Ekkor szükséges a hólyagtükrözés

Ekkor szükséges a hólyagtükrözés

Létrehozva: 2023.04.12 11:14 Módosítva: 2023.04.12 11:40

Számos betegség kapcsán lehet szükség hólyagtükrözésre. A hólyagtükrözés egy olyan eljárás, amelynek során egy vékony kamera, az úgynevezett cisztoszkóp segítségével a hólyag belsejébe tekintünk be. A hólyagtükrözés során a húgycsövön (a cső, amely a vizeletet a testből kivezeti) keresztül vezetik be a kamerát, hogy elérjék vele a hólyagot, és a belső szerkezete vizsgálhatóvá váljon. A cisztoszkópon keresztül kis sebészeti műszerek is bevezethetőek. Ez azt jelenti, hogy a hólyagtükrözés során a vizsgálattal egyidejűleg egyes hólyagproblémákat is kezelhetnek. Tehát a hólyagtükrözés diagnosztikai és kezelési eszköz is lehet.

 

Hólyagtükrözéssel kapcsolatos szolgáltatásaink
Milyen típusai vannak a hólyagtükrözésnek? 
Miért végezzük a hólyagtükrözést? 
Milyen szövődményei lehetnek a hólyagtükrözésnek?
Milyen jelei és tünetei vannak a hólyagtükrözés súlyos szövődményeinek?
Hogyan lehet felkészülni a hólyagtükrözésre?
Mi történik a hólyagtükrözés során? 
Mire lehet számítani a hólyagtükrözés után?
Mikor tudhatom meg a hólyagtükrözés után az eredményeket?

Hólyagtükrözéssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Milyen típusai vannak a hólyagtükrözésnek? 

A hólyagtükrözésnek 2 típusa van: rugalmas és merev hólyagtükrözés

 • Rugalmas hólyagtükrözés - egy vékony (körülbelül ceruzaszélességű), hajlítható cisztoszkópot használnak. A beteg ébren marad, amíg a vizsgálatot végzik.
 • Merev hólyagtükrözés - egy kissé szélesebb, nem hajlítható cisztoszkópot használnak, és a vizsgálat alatt vagy elaltatják a beteget, vagy a test alsó felét elzsibbasztják.

Rugalmas hólyagtükrözést általában akkor végeznek, ha az eljárás oka csupán a hólyag belsejének megtekintése. Merev hólyagtükrözést akkor végezhetnek, ha a beteg hólyagjában lévő probléma miatt kezelésre van szüksége. Bárkinél elvégezhető bármelyik típusú hólyagtükrözés. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a nővért, hogy melyik típusú hólyagtükrözésre kerül sor.

A hólyagtükrözés különböző módokon is elvégezhető. Az, hogy milyen módú hólyagtükrözésre kerül sor, attól az októl függ, ami miatt szükséges a hólyagtükrözés. Fontos hólyagtükrözés során az érzéstelenítők használata. Ezek alapján több csoportra oszthatóak a hólyagtükrözések. A hólyagtükrözés végezhető egy vizsgálóhelyiségben helyi érzéstelenítő zselével, amely elzsibbasztja a húgycsövet. A hólyagtükrözés végezhető ambuláns eljárásként is, nyugtatót adva a betegnek. Egy másik lehetőség, hogy a hólyagtükrözést kórházban, általános érzéstelenítésben végzik el.

Miért végezzük a hólyagtükrözést? 

A hólyagtükrözést nemcsak a húgyhólyagot és a húgycsövet érintő állapotok diagnosztizálására használhatjuk, hanem a hólyagtükrözés alkalmas lehet a különböző hólyagbetegségek kezelésére is. Kezelőorvosa számos ok miatt javasolhatja a hólyagtükrözést, mint vizsgálómódszert: 

 • Vér a vizeletben
 • Inkontinencia felderítésére
 • Túlműködő hólyag
 • Fájdalmas vizelés okának megtalalására
 • Kismedencei fájdalom esetén
 • Gyakori húgyúti fertőzések okának meghatározása (A hólyagtükrözést azonban általában nem végzik el addig, amíg aktív húgyúti fertőzése van a betegnek)
 • Hólyagrák diagnosztizálása
 • Hólyagkövek diagnosztizálása
 • Hólyaggyulladás (cystitis) diagnosztizálása 
 • Megnagyobbodott prosztata diagnosztizálása (A hólyagtükrözés felfedheti a húgycső szűkületét ott, ahol az a prosztata mirigyén áthalad, ami megnagyobbodott prosztatára utal, jóindulatú prosztata hiperpláziára.)

A hólyagtükrözés azonban arra is alkalmas, hogy kezeljünk vele hólyagbetegségeket. A cisztoszkópon keresztül speciális eszközök vezethetők át a húgyhólyagba, és ezzel bizonyos állapotok kezelhetőek. Például nagyon kicsi hólyagdaganatok eltávolíthatóak a hólyagtükrözés során.

Előfordulhat, hogy orvosa a hólyagtükrözéssel egy időben egy második, ureteroszkópiának vagy húgyvezeték-tükrözésnek nevezett eljárást is elvégez. Az ureteroszkópia során az orvos egy kisebb távcsővel vizsgálja a húgyvezetékeket, vagy más néven uretereket. A húgyvezetékek azok a szervek, amelyek a vizeletet a veséből a húgyhólyagba szállítják.

Kapcsolódó cikkünk

Éjszakánként többször vizelnie kell? Ez lehet az oka

Mindenkivel előfordul, hogy egy-egy éjszaka fel kell kelnie vizelni, illetve egy felfázás, vagyis húgyúti fertőzés során akár többször is jelentkezhet az éjszakai vizelési inger. De vajon az akut betegségen kívül mi lehet az oka a gyakori éjjeli pisilésnek, és miért jelenthet ez akár komoly problémát? A nocturia jelenségéről dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa beszélt.

Milyen szövődményei lehetnek a hólyagtükrözésnek?

 • Fertőzés: Ritkán a hólyagtükrözés baktériumokat juttathat a húgyutakba, ami fertőzést okozhat. A húgyúti fertőzés kialakulásának kockázati tényezői a hólyagtükrözés után többek között az előrehaladott életkor, a dohányzás és a húgyutak szokatlan anatómiája.
 • Vérzés: A hólyagtükrözés okozhat némi vért a vizeletében. Súlyos, veszélyes vérzés ritkán fordul elő.
 • Fájdalom: A hólyagtükrözés után hasi fájdalmat és égő érzést tapasztalhatnak a betegek vizelés közben. Ezek a tünetek általában enyhék, és a hólyagtükrözés utáni napokban fokozatosan javulnak.
 • Súlyos szövődmények: Nagyon ritkán ugyan, de előfordulhatnak súlyos szövődmények a hólyagtükrözés kapcsán. Ha ezek tüneteit tapasztalja, keresse orvosát, vagy menjen a legközelebbi sürgősségi osztályra.

Milyen jelei és tünetei vannak a hólyagtükrözés súlyos szövődményeinek? 

Hívja orvosát vagy menjen a legközelebbi sürgősségi osztályra, ha a következőeket tapasztalja:

Hogyan lehet felkészülni a hólyagtükrözésre?

A hólyagtükrözés előtt szükség lehet bizonyos lépésekre. Megkérhetik a hólyagtükrözés előtt a beteget, hogy:

 • Szedjen antibiotikumot. Lehet, hogy orvosa antibiotikumokat ír fel Önnek a hólyagtükrözés előtt és után, különösen, ha nehezen küzd a fertőzések ellen.
 • Várjon a hólyag kiürítésével. Előfordulhat, hogy orvosa vizeletvizsgálatot rendel el a hólyagtükrözés előtt. Várjon a hólyag kiürítésével, amíg a vizsgálatra ér, arra az esetre, ha vizeletmintát kell adnia.
 • Készüljön fel hólyagtükrözéskor a nyugtatásra vagy az altatásra
 • Ha intravénás (IV) nyugtatót vagy általános érzéstelenítést fog kapni a cisztoszkópia során, tervezzen előre a felépülésére. Meg kell kérnie valakit, hogy vigye haza majd a beavatkozás után. Ilyen állapotban veszélyes lenne autót vezetni.

Mi történik a hólyagtükrözés során? 

Egy egyszerű ambulánsan végzett hólyagtükrözés öt-tizenöt percig tarthat. Kórházban, nyugtatóval vagy általános érzéstelenítéssel végzett hólyagtükrözés esetén a hólyagtükrözés körülbelül 15-30 percig tart.

Az alábbiakban leírjuk, hogy mire számíthat hólyagtükrözés során, milyen lépésekből áll a hólyagtükrözés:Ekkor szükséges a hólyagtükrözés

 • Megkérik, hogy ürítse ki a hólyagját. Ezután megkérik, hogy feküdjön hanyatt egy asztalon. 
 • Valószínűleg lábát kengyelben, térdét behajlítva helyezik el.
 • Előfordulhat, hogy nyugtatóra vagy érzéstelenítőre van szüksége a hólyagtükrözéshez.
 • Ha nyugtatót kap, a hólyagtükrözés alatt álmosnak és nyugodtnak fogja érezni magát, de még mindig tudatánál lesz. 
 • Ha általános érzéstelenítést kap, akkor a hólyagtükrözés alatt nem lesz magánál. Mindkét típusú gyógyszert a karján lévő vénán keresztül adhatják be.
 • Orvosa behelyezi a cisztoszkópot. Zsibbasztó zselét fog alkalmazni a húgycsőre, hogy a cisztoszkóp behelyezésekor ne legyen fájdalmas a művelet. 
 • Miután néhány percet várt az orvos, hogy hasson az érzéstelenítő, óvatosan, a lehető legkisebb méretű csővel tolja be a cisztoszkópot a húgycsőbe. Nagyobb csőre lehet szükség szövetminták vételéhez vagy sebészeti eszközöknek a hólyagba történő bevezetéséhez.
 • Orvosa megvizsgálja a húgycsövét és hólyagját. A cisztoszkóp végén egy lencse van, amely nagyítóként működik, hogy felnagyítsa a húgycső és a húgyhólyag belső felületét. Előfordulhat, hogy orvosa egy speciális videokamerát helyez a lencse fölé, hogy a képeket egy videoképernyőre vetítse.
 • A hólyagját steril oldattal töltik fel. Az oldat felfújja a hólyagot, és lehetővé teszi, hogy orvosa jobban belenézzen a belsejébe. Ahogy a hólyagja megtelik, úgy érezheti, hogy vizelnie kell. A beavatkozás befejeztével erre fogja ösztönözni az orvos.
 • Lehet, hogy szövetmintát vesznek a húgyhólyagból.
 • Kezelőorvosa szövetmintát vehet laboratóriumi vizsgálathoz, vagy különböző egyéb eljárásokat végezhet a hólyagtükrözés során.

Mire lehet számítani a hólyagtükrözés után?

Lehet, hogy folytathatja a mindennapi rutinját. Ha nyugtatót vagy általános érzéstelenítést kapott a hólyagtükrözéshez, előfordulhat, hogy megkérik, hogy maradjon a lábadozóban, hogy a gyógyszer hatása elmúljon, mielőtt távozik.

A hólyagtükrözés utáni mellékhatások a következők lehetnek:

 • Vérzés a húgycsőből, amely élénk rózsaszínűnek tűnhet a vizeletben vagy a toalettpapíron.
 • Égő érzés vizelés közben
 • Gyakoribb vizelés a hólyagtükrözést követő egy-két napban.

A hólyagtükrözést követő kellemetlenségek egy részét enyhítheti, ha:

 • Vizet iszik, hogy az irritáló anyagokat kiöblítse a hólyagjából. Próbáljon meg óránként körülbelül fél liter vizet inni az eljárást követő első két órában.
 • Vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót.
 • A fájdalom enyhítésére helyezzen meleg, nedves mosdókendőt a húgycsőnyílásra, és szükség szerint ismételje meg a műveletet.
 • Vegyen meleg fürdőt, hacsak orvosa nem kéri, hogy kerülje a fürdést.
 • Hívja fel orvosát, ha a hólyagtükrözés után aggályai vannak.

Mikor tudhatom meg a hólyagtükrözés után az eredményeket?

Lehet, hogy orvosa közvetlenül a hólyagtükrözés után meg tudja mondani az eredményeket.
Előfordulhat azonban az is, hogy orvosának várnia kell az eredményekre. Ha a hólyagtükrözés során biopsziát vettek a hólyagrák kimutatására, a mintát elküldik egy laboratóriumba szövettani elemzésre. Amikor a vizsgálatok befejeződnek, orvosa tájékoztatni fogja egy megfelelő időpontban és megbeszélik az eredmény alapján a következő lépéseket.

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok