Ezek a leggyakoribb prosztatabetegségek - a szűrés döntő jelentőségű

Ezek a leggyakoribb prosztatabetegségek - a szűrés döntő jelentőségű

Dr. Kállai László Létrehozva: 2023.05.22 08:41

Korábban hagyományosan 40 éves kortól volt javasolt a prosztatarák szűrés a férfiaknak, egy-két évente. A nemzetközi ajánlások azonban ma már ennél már enyhébbek, általában 50 éves kortól javasolják a szűrést, illetve 45 éves kortól azoknak a fokozott kockázatú pácienseknek, akiknek például a családjában előfordult prosztatarák. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze a prosztataszűrés és a további vizsgálatok jelentőségére és a leggyakoribb prosztatabetegségekre hívta fel a figyelmet.

Az urológiai panaszok változatosak lehetnek

Vizelési panaszok esetén és tünetmentesen is fontos a prosztataszűrés.Az urológiai betegségek okozta tünetek, panaszok nagyon sokfélék lehetnek. Például vizelési panaszok: gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, véres vagy zavaros vizelet, nehézvizelés, vizelet-elakadás. Vesetáji fájdalom, hányinger-hányás, láz, here-, lágyéktáji, gáttáji fájdalmak. Ezen tünetek egy részének jelentkezése esetén sürgős (pár órán belüli) urológiai vizsgálat javasolt. Ilyen tünet például a vizelet-elakadás, erősen véres vizelet vagy a hirtelen kezdődő, fájdalmas hereduzzanat. A kevésbé feltűnő és kínzó tüneteknél is fontos a vizsgálat, de azoknál természetesen nincs szükség sürgősségre. A prosztatarák szűrés pedig tünet nélkül is rendszeresen javasolt.

A prosztatarák szűrés a teljes urológiai kivizsgálás része

- A prosztatarák szűrés a prosztata végbélen keresztüli tapintásából és a vérvizsgálatként történő PSA-vizsgálatból (prosztata specifikus antigén) tevődik össze. A prosztatarák szűrést - lehetőség esetén (ultrahangos készségek, megfelelő vizsgálati idő) - össze lehet kötni egy teljesebb urológiai kivizsgálással, amely még hasi, esetleg herezacskó ultrahang vizsgálatot is magába foglal. A PSA-vizsgálaton kívül, a laborvizsgálatok közül a vizelet üledék vizsgálat alapvető jelentőségű - ismerteti dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze.

Ilyen vizsgálatokra lehet még szükség

  • Hasi ultrahang

A hasi ultrahang prosztatabetegség gyanúja esetén is fontos vizsgálat, információt ad a prosztata nagyságára, alakjára, húgyhólyaghoz való viszonyára, belső szerkezetére vonatkozólag, vizsgálhatóak vele a húgyhólyag rendellenességei (hólyagfal-megvastagodás, húgyhólyag-daganat, hólyagkő), a vizeletvisszamaradás és általában a vesék is. Prosztatarákra vonatkozóan az ultrahang-vizsgálat kevéssé informatív. Bizonyos kérdésekben a végbélen keresztüli ultrahang vizsgálat többlet információt adhat, de speciális vizsgáló eszközt és szaktudást igényel, ezért kevésbé elérhető.

  • Urolflow

A prosztatarák szűrés mellett fontos lehet az uroflow és a cisztoszkópia is. A vizeletáramlás-mérés (uroflow) a gyenge vizeletsugár objektivizálására használható. A vizsgálat során a páciensnek egy tölcsérbe kell belevizelnie és közben egy érzékeny mérleggel mérhető az ürítés üteme, mennyisége. Az uroflow-val igazolt gyenge vizeletsugár alátámaszthatja például prosztatamegnagyobbodás vagy húgycsőszűkület drasztikusabb - esetleg műtéti - kezelésének szükségességét.

  • Urodinámiás vizsgálat

Vizeletvisszatartási panaszok, vizeletvisszamaradás, húgyhólyag-működési zavarok, prosztatabetegség gyanúja esetén szükséges lehet az urodinámiás vizsgálat, melynek során egy vékony katétert vezetnek a hólyagba a húgycsövön keresztül, amelyen át folyadékkal töltik a hólyagot és közben méréseket végeznek, például hólyagnyomás-mérést.

  • Cisztoszkópia

A prosztata megnagyobbodást műtéti tervének felállításában szükség lehet előzetes húgycső-húgyhólyag tükrözésre (cisztoszkópia, uretrocisztoszkópia), amely endoszkópos vizsgálat és további információt nyújthat a prosztata méretére, alakjára, a húgyúti szűkület mértékére hólyagkövességre vonatkozólag.

  • További vizsgálatok

Prosztatarák, prosztatatályog és más urológiai betegségek kivizsgálásában is lényeges szerepe van a CT és MR-vizsgálatoknak. Az utóbbi években a multiparametrikus MR-vizsgálatot kifejezetten hatékonynak bizonyult a prosztatarák diagnosztikájában.
Ha a tapintási lelet, emelkedett PSA vagy pozitív MR-lelet alapján felmerül prosztatarák alapos gyanúja, akkor szövetmintavételt (biopsziát) kell végezni. A prosztata-biopsziát általában ultrahangos célzással végzik végbélen vagy a gáttájékon keresztül, egy hosszú tűszerű eszközzel, helyi érzéstelenítésben vagy rövid altatásban. A célzást lehet CT-vel MR-rel és ezek ultrahanggal való kombinálásával is végezni, de ezek a beavatkozások már nagyobb, speciális személyi és tárgyi feltételeket igényelnek.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tiszteletem!
Van egy 2 éves kisfiam, és feltünt, mivel van idősebb fiú testvére is( aki mondjuk úgy álló kukival született és fejen pisilte magát), hogy nem úgy áll a kicsi kukija fel. Vagyis először 9 hónaposan láttuk, azóta pedig havonta kb 1x fordul elő, de ezek sem teljesen fel, hanem előre. Fürdésnél sem. Pisilésnél nem duzzad, de nem akadozik a pisi. A makkról már lejött a bőr, nem szobatiszta még. Vannak különféle furcsa dolgai, így kértem időpontot szenzorosság-autizmus kérdesét tekintve, a kérdés az lenne, hogy ez urológiailag gond,vagy majd alakul, illetve össze függhet-e idegrendszeri betegséggel. Köszönöm! Aggódó szülök

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Ennyiből nem lehet megválaszolni a kérdést. Első vonalban a házi gyermekorvoshoz kell fordulni.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmailag felkészült

Felkészült volt szakmailag a Doktor Úr, érthetően logikusan magyarázta el kérdéseimre a választ.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!