Herefájdalom

Herefájdalom

Létrehozva: 2019.04.02 12:33 Módosítva: 2022.12.08 11:31

A fájdalom érintheti csak az egyik, vagy mindkét vesét. Lehet csak kellemetlenség, de akár hirtelen fellépő nagyon erős, szúró fájdalom is. A háttérben nemcsak a herét érintő betegség vagy trauma, hanem más, hasüreget érintő állapot is húzódhat. Vesekő sugározhat fájdalmat, vagy székrekedés alkalmával a felgyülemlett széklet is nyomhat a herébe futó ideget.

A herefájdalom kezelése sürgősségi állapot!  Amennyiben Ön herefájdalmat érez, minél előbb forduljon urológushoz! A herefájdalom here-elhaláshoz, impotenciához is vezethet!

A herefájdalom lehet akut, mely hírtelen, szinte megsemmisítően jelentkezik, de akár krónikus is, mely lassan fokozatosan alakul ki. Viszont minden alkalommal érdemes szakorvost felkeresni, mert olyan súlyos probléma is okozhatja a tünetet, mely késlekedés esetén a herében funkcióvesztést okozhat, impotencia, vagy meddőség is kialakulhat, akár akut műtétre is sor kerülhet.

A herefájdalmat több szempont szerint is osztályozzuk

 • jellege - éles, tompa, szorító, lüktető
 • intenzitása - enyhe, közepes, erős
 • időtartam-időbeni változások - hirtelen vagy lassan kezdődő, erősődő-gyengülő, folyamatos vagy időszakos

Herefájdalom okai

Heretorzio (herecsavarodás)

A here hirtelen megcsavarodik, mely érinti az odafutó artériát is, így ha gyors orvosi beavatkozás nem történik, akkor tápanyag és oxigénhiány miatt akár az érintett here elhalhat. Ha here elhal, akkor a tünete elkezdenek csökkeni, majd elmúlnak és a here elsorvad.

Tünetei

 • hirtelen fellépő, erős fájdalomHere, Urológiai központ
 • hereduzzanat
 • nyomásérzékenység
 • heretömöttség
 • gyakran felhúzottabb és rendellenese pozíció

Ha a herecsavarodás gyanúja felmerül, azonnal szakorvosi vizsgálat szükséges és a diagnózis felállítása után azonnali műtéti beavatkozás indokolt. Ha beavatkozás időben történik, a here megmenthető.

Mellékhere-gyulladás

Főleg a középkorú és az idősebb férfiakat érintő betegség. A mellékhere felelős a spermiumok éréséért és tárolásáért. Mivel szoros egységet alkot a here és a mellékhere, funkciójuk is összefüggésben van, így a fájdalom helye nem elkülöníthető a beteg számára.

Tünetek

 • közepes vagy erős fájdalom
 • hereduzzanat
 • bőrpír
 • láz

A mellékhere-gyulladás sokszor szövődmény, mert sokszor más húgyutak gyulladása, katéterezés vagy urológiai műtét után jelentkezik.

Terápia:

 • fájdalom csillapító, gyulladáscsökkentők adása
 • antibiotikum
 • here borogatása, polcolása

Ha szövődményeként tályog alakul ki, akkor műtéti beavatkozás válik szükségessé.

Előfordulhat krónikus gyulladás, mely nem gyógyuló, akut folyamatból alakul ki, vagy más nemi betegségekhez kötődik.

Hidrokele (vízsérv)

Vízsérvet sokszor a heresérvvel összetévesztik, pedig a két betegség teljesen más. A vízsérvnél a here burkai közé savós folyadék halmozódik fel, mely következtében fájdalom és duzzanat alakul ki, míg a heresérv ettől eltér. A kezelése csak műtéti úton történhet.

Herevisszér

Ritkán okoz herefájdalmat. Kialakulása lassú. Főleg a magas vékony férfiak betegsége, általában a baloldalon jelentkezik. Ha már előrehaladottabb az állapot, akkor az ondózsinórban kötegek tapinthatóak. A hereviszér kezelése csak műtéti úton lehetséges. Ha ez nem történik meg, akkor az a termékenység csökkenésével járhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A here rosszindulatú elváltozásai

A here daganatos megbetegedései leggyakrabban rosszindulatú elváltozásként jelentkeznek. A betegség fájdalommal nem jár, de a hereduzzanat mérete lehet akkora, hogy folyamatos nyomás alatt van, így másodlagos fájdalom jelentkezik.

here daganatai, amelyek nagy része rosszindulatú (hererák) jellemzően fájdalmatlan hereduzzanattal és tömöttséggel járnak, de bizonyos méret felett már nehezen férnek el a combok között, nadrágban, ezért nyomódhatnak és így másodlagosan járhatnak fájdalommal. A kezelése mindenképpen műtéti eljárás, illetve onkológiai kezelés szükséges.

Sérülések, traumák

A here sérülése általában tompa sérülésből adódnak (rúgás, ütés). Nagy duzzanat, vagy elhúzódó fájdalom esetén érdemes a szakorvost felkeresni.

Heréket érintő betegség esetén nem csak a fájdalom jelentkezik csak tünetként. Gyakran hányinger, hányás, hasi fájdalom, csípő érzés, gyakori vizelési inger is kíséri a fájdalmat.

Herefájdalom kezelése

Ha herefájdalom lép fel, akkor érdemes szakorvos segítségét kérni. Ha  fertőzésről van szó, akkor az gyógyszeres terápiával kezelhető, ha trauma miatt jelentkezett a probléma akkor a pihentetés, jegelés sokat segíthet. Sok esetben viszont, mint a herecsavarodás, vagy vízsérv, csak műtéti megoldás jöhet szóba. Daganatos megbetegedésnél pedig mielőbbi onkológiai kezelés szükséges.

Téma szakértője

 

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!