Herefájdalom

Herefájdalom

Létrehozva: 2019.04.02 12:33 Módosítva: 2024.02.07 09:42

A herefájdalom érintheti csak az egyik, vagy mindkét vesét. Lehet csak kellemetlenség, de akár hirtelen fellépő nagyon erős, szúró fájdalom is. A herefájdalom hátterében nemcsak a herét érintő betegség vagy trauma, hanem más, hasüreget érintő állapot is húzódhat. Vesekő sugározhat fájdalmat, vagy székrekedés alkalmával a felgyülemlett széklet is nyomhat a herébe futó ideget.

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

A herefájdalom kezelése sürgősségi állapot!  Amennyiben Ön herefájdalmat érez, minél előbb forduljon urológushoz! A herefájdalom here-elhaláshoz, impotenciához is vezethet!

Mi az a herefájdalom?

A herefájdalom a hererák figyelmeztető jele?

Okozhatja-e a herefájdalmat szexuális úton terjedő fertőzés?

Herefájdalom okai

Herefájdalom tünetei

Herefájdalom kezelése

Mi az a herefájdalom?

A herefájdalom olyan állapot, amely a férfiakat bármely életkorban érintheti. A herék kis tojás alakú szaporítószervek, amelyek a herezacskónak nevezett vékony bőrzacskóban vannak. Ha herefájdalma van, azt az egyik vagy mindkét herében érezheti. Előfordulhat azonban, hogy a fájdalom valójában nem magukból a herékből származik. A fájdalom a test egy másik részéből, például a gyomorból vagy az ágyékból származhat. Az ilyen típusú fájdalmat utalt fájdalomnak nevezik.

A herefájdalom lehet akut (hirtelen és rövid) vagy krónikus (fokozatos és hosszan tartó). A hirtelen sérülés okozta éles herefájdalom mellett az első tünet egy tompa fájdalom lehet, amely idővel vagy tevékenységgel fokozódik. A herefájdalom súlyos lehet, mert a herékben sok érzékeny ideg található. Minden alkalommal érdemes szakorvost felkeresni, mert olyan súlyos probléma is okozhatja a tünetet, mely késlekedés esetén a herében funkcióvesztést okozhat, impotencia, vagy meddőség is kialakulhat, akár akut műtétre is sor kerülhet.

A herefájdalom a hererák figyelmeztető jele?

A herefájdalom a hererák lehetséges jele lehet , ezért ha nem tudja, miért fáj a here, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Okozhatja-e a herefájdalmat szexuális úton terjedő fertőzés?

A szexuális úton terjedő fertőzések (például gonorrhoea, szifilisz és chlamydia) több testrészt érinthetnek, beleértve a heréket is. Ez a herék megduzzadását vagy gyulladását okozhatja (fájdalmas, égő érzés).

Kapcsolódó cikkünk

Akut és krónikus is lehet a mellékhere-gyulladás

Többek közt heveny fájdalom, duzzanat, bőrpír utalhat az akut mellékhere-gyulladásra, de a mellékhere-gyulladás krónikus formát is ölthet. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos a két állapot közti különbségekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

A herefájdalmat több szempont szerint is osztályozzuk

 • here fájdalom jellege - éles, tompa, szorító, lüktető
 • here fájdalom intenzitása - enyhe, közepes, erős
 • herefájdalom időtartam-időbeni változások - hirtelen vagy lassan kezdődő, erősődő-gyengülő, folyamatos vagy időszakos

Herefájdalom okai

Heretorzio (herecsavarodás)

A here hirtelen megcsavarodik, mely érinti az odafutó artériát is, így ha gyors orvosi beavatkozás nem történik, akkor tápanyag és oxigénhiány miatt akár az érintett here elhalhat. Ha here elhal, akkor a tünete elkezdenek csökkeni, majd elmúlnak és a here elsorvad.

Herefájdalom tünetei

 • hirtelen fellépő, erős fájdalomHere, Urológiai központ
 • hereduzzanat
 • nyomásérzékenység
 • heretömöttség
 • gyakran felhúzottabb és rendellenese pozíció

Ha a herecsavarodás gyanúja felmerül, azonnal szakorvosi vizsgálat szükséges és a diagnózis felállítása után azonnali műtéti beavatkozás indokolt. Ha beavatkozás időben történik, a here megmenthető.

Mellékhere-gyulladás

Főleg a középkorú és az idősebb férfiakat érintő betegség. A mellékhere felelős a spermiumok éréséért és tárolásáért. Mivel szoros egységet alkot a here és a mellékhere, funkciójuk is összefüggésben van, így a fájdalom helye nem elkülöníthető a beteg számára.

Tünetek

 • közepes vagy erős fájdalom
 • hereduzzanat
 • bőrpír
 • láz

A mellékhere-gyulladás sokszor szövődmény, mert sokszor más húgyutak gyulladása, katéterezés vagy urológiai műtét után jelentkezik.

Terápia:

 • fájdalom csillapító, gyulladáscsökkentők adása
 • antibiotikum
 • here borogatása, polcolása

Ha szövődményeként tályog alakul ki, akkor műtéti beavatkozás válik szükségessé.

Előfordulhat krónikus gyulladás, mely nem gyógyuló, akut folyamatból alakul ki, vagy más nemi betegségekhez kötődik.

Hidrokele (vízsérv)

Vízsérvet sokszor a heresérvvel összetévesztik, pedig a két betegség teljesen más. A vízsérvnél a here burkai közé savós folyadék halmozódik fel, mely következtében fájdalom és duzzanat alakul ki, míg a heresérv ettől eltér. A kezelése csak műtéti úton történhet.

Herevisszér

Ritkán okoz herefájdalmat. Kialakulása lassú. Főleg a magas vékony férfiak betegsége, általában a baloldalon jelentkezik. Ha már előrehaladottabb az állapot, akkor az ondózsinórban kötegek tapinthatóak. A hereviszér kezelése csak műtéti úton lehetséges. Ha ez nem történik meg, akkor az a termékenység csökkenésével járhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A here rosszindulatú elváltozásai

A here daganatos megbetegedései leggyakrabban rosszindulatú elváltozásként jelentkeznek. A betegség fájdalommal nem jár, de a hereduzzanat mérete lehet akkora, hogy folyamatos nyomás alatt van, így másodlagos fájdalom jelentkezik.

here daganatai, amelyek nagy része rosszindulatú (hererák) jellemzően fájdalmatlan hereduzzanattal és tömöttséggel járnak, de bizonyos méret felett már nehezen férnek el a combok között, nadrágban, ezért nyomódhatnak és így másodlagosan járhatnak fájdalommal. A kezelése mindenképpen műtéti eljárás, illetve onkológiai kezelés szükséges.

Sérülések, traumák

A here sérülése általában tompa sérülésből adódnak (rúgás, ütés). Nagy duzzanat, vagy elhúzódó fájdalom esetén érdemes a szakorvost felkeresni.

Heréket érintő betegség esetén nem csak a fájdalom jelentkezik csak tünetként. Gyakran hányinger, hányás, hasi fájdalom, csípő érzés, gyakori vizelési inger is kíséri a fájdalmat.

Herefájdalom kezelése

Ha herefájdalom lép fel, akkor érdemes szakorvos segítségét kérni. Ha  fertőzésről van szó, akkor az gyógyszeres terápiával kezelhető, ha trauma miatt jelentkezett a probléma akkor a pihentetés, jegelés sokat segíthet. Sok esetben viszont, mint a herecsavarodás, vagy vízsérv, csak műtéti megoldás jöhet szóba. Daganatos megbetegedésnél pedig mielőbbi onkológiai kezelés szükséges.

Lehetséges, hogy otthon enyhítheti a herefájdalmat. Néhány kipróbálható gyógymód:

 • Vigyen fel jeget a területre.
 • Helyezzen egy feltekert törölközőt a herezacskó alá, ha fekszik.
 • Vegyen meleg fürdőket.
 • Próbálja ki a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat.

HerefájdalomA herefájdalom általában gyógyszerekkel csökkenthető. Ezek a következők lehetnek:

 • Fájdalomcsillapítók : Az paracetamol vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, beleértve az aszpirint, az ibuprofént és a naproxent, segíthetnek a fájdalom enyhítésében. Gyakran sérülés, trauma vagy orchitis esetén írják fel őket.
 • Antibiotikumok vagy fertőzésellenes gyógyszerek : A bakteriális fertőzés által okozott mellékheregyulladást antibiotikum-kúrával kell kezelni.

Mennyi idő alatt múlik el a herefájdalom?

A herefájdalom időtartalama attól függően változik, hogy akut vagy krónikus. Ha a herefájdalmat egyszerű sérülés, például hirtelen ütés vagy esés okozza, csak körülbelül egy óráig fájhat. Ha a herefájdalom ennél tovább tart, vagy ha rosszabbodik, azonnal forduljon orvoshoz.

A herefájdalom további lehetséges okai

A herefájdalmat többféle szempontból jellemezhetjük. Leírhatjuk az intenzitását az enyhétől az erősig, a jellegét az élestől a tompáig, az időtartamát és megkülönböztethetjük az akut fájdalmat a krónikustól. Az akut herefájdalom hirtelen jelentkezik, és nagyon intenzív lehet. Az idült, krónikus herefájdalom lassan, lappangva alakul ki, kevésbé intenzív és gyakran nem folyamatosan van jelen.
A herefájdalom kivizsgálásában a tapintás, illetve a hereultrahang a legfontosabb, és szükség lehet még hasi ultrahangra, vizeletvizsgálatra, vizelet, az ondó- és húgycsőváladék mikrobiológiai vizsgálatára.
A vizsgálatok alapján kiderülhet például, hogy here- vagy mellékhere gyulladás okozza a tüneteket. Ez utóbbi sokkal gyakrabban fordul elő, változó intenzitású herefájdalommal jár. Kísérő tünete lehet a hereduzzanat, a tömöttség és a herezacskó bőrpírja, akár lázzal kísérve. A mellékherét érintő gyulladásos folyamat ráterjedhet a herére is, és kialakul a heregyulladás, hasonló tünetekkel. Ezen kívül gondolni kell a herevisszerességre, amely azonban nem minden esetben okoz fájdalmat.
A herefájdalom hátterében állhat még a here daganatai, amelyek nagy része rosszindulatú, jellemzően fájdalmatlan hereduzzanattal és tömöttséggel járnak, de bizonyos méret felett a herék már nehezen férnek el a combok között, ezért nyomódhatnak és így másodlagosan járhatnak fájdalommal. Hasonló okok miatt okozhat gondot minden, a herezacskó méretét növelő más elváltozás, betegség: herevízsérv, mellékhere ciszták, illetve a nemi szervek vizenyője, ödémája.

Téma szakértője

 

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!