Hólyagfájdalom és zavaros vizelet is utalhat felfázásra

Hólyagfájdalom és zavaros vizelet is utalhat felfázásra

Dr. Kállai László Módosítva: 2024.03.22 11:12

A nők döntő része átélte már a „felfázás” kínzó tüneteit, amely valójában egy húgyúti fertőzés. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze az okokról, a kezelésről és a rizikófaktorok minimalizálásáról beszélt.

Online Bejelentkezés

Dr. Kállai László

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Nem felfázás, hanem húgyúti fertőzés

A felfázás elnevezés nagyon pontatlan, mert egy kóroki tényezőt nevez meg. Az altestet ért hideghatás valóban elősegítheti bakteriális húgyhólyag-gyulladás kialakulását, de más, hasonló tünetekkel járó betegséget is okozhat, ugyanakkor a húgyhólyag bakteriális gyulladását más tényező- például: meleg fürdő, szex, gyenge személyes higiéné, stb.- is elősegítheti. Tehát a két elnevezés, meghatározás koránt sem egyenlő egymással. A felfázás helyett célszerűbb tehát a hólyaghurut (bakteriális hólyaghurut) vagy cisztitisz (latinul: cystitis) elnevezést használni. A hólyaghurut a hólyagot érintő bakteriális húgyúti fertőzés.

Ezek a hólyaghurut legjellemzőbb tünetei:

  • A hólyagfájdalom a húgyúti fertőzés jele lehet.gyakori vagy állandó vizelési inger,
  • hólyagtáji és húgycsőfájdalom,
  • csípős-fájdalmas vizelés, görcsös hólyag- és húgycsőfájdalmak vizeléskor,
  • parancsoló vizelési ingerek (hirtelen jövő, erős vizelési ingerek),
  • szimmetrikus keresztcsont-táji fájdalom,
  • zavaros, esetleg bűzös, ritkábban véres vizelet. Ez utóbbi esetben vérzéses hólyaghurutról beszélünk, amely egy súlyosabb forma.

Szövődményként vesemedence-gyulladás is jelentkezhet, amely általában féloldali vesetáji fájdalommal, lázzal, rossz közérzettel, elesettséggel jár.

Majdnem minden nőt érint a hólyaghurut

Majdnem minden nőt érint a húgyúti fertőzés.A nők jelentős része az élete során egy-kétszer átesik cisztitiszes epizódon. Bármely életkorban előfordulhat, de szexuálisan aktív, fiatal nőknél, majd menopauza után gyakoribb. Férfiaknál sokkal ritkábban fordul elő és főleg az idősebb korosztályban általában olyan személyeknél, akik urológiai és/vagy belgyógyászati kísérőbetegségben is szenvednek, például: vizelet-visszamaradásban, cukorbetegségben. Férfiakban a hólyaghurut gyakran szövődik prosztatagyulladással, amely lázzal, gyenge általános állapottal, vizelet-elakadással is járhat. A férfiak relatív védettsége a hólyaghuruttal szemben jelentős mértékben a nőkénél sokkal hosszabb húgycsövüknek köszönhető, ugyanis a kórokozók így sokkal nehezebben tudnak feljutni a hólyagba, a vizelet hamarabb „kimossa” őket.

Krónikus betegségnél más vizsgálatok is szükségesek

- A hólyaghurut diagnózisát a jellegzetes tünetek és vizeletvizsgálat alapján tudjuk felállítani – ismerteti dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze. - A vizeletvizsgálat adott esetben történhet pusztán érzékszervileg is. A zavaros, bűzös vizeletet húgyúti fertőzés szokta okozni, azonban bizonyos esetekben, például nagyon híg vizeletminta esetén húgyúti fertőzés mellett is lehet a vizelet „ránézésre” negatív. Ilyenkor vizelet tesztcsíkot szoktunk használni. Ha van rá lehetőség, akkor a vizeletüledék vizsgálat a legpontosabb. Vizeletvizsgálat nélkül nem lehet hólyaghurutot megállapítani, mert más betegségek- például: hüvelyi gyulladások, húgycsőgyulladás, húgyúti kövesség- a hólyaghurutéhoz nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, a kezelésük azonban eltérő. Visszatérő és krónikus hólyaghurut esetén vizelettenyésztés, katéteres vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, húgyhólyag-tükrözés, natív vagy kontrasztos röntgenvizsgálatok, CT, és további vizsgálatok. is szükségessé válhatnak, hogy megállíthassuk, miért jelentkezik újra és újra a betegség. Ha sikerült felállítani a pontos diagnózist, megkezdődhet a kezelés, amely lehet többek közt antibiotikumos és a háttérben álló betegséget célzó. Azonban bármilyen gyógymódot is választunk, a bőséges folyadékfogyasztás minden esetben nagyon fontos!

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

További cikkeink:

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
A férjem spermiogram vizsgálatának eredményében az összspermaszám eredményei: (átlagosan 255millió/ml
)
eredmény 1: 183millió/ejakulátum
eredmény 2: 168millió/ejakulátum.
A koncentráció: (átlagosan 73 millió/ml)
eredmény 1: 61 millió/ml
eredmny 2: 56millió/ml
A többi érték a leletmagyarázó szerint nagyon jó.

A csökkent koncentráció és összspermaszám mit jelent?
Mennyire befolyásolja a babatervezést, ha a többi értéke megfelelő?

Válaszát várva: Molnár-Fekete Adrienn

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Hölgyem,

Ez ügyben forduljon andrológusához.

Tisztelettel:
Dr. Kállai László
https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyors, precíz

Az ügyfélfogadás gyors és precíz volt. Az orvos udvariasan és felkészülten, pontlsan fogadott.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK