Az 5 leggyakoribb urológiai betegség

Az 5 leggyakoribb urológiai betegség

Módosítva: 2022.09.30 12:08

Húgyúti fertőzések

A fertőző betegségek esetében a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartoznak a húgyúti fertőzések . A húgyúti fertőzés gyakrabban fordul elő a nők körében, mint a férfiak között, a nők fele élete során legalább egyszer átélt már húgyúti fertőzést. Gyakoriak a visszatérő fertőzések is. A kockázati tényezők közé tartozik a rövidebb húgyvezeték, a családon belül korábbi megbetegedés, a nemi élet, a vesekő vagy más húgyúti elzáródás, valamint az immunrendszert gyengítő krónikus betegségek. Ezeken felül transzplantáció és a katéter is hozzájárulhat, hogy könnyebben alakul ki húgyúti fertőzés.

A fertőzés leggyakoribb tünete a kínzó vizelési inger, fájdalmas vizelés és gyakran erős fájdalom, véres vizelet ürítése jellemző. Ha a vesék is érintettek, nagyfokú gyengeséggel, lázzal és deréktáji fájdalommal járó vesemedence-gyulladás alakulhat fel. 

Vesekövesség 

vesekő, Urológiai központA vesekövesség a vizeletkiválasztó rendszer betegsége, melynek tünetei a vese kövei és a vesegörcs. A vesekövek többféle méretben lehetnek jelen, néhány milliméterestől akár  több centiméterig egyaránt. Férfiaknál gyakoribb, mint a nőkben. A vesekő kialakulását befolyásolja a vizeletpangással járó betegségek, az anyagcserezavarok, helytelen táplálkozási szokások, genetikai hajlamnak vagy anatómia rendellenességeknek egyaránt.

A vesekövesség tipikus tünete a görcsös fájdalom a lágyékban és az ágyékban, genny a vizeletben,  verítékezés a fájdalom miatt, hányinger, hányás.

Az akut tünetek jelentkezésekor fájdalomcsillapító és görcsoldó kezelés szükséges. A kő méretétől és elhelyezkedésétől függően szükségessé válhat urológiai kezelés (gyógyszeres, sebészeti vagy ún. „kőzúzás”), de a kövek esetenként spontán távozhatnak a húgycsövön keresztül.

Prosztata megnagyobbodás 

Bizonyos életkor felett a férfiak jelentős része szenved a prosztata jóindulatú megnagyobbodásától. Jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén a vizelet nehezen indul, vékony sugárban, gyakran akadozva ürül, a vizeletürítéshez erőlködni kell. A hólyagban vizelés után is valamennyi vizelet visszamaradhat. A sürgető vizelési inger éjszaka is többször előfordul a férfiaknál. Mivel a betegség könnyen és jól kezelhető, célszerű mihamarabb elmenni urológiai szakorvosi vizsgálatra.

Prosztatagyulladás 

A prosztata egy dülmirigy, mely a férfi nemi szerv részeként ismeretes. Megkülönböztetünk bakteriális eredetű gyulladást, mely gyorsan lezajlik és krónikus formát. Ebben az esetben kiemelten fontos a fertőzés igazolása, hiszen ez képezi a diagnózis alapját. Előfordul, hogy nem baktérium okozza a problémát, ebben az esetben elsődlegesen a tünetek ismerete szükséges. Ilyenkor kismedencei fájdalom szindróma is állhat a háttérben. 

Merevedési zavarok

A potenciazavar jelentkezése alkalmával a férfi különböző problémákat tapasztalhat: előfordulhat, a merevedés minőségének a romlása, vagy pedig egyáltalán nem jön létre erekció. Más esetben a létrejött merevedés hamar megszűnik, valamint korai magömlés léphet fel.

A merevedési zavar hátterében gyakran lelki okok állhatnak (stressz, párkapcsolati problémák, kimerültség), de elsőként célszerű kizárni az esetleges betegségeket, mint például: cukorbetegség, magas vérnyomás, sclerosis multiplex, gerincvelő sérülés, prosztata megbetegedések - olyan betegségek, melyek a vérkeringésre, vagy az izmokra hatással vannak.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK