Duzzadt herék

Duzzadt herék

Módosítva: 2024.02.07 08:40

A duzzadt herék (más néven herezacskó duzzanat) nagyobbak, mint a szokásos herék, amelyek vörösnek vagy fényesnek tűnhetnek. Számos körülmény vezethet a herék megduzzadásához, a heresérüléstől a cisztákig és a hererákig. Fontos, hogy forduljon egészségügyi szolgáltatójához, ha duzzanatot észlel a herezacskóban (vagy a herékben), különösen, ha fájdalommentes duzzanat jelentkezik.

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Mik azok a duzzadt herék?

A duzzadt herék (más néven herezacskó duzzanat) számos dolog jele lehet, beleértve a sérülést, fertőzést vagy heredaganatot. Ha duzzadt heréi vannak, nagyobbnak tűnnek, és vörösek vagy fényesek lehetnek. Egy csomót észlelhet, de duzzanat is előfordulhat csomó nélkül. Néha mindkét here megduzzad. Máskor csak az egyik here dagad.

Milyen egyéb tünetek lehetnek, amelyek együtt járnak a duzzadt herékkel?

Ha megduzzadt heréi vannak, egyéb tünetei is lehetnek, beleértve:

 • Zúzódás.                                                         
 • Pisilési nehézség.
 • Fájdalom.
 • Hányinger és/vagy hányás.
 • Váladék a péniszből.

  Kapcsolódó cikkünk

  Herefájdalom – here- és mellékhere gyulladás is lehet az oka

  A here- és lágyéktáji fájdalom gyakori tünet a férfiaknál, és bár sok esetben nincs szervi eltérés a probléma mögött, gyakran a mellékhere-, és ritkábban a here gyulladása okozza. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos a gyulladások kezelési lehetőségeiről beszélt.

A duzzadt herék fájdalmat okoznak?

Néha a duzzadt herék fájdalmat okoznak. Más esetekben fájdalom nélkül észlelheti a herezacskó duzzadását. Ez valóban a duzzanat okától függ. Fájdalmat érezhet, ha megduzzadt heréi olyan állapotok következményei, mint a trauma, a herecsavarodás vagy a fertőzés.

Mikor kell az orvosnak kezelnie a tünetet?

Ha a herezacskó fájdalma súlyos vagy hosszan tartó, vagy a duzzanat tovább növekszik ahelyett, hogy változatlan maradna, forduljon az urológus szakorvoshoz. Figyeljen ezekre a jelekre és tünetekre, ha:

Hogyan kezelik ezt a tünetet?

A duzzadt herék kezelése attól függ, hogy mi okozta a duzzanatot. Az ok meghatározásához az szakorvosnak  ismernie kell a duzzanat történetét, és fizikális vizsgálatot kell végeznie. Vizeletvizsgálatot és/vagy ultrahangot is rendelhetnek. Ha herecsavarodása van, azonnal műtétre lesz szüksége. Ha fertőzése van, akkor antibiotikumot kap. 

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK