Vese leállás

Vese leállás

Létrehozva: 2023.04.12 10:23 Módosítva: 2024.03.11 12:07

A vesék kritikus feladatot látnak el a szervezetben azáltal, hogy megszabadítják a salakanyagoktól és a felesleges folyadéktól. Hazánkban gyakori a vesebetegségek előfordulása, minden 10. embert érint. A vesebetegségek végső formája a vese leállás. A vese leállás olyan állapot, amikor az egyik vagy mindkét vese már nem működik önállóan. A vese leállás okai közé tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a különböző akut vesesérülések. A vese leállás tünetei között megemlíthető a fáradtság, hányinger és hányás, duzzanat, a mosdóba járás gyakoriságának változása és a mentális zavartság. A vese leállás kezelése magában foglalja a dialízist vagy a veseátültetést.

Vese leállással kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a vese leállás?
Mit csinálnak a vesék?
Kit érint a vese leállás?
Melyek a vese leállás első figyelmeztető jelei?
Melyek a vese leállás leggyakoribb okai?
Hogyan diagnosztizálják a vese leállást?
Hogyan kezelik a vese leállást?
Milyen gyógyszerekkel kezelik a vese leállást?
Meggyógyulhat valaki a vese leállásból?
Hogyan előzhető meg a vese leállás?

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

Vese leállással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a vese leállás?

A vese leállás azt jelenti, hogy az egyik vagy mindkét vese már nem működik jól önmagában. A vese leállás néha átmeneti és gyorsan kialakuló (akut). Máskor krónikus (hosszú távú) vese leállásról van szó, amely egy fokozatosan, lassan romló állapot. A vese leállás a vesebetegség legsúlyosabb stádiuma. Kezelés nélkül halálos kimenetelű is lehet a vese leállás, ugyanis a vese ilyenkor nem tudja ellátni a funkcióját, hogy szűrje és eltávolítsa a méreganyagokat. Ennek hiányában pár nap alatt felszaporodhatnak a méreganyagok a szervezetben. Ha vese leállás lép fel egy betegnél, kezelés nélkül néhány napot vagy hetet élhet túl. A dialízis vagy a veseátültetés segíthet abban, hogy továbbra is hosszú életet élhessen a beteg. A kezelési terv magában foglalhatja gyógyszerek szedését és speciális diéta követését is.

Mit csinálnak a vesék?

A vesék bab alakú, körülbelül ökölnyi méretű szervek. A bordák alatt, a hát felé helyezkednek el. A legtöbb embernek két működő veséje van, de lehet élni csak egy vesével is, amíg az megfelelően működik.

A veséknek több feladata is van. Az egyik legfontosabb feladata az, hogy segítsen a szervezetnek a méreganyagok kiürítésében. A vesék kiszűrik a vért, és a salakanyagokat a vizelettel (vizelettel) küldik ki a szervezetből.

Ha a vesék nem működnek megfelelően, a salakanyagok felhalmozódnak a szervezetben. Ha ez megtörténik, az illető rosszul érzi magát, mérgezéses tünetek lépnek fel és végül kezelés nélkül meghal. Sok ember megfelelő kezeléssel képes együtt élni évekig a vese leállással.

Kapcsolódó cikkünk

Herefájdalom - mi lehet az oka?

A herefájdalom lehet hirtelen jelentkező, akut probléma és lehet hónapokig tartó kellemetlen érzés is. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos szerint mindkét esetet ki kell vizsgáltatni, hiszen komoly betegség is okozhat ilyen tünetet.

Kit érint a vese leállás?

A vese leállás bárkit érinthet. Azonban nagyobb lehet a kockázata a vese leállás kialakulásának, ha az illető:

 • Cukorbetegségben szenved
 • Magas a vérnyomása
 • Szívbetegségben szenved
 • A családban előfordult már vesebetegség
 • Kóros a veseszerkezete
 • 60 év feletti
 • Régóta szed fájdalomcsillapítókat, beleértve a vény nélkül kapható termékeket, például a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID)

Melyek a vese leállás első figyelmeztető jelei?

Sokan kevés vagy semmilyen tünetet nem tapasztalnak a vesebetegség korai szakaszában. A krónikus vesebetegség (CKD) azonban folyamatosan romlik, folyamatos károsodást okozva. A CKD és a vese leállás tünetei emberenként eltérőek. Ha a vesék nem működnek megfelelően, az alábbi jelek közül egyet vagy többet észrevehet:

Melyek a vese leállás leggyakoribb okai?

A cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus vesebetegség és a vese leállás leggyakoribb okai. A kezeletlen cukorbetegség magas vércukorszinthez (hiperglikémia) vezethet. A tartósan magas vércukorszint pedig károsíthatja a veséket és más szerveket is. A magas vérnyomás azt jelenti, hogy a vér erőteljesen közlekedik a szervezetben lévő erekben. Idővel és kezelés nélkül ez az extra erő károsíthatja a veseszövetet. A vese leállás általában lassan fokozatosan alakul ki.
A CKD egyéb okai, amelyek vese leálláshoz vezethetnek, a következők:

 • Policisztás vesebetegség: egy genetikai betegség, amely folyadékkal teli zsákok (ciszták) növekedését okozza a vesében.
 • Glomeruláris betegségek: A glomeruláris betegségek befolyásolják, hogy a vesék milyen jól szűrik a salakanyagokat.
 • Lupusz: A lupusz egy autoimmun betegség, amely szervi károsodást, ízületi fájdalmat, lázat és bőrkiütéseket okozhat.

Vese leállás is kialakulhat gyorsan, váratlan ok miatt. Az akut vese leállás az, amikor a veséi hirtelen elveszítik működési képességüket. Az akut vese leállás órákon vagy napokon belül kialakulhat. Gyakran átmeneti.

Az akut vese leállás gyakori okai közé tartoznak:

 • Autoimmun vesebetegségek
 • Bizonyos gyógyszerek
 • Súlyos kiszáradás
 • Húgyúti elzáródás
 • Kezeletlen szisztémás betegségek, például szívbetegség vagy májbetegség

Hogyan diagnosztizálják a vese leállást?

A vesék állapotának felmérésére és a vese leállás diagnosztizálására számos vesefunkciós mérés áll rendelkezésre.

Hogyan kezelik a vese leállást?

A vese leállás kezelése a probléma okától és mértékétől függ. A krónikus betegség kezelése lelassíthatja a vesebetegség előrehaladását. Ha vese leállásban szenved a beteg, kezelésre van szüksége ahhoz, hogy életben maradjon. A vese leállásnak két fő kezelési módja van. A krónikus vese leállás követési és kezelési módszerei a következők lehetnek:

 • Rendszeres vérvizsgálatVese leállás
 • Vérnyomásellenőrzés
 • Gyógyszeres kezelés
 • Dialízis: A dialízis segít a szervezetnek megszűrni a vért. A dialízisnek két típusa van: a hemodialízis és a peritoneális dialízis. A hemodialízis során egy gép rendszeresen megtisztítja a vért. A legtöbb ember hetente három-négy nap hemodialízist kap egy kórházban vagy dialízisklinikán.  A peritoneális dialízis során egy dialízisoldatot tartalmazó zsákot csatlakoztatnak egy katéterhez a beteg hasüregében. Az oldat a zsákból a hashártyába áramlik, felszívja a salakanyagokat és a felesleges folyadékot, majd visszaszívódik a zsákba. Néha az emberek otthon is részesülhetnek peritoneális dialízisben. A várható élettartam átlagosan 5-10 év dialízis mellett. Egyesek akár 30 évig is élhetnek dialízis mellett.
 • Veseátültetés: A veseátültetés során a sebész egy egészséges vesére cseréli a vese leállásban szenvedő vesét a beteg szervezetében. Az egészséges vese (donorszerv) származhat elhunyt donortól vagy élő donortól. Egy egészséges vesével is jól lehet élni, tehát ha élő donortól származott, ő is tud majd egészségesen élni. Élő donortól származó vesével az átlagos túlélés 12-20 év. Ha elhunyt donortól kap vesét, a várható átlagos élettartam 8 és 12 év között van.

Milyen gyógyszerekkel kezelik a vese leállást?

A vese leállás gyógyszeres kezelésére számos lehetőség van. Ezek közül a vese leállás okától és súlyosságától függően választja ki az orvos a megfelelő gyógyszeres kezelést:

 • Angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátló vagy angiotenzin II receptor blokkoló (ARB). Ezek a gyógyszerek segítenek csökkenteni a vérnyomást.
 • Vízhajtók. Ezek a szerek segítenek eltávolítani a felesleges folyadékot a szervezetből.
 • Statinok. A statinok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, ezáltal védik az ereket az érelmeszesedéstől.
 • Erythropoetin-stimuláló szerek. Ezek segítenek a vörösvértestek képződésében, ha vérszegénysége van a betegnek.
 • D-vitamin és kalcitriol. Ezek a gyógyszerek segítenek megelőzni a csontvesztést.
 • Foszfátkötők. A foszfátkötők segítenek eltávolítani a vérben lévő felesleges foszfort.

Meggyógyulhat valaki a vese leállásból?

Megfelelő kezeléssel fel lehet épülni a vese leállásból. Előfordulhat, hogy élete hátralévő részében kezelésre lesz szüksége a betegnek.

Hogyan előzhető meg a vese leállás?

Bár a krónikus vese leállás nem visszafordítható, tehet lépéseket a veseműködés megőrzése érdekében. Az egészséges szokások és rutinok lelassíthatják, hogy veséi milyen gyorsan veszítik el a működőképességüket. Érdemes a vesék védelmében a következőeket tennie:

Prima Medica Egészségközpontok