Az 5 leggyakoribb urológiai betegség

Az 5 leggyakoribb urológiai betegség

Létrehozva: 2022.09.15 11:41 Módosítva: 2022.09.30 12:08

Húgyúti fertőzések

A fertőző betegségek esetében a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartoznak a húgyúti fertőzések . A húgyúti fertőzés gyakrabban fordul elő a nők körében, mint a férfiak között, a nők fele élete során legalább egyszer átélt már húgyúti fertőzést. Gyakoriak a visszatérő fertőzések is. A kockázati tényezők közé tartozik a rövidebb húgyvezeték, a családon belül korábbi megbetegedés, a nemi élet, a vesekő vagy más húgyúti elzáródás, valamint az immunrendszert gyengítő krónikus betegségek. Ezeken felül transzplantáció és a katéter is hozzájárulhat, hogy könnyebben alakul ki húgyúti fertőzés.

A fertőzés leggyakoribb tünete a kínzó vizelési inger, fájdalmas vizelés és gyakran erős fájdalom, véres vizelet ürítése jellemző. Ha a vesék is érintettek, nagyfokú gyengeséggel, lázzal és deréktáji fájdalommal járó vesemedence-gyulladás alakulhat fel. 

Vesekövesség 

vesekő, Urológiai központA vesekövesség a vizeletkiválasztó rendszer betegsége, melynek tünetei a vese kövei és a vesegörcs. A vesekövek többféle méretben lehetnek jelen, néhány milliméterestől akár  több centiméterig egyaránt. Férfiaknál gyakoribb, mint a nőkben. A vesekő kialakulását befolyásolja a vizeletpangással járó betegségek, az anyagcserezavarok, helytelen táplálkozási szokások, genetikai hajlamnak vagy anatómia rendellenességeknek egyaránt.

A vesekövesség tipikus tünete a görcsös fájdalom a lágyékban és az ágyékban, genny a vizeletben,  verítékezés a fájdalom miatt, hányinger, hányás.

Az akut tünetek jelentkezésekor fájdalomcsillapító és görcsoldó kezelés szükséges. A kő méretétől és elhelyezkedésétől függően szükségessé válhat urológiai kezelés (gyógyszeres, sebészeti vagy ún. „kőzúzás”), de a kövek esetenként spontán távozhatnak a húgycsövön keresztül.

Prosztata megnagyobbodás 

Bizonyos életkor felett a férfiak jelentős része szenved a prosztata jóindulatú megnagyobbodásától. Jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén a vizelet nehezen indul, vékony sugárban, gyakran akadozva ürül, a vizeletürítéshez erőlködni kell. A hólyagban vizelés után is valamennyi vizelet visszamaradhat. A sürgető vizelési inger éjszaka is többször előfordul a férfiaknál. Mivel a betegség könnyen és jól kezelhető, célszerű mihamarabb elmenni urológiai szakorvosi vizsgálatra.

Prosztatagyulladás 

A prosztata egy dülmirigy, mely a férfi nemi szerv részeként ismeretes. Megkülönböztetünk bakteriális eredetű gyulladást, mely gyorsan lezajlik és krónikus formát. Ebben az esetben kiemelten fontos a fertőzés igazolása, hiszen ez képezi a diagnózis alapját. Előfordul, hogy nem baktérium okozza a problémát, ebben az esetben elsődlegesen a tünetek ismerete szükséges. Ilyenkor kismedencei fájdalom szindróma is állhat a háttérben. 

Merevedési zavarok

A potenciazavar jelentkezése alkalmával a férfi különböző problémákat tapasztalhat: előfordulhat, a merevedés minőségének a romlása, vagy pedig egyáltalán nem jön létre erekció. Más esetben a létrejött merevedés hamar megszűnik, valamint korai magömlés léphet fel.

A merevedési zavar hátterében gyakran lelki okok állhatnak (stressz, párkapcsolati problémák, kimerültség), de elsőként célszerű kizárni az esetleges betegségeket, mint például: cukorbetegség, magas vérnyomás, sclerosis multiplex, gerincvelő sérülés, prosztata megbetegedések - olyan betegségek, melyek a vérkeringésre, vagy az izmokra hatással vannak.

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus
Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok