húgycsövön keresztül, így okozva a gyulladást. De más, fent nevezett úton is érkezhet a kórokozó. Az a tünetek hírtelen jelentkeznek és igen intenzívek.

Tünetek:

Az akut vesemedence-gyulladás vizsgálata

A vesemedence-gyulladás kivizsgálásához a veseultrahang is hozzátartozik.

A kivizsgálás az anamnézis felvételén túl, mely már önmagában is informatív a szakorvosa számára, laborvizsgálat történik. A vérvétel alkalmával a gyulladásos paramétereknek van nagy jelentősége, illetve a vesefunkciós értékeknek. Az általános vizeletvizsgálatnál a fehérvérsejt szám és vizelet üledéket nagyon mérvadó, illetve vizelettenyésztés alkalmával a pontos baktériumtörzsről és a baktériumok érzékenységéről kapunk információt. Így a célzott antibiotikumos kezelés pontosan meghatározható.

A laborvizsgálatokon túl képalkotó diagnosztika is történi. Az ultrahang vizsgálat folyamán képet kaphatunk a vese állapotáról, az esteleges elfolyási nehézségekről, esetleges vese rendellenességről, melyek további vizsgálatokat (pl: CT, urográfia) indikálhat.

Az akut vesemedence gyulladás kezelése

Az általános tünetei terápia mellett, láz-, fájdalomcsillapító, a mielőbbi célzott antibiotikumos terápia elengedhetetlen. A gyógyuláshoz elengedhetetlen az ágynyugalom és a fokozott folyadék bevitel. A betegség megfelelő körülmények között otthon is gyógyítható, de előfordul, hogy kórházi befekvés, infúzió és vénás antibiotikum szükséges.

A gyógyulás ismételt laborvizsgálattal állapítható meg, ha a vizeletben kórokozó nem mutatható ki és a gyulladásos paraméterek is visszahúzódtak. Fokozott higiénés szabályok betartásával, helyes öltözködési szokásokkal, a felfázás kerülésével a betegség kockázata csökkenthető. Ha viszont sokszor fordul elő akut pyelonephritis, akkor nefrológiai kivizsgálás és gondozás válhat szükségessé.

Krónikus vesemedence-gyulladás

Általában akut vesemedence-gyulladásból alakul ki, de jelentkezhet lappangva, egyéb súlyos alapbetegség következményeként is. Ha a kór kezeletlen marad, vagy hosszú ideig fennáll, akkor súlyos vesekárosodás alakulhat ki.

A krónikus vesemedence-gyulladás vizsgálata

A laborvizsgálatok mellett CT, izotópvizsgálatra is sor kerül, hogy a fenntartó elváltozásra fény derüljön.

A krónikus vesemedence-gyulladás kezelése

Az alapbetegség kezelése nagyon fontos, illetve műtéti megoldásra is sor kerülhet, ha a gyulladás fenntartásában anatómiai eltérés mutatkozik. Illetve az antibiotikum kúra egy-két hónapig, vagy akár fél évig is szükséges lehet.

Mivel a krónikus gyulladás hátterében sok esetben egyéb urológiai betegség (pl: hólyaghurut), áll, így fontos szakorvos felkeresése, hogy a kiváltó okok terápiája mielőbb elkezdődhessen.

Téma szakértője

 

 

 

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok