Fitymafék fáj merevedéskor? Forduljon orvoshoz!

Fitymafék fáj merevedéskor? Forduljon orvoshoz!

Létrehozva: 2023.12.29 12:07 Módosítva: 2024.02.06 11:17

A fitymafék a hímvesszőn található bőrszalag, amely összeköti a makkot a pénisz testével. A fitymafék a hímvesszőhöz hasonlóan nagyon érzékeny terület, így problémái fájdalom formájában mutatkozhatnak, különösen merevedéskor. A merevedés során a pénisz kitágul, és ez a folyamat néha feszülést vagy kényelmetlenséget okozhat a fitymafék területén. Ha a fitymafék fáj merevedéskor, forduljon mihamarabb orvoshoz! A fájdalom okától függően számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, melyeket a következő cikkben be is mutatunk.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Hol található a fitymafék?
Mi a fitymafék feladata?
Mi miatt lehet, hogy a fitymafék fáj merevedéskor?
Milyen okai lehetnek annak, ha a fitymafék fáj merevedéskor?
Mit kell tenni, ha a fitymafék fáj merevedéskor?
Lehet-e kezelni, ha a fitymafék fáj merevedéskor?

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Hol található a fitymafék?

A fityma egy dupla bőrredő, mely a hímvesszőn (pénisz) található. A fityma a makkot fedi, de visszahúzható a makkról, erekció közben pedig magától visszahúzódik. A fitymafék (latinul: frenulum preputii penis) egy vékony bőrszalag vagy hártya, amely összeköti a makkot és hímvessző testét. A fitymafék anatómiai elhelyezkedését tekintve a külső húgycsőnyílás alatt kezdődik, és a makk alsó felszínén a fitymában folytatódik. A fitymafék mérete egyénenként változhat. Néhány férfi esetében a fitymafék rövidebb lehet, ami sok esetben még nem okoz problémát. Azonban másoknál a fitymafék rövidsége vagy a fitymaszűkület gondot okozhat, és orvosi kezelést is igényelhet.

Fontos megjegyezni, ha felmerül bármilyen probléma, fájdalom a fitymával vagy a fitymafékkel kapcsolatban, érdemes orvoshoz fordulni! A férfiak alapvetően is nehezebben fordulnak orvoshoz, mint a nő társaik, amennyiben pedig a probléma intim területen helyezkedik el, a nemi szerveket vagy a szexuális funkciót érinti, még inkább magukba zárkóznak. Ez azonban nem helyes, ugyanis a legtöbb esetben van megoldás! Urológus szakorvosaink a fitymafék problémáira is tudnak kezelést javasolni! A fitymafékkel kapcsolatos problémák kezelése általában hatékony és sikeres, az orvos segítséggel megoldhat az esetleges diszkomfort vagy kényelmetlenség.

Kapcsolódó cikkünk

Megnagyobbodott az egyik here? Herevízsérv is lehet

A herevízsérv olyan rendellenesség, amely gyakrabban érinti az ötven év feletti férfiakat és nem ritka, hogy urológiai műtét következményeként jelentkezik. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze az elváltozás kivizsgálásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Mi a fitymafék feladata?

A fitymafék feladata és szerepe a következők lehetnek:

 • Rugalmas bőrösszekötés: A fitymafék rugalmas, hajlékony bőrszalag, amely lehetővé teszi a pénisz mozgását és kitágulását merevedés során. Ez segít abban, hogy a pénisz makkja szabadabban mozoghasson erekciós állapotban.
 • Fékezés: A fitymafék egyik fő funkciója, hogy megakadályozza (lefékezze) a fitymának a túlzott hátra csúszását és ezáltal elősegítse a szexuális izgalom elmúltával és például hidegben a fityma visszahúzódását a makkra.
 • Érzékenység: A fitymafék területe érzékeny lehet, és szerepet játszhat az érzéki ingerek átvitelében. A makk és a fitymafék érzékenysége hozzájárulhat az intimebb érintkezés élményéhez.
 • Védő szerep: A fitymafék védi a makkot, valamint a húgycsőnyílást.
 • Szexuális funkció: A fitymafék szerepet játszhat a szexuális aktivitás során, különféle szexuális ingerek és érzések átvitelében.

Miért van, hogy a fitymafék fáj merevedéskor?

A fitymafék fájdalma általában merevedéskor jelentkezik. Ennek oka, hogy merevedéskor a hímvessző megduzzad, mérete többszörösét is elérheti. A mechanizmus megértéséhez nézzük át, hogy mi történik merevedéskor!

Az erekció egy összetett folyamat, amely során a pénisz merevvé válik, lehetővé téve a szexuális együttlét során történő behatolást. Az erekció főleg a péniszben lévő hengeres testek (corpora cavernosa és corpus spongiosum) vérrel való telítődésén alapul. A merevedés a következő lépésekből áll:Fitymafék fáj merevedéskor - Urológiai Központ

 • Szexuális ingerlést követően: Az erekció általában szexuális izgalom vagy stimuláció eredményeként keletkezik. Ez lehet látvány, érintés, hang vagy más szexuális inger.
 • Vegetatív idegrendszer aktiválása: A szexuális ingerlés hatására a vegetatív idegrendszer, különösen a paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik. Ez a folyamat egy sor vegyi anyag, például nitrogén-monoxid felszabadulásához vezet.
 • Nitrogén-monoxid felszabadulása: A nitrogén-monoxid egy olyan vegyi anyag, amelyet a sejtek termelnek, és amely szerepe, hogy elősegítse a pénisz hengeres testeiben lévő simaizomsejtek ellazulását.
 • Hengeres testek kitágulása: A nitrogén-monoxid hatására a simaizomsejtek ellazulnak, ami lehetővé teszi a hengeres testek kitágulását. Ennek eredményeként a vér könnyebben áramlik a pénisz ereibe.
 • Vér áramlása: A kitágult hengeres testekben a vér áramlik, és a pénisz megduzzad, merevvé válik.
 • Érfalak összehúzódása: Az erekció fenntartása érdekében a vénák érfalai összehúzódnak, ami csökkenti a vér kiáramlását a péniszből.
 • Erekció fenntartása: A merev pénisz fenntartásához a véráramlásnak egyensúlyban kell lennie, amíg a szexuális stimuláció fennáll.

Amikor a szexuális stimuláció megszűnik, a paraszimpatikus idegrendszer lecsillapodik és a vénás érfalak ismét kitágulnak. Ez lehetővé teszi a vér kiáramlását a péniszből, aminek hatására az erekció megszűnik.

Fontos megjegyezni, hogy a merevedési zavarok különféle okokból adódhatnak, beleértve az érrendszeri problémákat, idegi rendszeri rendellenességeket, hormonális problémákat és pszichológiai tényezőket is. Ha valaki tartósan problémákat tapasztal merevedéskor, érdemes orvoshoz fordulni!

A fitymafék szerepe merevedéskor, hogy ellen tartson. A fitymafék feladata, hogy ne hagyja a fityma túlzott hátracsúszását a makkról a pénisz testére. A fitymafék ilyenkor megfeszül, így ha bármilyen probléma vagy betegség érinti a fitymaféket, előfordulhat, hogy a fitymafék fáj merevedéskor. A fitymafék fájdalommal jelzi a problémát, amit érdemes komolyan venni, hogy élvezhető legyen a szexuális együttlét.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen okai lehetnek annak, ha a fitymafék fáj merevedéskor?

Számos okra visszavezethető, ha a fitymafék fáj merevedéskor. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány okot, amik oda vezethetnek, hogy a fitymafék fáj merevedéskor. Ezek a következők lehetnek:

 • Fitymaszűkület: Amikor a fityma szűkült, a merevedéskor kialakuló feszültség fájdalmat okozhat. A fitymaszűkület miatt a bőr nem tud teljesen visszahúzódni a makkra, és ez diszkomfortot eredményezhet, előfordulhat, hogy a fitymafék fáj merevedéskor.
 • Fitymafék rövidsége: A rövidült, heges fitymafék a hímvessző merevedésekor megfeszülhet, ami fájdalmat okoz. Súlyos esetben a fitymafék akár be is repedhet, vérezhet, és akadályozhatja a fityma hátra húzását a makkról, ami a makk lefele görbülését okozhatja. A fitymafék elszakadása és a vérzés gyakran szex közben történik.
 • Gyulladás: A fitymafék vagy a fityma körüli terület gyulladása fájdalmat és duzzanatot okozhat merevedéskor.
 • Trauma vagy sérülés: Bármilyen trauma vagy sérülés, például erőteljes szexuális tevékenység vagy más mechanikai hatások is fájdalmat okozhatnak a fitymaféknél.
 • Fertőzés: Bakteriális vagy gombás fertőzés a fitymafék területén vagy a fitymánál gyulladást és fájdalmat okozhat.
 • Péniszbőr rendellenességei: Bizonyos bőrbetegségek, például pikkelysömör vagy dermatitis érinthetik a fityma és a fitymafék területét, ami fájdalmat okozhat.

Mit kell tenni, ha a fitymafék fáj merevedéskor?

Merevedéskor fájdalmat okozó fitymafék esetén az elsődleges lépés az, hogy konzultáljon orvosával, aki meg tudja állapítani a fájdalom okát és javasolhatja a megfelelő kezelést. Ha tapasztalja a fájdalmat vagy kényelmetlenséget merevedéskor, és ez tartós vagy súlyos, fontos, hogy konzultáljon orvosával! A kezelés a probléma okától függően változhat, és magában foglalhatja a fitymaszűkület esetén a fitymaműtétet, a gyulladás vagy fertőzés esetén antibiotikumok vagy más kezelések alkalmazását. Ne késlekedjen az orvosi segítség kérésével, mivel az időben történő kezelés segíthet megelőzni a további komplikációkat! Ha a fitymafék fáj merevedéskor, forduljon orvoshoz!

Lehet-e kezelni, ha a fitymafék fáj merevedéskor?

Van megoldás arra, ha a fitymafék fáj merevedéskor. Az alábbiakban összegyűjtöttük a kiváltó októl függően a fájdalmas fitymafék kezelési lehetőségeit:

 • Fitymaszűkület: Ha a fityma szűkült, a legjobb kezelés a műtét lehet. Ezt a műtétet körülmetélésnek nevezzük, melynek során az esetlegesen szintén fennálló rövidült fitymaféket is megszüntetjük.
 • Fitymafék rövidsége: Amennyiben a fitymafék rövidsége miatt van, hogy a fitymafék fáj merevedéskor, szintén a műtét jelenthet megoldást. Ennek során a fitymafék átvágásra kerül.
 • Gyulladás vagy fertőzés: Ha a fájdalmat gyulladás vagy fertőzés okozza, az orvos valószínűleg antibiotikumokat vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszereket ír fel. Fontos, hogy a kezelést orvosi felügyelettel végezzék el, és az antibiotikumokat csak orvosi rendelvényre szabad szedni!
 • Péniszbőr rendellenességei: Ha bőrbetegség, például dermatitis vagy pikkelysömör okozza a fájdalmat, az orvos az alapbetegség típusától függően helyi kezelést, krémeket vagy más gyógyszereket írhat fel.
 • Trauma vagy sérülés: A pénisz sérülése vagy trauma esetén az orvos felméri a sérülés mértékét és az esetleges sebészeti beavatkozás szükségességét.
 • Egyéb okok: Egyéb okok is lehetnek felelősek a fájdalomért, és ezért is fontos az orvosi konzultáció. Az orvos diagnózist készít, és a tünetek alapján személyre szabott kezelési tervet javasolhat.

Fontos megjegyezni, hogy az öngyógyítás nem megfelelő megoldás, ha a fitymafék fáj merevedéskor. A helytelen vagy helytelenül alkalmazott kezelés súlyosbíthatja a problémát és komplikációkat okozhat! Van megoldás arra, ha a fitymafék fáj merevedéskor! Forduljon orvoshoz, kérjen kezelést és élvezze újra a szexuális együttléteket!

Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!