Nők urológiai szűrése: Mikor és miért fontos?

Nők urológiai szűrése: Mikor és miért fontos?

Módosítva: 2024.02.28 11:55

Sok szűrővizsgálatról országos kampány folyik, aminek köszönhetően a lakosság egyre jobban felismeri a szűrővizsgálatok fontosságát és nőtt a részvételi arány. Példaként említhetjük a mammográfiai szűréseket. Kevésbé ismert azonban az urológiai szűrés fontossága. A férfiak még csak-csak részt vesznek prosztata szűrésen, de vajon miért és mikor fontos a nők urológiai szűrése?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Miért fontos a nők urológiai szűrése?
Milyen tünetek utalnak arra, hogy indokolt a nők urológiai szűrése?
Milyen betegségekre derülhet fény a nők urológiai szűrése során?
Mikor fontos a nők urológiai szűrése?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Miért fontos a nők urológiai szűrése?

A nők urológiai szűrése és általánosságban a szűrővizsgálatok is azt a célt szolgálják, hogy időben felismerésre kerülhessenek az elváltozások. Sok betegség – például bizonyos daganatos betegségek - jól kezelhetőek és gyógyíthatóak korai stádiumban. A szűrővizsgálatok célja, hogy még ebben a fázisban elcsípjék a betegséget, ugyanis később, amikor már tüneteket ad és fájdalmat okoz, akkor sokkal nehezebb a kezelése, ha egyáltalán lehetséges. A szűrővizsgálatok tehát a prevenció részei, segítenek megőrizni az egészséget és korán felismerni a betegségeket. A legismertebb szűrővizsgálatok közé tartozik a tüdőszűrés, a nők nőgyógyászati szűrése HPV-re, valamint a mammográfiai szűrés. Kevéssé ismert a nők urológiai szűrése, holott ezen szervrendszer betegségeinek korai felismerése és rendkívül fontos. Az urológia a húgyutak, a vizelet elvezető rendszer betegségeivel foglalkozik. Sokan úgy gondolják, hogy az urológus a férfiakkal foglalkozik, holott ez nem igaz. Sok nőt érintenek az urológiai betegségek, sőt vannak kimondottan a nőkre jellemző urológiai betegségek, így indokolt a nők urológiai szűrése is. Élete során szinte minden nő átesik húgyúti fertőzésen – hétköznapi nevén felfázáson -, míg ez csupán a férfiak töredékéről mondható el. Vajon mi az oka, hogy a nők sokkal érzékenyebbek az urológiai betegségek kialakulására, mint a férfiak? A válasz a női test anatómiájában keresendő. A nőknek egyrészt jóval rövidebb a húgycsövük, kb. 4 cm hosszú, míg férfiaknál ez a szám 18-20 cm is lehet. Egy másik fontos anatómiai tényező a nők esetében a végbélnyílás közelsége a húgycsőnyíláshoz, így az ott megtalálható baktériumok könnyebben jutnak át, és okoznak felfázásos fertőzést nőknél. A rövidebb húgycsövön át könnyebben elérik a húgyhólyagot, onnan felfelé haladva pedig egyéb szerveket. Emiatt fordulhat elő, hogy a nők gyakrabban érintettek bizonyos urológiai betegségekkel. Ezek közé tartozhatnak például a már említett húgyúti fertőzések, de azokból kialakulhat vesemedence gyulladás is. Gyakori a nők esetében a vesekő és a vizelet inkontinencia is, különösen az idősebb korosztályban. Meddőség esetén is érdemes lehet urológiai kivizsgálást kérni, valamint a húgyúti rendszerben is kialakulhatnak daganatok. Amint látható számos urológiai betegség érintheti a nőket, melyek korai felismerése a nők urológiai szűrése során lehetséges. A nők urológiai szűrése segít megelőzni a komolyabb betegségek és problémák kialakulását. Számtalan nő életét nehezíti meg a vizelet inkontinencia, holott ez az állapot is javítható korán felismerve.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetek utalnak arra, hogy indokolt a nők urológiai szűrése?

Az alábbi tünetek esetén érdemes lehet urológushoz fordulni a nők urológiai szűrése céljából:Nők urológiai szűrése - Urológiai Központ

 • Fájdalmas vizelés: Az égő érzés vagy fájdalom a vizeletürítés során egy gyakori tünet húgyúti fertőzés esetén.
 • Gyakori vizelési inger: A vizelési inger sokkal gyakoribbá válhat inkontinencia vagy húgyúti fertőzés esetén, melynek oka lehet a hibás idegi szabályozás vagy a nem teljes mértékben kiürülő vizelet.
 • Sürgős vizelési inger: Erős és hirtelen késztetés érzése a vizeletürítésre, amelyet nem lehet kontrollálni. Gyakran bekövetkezik a vizelet ürülése még azelőtt, hogy az illető elérné a WC-t.
 • Vizeletszivárgás: A vizelet akaratlan szivárgása vagy csöpögése, például köhögés, tüsszentés, nevetés vagy fizikai aktivitás közben.
 • Éjszakai vizeletürítés: Az éjszakai vizeletürítés gyakoribbá válhat inkontinencia esetén, és az érintettek gyakran kénytelenek lehetnek éjszaka többször is felkelni, hogy mosdóba menjenek.
 • Csökkent hólyagkapacitás: Az inkontinencia érintettjei gyakran érzik úgy, hogy megtelt a hólyag és nem tudják visszatartani a vizeletet.
 • Véres vizelet: Több urológiai betegség tünete a véres vizelet, így ha ez jelentkezik, mindenképp javasolt a nők urológiai szűrése. Előfordulhat, hogy csak egy pár nap alatt gyógyuló húgyúti fertőzésről van szó, de súlyosabb állapotok, például daganat jele is lehet a véres vizelet.
 • Zavaros vizelet: A vizeletben megjelenő genny vagy zavaros kinézet szintén utalhat húgyúti fertőzésre.
 • Bűzös, kellemetlen szagú vizelet: A húgyúti fertőzés során nemcsak a vizelet színe, hanem a szaga is megváltozhat. Jellemző tünet a bűzös vizelet.
 • Szexuális problémák: Ha fájdalom vagy kényelmetlenség jelentkezik a szexuális tevékenység során, vagy ha más szexuális diszfunkciók jelentkeznek is javasolt a nők urológiai szűrése.
 • Általános fáradtság és gyengeség: Néhányan lázat, fáradtságot vagy általános gyengeséget is tapasztalhatnak húgyúti fertőzés során.
 • Láz, hidegrázás: A láz kialakulása arra utal, hogy a húgyúti fertőzés elérte a vesét. A vesemedence gyulladás egy sokkal súlyosabb betegség, mint az alsó húgyutak fertőzése.
 • Alsó hasi fájdalom vagy kellemetlen érzés: Az alsó hasi területen fájdalom vagy kellemetlen érzés jelentkezhet a húgyúti fertőzés következtében.
 • Deréktáji fájdalom: A deréktáji fájdalom szintén a vese érintettségét és a felső húgyúti fertőzés kialakulását jelzi.
 • Hányinger és/vagy hányás a fájdalommal együtt: Amennyiben a húgyúti fertőzés eléri a vesét, az említett tünetek mellett hányinger vagy hányás is kialakulhat.

A fentiekben csak néhány példát mutattunk be azok a tünetek közül, amikor javasolt lehet a nők urológiai szűrése. Forduljon bizalommal orvosainkhoz, ha bármilyen szokatlan vagy zavaró tünet jelentkezik!

Kapcsolódó cikkünk

Mi lehet a gyakori vizelési inger oka?

A gyakori vizelési inger az életminőséget rontó problémává válhat, amit kezelni kell. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ szakorvosa szerint azért is fontos a kivizsgálás, mert ez a tünet akár betegségre is utalhat.

Milyen betegségekre derülhet fény a nők urológiai szűrése során?

A nők urológiai szűrése során számos betegségre derülhet fény, többek között:

Mikor fontos a nők urológiai szűrése?

A nők urológiai szűrése fontos lehet bizonyos életkorokban, élethelyzetekben vagy bizonyos egészségügyi állapotok fennállása esetén. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan időszakot és körülményt, amikor érdemes lehet a nők urológiai szűrése, de természetesen bármilyen új vagy szokatlan tünet esetén is érdemes felkeresni egy szakorvost. A nők urológiai szűrése az alábbi helyzetekben javasolt:

 • Évente vagy rendszeresen végzett szűrés: Általánosságban javasolt, hogy a nők évente legalább egyszer végeztessenek általános urológiai szűrést. A nők urológiai szűrése lehetővé teszi az egészségi állapot monitorozását és az esetleges problémák korai felismerését.
 • Nászutas időszak és a szexuális élet megkezdése: A szexuális aktus során könnyen megfertőződhetnek a nők olyan kórokozókkal, amik urológiai betegségeket okoznak. Ilyenkor is javasolt a nők urológiai szűrése, hogy felismerjék a fertőzést.
 • Várandósság előtt: Ha egy nő terhességet tervez vagy már terhes, ajánlott lehet egy általános urológiai szűrés, hogy az esetleges problémákat korán azonosítsák és kezeljék.
 • Várandósság és a szülés utáni időszak alatt: Érthető okokból ilyenkor az alsó testtájak nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, valamint az anya immunrendszere is gyengült lehet. A szülés vagy az alatta fellépő komplikációk inkontinenciát is okozhatnak.
 • Menopauza környékén: A menopauza idején a nők testében számos változás következik be, amelyek befolyásolhatják az urogenitális rendszert. Ezért a menopauza körüli időszakban fontos lehet a nők urológiai szűrése, hogy az esetleges változásokat felismerjék és megfelelően kezeljék. Ebben az időszakban a hormonális változások (például a progeszteron szint csökkenése) hatására a húgycső elvékonyodik, sérülékeny lesz, a baktériumok pedig könnyebben okozhatnak fertőzést, felfázást. Ilyenkor a kismedencei szervek süllyedése és ezáltal az inkontinencia kialakulása is gyakoribb.
 • Korábbi urogenitális problémák vagy betegségek esetén: Ha egy nőnek korábban már voltak húgyúti fertőzései, vesekövei, hólyagproblémái vagy más urogenitális rendszert érintő betegségei, akkor ajánlott lehet a rendszeres urológiai szűrés, hogy megelőzzék a betegség visszatérését vagy a további komplikációkat.

  Téma szakértői

  Dr. Nagy Károly PhD

  Dr. Nagy Károly PhD

  urológus
  Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

  Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

  Gyógytornász
  Dr. Lakos Gábor

  Dr. Lakos Gábor

  gyermek urológus

Prima Medica Egészségközpontok