Vér a spermában? Ilyen okai lehetnek

Vér a spermában? Ilyen okai lehetnek

Dr. Rákász István Módosítva: 2022.12.15 09:58

A szakorvosok hematospermiának nevezik azt a jelenséget, amikor vér jelenik meg a spermában. Mivel meglehetősen ijesztő lehet ezt tapasztalni, dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa mindenképpen kivizsgálást javasol, mert még az ártatlan okokról is érdemes tudni, bizonyos állapotok pedig kezelést igényelnek.

Ilyen okok miatt jelenhet meg a véres ondó

Elsősorban érdemes tisztázni, hogy bár fenyegetőnek tűnhet, általában nincs életveszélyes ok amögött, ha egy férfi vért lát a spermában, sőt az esetek egy részében (különösen, ha csak egyszer fordult elő) ki sem derül, pontosan miért volt tapasztalható a jelenség. Ugyanakkor ezek a főbb okok a hematospermia mögött:

  • Megrepedt ér

A véres ondó olyan jelenség, amit urológusnak kell kivizsgálnia.A prosztatában és az ondóhólyagban is megrepedhet egy ér szex vagy ejakuláció során, különösen, ha valaki vérhígítót szed. Ilyen esetben a vér általában élénkpiros, csak egy alkalommal jelenik meg és többnyire nem jelent komoly problémát. Ugyanakkor ritkábban előfordulhat, hogy valamilyen oka van az ér megrepedésének, például, ha egy ciszta nyomja azt, ezért ilyen esetben is szükséges lehet a kivizsgálás.

  • Hosszú kihagyás utáni szex

Ha jelentős ideig tartó kihagyás után következik be a közösülés, előfordulhat vérzés a szex alatt és után, az ondó is tartalmaz vért, illetve egy-két napig megfigyelhető lehet még az enyhe vérzés.

  • Fertőzés

40 éves kor alatt a fertőzések (főként húgyúti fertőzés és nemi úton terjedő betegségek) és az ezek miatt kialakuló gyulladás a legjellemzőbb okai a véres ondónak. Bár a fertőzések leggyakrabban a húgyúti rendszert érintik, akár a prosztata is érintett lehet. Ilyen okra utalhat, ha vizelés alatt fájdalom vagy nyomás jelentkezik, ha gyakori vizelési inger mellett is nehéz kiüríteni a hólyagot, ha fájdalmas a szexuális együttlét, ha megduzzadnak a genitáliák, és bizonyos esetekben láz is kialakulhat.

  • Sérülés

A húgyutakban és a nemi szervekben bekövetkező sérülések miatt is megjelenhet vér a spermában. Kisebb sérülés lehet akár a szexuális aktus következménye, ilyenkor egyszeri jelenségről van szó. Komolyabb sérülések viszont krónikus vérzést is okozhatnak, ami azt jelenti, hogy az érintett többször is tapasztalja véres ejakulátumot.

  • Prosztata problémák

A prosztatát érintő problémák közül leggyakrabban a prosztatagyulladás okozhatja vér megjelenését az ondóban. Gyulladásra utalhat, ha a vér a vizeletben is megjelenik, ha a vizelés és a szex is fájdalmassá válik, illetve, ha genitális területen és a végbélnél is nyomásérzés tapasztalható.

  • Gyulladás

Többféle gyulladás is okozhat hematospermiát, a prosztatagyulladáson túl például a mellékhere-gyulladás is.

  • Daganat

Ritka esetben daganatos betegség – jobbára a prosztatarák - is okozhatja a véres ondót.

Fontos a gondos kivizsgálás

Urológiai vizsgálattal kideríthető, miért van vér a spermában. - A fentieken túl még számos oka lehet a jelenségnek, például a magas vérnyomás, a hemofília, a leukémia, a májbetegségek, a prosztata megnagyobbodás vagy az ejakulációs csatorna elzáródása – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Éppen ezért minden esetben gondosan kell kivizsgálni a pácienst, így nem csak a kikérdezésnek és a fizikális vizsgálatnak lehet szerepe, de a laborvizsgálatoknak, a spermavizsgálatnak és az olyan képalkotó módszereknek is, mint a prosztata ultrahang vagy a prosztata MRI. A kezelés mindig a vizsgálatok eredményeitől, a diagnózistól függ. Elrendelhetünk antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt, és szükség esetén más jellegű kezelést is, illetve más szakorvoshoz, például hepatológushoz irányíthatjuk a beteget. Mindenesetre a legfontosabb tanács, hogy akinél vér jelenik a spermában, mindenképpen forduljon szakorvoshoz. 

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Cím, édesanyám férje 80 éves,nehezen mozog, szellemileg sem a leg frissebb már.
Háziorvosunk szerint a leletei alapján urológushoz kell mennie.
Mielőtt fizikailag is elviszem őt Önökhöz, tudnánk a leleteivel online konzultálni? Van Önöknél erre lehetőség?
Köszönettel,
Kata

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Van lehetőség online konzultációra is.
Ha ezt az opciót választanák, kérem keressenek fel minket telefonon. Ott részletes információt tudnak kapni ennek menetéről.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyors és hatékony vizsgálat

Nagyon tetszett, hogy keveset kellett várni, gyors és hatékony volt a vizsgálat. Ajánlom másnak is!

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK