Ezek a leggyakoribb prosztatabetegségek - a szűrés döntő jelentőségű

Ezek a leggyakoribb prosztatabetegségek - a szűrés döntő jelentőségű

Dr. Kállai László Módosítva: 2023.05.22 09:02

Korábban hagyományosan 40 éves kortól volt javasolt a prosztatarák szűrés a férfiaknak, egy-két évente. A nemzetközi ajánlások azonban ma már ennél már enyhébbek, általában 50 éves kortól javasolják a szűrést, illetve 45 éves kortól azoknak a fokozott kockázatú pácienseknek, akiknek például a családjában előfordult prosztatarák. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze a prosztataszűrés és a további vizsgálatok jelentőségére és a leggyakoribb prosztatabetegségekre hívta fel a figyelmet.

Az urológiai panaszok változatosak lehetnek

Vizelési panaszok esetén és tünetmentesen is fontos a prosztataszűrés.Az urológiai betegségek okozta tünetek, panaszok nagyon sokfélék lehetnek. Például vizelési panaszok: gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, véres vagy zavaros vizelet, nehézvizelés, vizelet-elakadás. Vesetáji fájdalom, hányinger-hányás, láz, here-, lágyéktáji, gáttáji fájdalmak. Ezen tünetek egy részének jelentkezése esetén sürgős (pár órán belüli) urológiai vizsgálat javasolt. Ilyen tünet például a vizelet-elakadás, erősen véres vizelet vagy a hirtelen kezdődő, fájdalmas hereduzzanat. A kevésbé feltűnő és kínzó tüneteknél is fontos a vizsgálat, de azoknál természetesen nincs szükség sürgősségre. A prosztatarák szűrés pedig tünet nélkül is rendszeresen javasolt.

A prosztatarák szűrés a teljes urológiai kivizsgálás része

- A prosztatarák szűrés a prosztata végbélen keresztüli tapintásából és a vérvizsgálatként történő PSA-vizsgálatból (prosztata specifikus antigén) tevődik össze. A prosztatarák szűrést - lehetőség esetén (ultrahangos készségek, megfelelő vizsgálati idő) - össze lehet kötni egy teljesebb urológiai kivizsgálással, amely még hasi, esetleg herezacskó ultrahang vizsgálatot is magába foglal. A PSA-vizsgálaton kívül, a laborvizsgálatok közül a vizelet üledék vizsgálat alapvető jelentőségű - ismerteti dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze.

Ilyen vizsgálatokra lehet még szükség

  • Hasi ultrahang

A hasi ultrahang prosztatabetegség gyanúja esetén is fontos vizsgálat, információt ad a prosztata nagyságára, alakjára, húgyhólyaghoz való viszonyára, belső szerkezetére vonatkozólag, vizsgálhatóak vele a húgyhólyag rendellenességei (hólyagfal-megvastagodás, húgyhólyag-daganat, hólyagkő), a vizeletvisszamaradás és általában a vesék is. Prosztatarákra vonatkozóan az ultrahang-vizsgálat kevéssé informatív. Bizonyos kérdésekben a végbélen keresztüli ultrahang vizsgálat többlet információt adhat, de speciális vizsgáló eszközt és szaktudást igényel, ezért kevésbé elérhető.

  • Urolflow

A prosztatarák szűrés mellett fontos lehet az uroflow és a cisztoszkópia is. A vizeletáramlás-mérés (uroflow) a gyenge vizeletsugár objektivizálására használható. A vizsgálat során a páciensnek egy tölcsérbe kell belevizelnie és közben egy érzékeny mérleggel mérhető az ürítés üteme, mennyisége. Az uroflow-val igazolt gyenge vizeletsugár alátámaszthatja például prosztatamegnagyobbodás vagy húgycsőszűkület drasztikusabb - esetleg műtéti - kezelésének szükségességét.

  • Urodinámiás vizsgálat

Vizeletvisszatartási panaszok, vizeletvisszamaradás, húgyhólyag-működési zavarok, prosztatabetegség gyanúja esetén szükséges lehet az urodinámiás vizsgálat, melynek során egy vékony katétert vezetnek a hólyagba a húgycsövön keresztül, amelyen át folyadékkal töltik a hólyagot és közben méréseket végeznek, például hólyagnyomás-mérést.

  • Cisztoszkópia

A prosztata megnagyobbodást műtéti tervének felállításában szükség lehet előzetes húgycső-húgyhólyag tükrözésre (cisztoszkópia, uretrocisztoszkópia), amely endoszkópos vizsgálat és további információt nyújthat a prosztata méretére, alakjára, a húgyúti szűkület mértékére hólyagkövességre vonatkozólag.

  • További vizsgálatok

Prosztatarák, prosztatatályog és más urológiai betegségek kivizsgálásában is lényeges szerepe van a CT és MR-vizsgálatoknak. Az utóbbi években a multiparametrikus MR-vizsgálatot kifejezetten hatékonynak bizonyult a prosztatarák diagnosztikájában.
Ha a tapintási lelet, emelkedett PSA vagy pozitív MR-lelet alapján felmerül prosztatarák alapos gyanúja, akkor szövetmintavételt (biopsziát) kell végezni. A prosztata-biopsziát általában ultrahangos célzással végzik végbélen vagy a gáttájékon keresztül, egy hosszú tűszerű eszközzel, helyi érzéstelenítésben vagy rövid altatásban. A célzást lehet CT-vel MR-rel és ezek ultrahanggal való kombinálásával is végezni, de ezek a beavatkozások már nagyobb, speciális személyi és tárgyi feltételeket igényelnek.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a páromnál HPV-t diagnosztizáltak illetve nekem is vannak látható tüneteim, próbáltuk azt az ecsetelőt amit neki írtak fel azonban nálam ez sajnos nem működött, erősen megmarta a bőrt és viszketett utána napokon keresztül. A kérdésem az lenne, hogy mit lehet ez ellen tenni, megszüntethető e teljesen?
Illetve két másik dolog is van, nem tudom, hogy összefüggés van e.
Az egyik az, hogy nem minden esetben de gyakran előfordul, hogy merevedés után és alatt görcsösen fáj az egész lágyékom, van hogy aludni sem tudok tőle. Szedtem rá NoSpat, akkor elmúlt viszont nem tudom, hogy ez normális e vagy valaminek a tünete.
Mégegy dolog, hogy 2-4 hetente van éjjeli magömlésem, ami borzasztó kellemetlen mert sosem volt és egyre sűrűsödő tendenciát mutat.
Esetleg lát ezekben a tünetekben összefüggést, vagy jellemző valamire?
Mit javasolna?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Gyula

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Uram,

szakorvosi urológiai vizsgálatot javasolnék önnek!

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Tisztelettel:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész

A telefonos időpont kéréstől, a várón át a vizsgálatig, a precíz, kedves és segítőkész tájékoztatással voltam a legjobban megelegedve!

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK