Férfiklimax

Férfiklimax

Módosítva: 2024.02.06 10:47

Férfiklimax, vagy andropauza a középkorú és annál idősebb férfiaknál jelentkezik. A háttérben a tesztoszteron hormon termelődésének csökkenése áll, mely folyamat következtében egyes szervek működése csökken, vagy gátolt.

Mi az a férfiklimax?

Milyen életkorban beszélünk férfiklimaxról?

Mi áll a férfiklimax hátterében?

Férfiklimax tünetei

Hogyan befolyásolja a termékenységet a férfiklimax?

Férfiklimax diagnózisa

Férfiklimax kezelési lehetőségei

Férfiklimax gyógyszeres kezelése

Életmódbeli változások a férfiklimax kezelésére

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Urológiai szolgáltatásaink férfiklimax esetén

Mi az a férfiklimax?

A férfiklimax egy olyan kifejezés, amely a férfiaknál tapasztalható biológiai és élettani változásokra utal, amelyek általában az életkor előrehaladtával jelentkeznek. Hasonlóan a nőknél előforduló menopauzához, a férfiklimaxot is gyakran "andropauzának" vagy "férfi menopauzának" nevezik, bár ezek a kifejezések nem teljesen pontosak.

A férfiklimax során a férfiaknál csökkenhet a tesztoszteron hormon szintje, amely az elsődleges nemi hormon a férfiaknál. Ez a hormonális változás különféle tünetekhez vezethet, mint például a csökkent szexuális vágy, merevedési problémák, hangulatingadozások, fáradtság, izomvesztés és csonttörékenység.

Kapcsolódó cikkünk

Mikor van szükség vesekőzúzásra?

A vesekő, vesekövek leggyakrabban tünetmentesen bújnak meg a vesékben, azonban időnként fájdalmas tünetekkel hívják fel magukra a figyelmet. Meg kell-e szabadulni a vesekövektől? Lehetséges-e feloldani azokat, illetve mikor jelenthet megoldást a vesekőzúzás? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa.

Milyen életkorban beszélünk férfiklimaxról?

A férfiklimax, más néven andropauza vagy férfi menopauza, az életkor előrehaladtával jelentkezik, ám az időpont és az intenzitás egyéntől függően változhat. Általában a férfiaknál a tesztoszteron szintje lassan és fokozatosan csökken a kor előrehaladtával, míg a nőknél a menopauza általában egy meghatározott időszakban bekövetkezik.

Az általános becslések szerint a férfiklimax tünetei az 50-es és 60-as éveikben kezdődnek meg, de ez az érték nem szigorúan meghatározott. Néhány férfi ennél korábban vagy később tapasztalhatja a változásokat. Az egészségi állapot, életmód és genetika mind szerepet játszhatnak a férfiklimax időpontjában.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi áll a férfiklimax hátterében?

A férfiklimax a férfiak hormonális változásával kapcsolatos. A legfőbb oka a csökkent tesztoszteron termelődés.

A férfiaknál a tesztoszteron a fő nemi hormon, amely a szexuális fejlődésért és reproduktív funkciókért felelős. A férfiklimax során a test tesztoszteron termelése kevésbé hatékonyá válik, és a tesztoszteron szintje fokozatosan csökken. A pontos mechanizmusok még nem teljesen ismertek, de az idő előrehaladtával a herékben található Leydig-sejtek, amelyek a tesztoszteront termelik, kevésbé hatékonyan működnek.

A csökkent tesztoszteron szint számos változást és tünetet okozhat a férfiaknál. Ide tartozhat a csökkent szexuális vágy, merevedési problémák, alvászavarok, izomvesztés és csonttörékenység. Ezek a tünetek hasonlíthatnak a nőknél jelentkező menopauza tüneteihez, bár a férfiklimax jellegzetességei és megjelenése változhat.

Férfiklimax tünetei

A férfiklimax tünetei lehetnek változatosak és egyénenként eltérőek, és nem minden férfi tapasztalja ugyanazokat a tüneteket vagy ugyanazt az intenzitást. Itt olvasható néhány gyakori tünetet, amelyeket a férfiklimax során tapasztalhatnak:

 • Csökkent szexuális vágy: Az alacsony tesztoszteron szint hatással lehet a libidóra és a szexuális vágyra. A férfiklimax során sok férfi észlelheti, hogy csökken a szexuális vágya és a szexuális teljesítőképessége.
 • Merevedési problémák: Az alacsony tesztoszteron szint és más hormonális változások hatással lehetnek az erekciós képességre. Egyes férfiaknál ez merevedési nehézségekhez vagy merevedési zavarokhoz vezethet.
 • Hangulatingadozások: A hormonális változások hatással lehetnek az érzelmi egyensúlyra és hangulatra. A férfiklimax idején előfordulhatnak hangulatváltozások, ingerlékenység, szorongás vagy depresszió.
 • Fáradtság és csökkent energiaszint: A hormonális változások miatt a férfiklimax során sok férfi tapasztalhat fáradtságot, alacsony energiaszintet és általános kimerültséget.
 • Alvászavarok: A férfiklimax az alacsony tesztoszteron szint és más hormonális változások miatt alvászavarokhoz vezethet, például alvászavarhoz, álmatlansághoz vagy gyakori ébredésekhez éjszaka.
 • Testösszetétel változások: A tesztoszteron csökkenése az izomtömeg csökkenésével és a zsírszövet növekedésével járhat. Ez izomvesztést és testsúlynövekedést eredményezhet.
 • Csonttörékenység: A férfiklimax hatással lehet a csontok egészségére és a csontsűrűségre, ami fokozottabb kockázatot jelenthet a csontritkulásra és a csonttörésekre.
 • Hőhullámok: Néhány férfi tapasztalhat hőhullámokat férfiklimax esetén, amelyek intenzív melegségérzést, verejtékezést és vörösödést okozhatnak. Ezek hasonlóak a nőknél a menopauzához társított hőhullámokhoz.
 • Szexuális diszfunkció: A férfiklimax során a szexuális teljesítmény csökkenhet, és problémák lehetnek az erekcióval, ejakulációval vagy orgazmussal kapcsolatban.
 • Csökkent fizikai teljesítmény: Az alacsony tesztoszteronszint és az izomvesztés hatással lehet a fizikai teljesítményre és a kitartásra. A fizikai erő csökkenhet, és nehezebb lehet fenntartani a korábbi aktivitási szintet.
 • Koncentrációs nehézségek: Néhány férfi észlelheti, hogy a memória és a koncentráció romlik férfiklimax esetén, és nehezebbé válik a mentális feladatok elvégzése.
 • Vizeletproblémák: A férfiklimax során növekedhet a prosztata mérete, ami vizeletürítési problémákat okozhat, például gyakori vizelést, csökkent vizeletáramlást vagy vizeletvisszatartást.
 • Bőr- és hajváltozások: A férfiklimax változások lehet a bőrre és a hajra is. A bőr lehet szárazabb, vékonyabb és kevésbé rugalmas, míg a hajhullás vagy a haj minőségének változása is előfordulhat.

Hogyan befolyásolja a termékenységet a férfiklimax?

A férfiklimax lassú és fokozatos hormonális változásokat eredményez, míg a nőknél a menopauza gyorsabb és jelentősebb hormonális változásokkal jár. Ennek ellenére, a férfiklimax időszakában néhány hatás befolyásolhatja a férfiak termékenységét:

 • Csökkenő tesztoszteronszint: A férfiklimax során a tesztoszteron szintje fokozatosan csökken. A tesztoszteron az egyik kulcsfontosságú hormon a férfi termékenység szempontjából, és szerepet játszik a spermiumok termelésében. A csökkenő tesztoszteronszint hatással lehet a spermiumok minőségére és mennyiségére, és ezáltal csökkentheti a termékenységet.
 • Csökkenő spermaminőség: A férfiklimax időszakában a spermaminőség is változhat. A spermiumok mobilitása (mozgékonysága) és morfológiája (alakja) is változhat, ami befolyásolhatja a spermiumok hatékonyságát a megtermékenyítés során.
 • Csökkenő spermiumtermelés: A férfiklimax időszakában a spermiumok termelése is csökkenhet. Ez a spermiumok mennyiségének csökkenésével járhat, és ennek következtében csökkentheti a megtermékenyítés esélyét.

Fontos megjegyezni, hogy bár a férfiklimax hatással lehet a termékenységre, a férfiak képesek a termékenységre a későbbi életkorban is.

Férfiklimax diagnózisa

A férfiklimax diagnózisa a tünetek és az orvosi vizsgálat alapján történik. Az orvos általában az alábbi lépéseket követi a diagnózis felállításához:

 • Áttekintés és tünetek értékelése: Az orvos megbeszéli a tüneteket és a panaszokat, valamint azokat a változásokat, amelyeket a férfiklimax során észel a páciens. Fontos, hogy részletesen beszélni a szexuális funkcióval, hangulattal, energia szinttel, alvással és más tünetekkel kapcsolatos problémákról.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos elvégzi a fizikális vizsgálatot, amely magában foglalhatja a vérnyomás, a testtömeg index (BMI) és a testösszetétel méréseit. Emellett megvizsgálhatja a nemi szerveket és a prosztatát.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Az orvos vérvizsgálatot kérhet a tesztoszteron szint mérésére. A tesztoszteron szint csökkenése vagy más hormonális eltérések segíthetnek a férfiklimax diagnózisában. Az orvos más laboratóriumi teszteket is elrendelhet, mint például a vérkép vagy a vizeletvizsgálat, hogy más lehetséges okokat is kizárjon.

A diagnózis felállításakor fontos kizárni más egészségügyi állapotokat, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, például pajzsmirigy problémák, alacsony vérnyomás, cukorbetegség vagy depresszió. Ezért az orvos a tünetek és a vizsgálatok alapján megállapítja, hogy valóban a férfiklimax áll-e a tünetek hátterében.

Férfiklimax kezelési lehetsőségei

A férfiklimax tüneteinek kezelése többféle módon történhet. Az orvos a tünetek súlyosságát és az egyéni körülményeket figyelembe véve javasolhatja az alábbi kezelési lehetőségeket:

 • Hormonpótló kezelés (HRT): Férfiklimax során a hormonpótló kezeléssel a hiányzó tesztoszteront helyettesítik a szervezetben. Ez lehet tesztoszteron injekció, tapasz, gél vagy tabletta formájában. Az HRT segíthet a tünetek enyhítésében, például a szexuális vágy és a fizikai teljesítmény javításában. Azonban az HRT nem minden esetben javasolt, és az orvos általában figyelembe veszi a lehetséges kockázatokat és előnyöket, valamint az egyéni egészségi állapotot.
 • Életmódbeli változtatások: Egészséges életmódbeli változtatások, mint például a rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás, stresszkezelés és jó alvási szokások kialakítása, segíthetnek a férfiklimax tüneteinek enyhítésében és az általános jóllét javításában.
 • Szexuálterápia vagy tanácsadás: Ha férfiklimax során a szexuális funkciókban vagy a szexuális életben problémák jelentkeznek, szexuálterapeuta vagy pszichológus segíthet az egyéni vagy párkapcsolati szintű problémák kezelésében.
 • Gyógyszerek: Néhány tünet kezelésére, például a merevedési problémák vagy a hangulatingadozások esetén, a gyógyszerek lehetnek hatékonyak. Az orvos javasolhat gyógyszereket, amelyek segíthetnek ezeknek a tüneteknek a kezelésében.

Férfiklimax gyógyszeres kezelése

A férfiklimax (andropauza) tüneteinek gyógyszeres kezelése lehetőség, bár az elsődleges kezelési mód általában a hormonpótló kezelés (HRT) vagy más nevén tesztoszteronpótlás. Azonban a gyógyszeres kezelés konkrét típusa és alkalmazása az egyéni tünetek, az egészségi állapot és az orvos ajánlásától függ. Fontos kiemelni, hogy a gyógyszereket csak orvosiFérfiklimax, Urológiai központ felügyelet mellett és az orvos utasításai szerint kell szedni.

A következő gyógyszeres kezelési lehetőségek állhatnak rendelkezésre a férfiklimax tüneteinek kezelésére:

 • Tesztoszteronpótló terápia: A tesztoszteronpótló terápia során tesztoszteron tartalmú gyógyszereket alkalmaznak, amelyek tesztoszteront juttatnak a szervezetbe. Ezek lehetnek injekciók, tapaszok, gél vagy krém formájában, amelyeket rendszeresen kell alkalmazni a tünetek enyhítése érdekében. 
 • Erekciós diszfunkció kezelése: Ha merevedési problémák jelentkeznek, az orvos erekciós diszfunkcióra használt gyógyszereket is felírhat. Ezek a gyógyszerek segíthetnek javítani az erekciót és az erekciós funkciót.
 • Antidepresszánsok vagy szorongásoldók: Ha a férfiklimax során jelentős depresszió vagy szorongás jelentkezik, az orvos antidepresszánsokat vagy szorongásoldókat is felírhat a tünetek kezelésére. Ezek a gyógyszerek segíthetnek enyhíteni a hangulati ingadozásokat és a szorongást.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszeres kezelés csak az orvos utasításai és javaslatai alapján történjen. Az orvos a legmegfelelőbb gyógyszereket és adagolást fogja javasolni az egyéni szükségletek alapján, figyelembe véve az egészségi állapotot és a lehetséges mellékhatásokat. A gyógyszereket rendszeres orvosi felügyelet mellett kell szedni, és be kell tartani az orvos utasításait a szedéssel kapcslatban.

Életmódbeli változások a férfiklimax kezelésére

Az életmódbeli változások nagyon fontosak a férfiklimax tüneteinek kezelésében és enyhítésében. Az alábbiakban néhány életmódbeli változás, amelyek segíthetnek a tünetek kezelésében:

 • Egészséges táplálkozás: Fontos a változatos és egészséges táplálkozás. Sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat ajánlott fogyasztani. Kerülni szükséges a feldolgozott élelmiszereket, a túl sok cukrot és az egészségtelen zsírokat.
 • Testmozgás: Rendszeres aerob és erőnléti edzések végzése. Az aerob mozgás, mint például a séta, futás vagy úszás, javíthatja az általános fizikai és mentális egészséget. Az erőnléti edzés, mint például súlyemelés, segíthet megőrizni az izomtömeget és a csontsűrűséget.
 • Stresszkezelés: Hasznos találni olyan stresszkezelési módszereket, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt és javítják a relaxációt. Ez lehet meditáció, légzési gyakorlatok, jóga, masszázs vagy más stresszcsökkentő tevékenységek.
 • Alvás: Ajánlott figyelmet fordítani az alvás minőségére és mennyiségére. Meg kell próbálni kialakítani egy szabályos alvási rutint, kerülni az alváshiányt és gondoskodni a megfelelő alváskörnyezetről.
 • Kerülni az alkoholt és a dohányzást: Az alkohol és a dohányzás negatív hatással lehet az általános egészségre és a hormonális egyensúlyra.
 • Társas támogatás: Ajánlott keresni támogatást a családtól, barátoktól vagy társas támogató csoportoktól. A megfelelő társas támogatás segíthet megküzdeni az esetleges hangulati ingadozásokkal és érzelmi nehézségekkel.

Az életmódbeli változások nem csak a férfiklimax tüneteit enyhíthetik, hanem az általános egészséget és jólétet is javíthatják. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden egyéni és minden embernek más lehet segítség.

Összefoglalva, a férfiklimax, vagy andropauza, az idősebb férfiakat érintő hormonális változások időszaka, amely tüneteket okozhat, például csökkenő tesztoszteronszint, szexuális zavarok és hangulati ingadozások, és ezek kezelésére hormonpótló terápia és életmódbeli változtatások ajánlottak.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK