Herefájdalom lehetséges okai és kezelése

Herefájdalom lehetséges okai és kezelése

Létrehozva: 2019.04.02 12:33 Módosítva: 2019.04.04 10:52

Herefájdalommal szinte minden férfi találkozik, hisz nemcsak a heréket érintő betegség okozhat ilyen problémát. Viszont állhat a fájdalom hátterében olyan betegség is, melynek komoly következményei is lehetnek.

A fájdalom érintheti csak az egyik, vagy mindkét vesét. Lehet csak kellemetlenség, de akár hirtelen fellépő nagyon erős, szúró fájdalom is. A háttérben nemcsak a herét érintő betegség vagy trauma, hanem más, hasüreget érintő állapot is húzódhat. Vesekő sugározhat fájdalmat, vagy székrekedés alkalmával a felgyülemlett széklet is nyomhat a herébe futó ideget.

A herefájdalom lehet akut, de akár krónikus is. Viszont minden alkalommal érdemes szakorvost felkeresni, mert olyan súlyos probléma is okozhatja a tünetet, mely késlekedés esetén a herében funkcióvesztést okozhat, impotencia, vagy meddőség is kialakulhat.

Herefájdalom okai:

  • heretorzio (herecsavarodás) – a here megcsavarodik, mely érinti az odafutó artériát is. Ha gyors orvosi beavatkozás nem történik, akkor tápanyag és oxigénhiány miatt akár az érintett here elhalhat.
  • fertőzések – heregyulladás, mumpsz
  • hidrokele (vízsérv)
  • hereviszér
  • here rosszindulatú elváltozásai
  • sérülések, traumák

Heréket érintő betegség esetén nem csak a fájdalom jelentkezik csak tünetként. Gyakran hányinger, hányás, hasi fájdalom, csípő érzés, gyakori vizelési inger is kíséri a fájdalmat.

Ha fájdalom lép fel, akkor érdemes szakorvos segítségét kérni. Ha  fertőzésről van szó, akkor az gyógyszeres terápiával kezelhető, ha trauma miatt jelentkezett a probléma akkor a pihentetés, jegelés sokat segíthet. Sok esetben viszont, mint a herecsavarodás, vagy vízsérv, csak műtéti megoldás jöhet szóba. Daganatos megbetegedésnél pedig onkológiai kezelés.

Téma szakértői

dr. Rákász István

dr. Rákász István

urológus
dr. Kállai László

dr. Kállai László

urológus, sebész

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös promlémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vizelési problémák

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel