Fitymaszűkület kezelése

Fitymaszűkület kezelése

Létrehozva: 2022.12.20 10:31 Módosítva: 2022.12.20 11:07

Ha fitymaszűkülete van,akkor a körülmetéletlen péniszének fitymáját nem lehet visszahúzni. A kezelés kezdődhet szteroid krémekkel, de végül akár műtétre is szükség lehet.

A fityma a hímvessző végén található, a makkot fedő, csuklyaszerű bőrrész , amely egészségesen könnyen hátrahúzható a makkról. Előfordul azonban, hogy a fityma nyílása annyira szűk, hogy nem, vagy csak részben lehet visszahúzni – ez nevezzük fitymaszűkületnek vagy phimosis-nak. A probléma lehet veleszületett vagy elsődleges, melynek oka, hogy a fityma nyílása nem teljesen fejlődött ki. A fityma feszes a babák születésekor, de általában a gyermek 2 éves korára lazul. A 2 és 6 éves kor között a fityma meglazul, és elkezd elválni a pénisz fejétől. A fitymaszűkület gyermekkor után is előfordulhat. A fitymaszűkület gyakorlatilag minden újszülöttnél előfordul, majd a fityma fokozatosan megváltozik, így visszahúzható lesz. Becslések szerint az emberek mindössze 1%-a szenved még 16 éves korában is fitymaszűkületben. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!


A másodlagos vagy szerzett forma oka többnyire heveny, idült vagy visszatérő gyulladás, esetleg nemi betegség. A cukorbetegség erős hajlamosító tényező. Ebben az esetben a fityma bőre hegesedik, később meg is keményedhet.
Létezik a fitymaszűkületnek olyan formája, amelyben a fitymaperem nem hegesedik, de a test növekedése során a fitymanyílás növekedése elmarad a makk növekedésétől. Ilyenkor a pénisz petyhüdt állapotában nem okoz panaszt és nem is látható eltérés, de merevedéskor megfeszül, fáj, hasonló panaszokat okoz a heges fitymaszűkülethez. Ezt relatív fitymaszűkületnek hívjuk. A fitymaszűkület mértéke mindenféle lehet. Amennyiben egyáltalán nem lehet hátrahúzni a fitymát, azt abszolút fitymaszűkületnek nevezzük.

A veleszületett fitymaszűkület általában nem igényel kezelést. Általában a gyerek kinő belőle. A másodlagos fitymaszűkületet kezelni kell:

  • Az urológus szakorvos valószínűleg szteroidos krémet fog javasolni a pénisz bőrére.
  • Javasolhatja, hogy körülbelül két héttel a szteroid krém használata után kezdje el finoman megnyújtani a fitymát. Nagyon finoman kell nyújtani a bőrt, csak addig húzza vissza, amennyire csak tudja, anélkül, hogy fájna. A krémet a makk azon részére használhatja, amely a nyújtó gyakorlatok során szabaddá válik.
  • Tartósan fennálló panaszok vagy szövődmények esetén műtéti megoldás javasolt, amely a fityma nagy részének az eltávolítását az-az körülmetélést jelent. A beavatkozást felnőtteknél általában ambulánsan, helyi érzéstelenítésben végezzük. 

Téma szakértője

Kapcsolódó cikkünk

A herevisszér tágulat a spermiumképződést is zavarhatja

Nem minden esetben okoz fájdalmat vagy kellemetlen érzést a herevisszér tágulat, más néven herevisszeresség, van, hogy csak tapintással érzékelhető az elváltozás. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész szakorvos szerint azonban fontos a kivizsgálás és szükség esetén a kezelés, hiszen akár a spermiumképződés is károsodhat emiatt.

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!