Fitymaszűkület kezelése

Fitymaszűkület kezelése

Létrehozva: 2022.12.20 10:31 Módosítva: 2023.10.24 18:09

A fityma a hímvessző végén található, a makkot fedő, csuklyaszerű bőrrész , amely egészségesen könnyen hátrahúzható a makkról. Előfordul azonban, hogy a fityma nyílása annyira szűk, hogy nem, vagy csak részben lehet visszahúzni – ez nevezzük fitymaszűkületnek vagy phimosis-nak.

 

Mi az a fitymaszűkület?

Fitymaszűkület kialakulásának oka

Fitymaszűkület tünetei

Fitymaszűkület kezelése

Fitymaszűkülettel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mi az a fitymaszűkület?

A fitymaszűkület (vagy más néven fimózis) olyan állapot, amikor a pénisz fitymája szűk vagy merev, és nem húzható vissza a pénisz fejére (glans) vagy csak részben húzható vissza. Ez az állapot különbözőéletkorban is előfordulhat a férfiaknál, és eltérő súlyossági fokozatokban jelentkezhet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Fitymaszűkület kialakulásának oka

A fitymaszűkület (phymosis) kialakulása során különböző tényezők játszhatnak szerepet, beleértve a veleszületett és szerzett fimózis formáit. Az okok közé tartozhatnak az alábbiak:

Veleszületett fimózis (Congenitalis phymosis):

 • Genetikai tényezők: A veleszületett fimózis hátterében genetikai okok is állhatnak. A gyermek genetikai hajlama miatt a fityma már a születéskor túl szűk vagy merev.

Szerzett fimózis:

 • Gyulladás: A fitymaszűkület gyakran következik be gyulladás (pl. balanitis) eredményeként. A gyulladás miatt a fityma körüli terület megduzzadhat, vörössé válhat, és hegesedés is kialakulhat. A hegesedés szűkítő hatással lehet a fitymára, ami a visszahúzást nehezíti vagy teljesen megakadályozza.
 • Sérülés: Sérülések vagy trauma a fityma területén is vezethetnek fitymaszűkülethez. Például egy baleset, sérülés következtében a fityma szövetei károsodhatnak és hegesedést eredményezhetnek.
 • Cukorbetegség: A cukorbetegség jelentősen növelheti a fityma körüli terület fertőzési és gyulladási kockázatát. Ebben az állapotban a gyulladás és hegesedés könnyen kialakulhat, ami idővel fitymaszűkület kialaulásához vezethet. A cukorbetegség, különösen a 2-es típus, az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, amely hajlamosíthat a fertőzésekre, és a sebgyógyulás lassabbá válhat. Ha valaki cukorbeteg és fitymaszűkület tünetei jelentkeznek, fontos, hogy különös gondot fordítson a terület megfelelő tisztítására és ápolására, mivel ennek elmulasztása növelheti a fertőzés kockázatát.
 • Fertőzések: A fitymaszűkület hátterében álló fertőzések, például gombás vagy bakteriális fertőzések is okozhatják a fityma területén kialakuló gyulladást és hegesedést, ami a fitymaszűkület kialakulását eredményezheti.

Fontos megérteni, hogy a cukorbetegség és a fertőzések mindössze egy lehetséges okai a szerzett fimózisnak. A fitymaszűkület kezelése számos tényezőtől függ, beleértve a háttében megbúvó okokat és a tünetek súlyosságát. Az orvos a fitymaszűkület kezelésére különböző lehetőségeket vet fel, amelyek között szerepelhetnek gyógyszeres terápia, helyi kezelések vagy szükség esetén műtéti beavatkozás.

Kapcsolódó cikkünk

Mikor szükséges a fitymafék átvágása?

Berepedezés, vérzés, gyulladások is kialakulhatnak, aktus közben pedig fájdalom jelentkezhet, ha a férfi nemi szerven található fitymafék túl rövid. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebész arra hívta fel a figyelmet, hogy a probléma egy gyors, helyi érzéstelenítés mellett zajló műtéttel megoldható.

Fitymaszűkület tünetei

A fitymaszűkület (vagy fimózis) tünetei változhatnak az életkor, a szűkület súlyossága és a lehetséges fertőzések jelenlététől függően. Az alábbiakban találhatók a leggyakoribb tünetek fitymaszűkület esetén :phymosis

 • Fityma nem húzható vissza: A legjellemzőbb tünet az, hogy a fityma nem húzható vissza a pénisz fejére (glans), vagy csak részben húzható vissza.

 • Fájdalom és kellemetlenség: A szűk fityma miatt a visszahúzás során fájdalom és kellemetlenség jelentkezhet, különösen a szexuális aktus során vagy higiéniai gyakorlatok során (például fürdés közben).

 • Gyulladás és irritáció: A fitymaszűkület hajlamosít a fityma körüli terület gyulladásaira és irritációkra, például balanitisre, ami a glans gyulladását jelenti.

 • Vizeletproblémák: Néha a fitymaszűkület miatt nehezebb lehet a vizeletürítés, és a vizelet fennakadhat a fityma alatt, ami kellemetlenséggel járhat.

 • Fertőzések: A fityma körüli bőr és terület nehezen tisztítható, így hajlamosabb lehet a bakteriális vagy gombás fertőzésekre.

 • Vizelet-csepegés: Mivel a vizelet könnyen megmaradhat a fityma alatt, ez csepegést vagy vizeletinkontinenciát is okozhat.

A fitymaszűkület tünetei a férfiak körében eltérhetnek, és azok súlyossága is változhat. Ha valaki fitymaszűkület tüneteit észleli, fontos, hogy konzultáljon orvosával, mivel a megfelelő diagnózis és kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket és megelőzni a szövődmények kialakulását.

Fitymaszűkület kezelése

A fitymaszűkület terápiája attól függ, hogy milyen súlyos a szűkület és milyen tünetekkel jár. A kezelési lehetőségek között szerepelhet konzervatív kezelés és műtéti beavatkozás. Itt található egy áttekintés a két lehetőségről:

Konzervatív kezelés:

 • Higiénia: Az enyhe fitymaszűkülettel rendelkező férfiak számára az állapot javítása érdekében alkalmazhatóak higiéniai gyakorlatok. Fontos a rendszeres fürdés és a fityma körüli terület tisztán tartása. Ezt megtehetik a fityma alatti terület óvatos visszahúzásával, amennyiben fájdalom vagy kellemetlen feszülés nélkül lehetséges. A tisztítást langyos vízzel ajánlot végezni, és kerüljék a túlzott dörzsölést vagy irritációt.
 • Kenőcsök és szteroidok: Egyes orvosok ajánlhatnak olyan kenőcsöket vagy  lokálisan alkalmazandó szteroidos készítményeket, amelyek hozzájárulhatnak a fitymaszűkület tüneteinek enyhítéséhez. Az ilyen gyógyszereket orvosi felügyelet mellett szabad csak alkalmazni.

Műtéti beavatkozás:

A fitymaszűkület kezelése során néhány különböző műtéti beavatkozás is alkalmazható, attól függően, hogy az állapot milyen súlyos, vagy hogy a konzervatív terápiára történt-e javulás, esetleg a tünetek súlyosbodtak. Itt található néhány olyan műtéti eljárás a fitymaszűkület kezelése esetén alkalmaznak:

 • Preputium plastica:

A preputium plasztika a fityma műtéti beavatkozásainak egy típusát jelenti. A preputium a fityma bőrből és nyálkahártyából álló redőzete, amely a pénisz fejét (makk) borítja. A preputium plasztika során a fityma szűkült szakaszát eltávolítják, így kiterjesztik a fityma visszahúzhatóságát és csökkentik a fitymaszűkület tüneteit.

Ezt a műtéti eljárást általában gyermekkorban vagy serdülőkorban végzik, és többnyire altatásban végzik. A műtét során a sebész eltávolítja a fityma szűkült részét, és az elváló szöveteket varrattal összeilleszti. Ennek eredményeként a fityma könnyebben húzható vissza a pénisz fejére, és a makk részben fedett marad a műtét után is.

A preputium plasztika előnyei közé tartozik, hogy megőrzi a fityma "egészséges" részét, miközben megszünteti a szűkületet. Azonban hátránya, hogy a gyógyulási idő hosszabb és a beavatkozás után több panasz kísérheti, mint például fájdalom és duzzanat. Ezenkívül az esetleges újbóli szűkület kialakulásának az esélye is fennáll, bár ez ritka.

 • Fitymafék átvágása (Frenulotomia):

A fitymafék átvágása, más néven frenulotomia, egy olyan műtéti eljárás a fitymaszűkület kezelése során, amikor a fitymafék átvágásra kerül. Ez egy kis húr vagy szalag, amely a pénisz makkját (glans) és a fitymát köti össze. Ez a műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik, és általában csak néhány percet vesz igénybe.

A frenulotomia azzal a céllal történik, hogy enyhítse a fitymaszűkület kisebb problémáit vagy a fitymafék túlzott rövidségéből adódó kellemetlenségeket. A fitymafék rövidsége vagy túlzott feszülése időről időre a fitymaszűkület tüneteit vagy kellemetlenségeit okozhatja, például fájdalmat vagy nehézséget a pénisz fejéről történő visszahúzásakor.

A frenulotomia előnyei:

 • Enyhíti a fitymafék okozta fájdalmat vagy kényelmetlenséget.
 • Lehetővé teszi a fityma könnyű és fájdalommentes visszahúzását.
 • Segíthet a szexuális aktivitás során a kényelmes és normális funkció helyreállításában.

A fitymaszűkület ilyen módú kezelése általában akkor alkalmazható, ha a fitymafék problémája viszonylag enyhe és a műtét egyszerű megoldást kínál. Ha a fitymafék problémája súlyosabb, vagy más fitymaszűkületból fakadó problémák is fennállnak, más műtéti beavatkozásokat, például a preputium plasztikát, vagy a körülmetélést is fontolóra lehet venni.

 • Dorsalis incisio

A dorsalis incisio egy latin kifejezés, amely a fitymaszűkület kezelése során alkalmazott műtéti eljárást jelenti. Ez a kifejezés azt írja le, hogy a műtét során a pénisz hátulsó (dorsalis) felszínén levő szűkületet okozó bőrgyűrűt vágják át. A fitymaszűkület esetén a fityma szűk állapotban van, és nem húzható könnyen vissza a pénisz fejére (glans).

A dorsalis incisio egy viszonylag egyszerű műtéti eljárás, amelyet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végeznek. A műtét során a sebész a pénisz hátulsó részén található szűkítő bőrgyűrűt vágja át, így kibővítve a fityma nyílását. Ennek eredményeként a fityma könnyebben húzható vissza a pénisz fejére, és a fitymaszűkület tünetei enyhülnek vagy megszűnnek.

A dorsalis incisiot általában akkor alkalmazzák, ha a fitymaszűkület kevésbé súlyos, és enyhe beavatkozás elegendő a probléma megoldásához. A műtét után általában rövid gyógyulási időszak következik, és a pácienst gyakran azonnal hazaengedik.

Azonban a dorsalis incisio általában nem nyújt tartós megoldást, és azért nem alkalmazzák széls körben, mert nem garantálja az esztétikus és hosszú távú eredményeket. Az ilyen műtét után a fityma és a bőr újra hegedésre hajlamos, és a probléma újra előfordulhat.

 • Körülmetélés (Circumcisio)

A körülmetélés (circumcisio) a fitymaszűkület kezelése során alkalmaott terápiás módszer, de csak bizonyos esetekben és körülmények között alkalmazható. A körülmetélés során eltávolítják a fityma külső lemezét és a fityma belső lemezét összeillesztik, így a pénisz feje (glans) szabadon marad. Ezáltal megszűnik a fitymaszűkület, mivel a fityma szűkült része eltávolításra kerül.

A körülmetélés előnyei közé tartozik, hogy megszünteti a fitymaszűkületet és a hozzá kapcsolódó tüneteket. Ezenkívül a körülmetélésnek bizonyos egészségügyi előnyei is lehetnek, például a húgycső gyulladásának ritkább előfordulása vagy a húgycső kimenetének tisztántartása.

A körülmetélés alkalmazása fitymaszűkület esetén a következő esetekben indokolt:

 • Súlyos fitymaszűkület: Amennyiben a fitymaszűkület súlyos, és más kezelési módszerek nem hatékonyak, a körülmetélés javasolt. A körülmetélés során eltávolítják a fitymát, ami megoldhatja a szűkület problémáját.
 • Ismétlődő fertőzések: Ha valaki ismétlődő balanitisz (glans gyulladása) vagy más fertőzéseket tapasztal a fityma szűkületéből adódóan, az orvosok a körülmetélés műtétét is fontolóra vehetik. A körülmetélés segíthet a fityma körüli terület higiéniájának javításában, mivel a makkot könnyebben elérhetővé teszi a tisztítás céljából.

A körülmetélés azonban csak egy lehetséges megoldás, és nem mindig szükséges.

Összefoglalva tehát, a fitymaszűkület olyan állapot, amelyben a pénisz fitymája szűkült vagy nehezen húzható vissza a pénisz fejére (glans). Ez az állapot különböző okokból adódhat, lehet veleszületett vagy szerzett. A fitymaszűkület kezelésének módja az okoktól és a tünetek súlyosságától függ.

A megfelelő kezelési mód kiválasztásához fontos az orvossal való konzultáció, mivel az egyén saját állapota és klinikai helyzete alapján kell meghatározni a legalkalmasabb megoldást. A kezelés célja a fitymaszűkület tüneteinek enyhítése és a pénisz normális működésének biztosítása.

Téma szakértői

Dr. Lakos Gábor

Dr. Lakos Gábor

gyermek urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

 

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok