Fitymaszűkület kezelése

Fitymaszűkület kezelése

Módosítva: 2024.02.06 11:29

A fityma a hímvessző végén található, a makkot fedő, csuklyaszerű bőrrész , amely egészségesen könnyen hátrahúzható a makkról. Előfordul azonban, hogy a fityma nyílása annyira szűk, hogy nem, vagy csak részben lehet visszahúzni – ez nevezzük fitymaszűkületnek vagy phimosis-nak. A fitymaszűkület kezelése esetén alkalmazott terápiás lehetőségekről pedig bővebben kifejtve ebben a cikkben olvashat.

 

Mi az a fitymaszűkület?

Fitymaszűkület kialakulásának oka

Fitymaszűkület tünetei

Fitymaszűkület kezelése

Fitymaszűkülettel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Mi az a fitymaszűkület?

A fitymaszűkület (vagy más néven fimózis) olyan állapot, amikor a pénisz fitymája szűk vagy merev, és nem húzható vissza a pénisz fejére (glans) vagy csak részben húzható vissza. Ez az állapot különbözőéletkorban is előfordulhat a férfiaknál, és eltérő súlyossági fokozatokban jelentkezhet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Fitymaszűkület kialakulásának oka

A fitymaszűkület (phymosis) kialakulása során különböző tényezők játszhatnak szerepet, beleértve a veleszületett és szerzett fimózis formáit. Az okok közé tartozhatnak az alábbiak:

Veleszületett fimózis (Congenitalis phymosis):

 • Genetikai tényezők: A veleszületett fimózis hátterében genetikai okok is állhatnak. A gyermek genetikai hajlama miatt a fityma már a születéskor túl szűk vagy merev.

Szerzett fimózis:

 • Gyulladás: A fitymaszűkület gyakran következik be gyulladás (pl. balanitis) eredményeként. A gyulladás miatt a fityma körüli terület megduzzadhat, vörössé válhat, és hegesedés is kialakulhat. A hegesedés szűkítő hatással lehet a fitymára, ami a visszahúzást nehezíti vagy teljesen megakadályozza.
 • Sérülés: Sérülések vagy trauma a fityma területén is vezethetnek fitymaszűkülethez. Például egy baleset, sérülés következtében a fityma szövetei károsodhatnak és hegesedést eredményezhetnek.
 • Cukorbetegség: A cukorbetegség jelentősen növelheti a fityma körüli terület fertőzési és gyulladási kockázatát. Ebben az állapotban a gyulladás és hegesedés könnyen kialakulhat, ami idővel fitymaszűkület kialaulásához vezethet. A cukorbetegség, különösen a 2-es típus, az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, amely hajlamosíthat a fertőzésekre, és a sebgyógyulás lassabbá válhat. Ha valaki cukorbeteg és fitymaszűkület tünetei jelentkeznek, fontos, hogy különös gondot fordítson a terület megfelelő tisztítására és ápolására, mivel ennek elmulasztása növelheti a fertőzés kockázatát.
 • Fertőzések: A fitymaszűkület hátterében álló fertőzések, például gombás vagy bakteriális fertőzések is okozhatják a fityma területén kialakuló gyulladást és hegesedést, ami a fitymaszűkület kialakulását eredményezheti.

Fontos megérteni, hogy a cukorbetegség és a fertőzések mindössze egy lehetséges okai a szerzett fimózisnak. A fitymaszűkület kezelése számos tényezőtől függ, beleértve a háttében megbúvó okokat és a tünetek súlyosságát. Az orvos a fitymaszűkület kezelésére különböző lehetőségeket vet fel, amelyek között szerepelhetnek gyógyszeres terápia, helyi kezelések vagy szükség esetén műtéti beavatkozás.

Kapcsolódó cikkünk

Hiperaktív hólyag - ez is lehet a gyakori vizelési inger oka

A gyakori és sürgető vizelési inger okai között található a hiperaktív hólyag szindróma, amelynek sem felismerése, sem kezelése nem könnyű feladat. A lehetőségeket dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa vette számba.

Fitymaszűkület tünetei

A fitymaszűkület (vagy fimózis) tünetei változhatnak az életkor, a szűkület súlyossága és a lehetséges fertőzések jelenlététől függően. Az alábbiakban találhatók a leggyakoribb tünetek fitymaszűkület esetén :phymosis

 • Fityma nem húzható vissza: A legjellemzőbb tünet az, hogy a fityma nem húzható vissza a pénisz fejére (glans), vagy csak részben húzható vissza.

 • Fájdalom és kellemetlenség: A szűk fityma miatt a visszahúzás során fájdalom és kellemetlenség jelentkezhet, különösen a szexuális aktus során vagy higiéniai gyakorlatok során (például fürdés közben).

 • Gyulladás és irritáció: A fitymaszűkület hajlamosít a fityma körüli terület gyulladásaira és irritációkra, például balanitisre, ami a glans gyulladását jelenti.

 • Vizeletproblémák: Néha a fitymaszűkület miatt nehezebb lehet a vizeletürítés, és a vizelet fennakadhat a fityma alatt, ami kellemetlenséggel járhat.

 • Fertőzések: A fityma körüli bőr és terület nehezen tisztítható, így hajlamosabb lehet a bakteriális vagy gombás fertőzésekre.

 • Vizelet-csepegés: Mivel a vizelet könnyen megmaradhat a fityma alatt, ez csepegést vagy vizeletinkontinenciát is okozhat.

A fitymaszűkület tünetei a férfiak körében eltérhetnek, és azok súlyossága is változhat. Ha valaki fitymaszűkület tüneteit észleli, fontos, hogy konzultáljon orvosával, mivel a megfelelő diagnózis és kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket és megelőzni a szövődmények kialakulását.

Fitymaszűkület kezelése

A fitymaszűkület kezelése attól függ, hogy milyen súlyos a szűkület és milyen tünetekkel jár. A fitymaszűkület kezelése során lehet konzervatív kezelést és műtéti beavatkozást is alkalmazni. Itt található egy áttekintés a fitymaszűkület kezelése során alkalmazott két lehetőségről:

Fitymaszűkület kezelése konzervatív módon:

 • Higiénia: Az enyhe fitymaszűkülettel rendelkező férfiak számára az állapot javítása érdekében a fitymaszűkület kezelése során alkalmazhatóak higiéniai gyakorlatok. Fontos a rendszeres fürdés és a fityma körüli terület tisztán tartása. Ezt megtehetik a fityma alatti terület óvatos visszahúzásával, amennyiben fájdalom vagy kellemetlen feszülés nélkül lehetséges. A tisztítást langyos vízzel ajánlot végezni, és kerüljék a túlzott dörzsölést vagy irritációt. Ez egy kardinális része a fitymaszűkület kezelése során alkalmazott terápiás lépéseknek.
 • Kenőcsök és szteroidok: Egyes orvosok a fitymaszűkület kezelése során ajánlhatnak olyan kenőcsöket vagy  lokálisan alkalmazandó szteroidos készítményeket, amelyek hozzájárulhatnak a fitymaszűkület tüneteinek enyhítéséhez. Az ilyen gyógyszereket orvosi felügyelet mellett szabad csak alkalmazni.

Műtéti beavatkozás fitymaszűkület kezelése esetén:

A fitymaszűkület kezelése során néhány különböző műtéti beavatkozás is alkalmazható, attól függően, hogy az állapot milyen súlyos, vagy hogy a fitymaszűkület kezelése során a konzervatív terápiára történt-e javulás, esetleg a tünetek súlyosbodtak. Itt található néhány olyan műtéti eljárás, melyet a fitymaszűkület kezelése esetén alkalmaznak:

 • Preputium plastica:

A preputium plasztika a fitymaszűkület kezelése során alkalmazott műtéti beavatkozásainak egy típusát jelenti. A preputium a fityma bőrből és nyálkahártyából álló redőzete, amely a pénisz fejét (makk) borítja. A preputium plasztika során a fityma szűkült szakaszát eltávolítják, így kiterjesztik a fityma visszahúzhatóságát és csökkentik a fitymaszűkület tüneteit.

Ezt a fitymaszűkület kezelése során alkalmazott műtéti eljárást általában gyermekkorban vagy serdülőkorban végzik, és többnyire altatásban végzik. A műtét során a sebész eltávolítja a fityma szűkült részét, és az elváló szöveteket varrattal összeilleszti. Ennek eredményeként a fityma könnyebben húzható vissza a pénisz fejére, és a makk részben fedett marad a műtét után is.

A fitymaszűkület kezelése során alkalmazott preputium plasztika előnyei közé tartozik, hogy megőrzi a fityma "egészséges" részét, miközben megszünteti a szűkületet. Azonban hátránya, hogy a gyógyulási idő hosszabb és a beavatkozás után több panasz kísérheti, mint például fájdalom és duzzanat. Ezenkívül az esetleges újbóli szűkület kialakulásának az esélye is fennáll, bár ez ritka.

 • Fitymafék átvágása (Frenulotomia):

A fitymafék átvágása, más néven frenulotomia, egy olyan műtéti eljárás a fitymaszűkület kezelése során, amikor a fitymafék átvágásra kerül. Ez egy kis húr vagy szalag, amely a pénisz makkját (glans) és a fitymát köti össze. Ez a műtéti beavatkozás a fitymaszűkület kezelése esetén altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik, és általában csak néhány percet vesz igénybe.

A fitymaszűkület kezelése esetén alkalmazott frenulotomia azzal a céllal történik, hogy enyhítse a fitymaszűkület kisebb problémáit vagy a fitymafék túlzott rövidségéből adódó kellemetlenségeket. A fitymafék rövidsége vagy túlzott feszülése időről időre a fitymaszűkület tüneteit vagy kellemetlenségeit okozhatja, például fájdalmat vagy nehézséget a pénisz fejéről történő visszahúzásakor.

A frenulotomia előnyei:

 • Enyhíti a fitymafék okozta fájdalmat vagy kényelmetlenséget.
 • Lehetővé teszi a fityma könnyű és fájdalommentes visszahúzását.
 • Segíthet a szexuális aktivitás során a kényelmes és normális funkció helyreállításában.

A fitymaszűkület kezelése ily módon általában akkor alkalmazható, ha a fitymafék problémája viszonylag enyhe és a műtét egyszerű megoldást kínál. Ha a fitymafék problémája súlyosabb, vagy más fitymaszűkületból fakadó problémák is fennállnak, más műtéti beavatkozásokat, például a preputium plasztikát, vagy a körülmetélést is fontolóra lehet venni.

 • Dorsalis incisio

A dorsalis incisio egy latin kifejezés, amely a fitymaszűkület kezelése során alkalmazott műtéti eljárást jelenti. Ez a kifejezés azt írja le, hogy a műtét során a pénisz hátulsó (dorsalis) felszínén levő szűkületet okozó bőrgyűrűt vágják át. A fitymaszűkület esetén a fityma szűk állapotban van, és nem húzható könnyen vissza a pénisz fejére (glans).

A dorsalis incisio egy viszonylag egyszerű műtéti eljárás fitymaszűkület kezelése esetén, amelyet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végeznek. A műtét során a sebész a pénisz hátulsó részén található szűkítő bőrgyűrűt vágja át, így kibővítve a fityma nyílását. Ennek eredményeként a fityma könnyebben húzható vissza a pénisz fejére, és a fitymaszűkület tünetei enyhülnek vagy megszűnnek.

A dorsalis incisiot általában akkor alkalmazzák a fitymaszűkület kezelése esetén, ha a fitymaszűkület kevésbé súlyos, és enyhe beavatkozás elegendő a probléma megoldásához. A műtét után általában rövid gyógyulási időszak következik, és a pácienst gyakran azonnal hazaengedik.

Azonban a dorsalis incisio általában nem nyújt tartós megoldást fitymaszűkület kezelése során, és azért nem alkalmazzák széles körben, mert nem garantálja az esztétikus és hosszú távú eredményeket. Az ilyen műtét után a fityma és a bőr újra hegedésre hajlamos, és a probléma újra előfordulhat.

 • Körülmetélés (Circumcisio)

A körülmetélés (circumcisio) a fitymaszűkület kezelése során alkalmaott terápiás módszer, de csak bizonyos esetekben és körülmények között alkalmazható. A körülmetélés során eltávolítják a fityma külső lemezét és a fityma belső lemezét összeillesztik, így a pénisz feje (glans) szabadon marad. Ezáltal megszűnik a fitymaszűkület, mivel a fityma szűkült része eltávolításra kerül.

A fitymaszűkület kezelése esetén terápiás céllal alkalmazott körülmetélés előnyei közé tartozik, hogy megszünteti a fitymaszűkületet és a hozzá kapcsolódó tüneteket. Ezenkívül a körülmetélésnek bizonyos egészségügyi előnyei is lehetnek, például a húgycső gyulladásának ritkább előfordulása vagy a húgycső kimenetének tisztántartása.

A körülmetélés alkalmazása fitymaszűkület kezelése során a következő esetekben indokolt:

 • Súlyos fitymaszűkület: Amennyiben a fitymaszűkület súlyos, és a fitymaszűkület kezelése során alkalmazott más kezelési módszerek nem hatékonyak, a körülmetélés javasolt. A körülmetélés során eltávolítják a fitymát, ami megoldhatja a szűkület problémáját.
 • Ismétlődő fertőzések: Ha valaki ismétlődő balanitisz (glans gyulladása) vagy más fertőzéseket tapasztal a fityma szűkületéből adódóan, az orvosok a körülmetélés műtétét is fontolóra vehetik . A körülmetélés segíthet a fityma körüli terület higiéniájának javításában, mivel a makkot könnyebben elérhetővé teszi a tisztítás céljából, A fitymaszűkület kezelése esetén a megfelelő higiénia nélkülözhetetlen.

A körülmetélés azonban csak egy lehetséges megoldás fitymaszűkület kezelése esetén, és nem mindig szükséges.

Összefoglalva tehát, a fitymaszűkület olyan állapot, amelyben a pénisz fitymája szűkült vagy nehezen húzható vissza a pénisz fejére (glans). Ez az állapot különböző okokból adódhat, lehet veleszületett vagy szerzett. A fitymaszűkület kezelése és annak módja az okoktól és a tünetek súlyosságától függ.

A fitymaszűkület kezelése során megfelelő terápiás mód kiválasztásához fontos az orvossal való konzultáció, mivel az egyén saját állapota és klinikai helyzete alapján kell meghatározni a legalkalmasabb megoldást. A fitymaszűkület kezelése során a cél a fitymaszűkület tüneteinek enyhítése és a pénisz normális működésének biztosítása.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK