Vesemedence gyulladás tünetei és kezelése

Vesemedence gyulladás tünetei és kezelése

Módosítva: 2024.01.25 13:06

A vesemedence gyulladás a húgyúti fertőzések egyik legsúlyosabb szövődménye. A vesemedence gyulladás nem csak komoly fájdalmat, lázat és egyéb panaszokat okoz, hanem hosszú távon is vezethet további betegségekhez. Éppen ezért fontos hamar felismerni és kezelni a vesemedence gyulladást. Ismerje meg, mik a vesemedence gyulladás tünetei, jelei és hogyan kezelhető!

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent a vesemedence gyulladás?
Milyen típusokba sorolható a vesemedence gyulladás?
Mik az akut vesemedence gyulladás tünetei?
Mik a komplikált vesemedence gyulladás tünetei?
Mik a krónikus vesemedence gyulladás tünetei?
Hogyan történik az akut vesemedence gyulladás kezelése?
Hogyan történik a komplikált vesemedence gyulladás kezelése?
Hogyan történik a krónikus vesemedence gyulladás kezelése?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent a vesemedence gyulladás?

A vesemedence gyulladás, latin nevén pyelonephritis, a vesemedence fertőzéses gyulladását jelenti. A vesemedence a vese belső részét jelenti, ahol a vizelet összegyűlik. A vesemedence feladata a vese glomerulusai által filtrált vizelet gyűjtése és továbbítása a húgyvezetékek felé. A vesemedence tehát a vizelet elvezető rendszerhez sorolható. A vesemedence gyulladása legtöbbször felszálló bakteriális fertőzés következtében jön létre, vagyis a súlyos húgyúti fertőzések okozhatják ahogyan felfelé terjednek a húgyutakon. A leggyakoribb kórokozó a baktériumok közül az Escherichia coli (E. coli). A vesemedencét a kórokozók elérhetik a véráramlás útján is, ám ez sokkal ritkább. Gyakrabban alakul ki vesemedence gyulladás, ha valami egyéb, komplikáló tényező is fennáll. Ezek a következők lehetnek:

 • Vizelet elfolyási akadály: Ha valami miatt akadályozott a vizeletürítés, akkor a vizelet megreked a húgyutakban, és könnyebben alakul ki benne fertőzés. Ez különféle okokból történhet, például a húgyúti fejlődési rendellenességek, kövek, a prosztata megnagyobbodás is okozhat vizeletretenciót. Ebben az állapotban az emberek hajlamosabban arra, hogy visszatérő húgyúti fertőzések alakuljanak ki náluk, valamint gyakrabban fordul elő vesemedence gyulladás is az esetükben.
 • Gyengült immunrendszer: Az immunrendszer gyengülése olyan tényező, amely hajlamosabbá tehet a fertőzésekre. Ilyen esetben tehát egyrészt könnyebben alakul ki húgyúti fertőzés, másrészt abból könnyebben keletkezik vesemedence gyulladás. Ennek oka, hogy a gyengébb immunrendszer nem képes hatékonya megbirkózni a kórokozókkal. Az immunrendszer gyengülése lehet veleszületett vagy szerzett, például okozhatják az autoimmun betegségekben adott gyógyszerek.

  Kapcsolódó cikkünk

  Húgyúti fertőzés terhességben - feltétlenül szükséges a kezelés

  A nők viszonylag gyakran tapasztalhatják a húgyút fertőzés tüneteit várandósságuk során. A fájdalmas vizelés és a gyakori vizelési inger azonban nem csupán önmagukban kellemetlen panaszok, de a betegség kezeletlenül kockázatot jelenthet a kismamára és a magzatra is. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa éppen ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy várandósoknál nem feltétlenül elégségesek az otthoni kezelési lehetőségek. 


   

Milyen típusokba sorolható a vesemedence gyulladás?

A vesemedence gyulladás két csoportba sorolható. Az akut vesemedence gyulladás pár nap alatt alakul ki és súlyos, kínzó tünetekkel jár, mint például a láz, hidegrázás, erős, lüktető deréktáji fájdalom, gyakori vizelési inger, égő, csípő vizeletürítés. Akut vesemedence gyulladás esetén tehát erőteljesek a tünetek és szinte mindig orvoshoz is fordulnak a betegek. Az akut vesemedence gyulladás egyik fajtája a komplikált vesemedence gyulladás.

A krónikus vesemedence gyulladás ezzel szemben lappangva, hosszú idő alatt alakul ki, sokszor a vissza-visszatérő akut gyulladás talaján. Amennyiben pedig az akut gyulladás többször is kiújul, az krónikus vesemedence gyulladáshoz vezethet, ami súlyosan károsíthatja a vesét. Krónikus vesemedence gyulladás esetén a vesében hegesedés jön létre, a vese állomány zsugorodik és a funkciói romlanak. A krónikus vesemedence gyulladás tünetei kevésbé specifikusak és gyakran több időbe telik, mire orvoshoz fordulnak vele a betegek.

Mik az akut vesemedence gyulladás tünetei?

Az akut vesemedence gyulladás erős és kínzó tünetekkel jelentkezik. Ezek a következők lehetnek:Vesemedence gyulladás - Urológiai Központ

 • Hőemelkedés vagy láz: A láz a gyulladásos folyamat egyik jele lehet.
 • Deréktáji fájdalom: Fájdalom érezhető a hát alsó részén, deréktájon ahol a vesék találhatók. A fájdalom lehet egyoldali vagy jelentkezhet mindkét oldalon, attól függően, hogy csak az egyik vagy mindkét vese is érintett. Általában erőd fájdalomról számolnak be akut vesemedence gyulladás esetén, mely lehet éles és lüktető.
 • Hányinger és hányás: Ezek a tünetek is gyakran a vesemedence gyulladás kísérői. Arra utalnak, hogy már nem csak egy helyi, húgyúti gyulladás áll fent, hanem szisztémássá vált a folyamat
 • Fájdalmas vizelés: A húgyutakban fennálló gyulladásos irritáció miatt fájdalom, égő, csípő érzés jelentkezhet a vizelés során.
 • Fáradtság és gyengeség: A fertőzés által okozott általános tünetek közé tartozhatnak még a fáradtság és a gyengeség is.

Mik a komplikált vesemedence gyulladás tünetei?

A vesemedence gyulladás akkor tekinthető komplikáltnak, ha fennáll a vizelet ürítését akadályozó tényező vagy a gyógyulást akadályozó tényező. Ezek lehetnek a már említett vizelet elfolyási akadályok, a gyengült immunrendszer, a korábbi műtéti beavatkozás, a cukorbetegség, a terhesség és a krónikus prosztata vagy mellékhere gyulladás. A férfiak körében ritkábbak a húgyúti fertőzések, hogyha náluk alakul ki vesemedence gyulladás, azt mindig komplikáltnak kell tekinteni!
A komplikált vesemedence gyulladás tünetei:

Mik a krónikus vesemedence gyulladás tünetei?

A krónikus vesemedence gyulladás gyakran tünetszegény, valamint lassan alakulnak ki a tünetei. Emiatt sokszor későn is fordulnak vele orvoshoz az érintettek, ami rontja a sikeres kezelés esélyét. A krónikus vesemedence gyulladás tünetei a következők lehetnek:

 • fáradékonyság
 • deréktáji fájdalom
 • súlyvesztés
 • másodlagos magas vérnyomás
 • akut vesemedence gyulladás tünetei is jelentkezhetnek fellángolásokban

Hogyan történik az akut vesemedence gyulladás kezelése?

Az akut vesemedence gyulladás kezelése általában konzervatív módon gyógyszerekkel történik. A gyógyszerek között szerepelnek antibiotikumok a bakteriális fertőzés leküzdésére, valamint tüneti kezelésként a fájdalom és a láz enyhítésére adott gyógyszerek. Fontos, hogy az akut vesemedence gyulladást gyorsan és hatékonyan kezeljék, mivel a kezeletlen fertőzés súlyos szövődményekhez vezethet!

Az akut vesemedence gyulladás kezelésének lépései a következők lehetnek:

 • Antibiotikumok: A bakteriális eredetű vesemedence gyulladás esetén az orvos általában antibiotikumokat ír fel. A kezeléshez különféle típusú antibiotikumok alkalmazhatók, általában először egy széles spektrumú antibiotikumot írnak fel, majd miután megérkezik a hemokultúra eredménye, ezt pontosítják. A hemokultúrából pontosan kimutatható a vesemedence gyulladás mögött álló baktérium és annak antibiotikum érzékenysége is, így a leghatékonyabb gyógyszert lehet adni ellene.
 • Fájdalomcsillapítók: A fájdalomcsillapítók, például a paracetamol vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ek) segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és a lázat. Fontos azonban, hogy az NSAID-eket óvatosan alkalmazzák, mert bizonyos esetekben, például egy fennálló vesebetegség esetén tovább károsíthatják a vesét.
 • Vese megszúrása/műtét: Amennyiben a láz nem csökken és vesetályog alakul ki, szükség lehet a vese megnyitására és a genny kiürítésére.
 • Folyadékpótlás: Fontos a megfelelő folyadékbevitel fenntartása, hogy segítse a vese működését és elősegítse a baktériumok kiürülését a húgyutakból.
 • Pihenés: A pihenés és az alvás is segíthet a szervezetnek a gyógyulási folyamatban.
 • Követés és ellenőrzés: A kezelés után az orvos gyakran rendelhet utókezelést és ellenőrzéseket, hogy bizonyosodjon meg arról, hogy a fertőzés teljesen megszűnt, és nincsenek-e további szövődmények.

Hogyan történik a komplikált vesemedence gyulladás kezelése?

A komplikált vesemedence gyulladás kezelése nagyon hasonlít az akut vesemedence gyulladás kezeléséhez. Különbségként mondható, hogy általában kombinációban adják az antibiotikumot, hogy még szélesebb spektrumban és még eredményesebben tudjon hatni. Komplikált vesemedence gyulladás esetén szükség lehet a vizelet mesterséges elvezetésére is. Ezzel segíthető a vizelet ürülése és meggyorsítható a gyógyulás folyamata. A vizelet elvezetéséhez használhatnak katétert, dupla J katétert vagy nephrostomát is, attól függően, hogy hol van jelen a vizelet kelfolyási akadály.

Hogyan történik a krónikus vesemedence gyulladás kezelése?

A krónikus vesemedence gyulladás kezelése során meg kell próbálni megtalálni és megszüntetni a betegséget kiváltó okot. A krónikus vesemedence gyulladás kezelése emiatt többnyire komplex és hosszú távú folyamat. Az orvosok általában egyénileg állítják össze a kezelési tervet. Amennyiben fennáll vizeletfolyási akadály, azt kell megszüntetni gyakran sebészi módszerekkel. Amennyiben az immunrendszer gyengesége miatt alakult ki krónikus vesemedence gyulladás, azt kell erősíteni. A krónikus vesemedence gyulladás kezelési lehetőségei:

 • Antibiotikumok: A krónikus vesemedence gyulladás esetén hosszabb ideig tartó, alacsony dózisú antibiotikum-kezelést alkalmazhatnak. A kiválasztott antibiotikum típusa és a kezelés időtartama az adott baktériumok érzékenységétől és a betegség súlyosságától függ.
 • Sebészeti beavatkozások: Néhány esetben, különösen ha visszatérő fertőzések és a húygutak anatómiai rendellenességei állnak fenn, szükség lehet sebészeti beavatkozásra. Az ilyen beavatkozások közé tartozhat például az antireflux-műtét vagy a kövek eltávolítása.
 • Immunrendszer támogatása: Ha a krónikus vesemedence gyulladás kapcsolatban áll a csökkent immunrendszerrel, az orvosok támogathatják az immunrendszer működését.
 • Tüneti kezelés: A fájdalomcsillapítók, például paracetamol vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ek) segíthetnek a fájdalom és a gyulladás enyhítésében.
 • Folyadékpótlás: Az elegendő folyadékfogyasztás segíti a húgyutakból a baktériumok kiürítését.

  Téma szakértői

  Dr. Nagy Károly PhD

  Dr. Nagy Károly PhD

  urológus
  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  Dr. med.habil Buzogány István PhD

  urológus
  Dr. Kállai László

  Dr. Kállai László

  urológus, sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata