Merevedési zavar? Így segíthet a pszichológus

Merevedési zavar? Így segíthet a pszichológus

Módosítva: 2024.02.07 08:53

A merevedési zavar (erektilis diszfunkció) gyakori szexuális zavar, amely minden korú férfit érinthet. Mind szervi, mind pszichológiai okai lehetnek. Míg az erektilis diszfunkció szervi okai jól ismertek, a pszichológiai tényezőket gyakran figyelmen kívül hagyják. A pszichológiai eredetű erektilis diszfunkció akkor fordul elő, amikor egy férfi mentális vagy emocionális tényezők miatt nehézséget tapasztal az erekció elérésében vagy fenntartásában. Ebben a cikkben ezt a kórképet fogjuk megvizsgálni.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Tünetek

Okok

Diagnosztikai lehetőségek

Terápiás megoldások

Szövődmények

Prevenció

Összefoglalás

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Merevedési zavarokkal kapcsolatos urológiai szolgáltatásaink

A merevedési zavar tünetei

A pszichológiai eredetű erektilis diszfunkció tünetei személyenként eltérőek lehetnek, de a közös tünetek közé tartoznak:

 • Nehézségek az erekció elérésében vagy fenntartásában
 • Csökkent szexuális vágy / libidó
 • Szorongás a szexuális teljesítmény miatt
 • Depresszió vagy rossz hangulat
 • Nehézségek az orgazmus elérésében
 • Önértékelési zavarok
 • Bűntudat és szégyenérzet a szexuális aktust követően

E tünetek mindegyike nyomasztó lehet, és negatív hatással lehet a férfi szexuális egészségére és jóllétére. Fontos, hogy segítséget kérjen, ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, mivel számos lehetőség áll rendelkezésre a pszichológiai erektilis diszfunkció kezelésére.

A merevedési zavarok lehetséges pszichológiai okai

A pszichológiai eredetű erektilis diszfunkciót számos tényező okozhatja, többek között:

Szorongás: A szexuális teljesítménnyel kapcsolatos szorongás vagy más, a mindennapi életben előforduló stresszorok könnyen vezethetnek merevedési zavarhoz. Előfordul, hogy a szexuális teljesítményük miatt szorongó férfiak aggódnak az erekció elérése miatt. Ez a szorongás maga is megnehezítheti az erekció kialakulását.

Depresszió: A depresszió az erektilis diszfunkció egyik gyakori pszichológiai oka. A depresszióban szenvedő férfiaknál előfordulhat a libidó (nemi vágy) csökkenése vagy elvesztése is, vagyis ritkábban, ill. nehezebben kerülnek a szexuális izgatottság állapotába.

Párkapcsolati problémák: A párkapcsolati problémák és a velük járó pszichológiai megterhelés szintén okozhatnak erektilis diszfunkciót. A kapcsolati problémák, például a kommunikációs problémák, a bizalmi problémák és az intimitás hiánya befolyásolhatják a férfi szexuális egészségét és erekcióra való képességét.

Önértékelési zavarok: Az alacsony önbizalommal rendelkező férfiak is tapasztalhatnak erektilis diszfunkciót. Az alacsony önbecsülés elégtelenségérzéshez és bizonytalansághoz vezethet a szexuális teljesítményt illetően, ami megnehezítheti az erekció kialakulását és fenntartását.

Stressz: A stressz fontos pszichológiai okozója az erektilis diszfunkciónak azáltal, hogy befolyásolja a szervezet reakcióját a szexuális jellegű ingerekre. Amikor egy férfi stresszel, a szervezetében fokozódik a kortizol nevű hormon termelése, ez pedig gátolhatja a szexuális funkciókat.

Teljesítményszorongás: A teljesítményszorongás a pszichológiai eredetű erektilis diszfunkció gyakori oka. Azok a férfiak, akik aggódnak a szexuális teljesítményük miatt, nehéznek találhatják az erekció elérését, ez pedig erektilis diszfunkcióhoz és további szorongáshoz vezethet.

Trauma: A korábban átélt trauma, például a szexuális zaklatás, szintén okozhat erektilis diszfunkciót a későbbiekben. A trauma befolyásolhatja a férfi azon képességét, hogy megbízzon másokban, szorongást és depressziót okozhat, ez pedig megnehezítheti az erekció elérését.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A merevedési zavar diagnosztikai lehetőségei

Az erektilis diszfunkció diagnosztizálásának első lépése az, hogy a beteg beszéljen egy egészségügyi szakemberrel. Az orvos legelőször kérdéseket tesz fel a tünetekről és a beteg kórtörténetéről, majd fizikális vizsgálatot végezhet, hogy kizárja az erektilis diszfunkciót okozó bármely mögöttes állapotot, alapbetegséget. Amennyiben ennek a gyanúja felmerül, a pszichológiai eredetű erektilis diszfunkció diagnosztizálására pszichológiai tesztek is alkalmazhatók. Ezek a tesztek a következők lehetnek:

Pszichológiai kérdőívek: Az orvos megkérheti a beteget, hogy töltsön ki egy kérdőívet a szexuális szokásairól és pszichológiai egészségéről. Ezek a tesztek segíthetnek azonosítani a mögöttes pszichológiai problémákat, amelyek hozzájárulhatnak az erektilis diszfunkcióhoz.

Mentális egészségügyi értékelés: A szakorvos pszichológus segítségét kérheti, hogy értékelje a beteg mentális egészségügyi állapotát. Ez segíthet azonosítani minden olyan esetleges háttérben álló mentális zavart, amely hozzájárulhat az erektilis diszfunkció kialakulásához. Ilyenek lehetnek például a szorongás vagy a depresszió.

Szexuális anamnézis: A vizsgálatot végző orvos megkérdezheti a beteget nemi életének előzményeiről, beleértve a múltbeli traumákat vagy kapcsolati problémákat. Ez segíthet azonosítani minden olyan pszichológiai tényezőt, amely hozzájárulhat az erektilis diszfunkció kialakulásához.

A pszichológiai eredetű merevedési zavar esetén alkalmazható terápiás megoldások

Pszichoterápia: A pszichológiai eredetű erektilis diszfunkció gyakori kezelési módja a pszichoterápia. Ez magában foglalhatja az egyéni vagy párterápiát, és segíthet a merevedési zavarhoz hozzájáruló bármely mögöttes pszichológiai probléma kezelésében. A pszichoterápia abban is segíthet, hogy megküzdési stratégiákat dolgozzon ki a szexuális teljesítménnyel kapcsolatos stressz és szorongás kezelésére.

Kognitív viselkedésterápia: A kognitív viselkedésterápia a pszichoterápia egy olyan típusa, amely a negatív gondolkodási minták és viselkedésmódok felismerésére és megváltoztatására összpontosít. A terápia hatékony lehet a pszichológiai eredetű merevedési zavarok kezelésében azáltal, hogy segít a szexről és a szexualitásról való új gondolkodásmintázatok kialakításában.

Gyógyszerek: Az olyan gyógyszerek, mint a szildenafil (Viagra) vagy a tadalafil (Cialis) a betegség okától függően használhatók az erektilis diszfunkció kezelésére. Ezek a gyógyszerek úgy működnek, hogy növelik a péniszbe jutó véráramlást, ami segíthet az erekció elérésében és fenntartásában. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek nem segítenek az erektilis diszfunkcióhoz vezető mögöttes pszichológiai tényezők kezelésében.

Életmódbeli változások: Az életmódbeli változások szintén hatékonyak lehetnek a pszichológiai eredetű erektilis diszfunkciók kezelésében. Ez magában foglalhatja a stressz csökkentését, a rendszeres testmozgást és az egészséges táplálkozást. A dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás csökkentése szintén javíthatja a szexuális funkciókat.

Szexuálterápia: A szexuálterápia a pszichoterápia egy olyan típusa, amely kifejezetten a szexuális egészségre és funkciókra összpontosít. A szexuálterápia segíthet a betegnek és partnerének új szexuális készségek és kommunikációs stratégiák kifejlesztésében, ami javíthatja a nemi élet minőségét és a beteg mentális jólétét.

Kapcsolódó cikkünk

Mikor szükséges a hereultrahang?

Az ultrahang vizsgálat segítségével az orvosok képet kaphatnak az adott szerv állapotáról. Igaz ez a hereultrahang esetében is, amivel olyan betegségek jeleit lehet felfedezni, mint például a here- és mellékhere gyulladás, ondózsinór csavarodás és a daganat. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a fájdalmatlan, biztonságos vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A merevedési zavarok szövődményei

 • Szorongás és depresszió: A pszichológiai eredetű erektilis diszfunkcióban szenvedő férfiak a szexuális egészségükkel kapcsolatos szorongás és depresszió érzését tapasztalhatják. Ezek az érzések súlyosbíthatják az erektilis diszfunkció tüneteit, és késleltethetik a kezelés igénybevételét.
 • Párkapcsolati problémák: Az erektilis diszfunkció megterhelő lehet az intim kapcsolatokra nézve. A partner frusztráltnak, elutasítottnak vagy elhanyagoltnak érezheti magát, ami kommunikációs problémákhoz és konfliktusokhoz vezethet.
 • Önértékelési zavarok: A merevedési zavarban szenvedő férfiak szexuális teljesítményükkel kapcsolatosan önbizalmuk csökkenését tapasztalhatják. Ez negatív hatással lehet az általános mentális egészségükre és jólétükre.
 • Az intimitás beszűkülése: Az erektilis diszfunkcióban szenvedő férfiak teljesen elzárkózhatnak az intimitástól, ami a szexuális vágy csökkenéséhez és a kapcsolati problémák felerősödéséhez vezethet.

A pszichológiai eredetű merevedési zavarok megelőzésének lehetőségei

Kommunikáció a partnerrel: A kommunikáció kulcsfontosságú az erektilis diszfunkció megelőzésében és kezelésében. Fontos, hogy a beteg beszéljen nyíltan és őszintén partnerével a szexuális egészségéről és az esetleges aggodalmairól. Ez segíthet csökkenteni a szorongást és bizalmat építeni a kapcsolatukban.

Stresszkezelés: A stressz az erektilis diszfunkció kialakulásának egyik fő pszichológiai tényezője lehet. A beteg érdeke, hogy vegyen részt olyan stresszcsökkentő tevékenységekben, mint például a testmozgás, a meditáció vagy a légzőgyakorlatok.

A mentális zavarok kezelése: Az olyan mentális egészségügyi állapotok, mint a szorongás és a depresszió hozzájárulhatnak az erektilis diszfunkció kialakulásához. A beteg ilyen esetekben forduljon szakemberi segítséghez, hogy kezelhessék a háttérben rejlő mentális egészséget veszélyeztető állapotokat.

Egészséges szokások kialakítása: Az egészséges életmód fenntartása segíthet megelőzni a merevedési zavarok kialakulását. A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, ill. a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése mind ide tartozik.

Korai segítségkérés: A korai beavatkozás kulcsfontosságú az erektilis diszfunkció megelőzésében és kezelésében. Ha az erektilis diszfunkció tüneteit tapasztalja, kérjen minél hamarabb szakorvosi segítséget! Az orvos segíthet azonosítani az erektilis diszfunkció mögöttes okait, és kidolgozhat egy hatékony kezelési tervet.

Összefoglalás

A pszichológiai eredetű merevedési zavar olyan nyomasztó állapot lehet, amely negatív hatással lehet a betegek mentális egészségére, kapcsolatukra és általános életminőségükre. Fontos azonban megjegyezni, hogy számos kezelés áll rendelkezésre az erektilis diszfunkció kezelésére, beleértve a terápiát, a gyógyszeres kezelést és az életmódváltást. A partnerrel való nyílt kommunikáció, a stressz kezelése, az esetleges mentális zavarok kezelése, az egészséges szokások gyakorlása és a korai szakmai segítségkérés mind segíthet a pszichológiai eredetű erektilis diszfunkció megelőzésében. Ha az erektilis diszfunkció bármely tünetét tapasztalja, fontos, hogy mielőbb szakorvosi segítséghez forduljon! Kezelőorvosa segíteni fog Önnek azonosítani az erektilis diszfunkció mögöttes okait, és együtt kidolgozhatnak egy olyan kezelési tervet, amely ideális az Ön számára. A megfelelő kezeléssel leküzdheti a pszichológiai eredetű erektilis diszfunkciót, és ismét egészséges és teljesértékű szexuális életet élhet.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK