Férfiak urológiai szűrése: Mikor és miért fontos?

Férfiak urológiai szűrése: Mikor és miért fontos?

Módosítva: 2024.02.28 10:39

Mindannyian egy hosszú, boldog és egészségben telt életre vágyunk. Az egészség megőrzés egyik fontos lépése a rendszeres részvétel a szűrővizsgálatokon. Ezeken ugyanis már korai stádiumban kimutathatóak az elváltozások, amikor még jól kezelhetőek. A férfiak egészségének megőrzéséhez különösen fontos rendszeresen részt venniük urológiai szűrővizsgálaton. Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy mikor és miért fontos a férfiak urológiai szűrése.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Miért fontos a férfiak urológiai szűrése?
Milyen tünetek utalnak arra, hogy urológiai probléma áll fent?
Mikor fontos a férfiak urológiai szűrése?
Milyen vizsgálatokat foglal magában a férfiak urológiai szűrése?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Miért fontos a férfiak urológiai szűrése?

A szűrővizsgálatok célja, hogy korán felismerje a rizikó csoportban a jellemző betegséget. A szűrővizsgálatokat olyan betegségek felismerésére végzik, amik gyakoriak és korán felismerve jól kezelhetőek. Így terjedt el például a nők nőgyógyászati szűrése a HPV felismerése céljából vagy a 40 év feletti nők mammográfiás szűrése az emlőrák korai felismerése érdekében. Habár a férfiak urológiai szűrése nincsen olyan mértékig és rendszeresen megszervezve, mint például nőknél a mammográfia, a jelentőségét nem szabad alábecsülni. A férfiak urológiai szűrése fontos a férfiak egészségének megőrzése és a különböző urológiai problémák korai felismerése szempontjából. A férfiak urológiai szűrése során az egyik legfontosabb lépés a prosztatarák szűrése. A prosztatarák az egyik leggyakoribb férfiakat érintő daganatos betegség, és a férfiak halálozásának jelentős százalékáért is a prosztatarák felel. A rendszeres prosztataszűrés segíthet az esetleges daganat megelőző állapotok vagy a korai stádiumú rák felismerésében, amikor még nagyobb hatékonysággal kezelhető a prosztatarák. A prosztatarákot csupán a tünetek alapján szinte lehetetlen elkülöníteni a jóindulatú prosztata megnagyobbodástól. Ez az állapot szinte minden férfit érint az 50-60 éves korosztályban, a férfiak urológiai szűrése alapján azonban könnyen és gyorsan elkülöníthető a jóindulatú prosztata megnagyobbodás és a prosztatarák.

A férfiak urológiai szűrése az alábbi állapotok felismerése miatt is fontos lehet:

 • Vizelési problémák: A vizelési problémák, például a vizeletürítési nehézségek, a gyakori vizelési inger és a vizeletürítési fájdalom a húgyúti problémák és az urológiai betegségek gyakori jelei. Amellett, hogy rendkívül kellemetlenek ezek a tünetek, jelezhetik komolyabb betegségek fennállását is. A vizelési panaszok tehát jelzések arra, hogy érdemes orvoshoz fordulni a férfiak urológiai szűrése céljából.
 • Meddőség: Azok a párok számára is javasolt a férfiak urológiai szűrése, akik nehezített teherbeeséssel, meddőséggel küzdenek. Az urológus segíthet az esetleges férfi meddőség okainak feltárásában, mint például a prosztata gyulladás felismerésében és kezelésében.
 • Szexuális egészség: A férfiak urológiai szűrése során az orvosok figyelmet fordítanak a szexuális egészségügyi problémák felismerésére is. A merevedési zavarok igencsak gyakoriak a fiatalabb korosztályban is, a 40 éves kor alatti férfiak 4-10 százalékát érinti. A merevedési zavar hátterében gyakran nem urológiai betegség áll, hanem például a kardiológiai betegségek korai tünete a merevedési zavar. A felismerése tehát a kardiológiai szűrés eszköze is egyben. A merevedési zavarok mellett más szexuális zavarokra is fény derülhet, melyek kezelésében szintén tud segíteni az urológus szakorvos.
 • Testi-lelki jóllét: A férfiak urológiai szűrése a páciensek jólléte miatt is elengedhetetlen. A férfi urológiai betegségek gyakran szégyent, szorongást, félelmet vagy esetleg bizonyos szituációk kerülését váltják ki, nehogy kellemetlen helyzetbe jusson az illető. Évekig lehet így élni, miközben a probléma, például a merevedési zavar vagy az inkontinencia kezelhető lenne. Mindezek miatt ne várjunk, ha felmerül a férfi urológiai betegség gyanúja, keressék szakorvosainkat bizalommal!  

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetek utalnak arra, hogy urológiai probléma áll fent?

Az urológiai betegségek tünetei lehetnek specifikusak, azaz utalhatnak konkrétan valamely urológiai szerv betegségére. Sok esetben azonban az urológiai betegségek általános tüneteket mutatnak és csak a részletes kivizsgálás során derül ki, hogy mi okozta a panaszt. Az urológiai betegségek általános tünetei közé tartozik a láz, rossz közérzet és a gyakori vizelési inger. Ez több betegség tüneteként is jelentkezik, például a húgyúti fertőzés és a prosztata gyulladás is járhat ilyen tünetekkel. Csak a férfiak urológiai szűrése után azonosítható pontosan a betegség oka és indítható el a hatékony kezelés. A fogyás, gyengeség, éjszakai izzadás vagy a vérszegénység is olyan általános tünetek, amik felvetik a daganat gyanúját. Az, hogy ez a daganat hol helyezkedik el, például a hólyagban vagy prosztatában szintén csak a férfiak urológiai szűrése után mondható ki. Az urológiai betegségek tehát nem csak urológiai tünetekkel járnak, ha valakinél régóta fennállnak a fenti tünetek, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni!

Az urológiai betegségek nagy része azonban valamilyen jellegzetes vizelési panasszal társul. Az urológiai betegségek további, gyakori tünetei a következők lehetnek:Férfiak urológiai szűrése - Urológiai Központ

 • Gyakori vizelési inger
 • Csípő, égő vizelés
 • Éjszakai vizelés
 • Vizeletsugár indítása, megállítása nehézségekbe ütközik (dysuria)
 • Gyenge vizeletsugár
 • Vizeletcsepegés
 • Hirtelen teljes stop vizeletürítéskor
 • Fájdalmas hólyag
 • Vizeletpangás, vizelet visszamaradása a hólyagban
 • Véres vizelet
 • Gennyes folyás a húgycsőből
 • Fájdalmas vizelés
 • Fájdalmas közösülés
 • Fájdalmas ejakuláció
 • Kismedencei fájdalom
 • Derékfájdalom
 • Herefájdalom
 • Merevedési zavar
 • Nehezített teherbeesés, meddőség

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, érdemes felkeresni egy szakorvost férfi urológiai szűrés céljából. A fenti tünetek több és köztük súlyos urológiai betegségre is utalhatnak. A férfi urológiai szűrés során azonosítható, hogy mi áll a panaszok hátterében és megindítható a hatékony terápia.

Kapcsolódó cikkünk

Ne törődjön bele a merevedési zavarba!

A férfiassággal összefüggő problémák érzékenyen érintik az urakat, ám sokan mégis halogatják az orvosi vizitet. Holott idejében felfedezve könnyebben orvosolhatók a gondok, amelyek közül a merevedési zavarról dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa beszélt. 

Mikor fontos a férfiak urológiai szűrése?

Általában 40-50 éves kor körül ajánlott elkezdeni a rendszeres urológiai szűrést, még akkor is, ha nincsenek tünetek. Ebben az életkorban nő a prosztatarák kockázata, ezért fontos az időben történő felismerése és kezelése. Ettől a kortól kezdve javasolt évente szűrővizsgálatra járni. Ha azonban bármilyen urológiai tünet jelentkezik, például gyakori vizelési inger, fájdalom vagy égő érzés a vizeletürítés során, véres vizelet vagy bármilyen egyéb szokatlan panasz, akkor fontos az azonnali urológiai vizsgálat. A férfi urológiai betegségek legnagyobb része nem múlik el magától. Ha várunk velük, az állapot romolhat és súlyos szövődmények alakulhatnak ki, például meddőség vagy daganat. Ha valakinek családjában előfordult prosztatarák vagy más urológiai betegség, az emelheti annak a kockázatát, hogy ilyen problémák alakuljanak ki nála is. Ebben az esetben is javasolt a férfiak urológiai szűrése az orvos által megadott időközönként. Bizonyos krónikus betegségek, például cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák esetén is érdemes további szervrendszerek szűrővizsgálatát kérni. Ezek a krónikus betegségek ugyanis hatással vannak az urológiai működésre is, gyakran okoznak például merevedési zavart. Bizonyos gyógyszerek, például a hormonális terápia is befolyásolhatja az urogenitális rendszer működését. Ilyen esetekben az orvos javasolhatja a rendszeres urológiai ellenőrzéseket. Ha valamelyik párnál fertilitási problémák merülnek fel, akkor fontos lehet urológiai vizsgálatot is elvégezni a férfiaknál, mivel bizonyos problémák, például a spermiumok minősége vagy mennyisége befolyásolhatja a reproduktív egészséget. Ha valaki korábban már szenvedett urológiai problémáktól, például húgyúti fertőzésektől, vesekövektől vagy prosztataproblémáktól szintén fontos lehet rendszeres ellenőrzéseket végezni. A férfiak urológiai szűrése során hamar felismerésre kerülnek ezek az állapotok, ha visszatérnének.

Milyen vizsgálatokat foglal magában a férfiak urológiai szűrése?

A férfiak urológiai szűrése során számos vizsgálatot elvégezhetnek. Ezeknek a vizsgálatok célja az urogenitális rendszer egészségének felmérése és az esetleges problémák mihamarabbi felderítése. Az urológiai vizsgálat során sor kerülhet a férfi ivarszervek vizsgálatára is, valamint a nemi betegségek gyanújeleinek felismerésére. A férfiak urológiai szűrése lépései közé tartozhatnak:

 • Anamnézis felvétel: Az orvos először általában beszélgetést folytat a pácienssel az egészségi állapotáról, tüneteiről, korábbi vagy jelenlegi betegségeiről, gyógyszereiről és családi anamnézisről. Az anamnézis felvétel során felmérhetőek az egyéni kockázati tényezők és a betegségekkel kapcsolatos korábbi problémák.
 • Fizikális vizsgálat: A férfiak urológiai szűrése során a férfi ivarszervek vizsgálata is elvégezhető, amely magában foglalhatja a herezacskó, a pénisz, a prosztata és a húgyhólyag vizsgálatát.
 • Prosztata specifikus antigén (PSA) teszt: Ez a vérteszt a prosztata specifikus antigén nevű fehérje szintjét méri a vérben. Magasabb PSA szintek utalhatnak prosztatabetegségekre, például prosztatarákra vagy prosztata gyulladásra.
 • Rektális digitális vizsgálat: Ennek során az orvos egy vazelinnal bekent, kesztyűs ujját vezeti fel a végbélnyílásba. Az orvos kitapinthatja a prosztata méretét, az esetleges göböket benne, valamint érezheti a szerv keménységét, puhaságát.
 • Vizeletvizsgálat: A vizeletvizsgálat során a vizeletmintát laboratóriumi vizsgálatra küldik, hogy megvizsgálják a vizeletben esetlegesen jelen lévő vér vagy fertőzés jeleit.
 • Mikrobiológiai kenet: Ha felmerül a gyanú, hogy a páciensnek szexuális úton terjedő fertőzése lehet, orvosa kenetet vesz a nemi szerv területén lévő bőrelváltozásokról vagy a húgycsőből ürülő vizeletből. A kenetet laboratóriumba küldik feldolgozásra, hogy pontosan azonosítani tudják a kórokozót.
 • Ultrahangvizsgálat: Az ultrahangvizsgálat segítségével részletes képet lehet kapni a vesékről, a prosztatáról és a húgyhólyagról, ami segíthet például a kövek vagy daganatok kimutatásában.

  Téma szakértői

  Dr. Rákász István

  Dr. Rákász István

  urológus
  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  Dr. Böszörményi-Nagy Géza

  urológus
  Dr. Kállai László

  Dr. Kállai László

  urológus, sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata