Vese leállás

Vese leállás

Módosítva: 2024.03.11 12:07

A vesék kritikus feladatot látnak el a szervezetben azáltal, hogy megszabadítják a salakanyagoktól és a felesleges folyadéktól. Hazánkban gyakori a vesebetegségek előfordulása, minden 10. embert érint. A vesebetegségek végső formája a vese leállás. A vese leállás olyan állapot, amikor az egyik vagy mindkét vese már nem működik önállóan. A vese leállás okai közé tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a különböző akut vesesérülések. A vese leállás tünetei között megemlíthető a fáradtság, hányinger és hányás, duzzanat, a mosdóba járás gyakoriságának változása és a mentális zavartság. A vese leállás kezelése magában foglalja a dialízist vagy a veseátültetést.

Vese leállással kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a vese leállás?
Mit csinálnak a vesék?
Kit érint a vese leállás?
Melyek a vese leállás első figyelmeztető jelei?
Melyek a vese leállás leggyakoribb okai?
Hogyan diagnosztizálják a vese leállást?
Hogyan kezelik a vese leállást?
Milyen gyógyszerekkel kezelik a vese leállást?
Meggyógyulhat valaki a vese leállásból?
Hogyan előzhető meg a vese leállás?

Online Bejelentkezés

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Széll Kálmán téri fszt. 6. rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fszt. 6. rendelő

Vese leállással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a vese leállás?

A vese leállás azt jelenti, hogy az egyik vagy mindkét vese már nem működik jól önmagában. A vese leállás néha átmeneti és gyorsan kialakuló (akut). Máskor krónikus (hosszú távú) vese leállásról van szó, amely egy fokozatosan, lassan romló állapot. A vese leállás a vesebetegség legsúlyosabb stádiuma. Kezelés nélkül halálos kimenetelű is lehet a vese leállás, ugyanis a vese ilyenkor nem tudja ellátni a funkcióját, hogy szűrje és eltávolítsa a méreganyagokat. Ennek hiányában pár nap alatt felszaporodhatnak a méreganyagok a szervezetben. Ha vese leállás lép fel egy betegnél, kezelés nélkül néhány napot vagy hetet élhet túl. A dialízis vagy a veseátültetés segíthet abban, hogy továbbra is hosszú életet élhessen a beteg. A kezelési terv magában foglalhatja gyógyszerek szedését és speciális diéta követését is.

Mit csinálnak a vesék?

A vesék bab alakú, körülbelül ökölnyi méretű szervek. A bordák alatt, a hát felé helyezkednek el. A legtöbb embernek két működő veséje van, de lehet élni csak egy vesével is, amíg az megfelelően működik.

A veséknek több feladata is van. Az egyik legfontosabb feladata az, hogy segítsen a szervezetnek a méreganyagok kiürítésében. A vesék kiszűrik a vért, és a salakanyagokat a vizelettel (vizelettel) küldik ki a szervezetből.

Ha a vesék nem működnek megfelelően, a salakanyagok felhalmozódnak a szervezetben. Ha ez megtörténik, az illető rosszul érzi magát, mérgezéses tünetek lépnek fel és végül kezelés nélkül meghal. Sok ember megfelelő kezeléssel képes együtt élni évekig a vese leállással.

Kapcsolódó cikkünk

Veseciszta - mikor szükséges a műtét?

A vesében kialakuló ciszták lehetnek örökletesek és nem örökletesek, okozhatnak problémákat és maradhatnak tünetmentesek is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a veseciszták típusairól, a diagnózis és a kezelés lehetőségeiről beszélt. 

Kit érint a vese leállás?

A vese leállás bárkit érinthet. Azonban nagyobb lehet a kockázata a vese leállás kialakulásának, ha az illető:

 • Cukorbetegségben szenved
 • Magas a vérnyomása
 • Szívbetegségben szenved
 • A családban előfordult már vesebetegség
 • Kóros a veseszerkezete
 • 60 év feletti
 • Régóta szed fájdalomcsillapítókat, beleértve a vény nélkül kapható termékeket, például a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID)

Melyek a vese leállás első figyelmeztető jelei?

Sokan kevés vagy semmilyen tünetet nem tapasztalnak a vesebetegség korai szakaszában. A krónikus vesebetegség (CKD) azonban folyamatosan romlik, folyamatos károsodást okozva. A CKD és a vese leállás tünetei emberenként eltérőek. Ha a vesék nem működnek megfelelően, az alábbi jelek közül egyet vagy többet észrevehet:

Melyek a vese leállás leggyakoribb okai?

A cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus vesebetegség és a vese leállás leggyakoribb okai. A kezeletlen cukorbetegség magas vércukorszinthez (hiperglikémia) vezethet. A tartósan magas vércukorszint pedig károsíthatja a veséket és más szerveket is. A magas vérnyomás azt jelenti, hogy a vér erőteljesen közlekedik a szervezetben lévő erekben. Idővel és kezelés nélkül ez az extra erő károsíthatja a veseszövetet. A vese leállás általában lassan fokozatosan alakul ki.
A CKD egyéb okai, amelyek vese leálláshoz vezethetnek, a következők:

 • Policisztás vesebetegség: egy genetikai betegség, amely folyadékkal teli zsákok (ciszták) növekedését okozza a vesében.
 • Glomeruláris betegségek: A glomeruláris betegségek befolyásolják, hogy a vesék milyen jól szűrik a salakanyagokat.
 • Lupusz: A lupusz egy autoimmun betegség, amely szervi károsodást, ízületi fájdalmat, lázat és bőrkiütéseket okozhat.

Vese leállás is kialakulhat gyorsan, váratlan ok miatt. Az akut vese leállás az, amikor a veséi hirtelen elveszítik működési képességüket. Az akut vese leállás órákon vagy napokon belül kialakulhat. Gyakran átmeneti.

Az akut vese leállás gyakori okai közé tartoznak:

 • Autoimmun vesebetegségek
 • Bizonyos gyógyszerek
 • Súlyos kiszáradás
 • Húgyúti elzáródás
 • Kezeletlen szisztémás betegségek, például szívbetegség vagy májbetegség

Hogyan diagnosztizálják a vese leállást?

A vesék állapotának felmérésére és a vese leállás diagnosztizálására számos vesefunkciós mérés áll rendelkezésre.

Hogyan kezelik a vese leállást?

A vese leállás kezelése a probléma okától és mértékétől függ. A krónikus betegség kezelése lelassíthatja a vesebetegség előrehaladását. Ha vese leállásban szenved a beteg, kezelésre van szüksége ahhoz, hogy életben maradjon. A vese leállásnak két fő kezelési módja van. A krónikus vese leállás követési és kezelési módszerei a következők lehetnek:

 • Rendszeres vérvizsgálatVese leállás
 • Vérnyomásellenőrzés
 • Gyógyszeres kezelés
 • Dialízis: A dialízis segít a szervezetnek megszűrni a vért. A dialízisnek két típusa van: a hemodialízis és a peritoneális dialízis. A hemodialízis során egy gép rendszeresen megtisztítja a vért. A legtöbb ember hetente három-négy nap hemodialízist kap egy kórházban vagy dialízisklinikán.  A peritoneális dialízis során egy dialízisoldatot tartalmazó zsákot csatlakoztatnak egy katéterhez a beteg hasüregében. Az oldat a zsákból a hashártyába áramlik, felszívja a salakanyagokat és a felesleges folyadékot, majd visszaszívódik a zsákba. Néha az emberek otthon is részesülhetnek peritoneális dialízisben. A várható élettartam átlagosan 5-10 év dialízis mellett. Egyesek akár 30 évig is élhetnek dialízis mellett.
 • Veseátültetés: A veseátültetés során a sebész egy egészséges vesére cseréli a vese leállásban szenvedő vesét a beteg szervezetében. Az egészséges vese (donorszerv) származhat elhunyt donortól vagy élő donortól. Egy egészséges vesével is jól lehet élni, tehát ha élő donortól származott, ő is tud majd egészségesen élni. Élő donortól származó vesével az átlagos túlélés 12-20 év. Ha elhunyt donortól kap vesét, a várható átlagos élettartam 8 és 12 év között van.

Milyen gyógyszerekkel kezelik a vese leállást?

A vese leállás gyógyszeres kezelésére számos lehetőség van. Ezek közül a vese leállás okától és súlyosságától függően választja ki az orvos a megfelelő gyógyszeres kezelést:

 • Angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátló vagy angiotenzin II receptor blokkoló (ARB). Ezek a gyógyszerek segítenek csökkenteni a vérnyomást.
 • Vízhajtók. Ezek a szerek segítenek eltávolítani a felesleges folyadékot a szervezetből.
 • Statinok. A statinok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, ezáltal védik az ereket az érelmeszesedéstől.
 • Erythropoetin-stimuláló szerek. Ezek segítenek a vörösvértestek képződésében, ha vérszegénysége van a betegnek.
 • D-vitamin és kalcitriol. Ezek a gyógyszerek segítenek megelőzni a csontvesztést.
 • Foszfátkötők. A foszfátkötők segítenek eltávolítani a vérben lévő felesleges foszfort.

Meggyógyulhat valaki a vese leállásból?

Megfelelő kezeléssel fel lehet épülni a vese leállásból. Előfordulhat, hogy élete hátralévő részében kezelésre lesz szüksége a betegnek.

Hogyan előzhető meg a vese leállás?

Bár a krónikus vese leállás nem visszafordítható, tehet lépéseket a veseműködés megőrzése érdekében. Az egészséges szokások és rutinok lelassíthatják, hogy veséi milyen gyorsan veszítik el a működőképességüket. Érdemes a vesék védelmében a következőeket tennie:

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata