Felfázás nyáron? Húgyúti fertőzés a meleg vizes medencéből is eredhet

Felfázás nyáron? Húgyúti fertőzés a meleg vizes medencéből is eredhet

Dr. Bajor Gábor Létrehozva: 2023.08.10 08:34

A közismerten felfázásként emlegetett betegség valójában megtévesztő nevet visel: a húgyúti fertőzés ugyanis jellemzően nem a hideghatás miatt alakul ki. Sőt, nyáron, a meleg vizes medencék használata, az esetleg gyengébb személyes higiéné és a szabadosabb nemi élet is rizikófaktornak számítanak a kínzó tünetek szempontjából. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa a felfázás okait és kezelési lehetőségeit vette számba.

A felfázás valójában húgyúti fertőzés

A felfázás sokszor urológiai kivizsgálást és kezelést igényel.A felfázás elnevezés valójában pontatlan, mert bár az altestet érő hideghatás valóban elősegítheti kórokozó okozta húgyhólyag-gyulladás kialakulását, de más, hasonló tünetekkel járó betegséget is okozhat, ugyanakkor a húgyhólyag bakteriális gyulladását más tényező is kiválthatja (bár nem minden gyulladást okoz baktérium, kiinduló pont lehet például a Chlamydia, trichomoniasis, stb.)
Ezek a legjellemzőbbek:

 • a vesekő és annak kezelése,
 • egyes fogamzásgátló módszerek, mint a spermicid krémek és spirál használata,
 • a nemi élet,
 • húgyúti katéterezés,
 • meleg vizes fürdők használata,
 • rossz szokások (például, ha nem ürítjük ki teljesen a hólyagot a vizelés során, vagy ha hátulról előre irányuló mozdulattal használjuk a vécépapírt).

Felfázás helyett célszerűbb tehát a hólyaghurut vagy cisztitisz elnevezést használni, hiszen a hólyagot érintő bakteriális húgyúti fertőzésről van szó. Ez a fertőzés pedig igen sokakat érinthet, már csak azért is, mert a hajlamosító tényezők is gyakoribbá teszik a kialakulást. Ilyen például a cukorbetegség, nőknél a terhesség, férfiaknál a prosztata megnagyobbodás, és a hólyagnyak kóros elváltozása okozta inkomplett vizeletürítési zavar - következményes vizeletvisszamaradás. A húgyúti fertőzés krónikussá is válhat, ha a húgyhólyag nyálkahártyájának bakteriális gyulladása tartósan fennáll, vagy ha egy éven belül legalább háromszor jelentkezik akut gyulladás.

A diagnózis felállítása orvosi feladat

Akinek már volt húgyúti fertőzése, szinte azonnal felismeri a tüneteket, hiszen azok sokszor nagyon kínzóak. A gyakori vagy nem múló vizelési inger, a hólyagtáji és húgycsőfájdalom, a görcsös hólyag- és húgycsőfájdalmak, a vizeléskor jelentkező égő érzés, a hirtelen, erős vizelési inger, a szimmetrikus keresztcsont-táji fájdalom mind utalhat felfázásra. Ha a vizelet zavarossá, véressé válik, esetleg féloldali derékfájdalom, láz, elesettség jelentkezik, akkor már felmerül a súlyosabb állapotok lehetősége, elsősorban a vérzéses hólyaghuruté, esetleg vesemedence gyulladásé.
Felfázás esetén urológiai kivizsgálás és hólyagtükrözés is szükséges lehet. - A húgyúti fertőzés diagnózisa a jellegzetes tünetekre épül, hiszen már akár szabad szemmel és orral is érzékelhető a zavaros, kellemetlen szagú vizelet, amit tipikusan fertőzés szokott okozni. Ugyanakkor körültekintően kell eljárni, hiszen ránézésre negatívnak tűnhet egy nagyon híg vizeletminta, miközben valójában húgyúti fertőzés van jelen. Ilyenkor vizelet tesztcsíkot érdemes használni – ismerteti dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa. – A vizeletvizsgálat már csak azért is lehet fontos, mert más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, például hüvelyi gyulladások, húgycsőgyulladás és húgyúti kövesség, a fájdalmas hólyag szindróma, a petefészek ciszta és a bakteriális vaginózis. Ha a „felfázás” többször is visszatér, fontos keresni a kiváltó okot, ezért olyan vizsgálatokat rendelhetünk el, mint a vizelettenyésztés, a katéteres vizeletvizsgálat, a hasi ultrahang, a húgyhólyag-tükrözés, ritkábban a natív vagy kontrasztos röntgenvizsgálatok, a CT. Ha sikerült felállítani a pontos diagnózist, megkezdődhet a kezelés, amely lehet többek közt antibiotikumos és a háttérben álló betegségre vonatkozó.

Hogyan egészíthetjük ki otthon az orvosi kezelést?

 • A legfontosabb teendő a folyadékfogyasztás. Ez ugyanis segít a salakanyagok hatékony kiürítésében és hígítja a vizeletet. A hígabb vizelet pedig gyorsabban áramlik és megnehezíti a baktériumoknak, hogy elérjék a húgyúti szerveket. 1,5-2 liter vizet érdemes tehát elkortyolni mindennap, és segíthet a tőzegáfonya levet, medveszőlőlevél-, mezei zsurlófű-, cickafarkfű-tea is.
 • Ne tartogassuk a vizeletet, minél hamarabb kerüljön sor vizeletürítésre, amikor az inger jelentkezik. Ha ugyanis a baktériumok csak rövidebb ideig tartózkodnak a húgyúti szervek közelében, csökken a fertőzés kockázata.
 • A kórokozók megfékezéséhez fontos a megfelelő higiénia, az elölről hátra irányuló vécépapír használat és a szexuális élet közbeni védekezés. Ugyanakkor érdemes kerülni az illatosított intim tisztálkodószereket.
 • A probiotikumok segítenek megőrizni a húgyúti rendszer egészségét. Hasznos lehet a C-vitamin is, ami nem csak az immunrendszerre hat jótékonyan, de csökkenti a vizelet pH-ját is, és enyhén baktériumellenes hatása is van.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

 • Dr. Bajor Gábor

 • Szakterületek:
  • urológus
 • Specialitások:
  • nőgyógyászati urológia (női vizelési problémák, kismedencei szervek (hüvely, méh) előesése)
  • gyermekurológia

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit

   

  Rendelés helye: 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet (Buda Square Irodaház)

  Telefonszám: +36 70 940 0099

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Úr!
3 hete Hétfői nap elmentem nőgyógyászatra rákszűrésre. Nem tudom nem e ott kaptam valamit, mert sosem volt ilyen priblémám lémám. Szerdán már barnát pisiltem. Vizeletben sok genny, vér volt. (215 fehérvérsejt, 7 vörös, fehérje opaleszkál) Hasi Uh :a hugyhólyag dorsalis fala mentén bels echokat tartalmazó sűrű folyadék. Azt mondták negatív,illetve petefészken egy 2cm ciszta. Kaptam cifloxint. Beszedtem rá 2 hétre vizelet vizsgálat sok gombát mutatott. Flucohexal, gyno pevaryl kezést kaptam. Amióta volt ez a vérvizelés, azóta érzek olyat, hogy pisilnem kell, jön az inger, pici kijön, majd megáll és rögtön utánna rendesen pisek. Nem csíp. Ezt a véres vizelet óta érzem,de nem mindig. 47 éves prei menopauzába levő nő vagyok. Lassan 4 hónpja nincs menzi. Kérdésem hogy ez lehet hólyagrák? Aggódok hogy mi okozza ezt. Köszönöm a választ! Tisztelettel :Erika

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

A hólyagrák okozhat véres vizeletet, a többi tünet pedig inkább egy gyulladásos betegség mellett szól.
Vizsgálatot javaslok rendelőnkben.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"A doktor úr nagyon kedves és alapos. Mindent részletesen elmagyarázott, rám szánta az időt. Örülök, hogy jó kezekbe kerültem!"

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok