Fájdalmas vizelés? Urológiai vizsgálaton derülhet ki az oka

Fájdalmas vizelés? Urológiai vizsgálaton derülhet ki az oka

Dr. Kállai László Létrehozva: 2019.06.11 07:28

A fájdalmas vizelés egy tünet, amelyet számos betegség, állapot okozhat. Ezekről és a kezelés jelentőségéről beszélt dr. Kállai László, az Urológiai Központ szakorvosa.
 

Hol jelentkezik pontosan a fájdalmas vizelés?

Vizeléskor a fájdalom leggyakrabban a húgycsőben és/ vagy a hólyagban jelentkezik, de lehet a húgyvezeték lefutása mentén fel a veséig, általában fél oldalon. A férfiak érezhetik a prosztatának megfelelő helyen is, nők pedig a hüvelybemenetben. A hólyagtáji fájdalom többnyire görcsös vagy éles-nyilalló, a húgycsőfájdalom szúró, csípős, nyilalló, esetleg bizsergős, a húgyvezeték-vese fájdalma általában éles-nyilalló, a prosztatafájdalom pedig görcsös. A fájdalom jelentkezhet közvetlenül a vizeletürítés előtt, közben és után is, mértéke esetenként változik.
A fájdalmas vizelés oka lehet a hólyaghurut is.- A fájdalom jellegéből, illetve a kísérő tünetekből- az esetek egy részében- következtetni lehet az okozó betegségre is, bár az esetek egy részében nem tudunk szervi eltérést kimutatni a tünet hátterében. Minden szerv vagy testtájék fájdalma lehet tisztán pszichés eredetű is, de az ismert szervi okkal rendelkező fájdalmat is jelentősen befolyásolja a beteg aktuális lelki állapota – hangsúlyozza Kállai doktor.
A kivizsgálást célszerű urológián végeztetni, amely első megközelítésben fizikális vizsgálatból, vizeletvizsgálatból és hasi urológiai ultrahang-vizsgálatból áll. Amennyiben az alapvizsgálattal nem tudjuk kideríteni a panaszok okát, akkor további vizsgálatokra lehet szükség: vizelet üledék, vizelettenyésztés, katéteres vizeletvizsgálat, vizelet áramlás-mérés (urolflow), végbélen keresztüli ultrahang (TRUS), húgycső- és húgyhólyagtükrözés (uretrocisztoszkópia), natív vagy kontrasztos urológiai röntgenek, CT, MR vizsgálatok. Szükség lehet társszakmák bevonására is: nőgyógyászat, bőr- és nemibeteg (STD) gondozó, andrológia, proktológia, gasztroenterológia, infektológia.

Íme, a fájdalmas vizelés leggyakoribb okai

Hólyaghurut

A fájdalmas vizelés leggyakoribb szervi oka a húgyhólyag bakteriális fertőzése, azaz a hólyaghurut, amire sokan a felfázás kifejezést használják. Típusosan hólyagtáji görccsel, éles fájdalommal és/ vagy csípős-szúrós húgycsőfájdalommal jár, leggyakrabban a külső húgycsőnyílásnál. További jellemző tünetek a gyakori vizelési inger, parancsoló vizelési ingerek, egyszerre kis mennyiségű vizelet ürítése vagy éppenséggel meddő vizelési ingerek, zavaros- bűzös- esetleg véres vizelet. A hólyaghurutot bőséges folyadékfogyasztással, antibiotikummal, fájdalomcsillapítókkal, gyógyhatású készítményekkel kezeljük.

Húgycsőgyulladás

Húgycsőfájdalom jelentkezhet vizeléstől függetlenül is és gyakori kísérő tünet a húgycsőfolyás (általában gennyes váladékozás a húgycsőből vizeléstől függetlenül). Nemi betegségek is okozhatják, ezért szükség lehet STD-szakember bevonására is.

Heveny prosztatagyulladás (akut prosztatitisz)

Csak férfiaknál fordul elő, általában hólyaghuruttal együtt jelentkezik, a hólyaghurut tünetein kívül járhat magas lázzal elesettséggel, vizelet-elakadással. Bőséges folyadékfogyasztással, széles spektrumú antibiotikummal, fájdalomcsillapítókkal kezeljük, de vizeletelakadás esetén biztosítani kell a vizelet szabad elfolyását és a ritkán előforduló prosztatatályogos szövődmény esetén műtéti megoldás szükséges.

Prosztata megnagyobbodás

Idősödő férfiaknál nagyon gyakori elváltozása a prosztata megnagyobbodás. Ritkán okozhat fájdalmas vizelést, különösen, ha a beteget erőlködő vizelésre készteti.

Húgyhólyagkő és húgycsőkő

A hólyagkövesség gyakran tünetmentes, de fenntarthat nyálkahártya-irritációt, idült hólyaghurutot és a belső húgycsőnyílás fedésével húgyúti akadályt képezhet. Ezen állapotok járhatnak fájdalmas vizeléssel. A húgycsőkő általában vizeléskor „végigszalad” a húgycsövön, miközben éles-szúró, nyilalló fájdalmat, esetleg véres vizeletet okozhat, majd kiürül. Az esetek egy részében, azonban elakadhat a húgycsőben, elsősorban heges szűkület miatt vagy a külső húgycsőnyílásnál. Ilyenkor tartós fájdalmas vizelést okozhat. A spontán nem távozó hólyag- és húgycsőkövet műtétileg lehet eltávolítani.

Vizelet visszamaradás

A fentebbi három elváltozás is okozhatja és heges húgycsőszűkület is. Ezek az elváltozások mind mechanikus húgyúti akadályt képeznek, de a lokális irritáció révén is okozhatnak fájdalmas vizelést.

Idült kismedencei fájdalom tünetegyüttes

Az urológiai vizsgálat kideríti a fájdalmas vizelés okát. A fájdalmas vizelés lehet a krónikus kismedencei fájdalom szindróma résztünete. Egyre gyakrabban találkozunk ezzel a tünetegyüttessel mindkét nemben. Férfiaknál gyakori a herefájdalom és mindkét nemben a gáttáji és végbéltáji fájdalom valamint következményes nemi működési zavarok is. Civilizációs betegségnek tarthatjuk, melynek hátterében az esetek jelentős részében nem tudunk konkrét szervi elváltozást kimutatni. A pszichés stressz, ülő munka, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozási, folyadékfogyasztási szokások, kiegyensúlyozatlan nemi élet játszhatnak szerepet a kialakulásában.

Intersticiális cisztitisz

Nehezen meghatározható betegség. Fő tünete a húgycsőfájdalom lehet.

- Természetesen más betegségek és állapotok is okozhatnak fájdalmas vizelést, mint az alsószakasz-húgyvezetékkő; veziko-ureteralis reflux (VUR); sérülés, katéterezés, eszközös vizsgálatok utáni állapot; húgycső- és húgyhólyag idegentest, parazitás fertőzés – ismerteti dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész. - Általában elmondható, hogy a fájdalmas vizelés okát kell tisztázni és annak megfelelően kell kezelni. Amennyiben nem tudunk szervi okot kimutatni, akkor tüneti kezelés jön szóba, ami viszont szintén nagyon lényeges a páciens életminősége szempontjéból.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

 

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr úr!
Kérdésem a következő. KB 1 hónapja hirtelen mozdulatot(hálás) következtében deréktáji, jobb oldalon különösen nagy fájdalmam jelentkezett. Erre a fájdalomra neodolpaszt infúziót kaptam Elmúlt, majd úgy éreztem prosztata gyulladás om van, sűrűn vizeltem, alig bírtam ülni. Erre kúpot használtam kB 1 hétig, erre elmúlt. Majd azt vettem észre ha ülök a jobb oldali herém alatt szúró fájdalom Van Tapintásra olyan mint egy gombostűfej kis gubacs, olyan mint ha az térben vagy húgyvezetékben lenne, Rovatinex tabletta szedés után sűrű vizelési ígérem elmúlt, de vizelés után égő érés van a húgycsövemben, a gumó nem mozdul. Rtg. CT. Hasi uh készült de semmi érdemleges, bal versében 7mm és kő. Kérdésem az lenne hogy lehet ez vesekő ami a húgyvezetékben van?És a jobb herémben van egy ciszta kB 13 éve, de mérete nem változott. Herék mérete egyforma. Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt Uram!

Javasolnék egy személyes megbeszélést és akkor tudnék pontosan válaszolni a feltett kérdéseire.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megbízható

Felkészült, körültekintő, szakmailag nagyon megbízható szakorvos.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok