Korai magömlés

Korai magömlés

Szerző: Urológia Központ Létrehozva: 2019.04.02 13:15 Módosítva: 2022.09.14 15:43

Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi nem tudja a magömlést kontrollálni, és az ejakuláció a behatolás előtt, vagy azt követően rövid időn belül megtörténik. A háttérben sokszor szorongás, vagy mentális probléma áll, de sok betegség következménye is lehet.

A korai magömlés bármelyik életkorban előfordulhat, kutatások szerint kb. a férfiak 30%-át érinti. Mivel ezzel a problémával nem mindenki fordul szakemberhez, így ennek a száma sokkal több is lehet.

A magömlés a makk mechanikus ingerlésének hatására történik, mely bekövetkezhet a merevedés teljes, vagy részleges hiányában is, felfokozott ingerületi állapot hatására. Társulhat kezdődő merevedési zavarhoz. Ilyenkor a fokozott koncentrációval igyekeznek ezt ellensúlyozni a férfiak. Ennek a fokozott ingerületi állapotnak a hatására jelentkezik a korai magömlés.

A korai magömlés fogalma viszonylagos, mert egy perc alatt létrejött ejakuláció sem okoz gondot, ha a partnernek ez alatt orgazmusa volt. Korai magömlés előfordulhat egy férfinél életében az első szexuális együttléttől, de kialakulhat az idők folyamán is.

A korai magömlés okai

A leggyakrabban pszichés probléma, szorongás álla a háttérben, ritkán társul betegséghez, vagy testi okokhoz, de bizonyos rendellenességek is szóba jönnek.A korai magömlés okait ki kell vizsgálni, mert komoly betegséget is jelezhet

  • prosztata, vagy húgycső gyulladás
  • öröklött tulajdonságok
  • bizonyos pajzsmirigy problémák
  • kóros hormonszintek
  • neurotranszmitterek (agyi vegyületek) abnormális szintje
  • ejakulációs rendszer kóros reflex tevékenysége
  • műtét vagy trauma okozta idegrendszeri károsodás
  • gyógyszerekről, vagy narkotikumokról való leállás

Korai magömlés kezelése

A korai magömlés kezeléséhez sokszor több terápia együttes alkalmazása a legmegfelelőbb. Szexuálterapeuta, pszichoterapeuta és gyógyszerek együttes adása a terápiás eljárás.

Szexuálterapeuta olyan tippekkel tud segíteni, amiket a szexuális elvégezve a korai magömlést késleltetni tudja a páciens.

Gyógyszeres kezelés

Ezek csak orvos előírásra ajánlatos szedni, a mellékhatások elkerülése végett. Bizonyos antidepresszánsok, és helyi érzéstelenítésre használt krémek segíteni tudnak a korai magömlésben.

Téma szakértői

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!