Alhasi fájdalom

Alhasi fájdalom

Módosítva: 2024.04.29 09:53

Az alhasi fájdalom egy nagyon gyakori panasz, ami miatt orvoshoz fordulunk. Ez a jelenség az egyszerű emésztési zavaroktól vagy nőgyógyászati problémáktól kezdve a komolyabb, akut egészségügyi veszélyekig sok minden miatt létrejöhet. Az alhasi fájdalom nem csupán fizikai kényelmetlenséget okoz, hanem jelentős pszichológiai hatással is lehet az érintettekre, akár szorongást vagy depressziót is előidézhet.

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelent az alhasi fájdalom?
Milyen más tünetek jelentkezhetnek az alhasi fájdalom mellett?
Lehet az alhasi fájdalom urológiai betegség jele?
Lehet az alhasi fájdalom nőgyógyászati betegség jele?
Milyen egyéb betegség tünete lehet az alhasi fájdalom?
Hogyan vizsgálható ki az alhasi fájdalom?

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelent az alhasi fájdalom?

Az alhasi fájdalom egy gyakori panasz már gyermekkortól kezdve. Alhasi fájdalom jelentkezhet ugyanis húgyúti fertőzések vagy emésztési problémák esetén, melyek gyakoriak a kisgyermekek körében. A tinédzser lányokat főként a menstruáció idején jelentkező alhasi fájdalom érinti, míg a fiúknál a heréket érintő betegségek esetén jelentkezik gyakran. Az alhasi fájdalom lehet akut vagy krónikus és jellegét tekintve nagyon különböző lehet. Változhat a betegek között a fájdalom erősségben, lokalizációban, de a fájdalom időtartamában is. Egy egyén életében is változhat az alhasi fájdalom jellege, mely lehet tompa, görcsös, szúró, égő, fokozódó de akár kisugárzó is. Az alhasi fájdalom jelentkezhet az egyik oldalon vagy a teljes alhasra kiterjedve.

Alhasi fájdalom alatt a csípőcsontok, a köldök és az ágyék által körülhatárolt területen jelentkező fájdalmat értjük. Számtalan szerv található itt, köztük a húgyhólyag, húgycső, húgyvezeték, ivarszervek és bél bizonyos részei: a vékony- és vastagbél egy szakasza, valamint a vakbél. Ezen szervek betegsége esetén jelentkezhet alhasi fájdalom, valamint érdemes tudni, hogy más szervekből is kisugározhat erre a területre a fájdalom. Például hasnyálmirigy gyulladás esetén megjelenhet köldök körüli fájdalom. Az alhasi fájdalom hátterében tehát sokféle ok állhat és érdemes mihamarabb kivizsgáltatni.

Kapcsolódó cikkünk

A rendszeresen kiújuló hólyaghurut nem feltétlenül bakteriális eredetű

A nőknél viszonylag gyakori problémának számít a rendszeresen visszatérő hólyaghurut, vagyis cystitis, közkeletű nevén felfázás. A betegség kapcsán az első adandó szer a megfelelő antibiotikum, de dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy gyakori kiújulás esetén a megfelelő diagnosztikus módszerekkel érdemes azt a lehetőséget is kivizsgálni, hogy mégsem baktérium áll a háttérben, és ezért nem az antibiotikum a megoldás.

Milyen más tünetek jelentkezhetnek az alhasi fájdalom mellett?

Az alhasi fájdalom mellett sok más tünet is előfordulhat, amelyek segíthetnek az alhasi fájdalom okának feltárásában. Néhány lehetséges tünet:

 • Hasi görcsök: Az alhasi fájdalom gyakran járhat görcsökkel, amelyek intenzitása és gyakorisága változhat.
 • Hányinger és hányás: Ezek a tünetek gyakran társulhatnak az alhasi fájdalomhoz, különösen ha valamilyen emésztőrendszeri probléma áll fenn.
 • Vizeletváltozások: Például gyakori vizelési inger vagy fájdalmas vizelés jelentkezhet, amely utalhat húgyúti fertőzésre vagy prosztata problémákra.
 • Véres széklet vagy vizelet: Ez súlyosabb, akár akut problémákra is utalhat, így érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni!
 • Hőemelkedés vagy láz: Ezek a tünetek fertőzésre vagy gyulladásra utalhatnak.
 • Székrekedés vagy hasmenés: Ezek az emésztőrendszeri problémák is gyakran járnak az alhasi fájdalommal.
 • Hüvelyi váladékozás vagy vérzés: Ezek a tünetek nőgyógyászati ​​problémákra, például fertőzésekre utalhatnak.
 • Fájdalom a nemi szervek körül: Ez szintén nőgyógyászati ​​vagy húgyúti problémákra utalhat.

Lehet az alhasi fájdalom urológiai betegség jele?

Az urológiai betegségek is társulhatnak alhasi fájdalommal, hiszen ezen a területen helyezkednek el az urológiai szervek. Példaként említhetjük a következő betegségeket, melyekben megjelenhet alhasi fájdalom:Alhasi fájdalom - Urológiai Központ

 • Húgyúti fertőzések: A húgyúti fertőzések gyakori tünete az alhasi fájdalom, de megjelenhet mellette gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, véres vizelet és láz is.
 • Hólyaghurut (interstitialis cystitis): Ez egy krónikus húgyhólyaggyulladás, amely alhasi fájdalommal, gyakori vizelési ingerrel és fájdalmas vizeléssel járhat.
 • Hólyaghurut: Ez egy krónikus húgyhólyaggyulladás, amely alhasi fájdalommal, gyakori és fájdalmas vizelési ingerrel járhat. Jellemzően az E. Coli nevű kórokozó okozza.
 • Vese- vagy húgyhólyagkövek: Amikor a kövek mozognak a vese vagy a húgyhólyag felé, az alhasi fájdalmat okozhat. Az alhasi fájdalom jellege ilyenkor hirtelen és intenzív lehet, és gyakran hullámokban jelentkezhet, valamint együtt járhat hányingerrel és hányással is.
 • Vese- vagy húgyhólyagrák: Ezek a daganatok is okozhatnak alhasi fájdalmat, különösen ha már elértek egy bizonyos méretet vagy ráterjedtek a környező szövetekre.
 • Prosztatagyulladás: Az akut vagy krónikus prosztatagyulladásban szenvedő férfiak gyakran panaszkodnak alhasi fájdalomról, amely a nemi szervek környékén és deréktájon is érezhető lehet. A prosztatagyulladás további tünetei közé tartozik a fájdalmas vizelés, a gyakori vizelési inger, a láz és a merevedési problémák.
 • Vesemedence gyulladás: Ez egy súlyosabb húgyúti fertőzés, amely a vesét érinti, és jelentős alhasi fájdalommal, lázzal, hátfájdalommal és hányingerrel járhat.
 • Kismedencei fájdalom szindróma: A kismedencei fájdalom szindróma a köldök alatti és a csípő közötti területen jelentkező fájdalom, amely hat hónapig vagy annál tovább is tarthat. A kismedencei fájdalom szindróma hátterében több ok is állhat mind a férfiak, mind a nők esetében és jelentős szenvedést okozhat a mindennapokban. A kezelése általában komplex terápiás megközelítéssel lehetséges.

Lehet az alhasi fájdalom nőgyógyászati betegség jele?

Igen, az alhasi fájdalom egy gyakori nőgyógyászati panasz, mely főként a menstruáció első napjaiban jelentkezik és akár elviselhetetlennek is tűnhet. Nagyon erős alhasi fájdalom esetén általában más ok is fennáll, nem csak a menstruáció okozza, így érdemes kivizsgáltatni. A menstruációtól függetlenül is jelentkezhet alhasi fájdalom. Az alhasi fájdalom a következő nőgyógyászati betegségek tünete lehet:

 • Intim fertőzések: Bár az intim fertőzésekre általában a hüvelyi folyás megváltozása (kellemetlen szag, megváltozott állag, nagyobb mennyiség) hívja fel a figyelmet, ám az alhasi fájdalom is lehet a tünete. 
 • Petefészek és a méh gyulladása: Amennyiben valaki alhasi fájdalmakkal küzd, úgy mindenképp érdemes a petefészek, esetleg a méh gyulladására gyanakodni. A probléma általában bakteriális eredetű, és gyakran hólyaghurut szövődményeként vagy esetleg méhen belüli fogamzásgátló eszköz viselése miatt lép fel.
 • Endometriózis: Az endometriózis egyik jellemző tünete az alhasi fájdalom, ami szexuális együttlétek és menstruáció során még erőteljesebbé válik. A betegség során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik és ugyanúgy reagál a hormonális változásokra, vagyis ugyanúgy leválik menstruáció során. Míg a méhen belüli nyálkahártyának van lehetősége távozni a hüvelyen keresztül, addig a hasüregben felhalmozódik és gyulladást, valamint hegesedést okozhat az endometriózis. Miatta is megjelenhet alhasi fájdalom, valamint rendellenes vérzés és meddőség.
 • Terhesség: A terhesség során gyakori az alhasi fájdalom, már a legelején a beágyazódáskor is jelentkezhet. Később az első trimeszterben is érezhető lehet enyhe alhasi fájdalom a méhszalagok nyúlása miatt. Ha azonban erősebb görcs, vérzés vagy deréktáji fájdalom jelentkezik, orvoshoz kell fordulni! Ezek sajnos vetélést és méhenkívüli terhességet is jelezhetnek.
 • Méhnyakrák: Sajnos a méhnyakrák tünete is lehet az alhasi fájdalom, valamint folyás és vérzészavarok is felléphetnek. A legtöbbször azonban a méhnyakrák tünetmentes, így nagy szerepe van a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatoknak a felismerésében.
 • Mióma: Ez egy jóindulatú daganatot jelent a méhben, mely pár mm-től akár ökölnagyságúra is nőhet. A mióma röviden a méh izomszövetének daganata, melyre igen erősen hat az ösztrogén, így ösztrogéndominancia fennállása fokozza a kialakulás esélyét. Nagy méret esetén alhasi fájdalmat, vizelési nehézséget, folyást, vérzészavarokat, meddőséget, trombózist is eredményezhet.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen egyéb betegség tünete lehet az alhasi fájdalom?

A fent felsorolt tüneteken kívül más betegségekben is megjelenhet alhasi fájdalom. Az alhasi fájdalom eredetének harmadik csoportja a bélrendszeri elváltozások. Az irritábilis bél szindróma egy emésztőrendszeri rendellenesség, amelyben a bélmozgások szabályozása szenved zavart, ami alhasi fájdalmat, puffadást, székrekedést vagy hasmenést okozhat. A krónikus gyulladásos bélbetegségek - mint például a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa – is gyakran okoz alhasi fájdalmat, de hasmenés, vérzés és fogyás is megjelenhet. Az akut bélfertőzés okozta alhasi fájdalom általában hasmenéssel, lázzal és émelygéssel is társul. Bélcsavarodás, székrekedés vagy akár súlyos esetben vastagbélrák tünete is lehet az alhasi fájdalom. Alhasi fájdalmat okozhat bármilyen eredetű belső vérzés is a hasüregben, melyek azonnali sürgősségi ellátást igényelnek!

A fent leírt bélrendszeri megbetegedéseken felül számos más dolog is állhat az alhasi fájdalom hátterében. Csupán kettő érdekeset említenénk: trombózis és mentális problémák is állhatnak az alhasi fájdalom hátterében.

Hogyan vizsgálható ki az alhasi fájdalom?

Az alhasi fájdalom kivizsgálása során a cél a fájdalom azonosítása. Ez számos különböző módszerrel történhet, természetesen fontos az anamnézis pontos felvétele és a fizikális vizsgálat is. Emellett hasznos információkhoz juthatunk a laboratóriumi vizsgálatokból is, kérhető például vérvizsgálat, vizeletvizsgálat és székletvizsgálat, amelyek segíthetnek az esetleges fertőzések vagy gyulladások kimutatásában. Az alhasi fájdalom diagnosztizálásban kiemelt szerepet kapnak a képalkotó vizsgálatok. Ilyen vizsgálatok közé tartozik az ultrahang, a CT-vizsgálat és az MRI. Ezek a vizsgálatok segíthetnek az emésztőrendszeri, nőgyógyászati vagy húgyúti rendellenességek, daganatok vagy más strukturális eltérések kimutatásában. Szükség esetén endoszkópos vizsgálatok és szövettani mintavétel is történhet. 

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK