Kismedencei fájdalom szindróma kezelése

Kismedencei fájdalom szindróma kezelése

Létrehozva: 2023.05.06 11:23 Módosítva: 2023.05.16 12:01

A kismedencei fájdalom szindróma mindkét nemben gyakori kórkép, habár a nők között valószínűbb az előfordulása. Ez egy krónikus állapot, amely fájdalmat és kellemetlen érzést okoz a kismedencei régióban. A krónikus kismedencei fájdalom szindróma kognitív, viselkedési, szexuális és érzelmi következményekkel jár. A kismedencei fájdalom szindróma kezelésére azonban szerencsére számos lehetőség áll fent. A leghatékonyabb, ha a kiváltó okot megtaláljuk és kezeljük a fájdalom tartós enyhítéséhez. A következő cikkben ismertetjük a kismedencei fájdalom szindróma kezelésében alkalmazott módszereket.

Kismedencei fájdalom szindrómával kapcsolatos szolgáltatásaink
Hogyan kezelhető a kismedencei fájdalom szindróma?
Hogyan kezelhető a női kismedencei fájdalom szindróma?
Hogyan kezelhető a férfi kismedencei fájdalom szindróma?
Hogyan kezelhetem a kismedencei fájdalom szindrómát otthon?
Megelőzhető a kismedencei fájdalom szindróma?

Kismedencei fájdalom szindrómával kapcsolatos szolgáltatásaink:

Hogyan kezelhető a kismedencei fájdalom szindróma?

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma kezelése minden egyes betegre egyénre szabottan történik, a fájdalom kiváltó okaitól, intenzitásától, gyakoriságától függően. A krónikus fájdalmat nagyon nehéz kezelni. Fontos, hogy ésszerű célokat tűzzünk ki, és olyan kezelési tervet dolgozzunk ki, amely az illető egyedi egészségügyi szükségleteivel foglalkozik. Az is fontos, hogy odafigyeljen érzelmi egészségére, és arra összpontosítson, ami örömet és értelmet ad az életének. Az alábbaikban leírunk néhány általános kezelési lehetőséget, majd külön tárgyaljuk, hogy még nők és férfiak esetében mi jöhet szóba.

 • Gyógyszerek: Fájdalomcsillapítók, például narkotikumok, nem szteroid gyulladáscsökkentők vagy idegfájdalom elleni gyógyszerek. Szükség esetén a kismedencei fájdalom szindrómát antibiotikumokkal is kezelik.
 • Műtét: Ha a fájdalom valamelyik kismedencei szerv problémájából ered, a kezelés műtétet vagy más sebészi eljárásokat foglalhat magában.
 • Fizikoterápia: Egyes tanulmányok szerint a fizikoterápia segít a kismedencei fájdalom szindróma kezelésében. A fizikoterápia segíthet a csontok vagy az izmok egyensúlyhiányának kiegyenlítésében, a kóros izomfeszültség és a lágyrészek csökkentésében, valamint a törzsizmok megerősítésében a további sérülések megelőzése érdekében. A gyógytornász segíthet azonosítani más olyan tényezőket is, amelyek hozzájárulhatnak az Ön fájdalmához, például a rossz testtartás, testhelyzet és szokások. A medence ízületeinek és lágyszöveteinek rendellenességeire alkalmazott fizikoterápiás technikák közé tartozhat az oktatás, a belső és külső myofasciális felszabadítás, a manuális terápia, a gyógytorna és az olyan kezelések, mint az elektromos stimuláció vagy a biofeedback. Néha a gyógytornászok a fájdalom bizonyos pontjait célozzák meg úgynevezett perkután elektromos idegstimulációval (PENS). A PENS elektromos impulzusokat juttat a közeli idegpályákhoz.
 • Neurostimuláció (gerincvelő-stimuláció): Ez a kezelés egy olyan eszköz beültetését jelenti, amely blokkolja az idegpályákat, hogy a fájdalomjel ne érhesse el az agyat.Kismedencei fájdalom szindróma kezelése
 • Triggerpont-injekciók: Ha orvosa bizonyos pontokat talál, ahol fájdalmat érez, akkor előnyös lehet, ha zsibbasztó gyógyszert fecskendeznek ezekbe a fájdalmas pontokba (triggerpontok). A gyógyszer, amely általában egy hosszú hatású helyi érzéstelenítő, blokkolhatja a fájdalmat és enyhítheti a kellemetlen érzést.
 • Fájdalomrehabilitációs programok: Előfordulhat, hogy többféle kezelési módszer kombinációját kell kipróbálnia, mire megtalálja a legjobban megfelelőt. Ez esetben fontolóra veheti, hogy részt vegyen egy fájdalomrehabilitációs programban.
 • Relaxációs technikák: A krónikus fájdalom szorongást és stresszt is okozhat, ami viszont súlyosbíthatja a fájdalmát. A relaxációs technikák segíthetnek a feszültség oldásában, a fájdalom csökkentésében, az érzelmek megnyugtatásában és az alvás előidézésében. Ilyen technikák például a meditáció és a mély légzés elsajátítása.
 • Pszichológiai terápia, gyógyszeres kezelés vagy mindkettő a krónikus fájdalommal való megbirkózás elősegítésére. A terapeuta támogatást és eszközöket nyújthat a krónikus fájdalommal való együttélés kezeléséhez, és segíthet Önnek és partnerének megbirkózni a krónikus fájdalom következtében felmerülő kapcsolati és szexuális problémákkal is.
 • Táplálkozás és étrend-kiegészítők - fontos például a gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben gazdag étrend. Hasznos lehet a gyulladást fokozó élelmiszerek kerülése (például dohányzás mellőzése) és a gyulladást csökkentő élelmiszerek növelése.
 • Alternatív gyógyító rendszerek. Ide tartozik például a hagyományos kínai orvoslás, amelyekről megállapították, hogy segítenek a fájdalom enyhítésében. Az akupunktúra is hasznos lehet a női kismedencei fájdalom szindróma bizonyos okai esetén, azonban erről még nincsen elegendő mennyiségű kutatás.

A krónikus kismedencei fájdalom szindrómával való együttélés stresszes és idegesítő lehet, sokszor életmódbeli változtatásokra van szükség. Tanulmányok kimutatták, hogy a képzett tanácsadóval, pszichológussal vagy pszichiáterrel való munka sok esetben előnyös lehet.

Hogyan kezelhető a női kismedencei fájdalom szindróma?

A női kismedencei fájdalom szindróma kezelésében pár speciális eljárást is alkalmaznak. Amennyiben a fájdalom oka a nőket érintő betegség, úgy az kell kezelni.

 • Gyógyszerek: Fájdalomcsillapítók, antibiotikumok (fertőzés esetén), antidepresszánsok. A triciklikus antidepresszánsok segíthetnek a krónikus kismedencei fájdalmak javításában, ugyanis úgy tűnik, hogy fájdalomcsillapító hatásuk is van.
 • Hormonok olyan állapotok esetén, mint az endometriózis vagy az erős menstruációs vérzés. A hormonkezelés azok számára lehet hasznos, akik úgy találják, hogy a kismedencei fájdalommal járó napok egybeesnek a menstruációs ciklusuk egy bizonyos szakaszával és a peteérést és a menstruációt szabályozó hormonális változásokkal. Ebben az esetben a fogamzásgátló tabletták vagy más hormonális gyógyszerek segíthetnek a kismedencei fájdalom enyhítésében.
 • Pszichoterápia: Ha fájdalma összefügghet depresszióval, szexuális visszaéléssel, személyiségzavarral, problémás házassággal vagy családi válsággal, akkor hasznos lehet, ha pszichológussal vagy pszichiáterrel beszél. A pszichoterápiának különböző típusai vannak, például kognitív viselkedésterápia és biofeedback. Függetlenül attól, hogy mi a fájdalom kiváltó oka, a pszichoterápia segíthet stratégiákat kidolgozni a fájdalommal való megbirkózásra.
 • Műtét: Az alapprobléma kijavítására sebészeti beavatkozások is szóba jöhetnek, például endometriózis esetén a laparoszkópos műtét, vagy ritka, bonyolult esetekben a méh teljes eltávolítása a petevezetékekkel és a petefeszkékkel.

Hogyan kezelhető a férfi kismedencei fájdalom szindróma?

A férfi kismedencei fájdalom szindróma a fent leírtakon túl speciálisabban is kezelhető. Amennyiben a fájdalom oka a férfiakat érintő betegség, úgy az kell kezelni.

Hogyan kezelhetem a kismedencei fájdalom szindrómát otthon?

A krónikus kismedencei fájdalom szindrómában szenvedők esetén nagyon fontos minden eszköz, amivel enyhíthetik a fájdalmat. Szerencsére a fent felsorolt kezelések mellett, pár módszert otthon is alkalmazhatunk, hogy enyhítsük a fájdalmat. Ez kiegészítheti a fenti kezeléseket, vagy azok alkalmazásáig is áthidaló lehet.
A kismedencei fájdalom szindróma otthoni is kezelhető a következő módokon:

 • Vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat. A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), mint az ibuprofén vagy a naproxén-nátrium, segíthetnek csökkenteni a kismedencei fájdalmakhoz vezető duzzanatot. A paracetamol szintén enyhítheti a fájdalmas tüneteket.
 • Szánjon időt a testmozgásra. Még ha nincs is kedve mozogni, a testmozgás segíti a véráramlást a gyulladt területen, és segíthet csökkenteni a kismedencei fájdalom szindrómával járó kellemetlenségeket.
 • Alkalmazzon melegítést a fájó területen. Helyezzen melegítőpárnát vagy meleg borogatást a területre, vagy áztassa magát hosszan egy forró fürdőben.
 • Hagyja abba a dohányzást. A dohánytermékek miatt begyulladhatnak az idegek és fájdalmat okozhatnak. A dohányzási szokások mellőzése segíthet a fájdalom enyhítésében.
 • Vegyen be étrend-kiegészítőket. Ha a kismedencei fájdalom tünetei vitamin- vagy ásványi anyag hiányra vezethetők vissza, a táplálékkiegészítők segíthetnek enyhíteni a kellemetlenségeket. Fontos, hogy beszéljen orvosával, mielőtt étrend-kiegészítőket építene be a napi rutinjába, ugyanis bizonyos hatóanyagok kölcsönhatásban állhatnak más, Ön által szedett gyógyszerekkel.
 • Gyakorolja a relaxációs gyakorlatokat. A jóga, a mindfulness vagy a meditáció segíthet csökkenteni a stresszt és a feszültséget. Ennek eredményeképpen a krónikus fájdalom is enyhülhet.

  Kapcsolódó cikkünk

  A prosztatagyulladás krónikus kismedencei fájdalom szindrómához vezethet

  A prosztatagyulladás vagy prostatitis az 50 évnél fiatalabb férfiak körében a leggyakoribb urológiai betegség, de a tévhitek ellenére csak nagyon ritkán okozza azt baktérium. Ugyanakkor az akut prostatitis mellett krónikus formák is léteznek, amelyeket ma már krónikus kismedencei fájdalom szindróma gyűjtőnéven emlegetnek. De vajon milyen tünetek alapján gyanakodhatunk prosztatagyulladásra, hogyan vizsgálják ki azt és milyen kezelési lehetőségek léteznek? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa.

Megelőzhető a kismedencei fájdalom szindróma?

A kismedencei fájdalom szindrómát nem mindig lehet megelőzni. Azonban sokat tehetünk már csak azzal is, hogyha bizonyos életmódbeli változtatásokat beépítünk a mindennapjainkba. Ezek rendszeres gyakorlásával csökkenthető a kismedencei fájdalom szindróma.
Ajánlások a kismedencei fájdalom szindróma megelőzésére:

 • Ne terhelje túl magát. Korlátozza az olyan tevékenységeket, amelyekhez hosszú ideig kell állnia vagy járnia, mint például a hosszú túrák, az órákig tartó házimunka otthon. Iktasson be szüneteket ezk a tevékenységek között.
 • Egyen több rostot. Ez különösen akkor hasznos, ha a kismedencei fájdalom szindróma oka divertikulitiszre vezethető vissza.
 • Tornázzon rendszeresen. A fizikai aktivitás segít jó állapotban tartani az ízületeket és az izmokat. A kismedencei izmok külön edzhetőek a gyógytornával, ezekre szolgálnak a Kegel gyakorlatok, a medencefenéki intim torna  és a PNF tréning.
 • Nyújtsa az izmait. Edzés előtt melegítsen be, hogy csökkentse a kismedencei fájdalom kockázatát.
 • Rendszeresen keresse fel orvosát. A rutinvizsgálatok segíthetnek az orvosi csapatának abban, hogy a kismedencei fájdalom szindróma problémáját korán felismerje, mielőtt azok súlyosbodnának.

  Téma szakértője

  • Dr. Nagy Károly PhD

  • Szakterületek:
   • urológus
  • Specialitások:

    

   Rendelés típusa:

   • személyes, rendelői vizit
   • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    

   Rendelés helye: 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet (Buda Square Irodaház)

   Telefonszám: +36 70 940 0099

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok