Hólyagkatéterezés

Hólyagkatéterezés

Szerző: Urológiai Központ Létrehozva: 2019.08.07 14:06 Módosítva: 2023.03.22 11:47

A hólyag katéterezése igen gyakori eljárás. A kórházi betegek, csaknem 12-16%-ban végzik ezt a beavatkozást. Napjainkban már nemcsak kórházi körülmények között végzik, hanem vannak, akik naponta, saját magukat katéterezik meg.

A katéterezés alkalmával vizeletet bocsájtunk le a húgyhólyagból. Ez történhet kivizsgálás miatt, illetve terápiás célból is.

Ha a diagnózis miatt szükséges, steril vizeletet nyerni a hólyagból, azt egyszeri katéterezéssel, vagy hólyag punkctióval történik. Ilyenkor képet kapunk a vizelet genny- és baktérium tartalmáról, illetve arról, hogy a hólyagban található-e vizelet, azaz a vese megfelelő képen működik-e.

Terápiás katéterezés

Bizonyos húgyúti betegségekben, hólyag alatti terület elzáródása (pl. prosztata-megnagyobbodás), húgycsőszűkület, balesetek, műtétek, bizonyos rákos megbetegedések következtében fontos a katéterezés. Van, hogy ez csak a kórházi bent lét alatt kell, akár műtétek következtében, pár napig, de az is előfordul, hogy a katéter viselése a beteg otthonába is szükséges.

Állandó (tartós) katéter

A katéter használata történhet pár órán keresztül, de akár a beteg élettartamáig is. A katéter zsák cseréjét vagy a vizelet leengedését napi szinten a beteg végzi, és maga a katéter cső cseréje pedig meghatározott időnként, egészségügyi intézményben történik. Az állandó katéter, a katéter fajtájától függően, 1 héttől akár 6 hétig is folyamatosan a hólyagban lehet.

Intermittáló katéterezés

Az intermittáló katéterezés nem jelent állandó katéter viselést, hanem naponta, folyadékbeviteltől függően, 4-5 alkalommal történi vizelet lebocsájtás. Önkatéterezést a betegek általában saját maguk végzik, melyet egészségügyi szakszemélyzet tanít be. Természetesen, ahhoz, hogy a legkisebb kockázat nélkül történhessen, sok szabályt kell betartani.

Az intermittáló katéterezésre húgyhólyag alulműködéséből, vagy záróizom működési zavaraival járó kórképek indokolják (pl. gerincvelő sérülés, progresszív neuromusculáris degeneráció, stb)

Hólyagkatéterezés menete

A beavatkozás elkezdése előtt az eszközöket előkészítjük, a beteget pedig felkészítjük a beavatkozásra. A katéterezés alatt a beteg háton fekve helyezkedik el, felhúzott, kissé szétterpesztett lábakkal. A húgycsőnyílás fertőtlenítése után a katéter cső bevezetése történik.

Ha steril vizeletre van szükségünk, akkor a csövőn elinduló vizeletet steril kémcsőbe fogjuk fel, illetve intermittáló katéterezésnél a vizelet lebocsájtása utána a katétert eltávolítjuk.

Ha állandó katéter kerül behelyezésre, akkor a katéter végén található ballont, mely a húgyhólyagban van, feltöltjük 10ml 0,9%-os NaCl oldattal. Ez rögzíti a csövet és akadályozza meg annak kicsúszást.  A vizelet ezután a katéter zsákba gyűlik.

A beavatkozás alatt végig ügyelni kell a sterilitásra.

Hólyagkatéter szövődménye

A hólyagkatéter okozta szövődmények a nem megfelelő katéterezési eljárás, vagy a nem megfelelő katéter használata miatt alakulhat ki.

  • A katéter nem megfelelő behelyezésével sérülés, vérzés történik
  • Mechanikus károsodás esetén hegesedés, szűkület
  • Nosocmiális fertőzés

Szövődmények megelőzése

  • Katéterezés alkalmával az antiszepszis szabályainak betartása
  • Megfelelő méretű katéter kiválasztása, az esetleges traumák elkerülése céljából
  • Rutinszerű hólyagöblítés nem ajánlott, mert a folyadékkal patogének is bekerülhetnek a hólyagba. Ha még is szükséges, fontos fokozottan betartani a sterilitás szabályait.

A hólyagkatéterezést csak indokolt esetben végezzük. A beavatkozás időtartamát, vagy tartós használatát minimálisra kell csökkenteni, amennyire a beteg állapota engedi, a fertőzések elkerülése végett!

Téma szakértői

Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!