Péniszvastagítás - miért ellenzi az urológus?

Péniszvastagítás - miért ellenzi az urológus?

Dr. Rákász István Módosítva: 2024.06.04 13:46

Az utóbbi időben egyre több férfi érdeklődik, vág bele a péniszvastagító eljárásokba, amelyek akár saját zsír átültetéssel, akár hialuronsav injekcióval vagy más anyaggal történhetnek. Miközben ez egy virágzó piacnak tűnik, fontos tudni, milyen kockázatokat, veszélyeket rejtenek az ilyen beavatkozások. Ez utóbbiakra hívta fel a figyelmet dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Péniszvastagítási eljárások

Ha egy férfi úgy dönt, hogy szeretné megnöveli a péniszének átmérőjét, az erre vállalkozó klinikák több lehetőséget kínálnak fel neki. Az egyik a saját zsír átültetés, ami ambuláns beavatkozásként, helyi érzéstelenítés mellett zajlik. Első lépésként megtörténik egy zsírleszívás az előre megbeszélt területről, ami leggyakrabban a has, a derék területe. A leszívott zsírt egy bizonyos módon megtisztítják és kisebb adagokban beinjektálják a pénisz bőre alatti rétegekbe. Erről a beültetett zsírról az az információ, hogy bár 30-40%-ban felszívódik, a megmaradt zsírsejtek tartósan megvastagítják a területet, bár sokaknál több kezelésre is szükség van.
A péniszvastagítást az urológusok nem ajánlják.A másik eljárás a hiarulonsavas injekciós feltöltés. Ebben az esetben egy gél állagú anyagot fecskendeznek a bőr alá, helyi érzéstelenítésben. Ez az anyag azonban lassan felszívódik, így idővel csak a kezelés megismétlésével tartható fenn az így elnyert térfogat. Található még a piacon szilikonnal és parafinnal való feltöltés is.
Az ilyen beavatkozásokat végző klinikák nem csak a pénisz megvastagodását ígérik, de további előnyeit is ismertetik az eljárásoknak, nevezetesen azt, hogy
a töltőanyagok létrehoznak egy természetes gátat a külső ingerek és a pénisz belső idegvégződései között, ami a túlérzékenység csökkentésével és a korai magömlés megelőzésével potenciálisan növeli a szexuális teljesítményt.

Kontraindikációként mindössze azt említik, ha gyulladás áll fenn, vagy ha korábban már befecskendeztek vagy beültettek a pénisz bőre alá bizonyos hegesedést okozó anyagokat, például szilikont, vazelint, golyókat (!).

Mit mond az urológus?

Péniszvastagítás előtt érdemes urológussal konzultálni.Én személy szerint ellenzem a pénisz nagyobbítása, vastagítása céljából történő bármilyen összetételű anyag befecskendezését, beültetését, és nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel a szakmában – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Bizonyos plasztikai körben divatos lehet üzleti célból a péniszvastagítás, de még a természetesnek és tartósnak mondott saját zsír befecskendezéséről is tudni kell, hogy sok pénzbe kerül, de csak átmeneti, mivel a zsír a vérellátás megszűnésével fokozatosan felszívódik és a „vastagsággal” együtt a páciens pénze is eltűnik.

Az anyagi megfontolásokon túl azonban egészségi kockázatokkal is számolni lehet. A Nature című neves szakmai lapban megjelent tanulmány szerint ugyanis nem csak esztétikailag lehet elégedetlen egy férfi az eredménnyel, de bizonyos esetekben pénisz nekrózis (elhalás) és nyiroködéma (limfödéma) is kialakulhat szövődményként. Az átfogó kutatási összegzésből az derül ki, hogy a péniszvastagításra, pénisznövelésre jelentkező férfiaknál a felhasznált anyag leggyakrabban a szilikon és a folyékony paraffin voltak, és a páciensek 57%-a bizonyult utólag elégedetlennek kozmetikai szempontból, 45%-uk pedig fájdalomról, duzzanatról számolt be. A panasszal rendelkező páciensek (tehát nem az összes páciens) 91%-ánál volt szükség valamilyen utólagos műtétre, ami az eltávolítást célozta. A panaszok 8.8%-ában fedeztek fel elhalást a szövetekben, ilyen esetekben az elhalt szövetek műtéti eltávolítását kellett végrehajtani. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ma Magyarországon a helyreállító műtét már az állami intézetekben is fizetős eljárás.
Rákász doktor szerint tehát a férfiaknak érdemes gondosan utánajárni a lehetséges kockázatoknak, az áraknak, sőt, a valóságos méreteknek is, ugyanis a legtöbben olyan illúziók alapján élik meg a kisebbrendűségi érzést, amelyeknek a való életben nincs reális alapjuk.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr.úr
Férjemnél here visszeret állapítottak meg. Elküldték uh-ra, es sperma analízisre aminek az eredménye ez:
Mennyiség: 3,8ml
Ejakulációtól eltelt idő: 100perc
Viszkozitás : normál
Ph:8
Spermiumkoncentráció: 11m/ml
Spermium szám: 41,8m/ejak.
Progresszív motilitás: 12%
Teljes motilitás: 66%
Immotilis: 34%
Normál morfológia 0-1%
Vitalitás : 86%
Fehérvérsejtszám: 0,1

Műtétre előjegyezték, majd műtét napján közölték hogy mivel panasza nincs nem műtik. Menjen Budapestre az országos andrológia ambulanciára.
Mennyire számít rossznak az érték? Tudunk mi bármit tenni azért, hogy gyermekünk lehessen?
(1gyermekünk már van.)
Köszönöm

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Kérdésével forduljon egy andrológus kollégához.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alig kellett várni

Minden rendben zajlott. Várni szinte alig kellett.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK