A stressz és pszichés okok is vezethetnek merevedési zavarhoz

A stressz és pszichés okok is vezethetnek merevedési zavarhoz

Kispál Mónika Módosítva: 2023.04.03 21:45

Rengeteg férfit érint, ám csak kis részük gondol arra, hogy ezzel a problémával szakemberhez forduljon és segítséget kérjen. Holott a merevedési zavar és akár a csökkent nemi vágy is kialakulhat stressz és pszichés tényezők hatására, ezért ha a fizikai okok kizárhatók, nagyon sokat segíthet a pszichés gondozás. Ezt a témát járta körbe Kispál Mónika, az Urológiai Központ pszichológusa. 

A merevedési zavarnak fizikai és lelki oka is lehet

A merevedési zavar sokszor nem fizikai ok, hanem pszichés probléma miatt alakul ki.Azoknak a férfiaknak, akik merevedési zavarral küzdenek, első körben érdemes részt venniük egy urológiai kivizsgáláson. De mit is nevezhetünk orvosi értelemben merevedési zavarnak? Az egyszeri „sikertelenséget” semmiképp. Ha azonban 3-6 hónapon át a kielégítő szexuális aktivitáshoz szükséges merevedés nem érhető el, vagy nem tartható fenn, érdemes felkeresni az orvost, hogy kiderüljön, valóban erektilis diszfunkcióról, vagyis merevedési zavarról van-e szó. Ennek számos fizikai oka lehet, igen gyakori például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, a prosztata betegsége. Nem ritka a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező libidócsökkenés, és az emiatt megjelenő merevedési zavar sem. Ilyen tünetet produkálhatnak például fogamzásgátlók, szívgyógyszerek, antidepresszánsok. Ugyanilyen hatásúak lehetnek a hiánydiéták és a THC (a marihuana hatóanyaga) is. Természetesen minden hatás és mellékhatás erősen egyénfüggő.
Éppen ezért is fontos az urológiai vizsgálat, amely során akár arra is fény derülhet, hogy az erektilis diszfunkció „csupán” egy tünet vagy mellékhatás – ez esetben természetesen a kiinduló ok kezelésére van szükség.

A stressz és a depresszió is rizikófaktor

A stresszes életmód, az aktuális, mindenkit nyomasztó, sokszor valóban nagyon nehéz helyzet az élet szinte minden területére rányomhatja a bélyegét. Tehát akár a koronavírus miatt érzett szorongás, egzisztenciális félelmek, vagy a mindenkit érintő életszakasz váltások nehézségei is okozhatják a szexuális élet zavarát, amely szerencsés esetben a helyzet rendeződésével magától el is múlik. Ugyanakkor ettől teljesen független is lehet az a pszichés gát, amely végül a merevedési zavarhoz vezet.
- Azoknál a férfiaknál, akiknek csökkent az önértékelésük, külső és lelki történések könnyebben megbillentik az önbizalmukat, vagy gátlásosabbak, sokkal gyakoribbak az erektilis zavarok. Ha például az első együttlét alkalmával merevedési zavar következett be, ettől egy férfiben kialakulhat az attól való félelem, hogy esetleg a következő alkalommal sem lesz minden rendben. Így beindulhat egy ördögi kör – hangsúlyozza Balog Melinda, az Urológiai Központ pszichológusa. – Egy, már meglévő pszichés probléma következményeként is kialakulhat az erektilis diszfunkció. Többek közt a depresszió, a skizofrénia, a poszt traumás stressz szindróma és a szenvedélybetegségek olyan agyi és hormonális folyamatokat befolyásolnak, amelyek következtében a szexuális élet is kibillenhet egyensúlyából. Ilyen értelemben a merevedési zavar egy figyelemfelkeltő tünet is lehet, hiszen ha emellé kiüresedettség érzés, kétségbeesés, negatív életszemlélet, alvás- és evészavarok is társulnak, mindenképpen szükséges pszichológiai, pszichiátriai segítséget kérni.

Szakértő segítséggel az örömteli együttlét elérhető

Merevedési zavar esetén segítség a pszichológus.A pszichológus szerint már az is óriási előrelépés, ha valaki segítséget mer kérni lelki gondja, vagy sok esetben kifejezetten olyan fizikai problémája miatt, amely mögött nem szervi ok áll.
- Ez már önmagában egy lépcsőfok a megoldás felé, hiszen azzal, ha belátjuk, hogy egy létező problémáról van szó, és merünk segítséget kérni, megindulhatunk a gyógyulásunk útján – emeli ki a szakember. - Igaz ez a merevedési zavart okozó pszichés problémák vagy kezeletlen stressz esetén is. Ha például bebizonyosodik, hogy depresszió vagy valamilyen más lelki betegség okozza a merevedési zavart, akkor először is ezt a betegséget kell kezelni, ami történhet gyógyszeres és/vagy pszichoterápiával. Ha önértékelési probléma húzódik meg a zavar mögött, a kognitív viselkedésterápia például egy alkalmas módszer ahhoz, hogy a megbetegítő, önbecsmérlő gondolatok fokozatosan pozitív képekkel legyenek felváltva. Megfelelő módszerrel a párkapcsolati szorongás, a családi rendszerből eredő félelmek, a személy életét nem szolgáló mintázatok és számos tudat alatt létező gátoló tényező tudatosítható és feloldható, ezáltal pedig nem csak a merevedési zavartól lehet megszabadulni, de az önértékelés is egészséges szintet érhet el.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Kispál Mónika

Kispál Mónika

pszichológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus

Orvos válaszol

Jó napot doktor úr. Problémám, hogy szex közben lelankadok. Régebben minden rendben volt, de pár kudarc után minden alkalommal behatolás közben a merevedés megszűnik és az újabb kudarc miatt vissza sem tér. Ha önkielégítést végzek, akkor minden rendben működik. Hajnali merevedésem is van. A feleségemet is kívánom, mégis mire az aktushoz érünk, lelankadok. Ennek szervi vagy inkább lelki okai vannak? Köszönöm válaszát.

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Uram,

a tartós és megfelelő megoldás érdekében kérem keressen fel rendelésemen.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK