Korai magömlés

Korai magömlés

Szerző: Urológia Központ Módosítva: 2023.05.22 22:45

Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi nem tudja a magömlést kontrollálni, és az ejakuláció a behatolás előtt, vagy azt követően rövid időn belül megtörténik. A háttérben sokszor szorongás, vagy mentális probléma áll, de sok betegség következménye is lehet.

Mit jelent a korai magömlés?

Korai magömlés okai

Mennyire gyakori a korai magömlés?

Mik azok a jellemzők és tünetek, amelyek alapján felismerhető a korai magömlés?

Milyen hatással lehet a kapcsolatra és a szexuális életre a korai magömlés?

Hogyan lehet segíteni a párpartnert a korai magömlés kezelésében?

Hogyan lehet csökkenteni a stresszt és a szorongást, amelyek gyakran összefüggenek a korai magömléssel?

Korai magömlés kezelése

Korai magömlés gyógyszeres kezelése

Hatással van-e a korai magömlés a termékenységre?

Korai magömléssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mit jelent a korai magömlés?

A korai magömlés olyan szexuális zavar, amelyben a férfi nem képes kontrollálni az ejakuláció (magömlés) idejét, és a szexuális aktus során túl korán következik be. A pontos definíció és időtartam változhat, de általában akkor beszélünk korai magömlésről, ha a férfi rendszeresen vagy állandóan 1-2 percen belül ejakulál a behatolás vagy a szexuális stimuláció megkezdése után, és ez a helyzet a férfi és/vagy a partner számára kielégítetlen szexuális élményt eredményez.

Fontos megjegyezni, hogy az egyének közötti eltérések miatt a normális ejakulációs idő is változó lehet. Az egyének különböző szexuális válaszkészséggel és időtartammal rendelkezhetnek, és ami egyénenként korai magömlésnek minősül, az nem feltétlenül jelenti egy szexuális zavar meglétét.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Korai magömlés okai

A korai magömlés különböző okokra vezethető vissza, és gyakran több tényező is hozzájárulhat a probléma kialakulásához.

 • Pszichológiai tényezők: Szorongás, stressz, depresszió, teljesítménykényszer vagy egyéb pszichológiai problémák hozzájárulhatnak a korai magömlés kialakulásához. Az előző rossz szexuális tapasztalatok, a szexuális traumák vagy a szexuális bizonytalanság is befolyásolhatja a teljesítményt.

 • Szexuális tapasztalatlanság: Az egyéneknek, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek a szexuális aktusban, és kevés gyakorlata van az ejakuláció kontrollálásában, nagyobb esélyük van a korai magömlésre.

 • Érzékeny idegvégződések: Az egyének különböző mértékben érzékenyek lehetnek a szexuális ingerlésre, és az erős szexuális stimuláció gyorsabb ejakulációt eredményezhet.

 • Hormonális problémák: Ritka esetekben a korai magömlést hormonális eltérések okozhatják, például a tesztoszteronszint alacsony vagy a pajzsmirigy működése rendellenes.

 • Idegrendszeri problémák: Az olyan idegrendszeri problémák, mint az idegi sérülések vagy neuropátia, befolyásolhatják az ejakuláció időzítését és vezethetnek korai magömléshez.

 • Kapcsolati problémák: Kapcsolati problémák, kommunikációs hiányosságok vagy stresszes kapcsolati dinamika is hozzájárulhatnak a korai magömlés kialakulásához. A bizonytalanság, feszültség vagy elégedetlenség a kapcsolatban szexuális teljesítményproblémákat eredményezhet.

  Kapcsolódó cikkünk

  Merevedési zavar – szervi, pszichés és életmódbeli oka is lehet

  A merevedési zavarral küzdő férfiak azt tapasztalják, hogy nem minden alkalommal jön létre az erekció, amikor ők azt szeretnék, hogy nem tart a kívánt ideig az állapot, illetve, hogy egyáltalán nem jön létre az erekció. A probléma okai szerteágazók lehetnek, éppen ezért dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint a megoldás első lépése a kivizsgálás és a diagnosztizálás.

Mennyire gyakori a korai magömlés?

A korai magömlés viszonylag gyakori szexuális probléma a férfiak körében. A pontos előfordulási arányok azonban változóak lehetnek a vizsgálati módszerektől és a populációktól függően.

Az International Society of Sexual Medicine által végzett kutatások szerint a korai magömlés a férfiak 15-30%-át érinti.

Mik azok a jellemzők és tünetek, amelyek alapján felismerhető a korai magömlés?

 • Kontrollvesztés: A korai magömlés során a férfi nem képes megfelelően kontrollálni az ejakuláció idejét. Az ejakuláció előbb bekövetkezik, mint amire szándéka volt, és a férfi nem tudja megszakítani vagy elhúzni azt.

 • Szexuális elégedetlenség: A korai magömlés következtében a szexuális élmény zavart szenvedhet mind a férfi, mind a partnere számára. Az elmaradt kielégülés és a szexuális aktus rövid időtartama miatt a szexuális élet negatívan befolyásolhatja az egyén önbizalmát és az intimitás érzését a párkapcsolatban.

 • Szorongás és stressz: A korai magömlés gyakran szorongással, stresszel és teljesítménykényszerrel járhat együtt. A férfi aggódhat az ejakuláció iránti kontroll elvesztése miatt, ami tovább fokozhatja a problémát.

 • Időtartam: A korai magömlés az jellemzi, hogy a férfi rendszeresen vagy állandóan rövid időn belül ejakulál a behatolás vagy a szexuális stimuláció megkezdése után. A korai magömlés miatt az aktus rövid ideig tart, és nem teszi lehetővé a kielégítő szexuális élményt a felek számára.

Milyen hatással lehet a kapcsolatra és a szexuális életre a korai magömlés?

 • Stressz és szorongás: A korai magömlés okozta ismétlődő rossz szexuális tapasztalatok szorongást és stresszt okozhatnak mind a férfinak, mind pedig a partnernek. A férfi szoronghat a szexuális teljesítménye miatt, míg a partner frusztráltnak és elégedetlennek érezheti magát.

 • Kommunikációs nehézségek: A korai magömlés okozta problémákhoz kapcsolódóan nehézségek merülhetnek fel a kommunikációban a partnerek között. Lehet, hogy nehéznek találják megbeszélni a problémát, vagy nem érzik magukat elég kényelmesen a témát illetően, ezáltal súlyosbítva a kapcsolati feszültségeket.

 • Csökkent önbizalom: A korai magömlés által okozott folyamatos elégedetlenség és hiányérzet csökkentheti az egyén önbizalmát, önértékelését és szexuális önbizalmát. Ez negatívan befolyásolhatja az egész életét és a párkapcsolatát.

Hogyan lehet segíteni a párpartnert a korai magömlés kezelésében?

Az alábbiakban néhány mód olvasható, amellyel a partner támogathatja és segíthet a korai magömlés kezelésében:

 • Kommunikáció és megértés: Fontos, hogy a partner nyitott és megértő legyen a korai magömlés problémájával kapcsolatban. Beszéljenek őszintén a szexuális élményeikről, kívánságaikról és aggodalmaikról. A megértés és a támogatás segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, amelyek a korai magömléssel járhatnak.

 • Bíztató és pozitív hozzáállás: A partnernek fontos szerepe van abban, hogy pozitív és bíztató hozzáállást tanúsítson a korai magömléssel kapcsolatban. Előtérbe helyezhetik az intimitást, az érzéki érintéseket és a kölcsönös élvezetet a szexuális együttlét során, hogy a fókusz ne csak az ejakulációs idő hosszára, hanem az örömre és az együttlétre is terjedjen.

 • Kerüljék a nyomást és a teljesítménykényszert: A partner segíthet abban, hogy ne legyen túlzott nyomás a szexuális teljesítményre vagy az időtartamra. Elfogadó és türelmes attitűddel járuljanak hozzá a szexuális együttlétekhez, és hozzanak létre egy biztonságos és nyugodt környezetet.

 • Keresse fel egy szakember segítségét: Ha a korai magömlés problémája tartós vagy súlyos, érdemes szakemberhez fordulni, orvoshoz vagy szexuálterapeutához. A szakember segíthet a helyes diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési lehetőségek kiválasztásában.

Hogyan lehet csökkenteni a stresszt és a szorongást, amelyek gyakran összefüggenek a korai magömléssel?

 • Kommunikáció és támogatás: Ajánlott megbeszélni a párkapcsolatban és a szexuális életben tapasztalt aggodalmakat és szorongást. Nyitott kommunikáció segíthet megosztani a terheket és támogató kapcsolatot kialakítani.

 • Stresszkezelési technikák: Segíthet ha megtanul különböző stresszkezelési technikákat, mint például a mély légzés, a progresszív izomlazítás, a meditáció vagy a jóga. Ezek a módszerek segíthetnek ellazulni és csökkenteni a test és az elme stresszét.

 • Életmódváltás: Egészséges életmóddal és rendszeres testmozgással csökkenteni lehet a stresszt és a szorongást. Fontos fenntartani egészséges étkezési szokásokat, rendszeresen aludni és elegendő időt fordítani a pihenésre.

 • Szexuális terápia:Szexuálterapeutához lehet fordulni, aki segíthet azonosítani a stressz és a szorongás specifikus okait, valamint olyan technikákat és stratégiákat taníthat, amelyek segítenek megbirkózni velük.

Mindenki más módszereket találhat hatékonyan a stressz és a szorongás csökkentésére, tehát érdemes kipróbálni és megtalálni a legkedvezőbb és leghatékonyabb módszert.

Korai magömlés kezelése

A korai magömlés kezelése többféle módon történhet, és a megfelelő kezelési mód kiválasztása általában az egyéni helyzettől, az egészségi állapottól és az életmódtól függ. Itt van néhány gyakori kezelési lehetőség:

 • Szexuálterápia: A szexuálterapeuta segítséget nyújthat a korai magömlés kezelésében. Terápiás módszerekkel és technikákkal, például a visszatartás-vezérelt technikával vagy a partner bevonásával, segíthetik a férfiakat a kontrollálható ejakuláció megtanulásában és a szexuális teljesítmény javításában.

 • Kegel-gyakorlatok: A Kegel-gyakorlatok a medencefenék izmainak erősítését célozzák. Ez a gyakorlatsor segíthet az ejakuláció irányításában és késleltetésében. A Kegel-gyakorlatokat rendszeresen elvégezve a férfiak megerősíthetik az ejakulációt irányító izmokat.A korai magömlés okait ki kell vizsgálni, mert komoly betegséget is jelezhet

 • Gyógyszerek: Néhány orvos gyógyszereket is felírhat a korai magömlés kezelésére. Ezek közé tartozhatnak helyi érzéstelenítő krémek vagy spray-k, amelyek csökkenthetik az érzékenységet, valamint bizonyos orális gyógyszerek, amelyek hatással lehetnek a központi idegrendszerre és az ejakuláció késleltetésére.

 • Alternatív terápiák: Néhány férfi alternatív terápiákat is kipróbálhat a korai magömlés kezelésére, például akupunktúrát, homeopátiás készítményeket vagy természetes gyógynövényeket. Fontos azonban, hogy ezeket a módszereket csak megbízható forrásból és szakember felügyelete mellett alkalmazzák.

Korai magömlés gyógyszeres kezelése

A korai magömlés gyógyszeres kezelése számos lehetőséget kínál. Az alábbiakban néhány gyógyszer látható, amelyeket orvos felügyelete mellett alkalmazhatnak:

 • Szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók (SSRI-k): Az SSRI-k eredetileg antidepresszánsként kerültek bevezetésre, de kiderült, hogy hatásosak lehetnek a korai magömlés kezelésében is. Ezek a gyógyszerek, például a dapoxetin, növelik a szerotonin szintjét az agyban, ami késleltetheti az ejakulációt. Az SSRI-kat általában 1-3 órával az aktus előtt veszik be.

 • Helyi érzéstelenítők: Helyi érzéstelenítő krémek, spray-k vagy gél formájában is alkalmazhatók, amelyeket a péniszre kell felvinni. Ezek a készítmények csökkenthetik az érzékenységet, így segíthetnek az ejakuláció késleltetésében. Fontos azonban megfelelően alkalmazni őket, és figyelembe venni a partner kényelmét és érzékenységét.

 • Triciklikus antidepresszánsok: Néhány triciklikus antidepresszáns, mint például a klomipramin, szintén használható a korai magömlés kezelésére. Ezek a gyógyszerek hatással lehetnek az ejakulációt irányító idegi impulzusokra és segíthetnek az ejakuláció késleltetésében. Azonban ezeknek a gyógyszereknek mellékhatásai lehetnek, és orvosi felügyelet szükséges az alkalmazásukhoz.

Fontos kiemelni, hogy a gyógyszerek csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók, és csak akkor javasoltak, ha a korai magömlés jelentős nehézséget okoz a szexuális életben. A megfelelő gyógyszert és adagolást az orvos határozza meg a beteg egyéni állapota és igényei alapján. A gyógyszeres kezelés mellett fontos a megfelelő kommunikáció a partnerrel, valamint az életmódváltás és a szexuálterápia kombinálása a legjobb eredmények elérése érdekében.

Hatással van-e a korai magömlés a termékenységre?

A korai magömlés önmagában általában nem befolyásolja a férfi termékenységet vagy a spermiumok minőségét. Az ejakuláció során a spermiumokat a herékben található herék termelik, és azok az ondóval együtt távoznak a hímvesszőből.

 

Összefoglalva, a korai magömlés a férfiak gyors ejakulációját jelenti, amely hatással lehet a kapcsolatra és a szexuális életre. A kezelési lehetőségek közé tartoznak a szexuálterápia, gyógyszerek, gyakorlatok és stresszcsökkentés.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK