Vesemedence-gyulladás

Vesemedence-gyulladás

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.04.16 10:36 Módosítva: 2019.08.07 13:32

A vesemedence-gyulladás, vagy pyelonephritis a vesemedence bakteriális fertőzése. A kórokozók vagy a húgycsövön keresztül, vagy a nyirokkeringés közvetítésével a bélrendszerből érkezik. Ha látszólag ok nélkül magas láz alakul ki, akkor fontos, hogy gondoljunk rá, és mielőbb vizeletvizsgálat és szakorvossal való konzultáció történjen.

A vesemedence-gyulladásnál a vesék nyálkahártyája és a kiválasztórendszer is érintett. A fertőzés az egyik vagy mindkettő vesét is érintheti, nőknél gyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat.

A vesemedence-gyulladás fajtái

A pyelonephritis lehet akut, mely magas lázzal, hidegrázással és erős fájdalommal jár, illetve krónikus, mely pangó vizelet (elfolyási akadályozottság) talaján, vagy más, immunrendszert gyengítő betegség mellett jelentkezik. Ilyenkor a baktériumok jócskán elszaporodnak és a panaszok intenzitása és megjelenési formái változóak lehetnek.

Vesemedence-gyulladás kialakulásának hajlamosító tényezői

 • nőknél – rövidebb húgyvezeték
 • húgyuti fertőzések
 • terhesség – A várandósság folyamán fellépő változások miatt gyakrabban alakulhat ki (vesemedence-tágulat, nyálkahártya-vérbőség)
 • prosztatamegnagyobbodás – a vizelet elfolyásának akadályozottsága miatt a vizelet pangása lép fel
 • csökkent folyadékbevitel
 • anyagcserezavarok – cukorbetegség, köszvény
 • gyengült immunrendszer – immunszupresszív kezelés, leukémia)
 • tartós hólyagkatéter
 • Helytelen öltözködés – nem az évszaknak megfelelő ruházat viselése, felfázás, vizes ruhanemű
 • ritkán hematogén fertőzés (véráram útján terjedő baktériumok)
 • idegi eredetű húlyagürítési problémák (szklerozis multiplex)

Akut vesemedence-gyulladás

Általában a bélből származik a baktérium a húgycsövön keresztül, így okozva a gyulladást. De más, fent nevezett úton is érkezhet a kórokozó. Az a tünetek hírtelen jelentkeznek és igen intenzívek.

Tünetek:

Az akut vesemedence-gyulladás vizsgálata

A vesemedence-gyulladás kivizsgálásához a veseultrahang is hozzátartozik.

A kivizsgálás az anamnézis felvételén túl, mely már önmagában is informatív a szakorvosa számára, laborvizsgálat történik. A vérvétel alkalmával a gyulladásos paramétereknek van nagy jelentősége, illetve a vesefunkciós értékeknek. Az általános vizeletvizsgálatnál a fehérvérsejt szám és vizelet üledéket nagyon mérvadó, illetve vizelettenyésztés alkalmával a pontos baktériumtörzsről és a baktériumok érzékenységéről kapunk információt. Így a célzott antibiotikumos kezelés pontosan meghatározható.

A laborvizsgálatokon túl képalkotó diagnosztika is történi. Az ultrahang vizsgálat folyamán képet kaphatunk a vese állapotáról, az esteleges elfolyási nehézségekről, esetleges vese rendellenességről, melyek további vizsgálatokat (pl: CT, urográfia) indikálhat.

Az akut vesemedence gyulladás kezelése

Az általános tünetei terápia mellett, láz-, fájdalomcsillapító, a mielőbbi célzott antibiotikumos terápia elengedhetetlen. A gyógyuláshoz elengedhetetlen az ágynyugalom és a fokozott folyadék bevitel. A betegség megfelelő körülmények között otthon is gyógyítható, de előfordul, hogy kórházi befekvés, infúzió és vénás antibiotikum szükséges.

A gyógyulás ismételt laborvizsgálattal állapítható meg, ha a vizeletben kórokozó nem mutatható ki és a gyulladásos paraméterek is visszahúzódtak. Fokozott higiénés szabályok betartásával, helyes öltözködési szokásokkal, a felfázás kerülésével a betegség kockázata csökkenthető. Ha viszont sokszor fordul elő akut pyelonephritis, akkor nefrológiai kivizsgálás és gondozás válhat szükségessé.

Krónikus vesemedence-gyulladás

Általában akut vesemedence-gyulladásból alakul ki, de jelentkezhet lappangva, egyéb súlyos alapbetegség következményeként is. Ha a kór kezeletlen marad, vagy hosszú ideig fennáll, akkor súlyos vesekárosodás alakulhat ki.

A krónikus vesemedence-gyulladás vizsgálata

A laborvizsgálatok mellett CT, izotópvizsgálatra is sor kerül, hogy a fenntartó elváltozásra fény derüljön.

A krónikus vesemedence-gyulladás kezelése

Az alapbetegség kezelése nagyon fontos, illetve műtéti megoldásra is sor kerülhet, ha a gyulladás fenntartásában anatómiai eltérés mutatkozik. Illetve az antibiotikum kúra egy-két hónapig, vagy akár fél évig is szükséges lehet.

Mivel a krónikus gyulladás hátterében sok esetben egyéb urológiai betegség (pl: hólyaghurut), áll, így fontos szakorvos felkeresése, hogy a kiváltó okok terápiája mielőbb elkezdődhessen.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

 

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

Téma szakértői

dr. Rákász István

dr. Rákász István

urológus
dr. Kállai László

dr. Kállai László

urológus, sebész

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös promlémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vizelési problémák

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica