Ekkor szükséges a hólyagtükrözés

Ekkor szükséges a hólyagtükrözés

Módosítva: 2023.04.12 11:40

Számos betegség kapcsán lehet szükség hólyagtükrözésre. A hólyagtükrözés egy olyan eljárás, amelynek során egy vékony kamera, az úgynevezett cisztoszkóp segítségével a hólyag belsejébe tekintünk be. A hólyagtükrözés során a húgycsövön (a cső, amely a vizeletet a testből kivezeti) keresztül vezetik be a kamerát, hogy elérjék vele a hólyagot, és a belső szerkezete vizsgálhatóvá váljon. A cisztoszkópon keresztül kis sebészeti műszerek is bevezethetőek. Ez azt jelenti, hogy a hólyagtükrözés során a vizsgálattal egyidejűleg egyes hólyagproblémákat is kezelhetnek. Tehát a hólyagtükrözés diagnosztikai és kezelési eszköz is lehet.

 

Hólyagtükrözéssel kapcsolatos szolgáltatásaink
Milyen típusai vannak a hólyagtükrözésnek? 
Miért végezzük a hólyagtükrözést? 
Milyen szövődményei lehetnek a hólyagtükrözésnek?
Milyen jelei és tünetei vannak a hólyagtükrözés súlyos szövődményeinek?
Hogyan lehet felkészülni a hólyagtükrözésre?
Mi történik a hólyagtükrözés során? 
Mire lehet számítani a hólyagtükrözés után?
Mikor tudhatom meg a hólyagtükrözés után az eredményeket?

Hólyagtükrözéssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Milyen típusai vannak a hólyagtükrözésnek? 

A hólyagtükrözésnek 2 típusa van: rugalmas és merev hólyagtükrözés

 • Rugalmas hólyagtükrözés - egy vékony (körülbelül ceruzaszélességű), hajlítható cisztoszkópot használnak. A beteg ébren marad, amíg a vizsgálatot végzik.
 • Merev hólyagtükrözés - egy kissé szélesebb, nem hajlítható cisztoszkópot használnak, és a vizsgálat alatt vagy elaltatják a beteget, vagy a test alsó felét elzsibbasztják.

Rugalmas hólyagtükrözést általában akkor végeznek, ha az eljárás oka csupán a hólyag belsejének megtekintése. Merev hólyagtükrözést akkor végezhetnek, ha a beteg hólyagjában lévő probléma miatt kezelésre van szüksége. Bárkinél elvégezhető bármelyik típusú hólyagtükrözés. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a nővért, hogy melyik típusú hólyagtükrözésre kerül sor.

A hólyagtükrözés különböző módokon is elvégezhető. Az, hogy milyen módú hólyagtükrözésre kerül sor, attól az októl függ, ami miatt szükséges a hólyagtükrözés. Fontos hólyagtükrözés során az érzéstelenítők használata. Ezek alapján több csoportra oszthatóak a hólyagtükrözések. A hólyagtükrözés végezhető egy vizsgálóhelyiségben helyi érzéstelenítő zselével, amely elzsibbasztja a húgycsövet. A hólyagtükrözés végezhető ambuláns eljárásként is, nyugtatót adva a betegnek. Egy másik lehetőség, hogy a hólyagtükrözést kórházban, általános érzéstelenítésben végzik el.

Miért végezzük a hólyagtükrözést? 

A hólyagtükrözést nemcsak a húgyhólyagot és a húgycsövet érintő állapotok diagnosztizálására használhatjuk, hanem a hólyagtükrözés alkalmas lehet a különböző hólyagbetegségek kezelésére is. Kezelőorvosa számos ok miatt javasolhatja a hólyagtükrözést, mint vizsgálómódszert: 

 • Vér a vizeletben
 • Inkontinencia felderítésére
 • Túlműködő hólyag
 • Fájdalmas vizelés okának megtalalására
 • Kismedencei fájdalom esetén
 • Gyakori húgyúti fertőzések okának meghatározása (A hólyagtükrözést azonban általában nem végzik el addig, amíg aktív húgyúti fertőzése van a betegnek)
 • Hólyagrák diagnosztizálása
 • Hólyagkövek diagnosztizálása
 • Hólyaggyulladás (cystitis) diagnosztizálása 
 • Megnagyobbodott prosztata diagnosztizálása (A hólyagtükrözés felfedheti a húgycső szűkületét ott, ahol az a prosztata mirigyén áthalad, ami megnagyobbodott prosztatára utal, jóindulatú prosztata hiperpláziára.)

A hólyagtükrözés azonban arra is alkalmas, hogy kezeljünk vele hólyagbetegségeket. A cisztoszkópon keresztül speciális eszközök vezethetők át a húgyhólyagba, és ezzel bizonyos állapotok kezelhetőek. Például nagyon kicsi hólyagdaganatok eltávolíthatóak a hólyagtükrözés során.

Előfordulhat, hogy orvosa a hólyagtükrözéssel egy időben egy második, ureteroszkópiának vagy húgyvezeték-tükrözésnek nevezett eljárást is elvégez. Az ureteroszkópia során az orvos egy kisebb távcsővel vizsgálja a húgyvezetékeket, vagy más néven uretereket. A húgyvezetékek azok a szervek, amelyek a vizeletet a veséből a húgyhólyagba szállítják.

Kapcsolódó cikkünk

A rendszeresen kiújuló hólyaghurut nem feltétlenül bakteriális eredetű

A nőknél viszonylag gyakori problémának számít a rendszeresen visszatérő hólyaghurut, vagyis cystitis, közkeletű nevén felfázás. A betegség kapcsán az első adandó szer a megfelelő antibiotikum, de dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy gyakori kiújulás esetén a megfelelő diagnosztikus módszerekkel érdemes azt a lehetőséget is kivizsgálni, hogy mégsem baktérium áll a háttérben, és ezért nem az antibiotikum a megoldás.

Milyen szövődményei lehetnek a hólyagtükrözésnek?

 • Fertőzés: Ritkán a hólyagtükrözés baktériumokat juttathat a húgyutakba, ami fertőzést okozhat. A húgyúti fertőzés kialakulásának kockázati tényezői a hólyagtükrözés után többek között az előrehaladott életkor, a dohányzás és a húgyutak szokatlan anatómiája.
 • Vérzés: A hólyagtükrözés okozhat némi vért a vizeletében. Súlyos, veszélyes vérzés ritkán fordul elő.
 • Fájdalom: A hólyagtükrözés után hasi fájdalmat és égő érzést tapasztalhatnak a betegek vizelés közben. Ezek a tünetek általában enyhék, és a hólyagtükrözés utáni napokban fokozatosan javulnak.
 • Súlyos szövődmények: Nagyon ritkán ugyan, de előfordulhatnak súlyos szövődmények a hólyagtükrözés kapcsán. Ha ezek tüneteit tapasztalja, keresse orvosát, vagy menjen a legközelebbi sürgősségi osztályra.

Milyen jelei és tünetei vannak a hólyagtükrözés súlyos szövődményeinek? 

Hívja orvosát vagy menjen a legközelebbi sürgősségi osztályra, ha a következőeket tapasztalja:

Hogyan lehet felkészülni a hólyagtükrözésre?

A hólyagtükrözés előtt szükség lehet bizonyos lépésekre. Megkérhetik a hólyagtükrözés előtt a beteget, hogy:

 • Szedjen antibiotikumot. Lehet, hogy orvosa antibiotikumokat ír fel Önnek a hólyagtükrözés előtt és után, különösen, ha nehezen küzd a fertőzések ellen.
 • Várjon a hólyag kiürítésével. Előfordulhat, hogy orvosa vizeletvizsgálatot rendel el a hólyagtükrözés előtt. Várjon a hólyag kiürítésével, amíg a vizsgálatra ér, arra az esetre, ha vizeletmintát kell adnia.
 • Készüljön fel hólyagtükrözéskor a nyugtatásra vagy az altatásra
 • Ha intravénás (IV) nyugtatót vagy általános érzéstelenítést fog kapni a cisztoszkópia során, tervezzen előre a felépülésére. Meg kell kérnie valakit, hogy vigye haza majd a beavatkozás után. Ilyen állapotban veszélyes lenne autót vezetni.

Mi történik a hólyagtükrözés során? 

Egy egyszerű ambulánsan végzett hólyagtükrözés öt-tizenöt percig tarthat. Kórházban, nyugtatóval vagy általános érzéstelenítéssel végzett hólyagtükrözés esetén a hólyagtükrözés körülbelül 15-30 percig tart.

Az alábbiakban leírjuk, hogy mire számíthat hólyagtükrözés során, milyen lépésekből áll a hólyagtükrözés:Ekkor szükséges a hólyagtükrözés

 • Megkérik, hogy ürítse ki a hólyagját. Ezután megkérik, hogy feküdjön hanyatt egy asztalon. 
 • Valószínűleg lábát kengyelben, térdét behajlítva helyezik el.
 • Előfordulhat, hogy nyugtatóra vagy érzéstelenítőre van szüksége a hólyagtükrözéshez.
 • Ha nyugtatót kap, a hólyagtükrözés alatt álmosnak és nyugodtnak fogja érezni magát, de még mindig tudatánál lesz. 
 • Ha általános érzéstelenítést kap, akkor a hólyagtükrözés alatt nem lesz magánál. Mindkét típusú gyógyszert a karján lévő vénán keresztül adhatják be.
 • Orvosa behelyezi a cisztoszkópot. Zsibbasztó zselét fog alkalmazni a húgycsőre, hogy a cisztoszkóp behelyezésekor ne legyen fájdalmas a művelet. 
 • Miután néhány percet várt az orvos, hogy hasson az érzéstelenítő, óvatosan, a lehető legkisebb méretű csővel tolja be a cisztoszkópot a húgycsőbe. Nagyobb csőre lehet szükség szövetminták vételéhez vagy sebészeti eszközöknek a hólyagba történő bevezetéséhez.
 • Orvosa megvizsgálja a húgycsövét és hólyagját. A cisztoszkóp végén egy lencse van, amely nagyítóként működik, hogy felnagyítsa a húgycső és a húgyhólyag belső felületét. Előfordulhat, hogy orvosa egy speciális videokamerát helyez a lencse fölé, hogy a képeket egy videoképernyőre vetítse.
 • A hólyagját steril oldattal töltik fel. Az oldat felfújja a hólyagot, és lehetővé teszi, hogy orvosa jobban belenézzen a belsejébe. Ahogy a hólyagja megtelik, úgy érezheti, hogy vizelnie kell. A beavatkozás befejeztével erre fogja ösztönözni az orvos.
 • Lehet, hogy szövetmintát vesznek a húgyhólyagból.
 • Kezelőorvosa szövetmintát vehet laboratóriumi vizsgálathoz, vagy különböző egyéb eljárásokat végezhet a hólyagtükrözés során.

Mire lehet számítani a hólyagtükrözés után?

Lehet, hogy folytathatja a mindennapi rutinját. Ha nyugtatót vagy általános érzéstelenítést kapott a hólyagtükrözéshez, előfordulhat, hogy megkérik, hogy maradjon a lábadozóban, hogy a gyógyszer hatása elmúljon, mielőtt távozik.

A hólyagtükrözés utáni mellékhatások a következők lehetnek:

 • Vérzés a húgycsőből, amely élénk rózsaszínűnek tűnhet a vizeletben vagy a toalettpapíron.
 • Égő érzés vizelés közben
 • Gyakoribb vizelés a hólyagtükrözést követő egy-két napban.

A hólyagtükrözést követő kellemetlenségek egy részét enyhítheti, ha:

 • Vizet iszik, hogy az irritáló anyagokat kiöblítse a hólyagjából. Próbáljon meg óránként körülbelül fél liter vizet inni az eljárást követő első két órában.
 • Vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót.
 • A fájdalom enyhítésére helyezzen meleg, nedves mosdókendőt a húgycsőnyílásra, és szükség szerint ismételje meg a műveletet.
 • Vegyen meleg fürdőt, hacsak orvosa nem kéri, hogy kerülje a fürdést.
 • Hívja fel orvosát, ha a hólyagtükrözés után aggályai vannak.

Mikor tudhatom meg a hólyagtükrözés után az eredményeket?

Lehet, hogy orvosa közvetlenül a hólyagtükrözés után meg tudja mondani az eredményeket.
Előfordulhat azonban az is, hogy orvosának várnia kell az eredményekre. Ha a hólyagtükrözés során biopsziát vettek a hólyagrák kimutatására, a mintát elküldik egy laboratóriumba szövettani elemzésre. Amikor a vizsgálatok befejeződnek, orvosa tájékoztatni fogja egy megfelelő időpontban és megbeszélik az eredmény alapján a következő lépéseket.

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

Prima Medica Egészségközpontok