Húgyúti fertőzésnél mindig szükséges az antibiotikum?

Húgyúti fertőzésnél mindig szükséges az antibiotikum?

Dr. Rákász István Létrehozva: 2023.03.07 08:13

Az antibiotikumok a húgyúti fertőzés standard kezelésének részei, ugyanis elpusztítják a fertőzésért felelős baktériumokat. De vajon minden esetben elkerülhetetlen az antibiotikum szedés felfázás esetén? Milyen kockázatai lehetnek az antibiotikumoknak? Milyen kezelési lehetőségekkel érdemes még próbálkozni? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Milyen baktériumok okozhatnak húgyúti fertőzést?

A legtöbb húgyúti fertőzés (közismert nevén felfázás) a kívülről bejutó baktériumok miatt alakul ki, melyek közül a leggyakoribbak:

  • E. coli, ami a húgyúti rendszerben bárhol megjelenő fertőzések 90%-áért felel,
  • Staphylococcus epidermis és Staphylococcus aureus
  • Klebsiella Pneumonia.

Felfázás esetén csak orvos rendelheti az antibiotikumot. - Az antibiotikumok gyorsan és hatékonyan képesek elbánni ezekkel a kórokozókkal, ugyanakkor lehetnek bizonyos kellemetlen mellékhatásaik, amelyekkel számolni kell. Régebbi kutatások szerint például az egyszerű húgyúti fertőzések esetén antibiotikummal kezelt nők kb. ötödénél a gombás fertőzések egy fajtája, Candida vaginális fertőzés alakult ki, elsősorban azért, mert az antibiotikumok megváltoztatják a szervezet baktériumflóráját, nők esetében a hüvelyi flóra egyensúlyának kedvezőtlen irányú változását idézik elő, melynek komoly következményei lehetnek. A hüvelyi egyensúly megbomlása visszatérő húgyúti gyulladáshoz vezet/vezethet, ezáltal egy ördögi kör alakul ki és érdemi kezelés nélkül tüneti kezelések sorát indítja el. Ezért fontos a párhuzamos pre- és probiotikum szedés. Más források olyan lehetséges mellékhatásokat említenek, mint hányinger, hányás, hasmenés, kiütések. A tetraciklint vagy szulfont tartalmazó tartalmazó antibiotikumok gyakori mellékhatása, hogy a bőr érzékenyebbé válik az ultraibolya-sugárzásra, ami különösen a napfényes hónapokban lehet veszélyes. Emellett a napfény hatására kiütések jelenthetnek meg a bőrön. Éppen ezért, ha nyáron antibiotikumot szedünk, fokozottan figyelni kell a fényvédelemre – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Ritkán bár, de előfordulhatnak allergiás reakciók is az egyes antibiotikumokra, amelyek enyhe formában kiütéseket okoznak, súlyos formában akár életveszélyesek is lehetnek – ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni.

Biztonságos az antibiotikus kezelés?

Elsősorban látni kell azt, hogy az antibiotikumok alapvetően biztonságosak, de a komplikációmentes húgyúti fertőzéseknél nem feltétlenül szükséges a használatuk. A komplikáltabb esetekben azonban mindenképpen szükség van az orvos által elrendelt kezelésekre. Mely esetek számítanak komplikáltnak?

  • Ha a húgyúti fertőzés rendszeresen kiújul.
  • Ha már van valamiféle változás, rendellenesség a húgyúti rendszerben, például prosztata megnagyobbodás vagy nem a fertőzéshez köthető vizelési panaszok, stb.
  • Ha az immunrendszert érintő betegséggel küzd a páciens, például HIV-fertőzött vagy lupusza van.
  • Ha antibiotikum-rezisztens baktérium jelenlétét mutatták ki.

Az antibiotikum rezisztencia valójában azt jelenti, hogy idővel a gyakori antibiotikum használat miatt a „hagyományos” baktériumok már nem reagálnak erre a kezelésre. Kutatások szerint igaz ez bizonyos E. coli baktériumfajtákra is, amelyek a húgyúti fertőzés fő okozói. Éppen ez az egyik oka annak, hogy az orvosok csak a valóban szükséges esetekben rendelnek el antibiotikumot (ami olyan vírusfertőzéseknél, mint például a megfázás vagy az influenza fölösleges). Az is nagyon fontos a biztonság és a hatékonyság szempontjából, hogy a már rendelt antibiotikumot úgy és annyi ideig kell szedni, ahogyan az orvos felírta.  

Ez segíthet az antibiotikumokon kívül

Sok folyadék fogyasztás

Húgyúti fertőzés, felfázás kezelésekor az antibiotikum is fontos lehet.A megelőzés egyik legfontosabb eszköze a sok víz fogyasztása, ami segít a húgyúti szerveknek hatékonyan eltávolítani a salakanyagot, és mivel felhígítja a vizelet és fel is gyorsítja annak áthaladását a rendszeren, megnehezíti a baktériumoknak a fertőzés elterjesztését.

Vizelés már az inger jelentkezésekor

A gyakori vizelés segít kimosni a baktériumokat a húgyúti rendszerből, ezért nem érdemes tartogatni a vizeletet, már az enyhe inger jelentkezésekor ajánlatos elmenni a mosdóba.

Vörösáfonya fogyasztás

A vörösáfonya-lé az egyik legismertebb természetes kezelési módja a fertőzéseknek. (Étrendkiegészítő formájában is hozzáférhető a vörösáfonya.) Hatékonyságának oka a kutatások szerint a magas antioxidáns, ezen belül is polifenol tartalma, ami megakadályozhatja, hogy az E. coli baktériumok megtapadjanak a sejtekben. 

Probiotikumok bevitele

A probiotikumok azok a „jó baktériumok”, amelyek képesek féken tartani a veszélyes baktériumokat. Közismerten a Lactobacillusok csoportja tekinthető a húgyúti fertőzések elleni védekezés fő fegyverének, és a Lactobacillusok azok, amelyeket érdemes antibiotikum szedés mellett is bevinni, ugyanis csökkentik az antibiotikum rezisztencia esélyét. Számos fermentált tejtermék tartalmaz probiotikumokat, mint például az élőflórás joghurt, kefír, valamint egyre elterjedtebbek a fermentált zöldségek is, közülük is a legismertebb a savanyú káposzta. A természetes forrásokon túl ma már kapszulás és italpor formájában is hozzáférhetőek.

C-vitamin pótlás

A C-vitamin elsősorban antioxidáns tartalmánál fogva támogatja az immunrendszert, bár kutatások szerint a vizeletben lévő nitrátokkal együtt nitrogén-oxidokat is képez, amelyek elpusztítják a baktériumokat. Ugyancsak képes csökkenteni a vizelet pH-értékét, ami szintén megnehezíti a baktériumok dolgát.

Megfelelő intimhigiénia

A húgyúti fertőzések megelőzésében fontos szerepe van többek közt az óvszerhasználatnak, a szexuális aktus előtti és utáni vizelésnek, az illatosított intim termékek kerülésének és az elölről hátra irányuló vécépapír használatnak.  

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)


 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Gombás trigonitis

Tisztelt Doktor Úr! Közel 1 éve kínoz égő érzés a hólyagomban. Baktérium, gomba sosem tenyészett ki. Tükrözésen a trigonum nyálkahártyán vastag fehér lepedék látható, alatta és körülötte piros gyulladt, húgycső is piros gyulladt. Az orvosom szerint a fehér lepedék gomba, és azért nem tenyészik ki, mert nem ürül a vizelettel, kapaszkodik a hólyag falához. Önök szerint is létezik gomba a húgyhólyagban, és nem feltétlenül beágyazódott, biofilm alá bújt baktérium a trigonitis? Gentamicines hólyag feltöltésem is volt, minimálisan csökkentett a panaszaimon. 6 hónap orungalt írtak fel a lepedékre. Ez célravezető lehet? A fehér lepedék mindig gombát jelent?

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Hölgyem,

Létezik gombás húgyúti fertőzés, de nem gyakori.
A trigonumon lévő fehér lepedék nem feltétlenül jelent akár gombás, akár bakteriális fertőzést.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyors és hatékony vizsgálat

Nagyon tetszett, hogy keveset kellett várni, gyors és hatékony volt a vizsgálat. Ajánlom másnak is!

További vélemények

Prima Medica Egészségközpontok