Hogyan lehet megszabadulni a vesekőtől?

Hogyan lehet megszabadulni a vesekőtől?

Dr. Kállai László Létrehozva: 2023.02.20 09:19

Az esetek nagy részében valószínűleg az elégtelen folyadékbevitel, de táplálkozási szokások, például magas kálcium vagy oxalát tartalmú ételek-italok fogyasztása, bizonyos anyagcsere betegségek és a húgyútak anatómiai rendellenességei is elősegíthetik húgyúti kövek, így a vesekövek kialakulását. A témával kapcsolatos tudnivalókról dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész beszélt.

Nem minden vesekő okoz vesegörcsöt

A vesekő sokszor erős vesegörcsöt okoz.A húgyúti kövek az esetek többségében a húgyútak kezdeti szakaszán, azaz a vesekelyhekben alakulnak ki. Amíg a kehelyben vannak, addig általában nem szoktak panaszt okozni, mert nem képeznek vizelet-elfolyási akadályt. Ha azonban vesekelyhekből a vesemedencébe, majd a húgyvezetékbe kerülnek, akkor típusosan az érintett oldali vesetáji görcsöket okoznak, amelyek az alhasba, lágyéktájra és nemi szervekbe is lesugározhatnak, hányinger, hányás, vizelési panaszok, sötétebb vizelet is kísérhetik. A panaszok lehetnek nagyon kifejezettek, de enyhébb formában is jelentkezhetnek és az is előfordul, hogy a beteg csak azt veszi észre, hogy kivizelt valamit, ami koppant a WC-ben. A húgyúti kövességgel kapcsolatos panaszok általában hullámzó intenzitásúak.
A húgyhólyagban is kialakulhatnak kövek általában prosztata megnagyobbodás, húgycsőszűkület vagy húgyhólyag beidegzési zavar következtében. A vesében képződő kövek anyaga a leggyakrabban kálcium-oxalát, ritkábban húgysav, foszfát-tartalmú, nagyon ritkán cisztin, a húgyhólyagban képződő kövek általában húgysav anyagúak.

A vesekő súlyos következményekkel is járhat

A húgyúti kövességnek lehet súlyos, maradandó károsodást és akár halált okozó szövődménye is. A halmozottan jelentkező vesegörcsök jelentősen rontják az életminőséget, általában lehetetlenné teszik a normál életvitel folytatását. Amennyiben a kő mögött feltorlódott vizelet bakteriálisan felülfertőződik és a vesegörcsök mellett láz, gyengeség, elesettség is jelentkezik, illetve laborvizsgálattal a gyulladásos értékek emelkedését észleljük, akkor sürgős urológiai vizsgálat és beavatkozás szükséges, mert életet veszélyeztető szeptikus, vagyis vérmérgezéses állapot alakulhat ki. 
- Ezért, általában indokoltnak tartjuk a húgyúti kőtől való megszabadulást, de az esetek nagyobb részében ez spontán bekövetkezik, vagyis a betegek kivizelik a követ. Az 5 mm vagy annál kisebb legnagyobb átmérőjű kövek körülbelül 90%-a spontán szokott távozni, tehát ilyenkor nem szoktuk sürgetni a műtéti eltávolítást. Az ennél nagyobbak már kisebb valószínűséggel ürülnek ki maguktól – mondja Kállai doktor. - Az esetek egy részében a húgyúti kövek nem okoznak panaszt és nem is várható, hogy a későbbiekben fognak, ezért csak a megfigyelésüket javasoljuk, vagyis időszakos urológiai kontrollvizsgálatot. Egyes esetekben indokolt lenne a kő műtéti eltávolítása, de a beteg gyenge általános állapota, kora, társbetegségek, a műtéti kockázatot növelő gyógyszerek, például véralvadásgátlók szedése miatt túl nagy a műtéti kockázat, ezért nem javasoljuk.

Mikor alkalmazandó a lökéshullámú kőzúzás?

A vesekőzúzás sokszor jó megoldást jelent vesekő esetén.A már kialakult húgyúti kövek spontán távozását bőséges folyadékfogyasztással, lokálisan vagy szisztémásan ható simaizom-görcsoldók, fitoterapeutikumok alkalmazásával, testmozgással, esetleg meleg fürdővel tudjuk elősegíteni. Bizonyos anyagú (húgysav, cisztin) köveket meg lehet próbálni feloldani a vizelet gyógyszeres lúgosításával.
-  A húgyúti kövek kezelésének, eltávolításának számos módszere van, azonban - gyógyszeres kezelés mellett is- halmozottan jelentkező vesegörcsök vagy vesegörcsök mellett jelentkező láz, szeptikus állapot esetén nem a kő eltávolítása a legsürgősebb, hanem hogy a beteg számára minél kisebb megterhelést jelentő beavatkozással biztosítsuk a kő felett pangó, fertőzött vizelet szabad kiürülését. Ezt vagy a húgycsövön keresztül, hólyagtükör (cisztoszkóp) segítségével a kő mellett elvezetett vékony húgyvezeték katéterrel vagy a deréktájon keresztül a veseüregrendszerbe vezetett dréncsővel tudjuk elérni. Ezeket a beavatkozásokat általában helyi érzéstelenítésben végezzük. A görcsök elmúlása és a gyulladás antibiotikum kezelés melletti megszűnése után rá lehet térni a kő eltávolítására.
- A leggyakrabban alkalmazott kőeltávolítási módszer a lökéshullámú kőzúzás (ESWL, azaz Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy). Ennek során egy speciális géppel gerjesztett, mechanikus lökéshullámokat vezetünk a testbe a bőrfelszínen keresztül, amelyeket ultrahangos vagy röntgenes célzással a húgyúti kőre fókuszálunk. Sikeres kezelés esetén a kő összetörik és törmelék formájában távozik a vizelettel. A kezelés az esetek nagy részében enyhébb fájdalomcsillapítás mellett elvégezhető. Nem minden elhelyezkedésű, méretű és keménységű kő kezelhető ezzel a módszerrel – ismerteti dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész.

Endoszkópos műtét is megoldást jelenthet

A húgycsövön keresztüli endoszkópos beavatkozásokat altatásban vagy gerincérzéstelenítésben végzik, merev vagy hajlékony eszközzel (ureteroszkóp). Ezzel a módszerrel a legtöbb húgyúti kő elérhető. A kő zúzásához az endoszkóp munkacsatornáján keresztül mechanikus, ultrahangos vagy lézeres szondát vezetnek be.
A nagyobb, vesében elhelyezkedő köveket kis behatolási kapun keresztül, a leghatékonyabban a deréktájon keresztül a veseüregrendszerbe vezetett endoszkóppal (nefroszkóp) lehet eltávolítani. A kőzúzáshoz a fentiekhez hasonló módszerek alkalmazhatók. Ez a beavatkozás is altatóorvosi (aneszteziológiai) érzéstelenítést - leginkább altatást igényel.
A húgyúti kőeltávolításnak is a hagyományos módszere a nyílt műtét. A húgyútak rejtett elhelyezkedése miatt ezek gyakran nagy műtéti metszéssel jártak, ezért a fenti, kevésbé invazív módszerek elterjedésével a nyílt kőműtétek háttérbe szorultak. A húgyúti kő eltávolításának módjára a kő elhelyezkedésének, méretének, keménységének, a beteg műtéti terhelhetőségének, a beteg igényének és egyéb szempontok figyelembevételével urológus szakorvos kell javaslatot tegyen. A kőeltávolítás nem mindig oldható meg egy beavatkozással. A beavatkozásokat- szükség szerint- lehet ismételni és kombinálni is egymással.

Ezek a megelőzés lehetőségei

A korábbiak alapján a húgyúti kő képződése leginkább bőséges folyadékbevitellel előzhető meg. Ez egy 70 kg-os személynél minimum napi 2 litert jelent. Visszatérő húgyúti kövesség esetén urológiai, nephrológiai, endokrinológiai kivizsgálás szükséges esetleges hajlamosító tényező felderítése céljából. Kállai doktortól tudható, hogy urológiai szempontból a húgyutakat érintő - akár veleszületett anatómiai elváltozások- például húgyúti szűkületek- felismerésére kell törekedni. Ezek egy része kezelhető, általában műtéti úton.
Nephrológiai- endokrinológiai (belgyógyászati) szempontból általában olyan anyagcsere-betegségeket vizsgálnak, amelyek növelik valamelyik kőalkotó anyag koncentrációját a vizeletben és ezáltal növelik a kőképződés kockázatát. Például, a leggyakoribb kőtípus, a kálcium-oxalát kő képződését mind a szérum és vizelet kálcium, mind az oxalát koncentrációjának a növekedése elősegítheti. A szérum kálcium megemelkedését mellékpajzsmirigy túlműködés, csontanyagcsere-zavarok, bizonyos rosszindulatú betegségek, túlzott kálcium, D-vitamin, oxalát bevitel okozhatja. Ennek megfelelően, a bőséges folyadékbevitel mellett, szakorvosi javaslat alapján diéta lehet indokolt, például tejtermékek, kávé, tea, csokoládé, spenót, sóska fogyasztásának csökkentése.
Visszatérő húgysav-kövességben a vörös húsok, belsőségek fogyasztása kerülendő. A húgysav kövesség gyakran együtt jár a köszvénnyel - leggyakrabban a nagylábujjon jelentkező ízületi gyulladással.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr,
55 éves vagyok, az egyik herémet hat napja erős ütés érte. Az erős fájdalom 5..6 perc alatt elmúlt, bármiféle látványos elváltozás nélkül, de azóta időnként jelentkező, nagyon enyhe, tompa fájdalmat érzek néha mozgás közben a mellékhere környékén, de ami rosszabb, szex alatt az ejakuláció során kellemetlen szúró görcsös fájdalom jelentkezik az érintett herénél. A here amúgy érintésre sehol nem fájdalmas és duzzanatot vagy egyéb eltérést sem tapasztalok rajta. Ezen felül nem véres sem a vizelet sem az ejakulátum.
Ez valami zúzódás lehet? Mennyi ideig tarthat a gyógyulás? Mi a teendő ilyenkor?

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt kérdező!

Javaslom, hogy jelentkezzen rendelésemen, ahol a szükséges vizsgálatokat elvégezzük.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pontos

Pontosság. Dr Kállai László pontosa felvette az anamnézist.

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok