Húgyúti fertőzésnél mindig szükséges az antibiotikum?

Húgyúti fertőzésnél mindig szükséges az antibiotikum?

Dr. Rákász István Módosítva: 2023.03.07 08:28

Az antibiotikumok a húgyúti fertőzés standard kezelésének részei, ugyanis elpusztítják a fertőzésért felelős baktériumokat. De vajon minden esetben elkerülhetetlen az antibiotikum szedés felfázás esetén? Milyen kockázatai lehetnek az antibiotikumoknak? Milyen kezelési lehetőségekkel érdemes még próbálkozni? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Milyen baktériumok okozhatnak húgyúti fertőzést?

A legtöbb húgyúti fertőzés (közismert nevén felfázás) a kívülről bejutó baktériumok miatt alakul ki, melyek közül a leggyakoribbak:

  • E. coli, ami a húgyúti rendszerben bárhol megjelenő fertőzések 90%-áért felel,
  • Staphylococcus epidermis és Staphylococcus aureus
  • Klebsiella Pneumonia.

Felfázás esetén csak orvos rendelheti az antibiotikumot. - Az antibiotikumok gyorsan és hatékonyan képesek elbánni ezekkel a kórokozókkal, ugyanakkor lehetnek bizonyos kellemetlen mellékhatásaik, amelyekkel számolni kell. Régebbi kutatások szerint például az egyszerű húgyúti fertőzések esetén antibiotikummal kezelt nők kb. ötödénél a gombás fertőzések egy fajtája, Candida vaginális fertőzés alakult ki, elsősorban azért, mert az antibiotikumok megváltoztatják a szervezet baktériumflóráját, nők esetében a hüvelyi flóra egyensúlyának kedvezőtlen irányú változását idézik elő, melynek komoly következményei lehetnek. A hüvelyi egyensúly megbomlása visszatérő húgyúti gyulladáshoz vezet/vezethet, ezáltal egy ördögi kör alakul ki és érdemi kezelés nélkül tüneti kezelések sorát indítja el. Ezért fontos a párhuzamos pre- és probiotikum szedés. Más források olyan lehetséges mellékhatásokat említenek, mint hányinger, hányás, hasmenés, kiütések. A tetraciklint vagy szulfont tartalmazó tartalmazó antibiotikumok gyakori mellékhatása, hogy a bőr érzékenyebbé válik az ultraibolya-sugárzásra, ami különösen a napfényes hónapokban lehet veszélyes. Emellett a napfény hatására kiütések jelenthetnek meg a bőrön. Éppen ezért, ha nyáron antibiotikumot szedünk, fokozottan figyelni kell a fényvédelemre – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Ritkán bár, de előfordulhatnak allergiás reakciók is az egyes antibiotikumokra, amelyek enyhe formában kiütéseket okoznak, súlyos formában akár életveszélyesek is lehetnek – ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni.

Biztonságos az antibiotikus kezelés?

Elsősorban látni kell azt, hogy az antibiotikumok alapvetően biztonságosak, de a komplikációmentes húgyúti fertőzéseknél nem feltétlenül szükséges a használatuk. A komplikáltabb esetekben azonban mindenképpen szükség van az orvos által elrendelt kezelésekre. Mely esetek számítanak komplikáltnak?

  • Ha a húgyúti fertőzés rendszeresen kiújul.
  • Ha már van valamiféle változás, rendellenesség a húgyúti rendszerben, például prosztata megnagyobbodás vagy nem a fertőzéshez köthető vizelési panaszok, stb.
  • Ha az immunrendszert érintő betegséggel küzd a páciens, például HIV-fertőzött vagy lupusza van.
  • Ha antibiotikum-rezisztens baktérium jelenlétét mutatták ki.

Az antibiotikum rezisztencia valójában azt jelenti, hogy idővel a gyakori antibiotikum használat miatt a „hagyományos” baktériumok már nem reagálnak erre a kezelésre. Kutatások szerint igaz ez bizonyos E. coli baktériumfajtákra is, amelyek a húgyúti fertőzés fő okozói. Éppen ez az egyik oka annak, hogy az orvosok csak a valóban szükséges esetekben rendelnek el antibiotikumot (ami olyan vírusfertőzéseknél, mint például a megfázás vagy az influenza fölösleges). Az is nagyon fontos a biztonság és a hatékonyság szempontjából, hogy a már rendelt antibiotikumot úgy és annyi ideig kell szedni, ahogyan az orvos felírta.  

Ez segíthet az antibiotikumokon kívül

Sok folyadék fogyasztás

Húgyúti fertőzés, felfázás kezelésekor az antibiotikum is fontos lehet.A megelőzés egyik legfontosabb eszköze a sok víz fogyasztása, ami segít a húgyúti szerveknek hatékonyan eltávolítani a salakanyagot, és mivel felhígítja a vizelet és fel is gyorsítja annak áthaladását a rendszeren, megnehezíti a baktériumoknak a fertőzés elterjesztését.

Vizelés már az inger jelentkezésekor

A gyakori vizelés segít kimosni a baktériumokat a húgyúti rendszerből, ezért nem érdemes tartogatni a vizeletet, már az enyhe inger jelentkezésekor ajánlatos elmenni a mosdóba.

Vörösáfonya fogyasztás

A vörösáfonya-lé az egyik legismertebb természetes kezelési módja a fertőzéseknek. (Étrendkiegészítő formájában is hozzáférhető a vörösáfonya.) Hatékonyságának oka a kutatások szerint a magas antioxidáns, ezen belül is polifenol tartalma, ami megakadályozhatja, hogy az E. coli baktériumok megtapadjanak a sejtekben. 

Probiotikumok bevitele

A probiotikumok azok a „jó baktériumok”, amelyek képesek féken tartani a veszélyes baktériumokat. Közismerten a Lactobacillusok csoportja tekinthető a húgyúti fertőzések elleni védekezés fő fegyverének, és a Lactobacillusok azok, amelyeket érdemes antibiotikum szedés mellett is bevinni, ugyanis csökkentik az antibiotikum rezisztencia esélyét. Számos fermentált tejtermék tartalmaz probiotikumokat, mint például az élőflórás joghurt, kefír, valamint egyre elterjedtebbek a fermentált zöldségek is, közülük is a legismertebb a savanyú káposzta. A természetes forrásokon túl ma már kapszulás és italpor formájában is hozzáférhetőek.

C-vitamin pótlás

A C-vitamin elsősorban antioxidáns tartalmánál fogva támogatja az immunrendszert, bár kutatások szerint a vizeletben lévő nitrátokkal együtt nitrogén-oxidokat is képez, amelyek elpusztítják a baktériumokat. Ugyancsak képes csökkenteni a vizelet pH-értékét, ami szintén megnehezíti a baktériumok dolgát.

Megfelelő intimhigiénia

A húgyúti fertőzések megelőzésében fontos szerepe van többek közt az óvszerhasználatnak, a szexuális aktus előtti és utáni vizelésnek, az illatosított intim termékek kerülésének és az elölről hátra irányuló vécépapír használatnak.  

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)


 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Cím, édesanyám férje 80 éves,nehezen mozog, szellemileg sem a leg frissebb már.
Háziorvosunk szerint a leletei alapján urológushoz kell mennie.
Mielőtt fizikailag is elviszem őt Önökhöz, tudnánk a leleteivel online konzultálni? Van Önöknél erre lehetőség?
Köszönettel,
Kata

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Van lehetőség online konzultációra is.
Ha ezt az opciót választanák, kérem keressenek fel minket telefonon. Ott részletes információt tudnak kapni ennek menetéről.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalmat sugárzó szakorvos

Jó humorú, bizalmat sugárzó szakorvos. Kényes problémámmal is bizalommal tudtam hozzá fordulni.

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata