A prosztatagyulladás krónikus kismedencei fájdalom szindrómához vezethet

A prosztatagyulladás krónikus kismedencei fájdalom szindrómához vezethet

Dr. Nagy Károly PhD Módosítva: 2023.03.30 10:02

A prosztatagyulladás vagy prostatitis az 50 évnél fiatalabb férfiak körében a leggyakoribb urológiai betegség, de a tévhitek ellenére csak nagyon ritkán okozza azt baktérium. Ugyanakkor az akut prostatitis mellett krónikus formák is léteznek, amelyeket ma már krónikus kismedencei fájdalom szindróma gyűjtőnéven emlegetnek. De vajon milyen tünetek alapján gyanakodhatunk prosztatagyulladásra, hogyan vizsgálják ki azt és milyen kezelési lehetőségek léteznek? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa.

Hány típusa van a prosztatagyulladásnak?

Prosztatagyulladásból krónikus kismedencei fájdalom alakulhat ki.Az akut bakteriális prostatitis általában egy súlyos fertőzés, ami erős, gyorsan kialakuló tünetekkel hívja fel magára a figyelmet. Ez azonban igen ritka, 10.000 beteg közül mindössze 2-nél fordul elő, akkor azonban nagy dózisú antibiotikum kezelést igényel.
Ugyanakkor, ha három hónapnál tovább vannak jelen a panaszok, krónikus prosztatagyulladásról szokás beszélni. Erre szintén jellemző a prosztata szignifikáns gyulladása, és a bakteriális típusnál a vizeletből vagy a prosztataváladékból kórokozó is kimutatható. A krónikus bakteriális prosztatagyulladáson kívül más krónikus forma is létezik: a krónikus kismedencei fájdalom szindróma. Ezen belül lehet szó gyulladásos és nem gyulladásos krónikus kismedencei fájdalomról – ezt a két típust általában a fehérvérsejtek jelenléte alapján különítik el. Külön kategóriát képez a prostatitisek közt az aszimptomatikus gyulladásos prostatitis, ami – tünetek híján – általában egy más okból elvégzett szövettanból állapítható meg.
(Ezt a felosztást a National Institute of Diabetes and Digestive és
Kidney Diseases of the National Intitute of Health (NIDDK/NIH) ajánlására az Európai Urológus Társaság javasolja.)

Fájdalom és húgyúti tünetek is jellemzőek

Az akut prosztatagyulladás olyan jellegzetes, erős fájdalommal és sokszor lázzal jár, hogy a férfiak nem szoktak habozni az urológus felkeresésével. Érdekesebb kérdés azonban, hogy milyen tünetek jellemzőek a krónikus kismedencei fájdalom szindrómára. Elsősorban természetesen a fájdalom, ami az Urológiai Szakmai Kollégium adatai szerint az alábbi helyeken mutatkozik:

  •  prosztata vagy gát 46%
  • herezacskó vagy herék 39%
  • pénisz 6%
  • húgyhólyag 6%
  • hát alsó része 2%

Emellett olyan alsó húgyúti tünetek is megnehezíthetik az érintettek mindennapjait, mint:

  • gyakori vizelés,
  • nehezített vizelés, például gyenge sugár és erőlködés,
  • vizelés közbeni fájdalom, vagy a vizelés során erősödő fájdalom.

Pontos diagnózisra épülhet a kezelés

Az urológiai kezelés fontos a prosztatagyulladásnál. - Prosztatagyulladás gyanújánál a legfontosabb vizsgálatok a prosztatamasszázs során kinyert váladék és a vizelés különböző fázisaiból származó vizeletminták bakteriológiai és mikroszkópos vizsgálata. Ezekben baktériumok és gyulladásos sejtek jelenlétét lehet igazolni, és az esetek döntő többségében ez elégséges is. Időnként szükség lehet speciálisabb vizsgálatokra is, mint például az uroflow, az urodinámiás vizsgálat vagy a maradék vizelet meghatározás.  Prosztata-biopszia, vagyis mintavétel nem indokolt a prostatitis/kismedencei fájdalom szindróma rutin kivizsgálása során, ennek ellenére a tünetmentes szövettani prostatitis gyakori lelet a prosztatarák gyanúja miatt végzett prosztata-biopsziákban – ismerteti dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa.  
Amint fény derült a tünetek okára, megkezdődhet a célzott kezelés, amely csak akkor jelent mindenképpen anitobiotikumot, ha bakteriális típusról van szó. Ez az egyszerűbb, de jóval ritkább eset. Bizonyos körülmények közt a krónikus formában is lehet létjogosultsága az antibiotikumoknak, bár ebben az esetben leginkább kombinált kezelést szokás alkalmazni, alfa-blokkolókkal, rozspollen-kivonattal, egyéb szájon át adható gyógyszerekkel. Az urológus szerint a krónikus kismedencei fájdalom szindrómánál az egyéni problémákat igyekeznek kezelni személyre szabott módszerekkel, ugyanis ennél a tünetegyüttesnél nincs egyetlen bizonyíthatóan járható út, ezért nem kizárt, hogy több kezeléssel is próbálkozni kell az eredmény eléréséhez.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr! enterococcus feacalis van a vizeletmben, már nem bírom az antibiotikumot szedni. Ciprinoltól neurópátiás tüneteim lettek, mindkét láb zsibbad, ég és a kéz is. Panaszom időszakosan ég a húgycsövem, prosztata , rendben van, egyéb fájdalom nincs. Erősítem az immunrendszerem, probiotikumot iszok, ez kiírtja a bacit, vagy mit tegyek . Köszönettel:

Dr. Rákász István
Dr. Rákász István urológus
Tisztelt kérdező!

Ha az alsó húgyuti panasza ismétlődik, akkor valószínűleg valamilyen fenntartó oka lehet.
Lehet húgycsőszűkület (diverticulin). Ennek okán vizsgálatot javaslok.

Üdvözlettel:

Dr. Rákász István

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-rakasz-istvan

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló orvos

"Sok évnyi szenvedés után a Doktor úr nyújtott megoldást a visszatérő húgyúti fertőzéseimre. Kiváló orvos, csak ajánlani tudom"

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK