Merevedési zavar - pszichés vagy szervi

Merevedési zavar - pszichés vagy szervi

Módosítva: 2024.02.07 08:54

Merevedési zavar két fő típusa létezik: pszichés és szervi. A pszichés merevedési zavar általában szorongással, stresszel vagy mentális tényezőkkel van összefüggésben, míg a szervi merevedési zavar fizikai okokra vezethető vissza, például érrendszeri problémák vagy hormonális rendellenességekre. Mindkét típus kezelésre szorul, de a megfelelő terápia kiválasztása az okoktól függ. 

Mi az a merevedési zavar?

Merevedési zavar típusai

Merevedési zavar: Pszichés okok

Merevedési zavar: Szervi okok

Hogyan lehet diagnosztizálni: Szervi vagy pszichés a merevedési zavar?

Pszichés merevedési zavar terápiája

Szervi merevedési zavar terápiája

Urológiai szolgáltatásaink merevedési zavar esetén

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Mi az a merevedési zavar?

A merevedési zavar, más néven erektilis diszfunkció, olyan állapot, amikor egy férfi nem képes megfelelő mértékű vagy elegendő ideig fennálló merevedést elérni a szexuális együttlét során. Ez az állapot lehet ideiglenes vagy tartós, és különböző okokra vezethető vissza. A merevedési zavar megnehezítheti vagy akár lehetetlenné teheti a szexuális tevékenységet, ami komoly stresszt és érzelmi nehézségeket okozhat mind az érintett, mind a párja számára.

A merevedési zavar hátterében lehetnek fizikai okok, például érrendszeri problémák, cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás vagy hormonális problémák. Emellett pszichológiai tényezők is szerepet játszhatnak, például szorongás, stressz, depresszió vagy szexuális teljesítménykényszer. A merevedési zavar egyéb okokra is visszavezethető, például bizonyos gyógyszerek mellékhatásaira vagy krónikus betegségekre.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Merevedési zavar típusai

A merevedési zavar különböző típusai és okai lehetnek. Fontos megérteni, hogy az erektilis diszfunkció egy komplex probléma, és egyes esetekben több ok is hozzájárulhat a zavarhoz. A merevedési zavar típusai között a következők találhatók:

 • Fizikai okokból eredő merevedési zavar:

  • Érrendszeri problémák: Az érrendszeri betegségek, például atherosclerosis vagy érszűkület, gátolhatják a vér áramlását a péniszbe, ami merevedési zavart okozhat.
  • Cukorbetegség: A cukorbetegség neuropátiahoz vagy érszűkülethez vezethet, amely merevedési zavarral járhat.
  • Magas vérnyomás: A magas vérnyomás és az ahhoz kapcsolódó gyógyszerek is merevedési zavart okozhatnak.
  • Elhízás: Az elhízás növelheti a merevedési zavar kockázatát.
  • Hormonális problémák: Alacsony tesztoszteronszint vagy más hormonális rendellenességek is hozzájárulhatnak a merevedési zavarhoz.
  • Gyógyszerek mellékhatásai: Bizonyos gyógyszerek, például antidepresszánsok vagy vérnyomáscsökkentők, merevedési problémákat okozhatnak mellékhatásként.
 • Pszichológiai okokból eredő merevedési zavar:

  • Szorongás és stressz: A szorongás és a túlzott stressz befolyásolhatja a szexuális teljesítményt és merevedést.
  • Depresszió: A depresszió kihatással lehet a libidóra és a merevedésre.
  • Teljesítménykényszer: A férfiak esetenként olyan nyomást érezhetnek, hogy a szexuális teljesítményüknek meg kell felelniük, ami merevedési problémákhoz vezethet.
 • Kombinált vagy vegyes okok:

  • Gyakran a merevedési zavar több tényező együttes hatásának eredményeként alakul ki, beleértve mind a fizikai, mind a pszichológiai okokat.

   Kapcsolódó cikkünk

   Nyári fertőzések - a szövődmények elkerülése miatt is fontos a kezelés

   A nyár bizonyos fertőzések gyakoriságát is növelheti, amelyeket nem csak a kellemetlen tüneteik miatt fontos kezelni, de az esetleges szövődmények megelőzése miatt is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa osztotta meg gondolatait a témáról.

Merevedési zavar: Pszichés okok

A merevedési zavar pszichés okai között számos lehetséges tényező található, és gyakran több tényező is egyidejűleg játszik szerepet a pszichés merevedési zavar kialakulásában. A pszichés okok között a következők a leggyakoribbak:

 • Szorongás és stressz: A mindennapi élet stressze, munkahelyi nyomás vagy párkapcsolati problémák szorongást okozhatnak, ami hatással lehet a merevedésre. Az előzetes szorongás a szexuális teljesítmény miatt, vagy a félelem a merevedési zavar előfordulásától is merevedési problémákat okozhat.
 • Depresszió: A depresszió olyan mentális állapot, amely csökkentheti a libidót és a szexuális érdeklődést, és közvetlen hatással lehet a merevedési képességre is.
 • Kapcsolati problémák: Konfliktusok vagy nehézségek a párkapcsolatban jelentős stresszt és szorongást okozhatnak, amely merevedési zavart eredményezhet.
 • Szexuális traumák: Korábbi szexuális traumák vagy negatív szexuális élmények hosszú távú hatással lehetnek a szexuális funkciókra és merevedésre.
 • Szexuális szorongás: A szexuális szorongás olyan állapot, amikor erős szorongás áll a merevedési zavar hátterében. Ezt az érintett tapasztalhatja az aktus során vagy intimitásközeli helyzetekben.

Merevedési zavar: Szervi okok

A merevedési zavar szervi okai fizikai tényezőkön alapulnak, és különböző szervrendszeri problémákkal lehetnek kapcsolatosak . Az alábbiakban néhány gyakori merevedési zavar szervi okát lehet olvasni:

 • Érrendszeri problémák: Az érrendszeri betegségek, például atherosclerosis (az artériákban lerakódó zsírok miatt kialakuló elzáródások), érszűkület vagy érelmeszesedés gátolhatják a vér áramlását a péniszbe, ami merevedési zavart okozhat.
 • Cukorbetegség (diabetes mellitus): A magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja az idegeket és az ereket, amelyek szükségesek a merevedéshez. Ennek eredményeként a cukorbetegeknél gyakoribbak a merevedési zavarok.
 • Magas vérnyomás (hipertónia): A magas vérnyomás és az ahhoz kapcsolódó gyógyszerek merevedési problémákat okozhatnak.Merevedési zavar
 • Hormonális rendellenességek: Alacsony tesztoszteronszint vagy más hormonális problémák szintén befolyásolhatják a merevedési képességet.
 • Peyronie-betegség: Peyronie-betegség esetén a péniszben heges elváltozások alakulnak ki, amelyek merevedési zavart okozhatnak.
 • Sebészeti beavatkozások: Bizonyos sebészeti eljárások, például a prosztatectomia (prosztata eltávolítása) vagy a húgyhólyagműtétek, károsíthatják az idegeket vagy az ereket, ami merevedési zavart eredményezhet.
 • Anatómiai eltérések: Ritkábban, az anatómiai rendellenességek, amelyek a pénisz görbületét okozzák, merevedési problémákat okozhatnak.
 • Neurológiai problémák: Az idegrendszeri problémák, például sclerosis multiplex vagy gerincsérv, befolyásolhatják az erek működését és merevedési problémákat okozhatnak.
 • Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, például vesebetegség vagy májbetegség, hatással lehetnek a merevedésre.
 • Gyógyszerek mellékhatásai: Gyógyszerek, például antidepresszánsok, vízhajtók vagy vérnyomáscsökkentők, merevedési problémákat okozhatnak mellékhatásként.
 • Alkohol és dohányzás: Túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás is negatív hatással lehet a merevedésre.

Hogyan lehet diagnosztizálni: Szervi vagy pszichés a merevedési zavar?

A merevedési zavar (erektilis diszfunkció) okának diagnosztizálása során az orvos számos tényezőt vesz figyelembe, és a hajnali merevedés is az egyik ilyen kihagyhatatlan szempont. A hajnali merevedés és az éjszakai spontán merevedés, amely egyfajta biológiai teszt lehet a merevedési képességre.

Az alábbiakban olvasható, hogyan lehet a hajnali merevedést is figyelembe véve diagnosztizálni a merevedési zavart, valamint megkülönböztetni a pszichés és szervi okokat:

 • Anamnézis felvétele: Az orvos beszélgetést folytat a pácienssel a merevedési problémákról. Megkérdezi a tünetek időtartamát, gyakoriságát és súlyosságát. Az orvos érdeklődhet a hajnali merevedések jelenlétéről vagy hiányáról is.
 • Fizikális vizsgálat: A fizikális vizsgálat során az orvos megfigyeli a testi jeleket, amelyek hozzájárulhatnak a merevedési zavarhoz. Például érrendszeri problémák, hormonális rendellenességek vagy egyéb fizikai eltérések észlelése.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: A vér- és vizeletvizsgálatok segíthetnek az egészségügyi problémák, például cukorbetegség vagy hormonális eltérések azonosításában.
 • Pszichológiai értékelés: Az orvos vagy pszichológus beszélgetést folytat a beteggel a mentális állapotáról, szorongásról, stresszről, depresszióról vagy egyéb pszichológiai tényezőkről, amelyek befolyásolhatják a merevedést.
 • Hajnali merevedések észlelése: Az orvos megkérdezheti a pácienst arról, hogy rendszeresen tapasztal-e hajnali merevedést. Az éjszakai spontán merevedések jelenléte azt sugallhatja, hogy a merevedési zavar valószínűleg pszichés eredetű, mivel ezek a merevedések a testi egészség jelei. Ha valaki hajnali merevedéseket tapasztal, de nehézségei vannak a szexuális teljesítés során, az pszichés tényezőkre utalhat.
 • Speciális vizsgálatok: Az orvos további teszteket is elrendelhet, például a pénisz ultrahangvizsgálatát (Doppler-ultrahang), hogy ellenőrizze az érrendszeri állapotot.

Pszichés merevedési zavar terápiája

A pszichés merevedési zavar terápiája számos módon történhet, és a megfelelő kezelési tervet egyéni alapokon kell kidolgozni az egyén szükségleteinek és körülményeinek figyelembevételével. A terápia célja az, hogy az érintett megtanulja kezelni a szexuális szorongást és stresszt, és szexuális önbizalomra tegyen szert:

 • Kognitív viselkedésterápia (KVT): A KVT segít megérteni és kezelni a negatív gondolatokat és viselkedéseket, amelyek hozzájárulnak a pszichés merevedési problémákhoz. Az érintett megtanulja az önbizalom növelésére és a szexuális szorongás csökkentésére irányuló technikákat.
 • Szexuális terápia: Terapeuta segít megérteni és kezelni a szexuális szorongást és segít a páciensnek megfelelő technikákat elsajátítani az intim helyzetek kezelésére és a szexuális problémák megoldására.
 • Párterápia: Amennyiben a párkapcsolati problémák játszanak szerepet a merevedési zavarban, a párterápia segíthet a párkapcsolat javításában és a kommunikációs problémák kezelésében.
 • Stresszkezelés: Stresszkezelő technikák, például a relaxációs gyakorlatok vagy meditáció, segíthetnek a szorongás és stressz csökkentésében, amelyek hatással vannak a szexuális teljesítményre.
 • Gyógyszerek: Bizonyos esetekben az orvos pszichés merevedési zavar kezelésére gyógyszereket is javasolhat, például sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) vagy tadalafil. Ezek a gyógyszerek segíthetnek a merevedési problémák átmeneti kezelésében, különösen akkor, ha a pszichés tényezők is szerepet játszanak.

Fontos megérteni, hogy a pszichés merevedési zavar kezelése komplex folyamat lehet, és az eredmények időbe telhetnek.

Szervi merevedési zavar terápiája

 • Hormonkezelés: Ha a merevedési zavar oka hormonális rendellenesség, az orvos hormonterápiát írhat elő, például tesztoszteron-pótló terápiát.
 • Életmódbeli változtatások: Az egészséges életmódbeli szokások, például a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend és a testmozgás, valamint a testtömeg normalizálása segíthet az érrendszeri állapot javításában és a merevedési zavar enyhítésében.
 • Gyógyszerek: A foszfodieszteráz típusú 5 (PDE5) gátlók olyan gyógyszerek, amelyeket sokszor szervi merevedési zavar kezelésére használnak. Ezek közé tartozik a sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra), tadalafil (Cialis) és avanafil (Stendra). Ezek a gyógyszerek segítik az erek relaxálását és a véráramlást a péniszbe, ami lehetővé teszi a merevedés kialakulását, amikor szexuális inger hatására.

Fontos, hogy a szervi merevedési zavar kezelése során egyénre szabott terápiás tervet készítsen egy szakorvos, mivel az okok és az optimális terápia változhatnak az egyén esetében.

Téma szakértője

 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK