Csomó a herében

Csomó a herében

Létrehozva: 2022.12.05 13:51 Módosítva: 2022.12.05 13:59

A herék csomói vagy duzzanata – vagy herezacskó tömege – általában jóindulatú (nem rákos). De a csomók néha egy másik állapot jelei is lehetnek; ritka esetekben hererák jelei. Az orvosnak meg kell vizsgálnia a heréket és a herezacskót, hogy megtalálja a csomók vagy duzzanat okát.

Mi az a csomó a herében?

A herezacskóban csomó vagy herezacskó alakulhat ki a herén. Más egészségügyi állapotok tünete lehet, amelyek többsége nem súlyos. A herezacskó tömegének többsége jóindulatú (nem rákos), és nem jelent veszélyt az egészségére. Néhányan azonban befolyásolhatják a férfiak termékenységét, és ritka esetekben súlyos állapot, például rák jelei lehetnek. Ezért a szakorvosnak meg kell vizsgálnia a herezacskójában esetlegesen felfedezett csomókat.

Hol lehet egy csomó a herén, és milyen érzés?

A csomók bárhol elhelyezkedhetnek a herék körül, és eltérő méretűek lehetnek. Némelyik olyan kicsi, mint egy borsó vagy márvány, de van, amelyik nagyobbra nőhet. A legtöbb csomó puha és folyadékkal teli, és a herezacskó kissé duzzadtnak tűnhet; ezek általában ártalmatlanok, és gyakran kezelés nélkül elmúlnak. Egyes csomók szilárdak, és úgy érezhetik, hogy az egyik heréhez tapadnak. A keményebb csomók valami komolyabb jele lehet. 

Hogyan diagnosztizálják a herezacskó tömegét?

Csomó a herében? Urológiai központAz orvosok megkérdezik az Ön kórtörténetét. Számos tesztet is használnak a herezacskó tömegének okának azonosítására. Ezek a tesztek a következőket tartalmazzák:

Hogyan kezelik a herében kialakuló csomókat?

A herezacskó-csomó kezelése az okától függ. Egyes esetek nem igényelnek kezelést. A herezacskó tömegének és a herék fájdalmának standard terápiái a következők:

 • Fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek, például antibiotikumok.
 • A sérv kiálló részének visszatolása a helyére.
 • Műtét tömeg eltávolítására, leürítésére vagy javítására.
 • A here műtéti eltávolítása, hererák esetén.

  Kapcsolódó cikkünk

  Herefájdalom - mikor szükséges az azonnali műtét?

  A herefájdalomnak számos forrása lehet, ezért mindenképpen szükség van a panasz kivizsgálására. Az esetek nagy többségében nincs szükség azonnali műtétre, de ondózsinór csavarodás esetén csak a gyors beavatkozás mentheti meg a szervet. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a herefájdalom lehetséges okairól beszélt.

Mikor forduljak orvoshoz, ha csomó van a herémen?

Ha van herezacskó tömege, orvosnak kell megvizsgálnia. Egyes herezacskó tömegek súlyosabbak, mint mások. Azonnal forduljon orvosához, ha olyan herezacskója van, amely:

 • Hirtelen jelenik meg.
 • Megfertőződik.
 • Fájdalmat vagy kényelmetlenséget okoz.
 • A herében képződik, nem pedig a bőrön.

Téma szakértői

Drégely Anikó

Drégely Anikó

dietetikus
Dr. Nagy Károly PhD

Dr. Nagy Károly PhD

urológus
Kispál Mónika

Kispál Mónika

pszichológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!