Fitymafék fáj merevedéskor? Forduljon orvoshoz!

Fitymafék fáj merevedéskor? Forduljon orvoshoz!

Módosítva: 2024.02.06 11:17

A fitymafék a hímvesszőn található bőrszalag, amely összeköti a makkot a pénisz testével. A fitymafék a hímvesszőhöz hasonlóan nagyon érzékeny terület, így problémái fájdalom formájában mutatkozhatnak, különösen merevedéskor. A merevedés során a pénisz kitágul, és ez a folyamat néha feszülést vagy kényelmetlenséget okozhat a fitymafék területén. Ha a fitymafék fáj merevedéskor, forduljon mihamarabb orvoshoz! A fájdalom okától függően számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, melyeket a következő cikkben be is mutatunk.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Hol található a fitymafék?
Mi a fitymafék feladata?
Mi miatt lehet, hogy a fitymafék fáj merevedéskor?
Milyen okai lehetnek annak, ha a fitymafék fáj merevedéskor?
Mit kell tenni, ha a fitymafék fáj merevedéskor?
Lehet-e kezelni, ha a fitymafék fáj merevedéskor?

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Hol található a fitymafék?

A fityma egy dupla bőrredő, mely a hímvesszőn (pénisz) található. A fityma a makkot fedi, de visszahúzható a makkról, erekció közben pedig magától visszahúzódik. A fitymafék (latinul: frenulum preputii penis) egy vékony bőrszalag vagy hártya, amely összeköti a makkot és hímvessző testét. A fitymafék anatómiai elhelyezkedését tekintve a külső húgycsőnyílás alatt kezdődik, és a makk alsó felszínén a fitymában folytatódik. A fitymafék mérete egyénenként változhat. Néhány férfi esetében a fitymafék rövidebb lehet, ami sok esetben még nem okoz problémát. Azonban másoknál a fitymafék rövidsége vagy a fitymaszűkület gondot okozhat, és orvosi kezelést is igényelhet.

Fontos megjegyezni, ha felmerül bármilyen probléma, fájdalom a fitymával vagy a fitymafékkel kapcsolatban, érdemes orvoshoz fordulni! A férfiak alapvetően is nehezebben fordulnak orvoshoz, mint a nő társaik, amennyiben pedig a probléma intim területen helyezkedik el, a nemi szerveket vagy a szexuális funkciót érinti, még inkább magukba zárkóznak. Ez azonban nem helyes, ugyanis a legtöbb esetben van megoldás! Urológus szakorvosaink a fitymafék problémáira is tudnak kezelést javasolni! A fitymafékkel kapcsolatos problémák kezelése általában hatékony és sikeres, az orvos segítséggel megoldhat az esetleges diszkomfort vagy kényelmetlenség.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek a leggyakoribb prosztatabetegségek - a szűrés döntő jelentőségű

Korábban hagyományosan 40 éves kortól volt javasolt a prosztatarák szűrés a férfiaknak, egy-két évente. A nemzetközi ajánlások azonban ma már ennél már enyhébbek, általában 50 éves kortól javasolják a szűrést, illetve 45 éves kortól azoknak a fokozott kockázatú pácienseknek, akiknek például a családjában előfordult prosztatarák. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze a prosztataszűrés és a további vizsgálatok jelentőségére és a leggyakoribb prosztatabetegségekre hívta fel a figyelmet.

Mi a fitymafék feladata?

A fitymafék feladata és szerepe a következők lehetnek:

 • Rugalmas bőrösszekötés: A fitymafék rugalmas, hajlékony bőrszalag, amely lehetővé teszi a pénisz mozgását és kitágulását merevedés során. Ez segít abban, hogy a pénisz makkja szabadabban mozoghasson erekciós állapotban.
 • Fékezés: A fitymafék egyik fő funkciója, hogy megakadályozza (lefékezze) a fitymának a túlzott hátra csúszását és ezáltal elősegítse a szexuális izgalom elmúltával és például hidegben a fityma visszahúzódását a makkra.
 • Érzékenység: A fitymafék területe érzékeny lehet, és szerepet játszhat az érzéki ingerek átvitelében. A makk és a fitymafék érzékenysége hozzájárulhat az intimebb érintkezés élményéhez.
 • Védő szerep: A fitymafék védi a makkot, valamint a húgycsőnyílást.
 • Szexuális funkció: A fitymafék szerepet játszhat a szexuális aktivitás során, különféle szexuális ingerek és érzések átvitelében.

Miért van, hogy a fitymafék fáj merevedéskor?

A fitymafék fájdalma általában merevedéskor jelentkezik. Ennek oka, hogy merevedéskor a hímvessző megduzzad, mérete többszörösét is elérheti. A mechanizmus megértéséhez nézzük át, hogy mi történik merevedéskor!

Az erekció egy összetett folyamat, amely során a pénisz merevvé válik, lehetővé téve a szexuális együttlét során történő behatolást. Az erekció főleg a péniszben lévő hengeres testek (corpora cavernosa és corpus spongiosum) vérrel való telítődésén alapul. A merevedés a következő lépésekből áll:Fitymafék fáj merevedéskor - Urológiai Központ

 • Szexuális ingerlést követően: Az erekció általában szexuális izgalom vagy stimuláció eredményeként keletkezik. Ez lehet látvány, érintés, hang vagy más szexuális inger.
 • Vegetatív idegrendszer aktiválása: A szexuális ingerlés hatására a vegetatív idegrendszer, különösen a paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik. Ez a folyamat egy sor vegyi anyag, például nitrogén-monoxid felszabadulásához vezet.
 • Nitrogén-monoxid felszabadulása: A nitrogén-monoxid egy olyan vegyi anyag, amelyet a sejtek termelnek, és amely szerepe, hogy elősegítse a pénisz hengeres testeiben lévő simaizomsejtek ellazulását.
 • Hengeres testek kitágulása: A nitrogén-monoxid hatására a simaizomsejtek ellazulnak, ami lehetővé teszi a hengeres testek kitágulását. Ennek eredményeként a vér könnyebben áramlik a pénisz ereibe.
 • Vér áramlása: A kitágult hengeres testekben a vér áramlik, és a pénisz megduzzad, merevvé válik.
 • Érfalak összehúzódása: Az erekció fenntartása érdekében a vénák érfalai összehúzódnak, ami csökkenti a vér kiáramlását a péniszből.
 • Erekció fenntartása: A merev pénisz fenntartásához a véráramlásnak egyensúlyban kell lennie, amíg a szexuális stimuláció fennáll.

Amikor a szexuális stimuláció megszűnik, a paraszimpatikus idegrendszer lecsillapodik és a vénás érfalak ismét kitágulnak. Ez lehetővé teszi a vér kiáramlását a péniszből, aminek hatására az erekció megszűnik.

Fontos megjegyezni, hogy a merevedési zavarok különféle okokból adódhatnak, beleértve az érrendszeri problémákat, idegi rendszeri rendellenességeket, hormonális problémákat és pszichológiai tényezőket is. Ha valaki tartósan problémákat tapasztal merevedéskor, érdemes orvoshoz fordulni!

A fitymafék szerepe merevedéskor, hogy ellen tartson. A fitymafék feladata, hogy ne hagyja a fityma túlzott hátracsúszását a makkról a pénisz testére. A fitymafék ilyenkor megfeszül, így ha bármilyen probléma vagy betegség érinti a fitymaféket, előfordulhat, hogy a fitymafék fáj merevedéskor. A fitymafék fájdalommal jelzi a problémát, amit érdemes komolyan venni, hogy élvezhető legyen a szexuális együttlét.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen okai lehetnek annak, ha a fitymafék fáj merevedéskor?

Számos okra visszavezethető, ha a fitymafék fáj merevedéskor. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány okot, amik oda vezethetnek, hogy a fitymafék fáj merevedéskor. Ezek a következők lehetnek:

 • Fitymaszűkület: Amikor a fityma szűkült, a merevedéskor kialakuló feszültség fájdalmat okozhat. A fitymaszűkület miatt a bőr nem tud teljesen visszahúzódni a makkra, és ez diszkomfortot eredményezhet, előfordulhat, hogy a fitymafék fáj merevedéskor.
 • Fitymafék rövidsége: A rövidült, heges fitymafék a hímvessző merevedésekor megfeszülhet, ami fájdalmat okoz. Súlyos esetben a fitymafék akár be is repedhet, vérezhet, és akadályozhatja a fityma hátra húzását a makkról, ami a makk lefele görbülését okozhatja. A fitymafék elszakadása és a vérzés gyakran szex közben történik.
 • Gyulladás: A fitymafék vagy a fityma körüli terület gyulladása fájdalmat és duzzanatot okozhat merevedéskor.
 • Trauma vagy sérülés: Bármilyen trauma vagy sérülés, például erőteljes szexuális tevékenység vagy más mechanikai hatások is fájdalmat okozhatnak a fitymaféknél.
 • Fertőzés: Bakteriális vagy gombás fertőzés a fitymafék területén vagy a fitymánál gyulladást és fájdalmat okozhat.
 • Péniszbőr rendellenességei: Bizonyos bőrbetegségek, például pikkelysömör vagy dermatitis érinthetik a fityma és a fitymafék területét, ami fájdalmat okozhat.

Mit kell tenni, ha a fitymafék fáj merevedéskor?

Merevedéskor fájdalmat okozó fitymafék esetén az elsődleges lépés az, hogy konzultáljon orvosával, aki meg tudja állapítani a fájdalom okát és javasolhatja a megfelelő kezelést. Ha tapasztalja a fájdalmat vagy kényelmetlenséget merevedéskor, és ez tartós vagy súlyos, fontos, hogy konzultáljon orvosával! A kezelés a probléma okától függően változhat, és magában foglalhatja a fitymaszűkület esetén a fitymaműtétet, a gyulladás vagy fertőzés esetén antibiotikumok vagy más kezelések alkalmazását. Ne késlekedjen az orvosi segítség kérésével, mivel az időben történő kezelés segíthet megelőzni a további komplikációkat! Ha a fitymafék fáj merevedéskor, forduljon orvoshoz!

Lehet-e kezelni, ha a fitymafék fáj merevedéskor?

Van megoldás arra, ha a fitymafék fáj merevedéskor. Az alábbiakban összegyűjtöttük a kiváltó októl függően a fájdalmas fitymafék kezelési lehetőségeit:

 • Fitymaszűkület: Ha a fityma szűkült, a legjobb kezelés a műtét lehet. Ezt a műtétet körülmetélésnek nevezzük, melynek során az esetlegesen szintén fennálló rövidült fitymaféket is megszüntetjük.
 • Fitymafék rövidsége: Amennyiben a fitymafék rövidsége miatt van, hogy a fitymafék fáj merevedéskor, szintén a műtét jelenthet megoldást. Ennek során a fitymafék átvágásra kerül.
 • Gyulladás vagy fertőzés: Ha a fájdalmat gyulladás vagy fertőzés okozza, az orvos valószínűleg antibiotikumokat vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszereket ír fel. Fontos, hogy a kezelést orvosi felügyelettel végezzék el, és az antibiotikumokat csak orvosi rendelvényre szabad szedni!
 • Péniszbőr rendellenességei: Ha bőrbetegség, például dermatitis vagy pikkelysömör okozza a fájdalmat, az orvos az alapbetegség típusától függően helyi kezelést, krémeket vagy más gyógyszereket írhat fel.
 • Trauma vagy sérülés: A pénisz sérülése vagy trauma esetén az orvos felméri a sérülés mértékét és az esetleges sebészeti beavatkozás szükségességét.
 • Egyéb okok: Egyéb okok is lehetnek felelősek a fájdalomért, és ezért is fontos az orvosi konzultáció. Az orvos diagnózist készít, és a tünetek alapján személyre szabott kezelési tervet javasolhat.

Fontos megjegyezni, hogy az öngyógyítás nem megfelelő megoldás, ha a fitymafék fáj merevedéskor. A helytelen vagy helytelenül alkalmazott kezelés súlyosbíthatja a problémát és komplikációkat okozhat! Van megoldás arra, ha a fitymafék fáj merevedéskor! Forduljon orvoshoz, kérjen kezelést és élvezze újra a szexuális együttléteket!

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK