Csomó a herében

Csomó a herében

Létrehozva: 2022.12.05 13:51 Módosítva: 2022.12.05 13:59

A herék csomói vagy duzzanata – vagy herezacskó tömege – általában jóindulatú (nem rákos). De a csomók néha egy másik állapot jelei is lehetnek; ritka esetekben hererák jelei. Az orvosnak meg kell vizsgálnia a heréket és a herezacskót, hogy megtalálja a csomók vagy duzzanat okát.

Mi az a csomó a herében?

A herezacskóban csomó vagy herezacskó alakulhat ki a herén. Más egészségügyi állapotok tünete lehet, amelyek többsége nem súlyos. A herezacskó tömegének többsége jóindulatú (nem rákos), és nem jelent veszélyt az egészségére. Néhányan azonban befolyásolhatják a férfiak termékenységét, és ritka esetekben súlyos állapot, például rák jelei lehetnek. Ezért a szakorvosnak meg kell vizsgálnia a herezacskójában esetlegesen felfedezett csomókat.

Hol lehet egy csomó a herén, és milyen érzés?

A csomók bárhol elhelyezkedhetnek a herék körül, és eltérő méretűek lehetnek. Némelyik olyan kicsi, mint egy borsó vagy márvány, de van, amelyik nagyobbra nőhet. A legtöbb csomó puha és folyadékkal teli, és a herezacskó kissé duzzadtnak tűnhet; ezek általában ártalmatlanok, és gyakran kezelés nélkül elmúlnak. Egyes csomók szilárdak, és úgy érezhetik, hogy az egyik heréhez tapadnak. A keményebb csomók valami komolyabb jele lehet. 

Hogyan diagnosztizálják a herezacskó tömegét?

Csomó a herében? Urológiai központAz orvosok megkérdezik az Ön kórtörténetét. Számos tesztet is használnak a herezacskó tömegének okának azonosítására. Ezek a tesztek a következőket tartalmazzák:

Hogyan kezelik a herében kialakuló csomókat?

A herezacskó-csomó kezelése az okától függ. Egyes esetek nem igényelnek kezelést. A herezacskó tömegének és a herék fájdalmának standard terápiái a következők:

 • Fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek, például antibiotikumok.
 • A sérv kiálló részének visszatolása a helyére.
 • Műtét tömeg eltávolítására, leürítésére vagy javítására.
 • A here műtéti eltávolítása, hererák esetén.

  Kapcsolódó cikkünk

  Akut és krónikus is lehet a mellékhere-gyulladás

  Többek közt heveny fájdalom, duzzanat, bőrpír utalhat az akut mellékhere-gyulladásra, de a mellékhere-gyulladás krónikus formát is ölthet. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos a két állapot közti különbségekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Mikor forduljak orvoshoz, ha csomó van a herémen?

Ha van herezacskó tömege, orvosnak kell megvizsgálnia. Egyes herezacskó tömegek súlyosabbak, mint mások. Azonnal forduljon orvosához, ha olyan herezacskója van, amely:

 • Hirtelen jelenik meg.
 • Megfertőződik.
 • Fájdalmat vagy kényelmetlenséget okoz.
 • A herében képződik, nem pedig a bőrön.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok