Hólyagkatéterezés

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.08.07 14:06 Módosítva: 2019.08.07 14:09

A hólyag katéterezése igen gyakori eljárás. A kórházi betegek, csaknem 12-16%-ban végzik ezt a beavatkozást. Napjainkban már nemcsak kórházi körülmények között végzik, hanem vannak, akik naponta, saját magukat katéterezik meg.

A katéterezés alkalmával vizeletet bocsájtunk le a húgyhólyagból. Ez történhet kivizsgálás miatt, illetve terápiás célból is.

Ha a diagnózis miatt szükséges, steril vizeletet nyerni a hólyagból, azt egyszeri katéterezéssel, vagy hólyag punkctióval történik. Ilyenkor képet kapunk a vizelet genny- és baktérium tartalmáról, illetve arról, hogy a hólyagban található-e vizelet, azaz a vese megfelelő képen működik-e.

Terápiás katéterezés

Bizonyos húgyúti betegségekben, hólyag alatti terület elzáródása (pl. prosztata-megnagyobbodás), húgycsőszűkület, balesetek, műtétek, bizonyos rákos megbetegedések következtében fontos a katéterezés. Van, hogy ez csak a kórházi bent lét alatt kell, akár műtétek következtében, pár napig, de az is előfordul, hogy a katéter viselése a beteg otthonába is szükséges.

Állandó (tartós) katéter

A katéter használata történhet pár órán keresztül, de akár a beteg élettartamáig is. A katéter zsák cseréjét vagy a vizelet leengedését napi szinten a beteg végzi, és maga a katéter cső cseréje pedig meghatározott időnként, egészségügyi intézményben történik. Az állandó katéter, a katéter fajtájától függően, 1 héttől akár 6 hétig is folyamatosan a hólyagban lehet.

Intermittáló katéterezés

Az intermittáló katéterezés nem jelent állandó katéter viselést, hanem naponta, folyadékbeviteltől függően, 4-5 alkalommal történi vizelet lebocsájtás. Onkatéterezést a betegek általában saját maguk végzik, melyet egészségügyi szakszemélyzet tanít be. Természetesen, ahhoz, hogy a legkisebb kockázat nélkül történhessen, sok szabályt kell betartani.

Az intermittáló katéterezésre húgyhólyag alulműködéséből, vagy záróizom működési zavaraival járó kórképek indokolják (pl. gerincvelő sérülés, progresszív neuromusculáris degeneráció, stb)

Hólyagkatéterezés menete

A beavatkozás elkezdése előtt az eszközöket előkészítjük, a beteget pedig felkészítjük a beavatkozásra. A katéterezés alatt a beteg háton fekve helyezkedik el, felhúzott, kissé szétterpesztett lábakkal. A húgycsőnyílás fertőtlenítése után a katéter cső bevezetése történik.

Ha steril vizeletre van szükségünk, akkor a csövőn elinduló vizeletet steril kémcsőbe fogjuk fel, illetve intermittáló katéterezésnél a vizelet lebocsájtása utána a katétert eltávolítjuk.

Ha állandó katéter kerül behelyezésre, akkor a katéter végén található ballont, mely a húgyhólyagban van, feltöltjük 10ml 0,9%-os NaCl oldattal. Ez rögzíti a csövet és akadályozza meg annak kicsúszást.  A vizelet ezután a katéter zsákba gyűlik.

A beavatkozás alatt végig ügyelni kell a sterilitásra.

Hólyagkatéter szövődménye

A hólyagkatéter okozta szövődmények a nem megfelelő katéterezési eljárás, vagy a nem megfelelő katéter használata miatt alakulhat ki.

  • A katéter nem megfelelő behelyezésével sérülés, vérzés történik
  • Mechanikus károsodás esetén hegesedés, szűkület
  • Nosocmiális fertőzés

Szövődmények megelőzése

  • Katéterezés alkalmával az antiszepszis szabályainak betartása
  • Megfelelő méretű katéter kiválasztása, az esetleges traumák elkerülése céljából
  • Rutinszerű hólyagöblítés nem ajánlott, mert a folyadékkal patogének is bekerülhetnek a hólyagba. Ha még is szükséges, fontos fokozottan betartani a sterilitás szabályait.

A hólyagkatéterezést csak indokolt esetben végezzük. A beavatkozás időtartamát, vagy tartós használatát minimálisra kell csökkenteni, amennyire a beteg állapota engedi, a fertőzések elkerülése végett!

 

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

 

+36 30 512 1375

online bejelentkezés az urológiai központba

Téma szakértői

dr. Kállai László

dr. Kállai László

urológus, sebész
dr. Rákász István

dr. Rákász István

urológus

Húgyúti fertőzés
Inkontinencia
Intimtorna
Férfi
Prosztata
Merevedési zavar
Here problémák
Herefájdalom
Korai magömlés
Férfimeddőség
Fitymaszűkület
Közös promlémák
Vesekő
Rákos megbetegedések
Nemi betegségek
Vesemedence gyulladás
Vizelési problémák

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica