Vizeletvizsgálat: Mikor szükséges?

Vizeletvizsgálat: Mikor szükséges?

Módosítva: 2024.05.02 17:45

A vizeletvizsgálat a rutin laboratóriumi vizsgálatok közé tartozik. Nem csupán panasz esetén lehetséges vizeletvizsgálatot végezni, hanem az általános évenként javasolt nagylabor részeként a vérvételhez társítva. A vizeletvizsgálat sok és fontos információval szolgálhat a szervezet egészének és az urogenitális rendszernek magának is az állapotáról.

A vizeletvizsgálat: általánosságokban

Mit mutat a vizeletvizsgálat?

Mikor szükséges vizeletvizsgálatot végezni?

Milyen panaszok esetén ajánlott a vizeletvizsgálat?

Mi a mintaadás menete vizeletvizsgálat során?

Mi az a gyűjtött vizelet és mire szolgál a vizeletvizsgálat során?

A vizeletvizsgálat: általánosságokban

A vizeletvizsgálat, párhuzamosan a vérvizsgálattal, az egyik legfontosabb és legegyszerűbb diagnosztikai eszköz. Sokféle információt szolgáltat: a vizeletvizsgálat kimutatja a fertőzéseket okozó baktériumokat, vírusokat, valamint a vizeletben lévő vért, cukrot vagy fehérjét. Ezen adatok alapján  különböző betegségekre, gyulladásokra vonatkozó következtetéseket lehet levonni.

A vizeletvizsgálat egy olyan diagnosztikai eljárás, amelynek során a vizeletmintát laboratóriumi körülmények között vizsgálják meg. Általánosságban elmondható, hogy a vizeletvizsgálat több szempontból is fontos információkat szolgáltat az egészségi állapotról.

A vizeletvizsgálat célja lehet az egészségi állapot általános felmérése, egy specifikus betegség vagy állapot diagnosztizálása vagy a kezelés hatékonyságának figyelemmel kísérése.

A vizeletvizsgálat leggyakrabban húgyúti vagy veseproblémák gyanúja esetén elrendelt vizsgálat, de olyan betegségek is kimutathatók ezen a módon, melyek nem a kiválasztó rendszerrel kapcsolatosak, hanem szisztémás (tehát az egész szervezetet) érintő betegségek, például cukorbetegség. A vizeletvizsgálat során az optimális mintavételhez a reggeli első vizeletből származó ún. "középsugaras" mintát ajánlják, melynek során a vizeletminta nem tartalmazza a vizelet legelejét és végét.

A teljes vizeletvizsgálat során az alábbi paramétereket tesztelik:

Mit mutat a vizeletvizsgálat?

A vizeletvizsgálat számos fontos információt szolgáltat az egészségi állapotról és az urogenitális rendszer épségéről. Ezek közé tartoznak:

 • Fizikai jellemzők: A vizelet színe és tisztasága fontos információkat nyújt az egészségi állapotról. A vizelet általában szalmasárga színű, átlátszó és tiszta. Azonban előfordulhat, hogy enyhén sűrűbb vagy sötétebb is. Ha a vizelet zavaros vagy homályos, az vért vagy gennysejteket jelenthet. Emellett a vizelet színe nem csupán a kiválasztő rendszer épségéről árulkodhat, hanem a máj egészségének is egy fontos mutatója. Sötét, ún. sörvizelés komoly májbetegség jelenlétét sugallhatja.
 • Kémiai összetétel: A vizeletben különböző anyagok koncentrációja is mérhető, mint például glükóz (cukor), fehérje, ketontestek és egyéb anyagok. A vizeletvizsgálat során ezek az eredmények segíthetnek a cukorbetegség, vesebetegség és más anyagcsereproblémák diagnosztizálásában.
 • Mikroszkópos elemzés: A vizeletvizsgálat során mikroszkóp alatt is megvizsgálják a vizeletmintát, hogy kimutassák a vörös- és fehérvérsejtek, valamint egyéb sejtek vagy anyagok jelenlétét. Ezek az információk segíthetnek a különböző fertőzések vagy gyulladások diagnosztizálásában.
 • Baktériumok és más kórokozók: A vizeletvizsgálat során kimutathatók olyan kórokozók, mint például baktériumok vagy vírusok, amelyek húgyúti fertőzéseket okozhatnak.
 • Vizelet üledék: A vizelet üledékének mikroszkópos vizsgálata során különböző sejtek, kristályok és egyéb anyagok lehetnek kimutathatók, amelyek további információkat szolgáltathatnak az egészségi állapotról.

  Kapcsolódó cikkünk

  Kiújult a stressztől a felfázása? Ezek a házi gyógymódok segíthetnek

  A felfázás, vagyis húgyúti fertőzés kiújulásához sajnos a stressz is hozzájárulhat, ami jelen helyzetben szinte elkerülhetetlen. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa segítségével megtudhatjuk, mit tehetünk enyhe, kezdeti tünetek esetén, és mikor szükséges az antibiotikum.

Mikor szükséges vizeletvizsgálatot végezni?

Magyarországon lakossági szűrővizsgálatként ajánlott, hogy 20-45 év között kétévente, majd 40 éves kor felett évente történjen általános vizeletvizsgálat. Emellett, ha valaki vizeléssel vagy hasi fájdalommal kapcsolatos panaszokat tapasztal, akkor is ajánlott a vizeletvizsgálat elvégzése, mivel ez segíthet az orvosnak a diagnózis felállításában. Ezen felül, egyéb okok, amikor vizeletvizsgálat elvégzése ajánlott:

 • Húgyúti fertőzés gyanúja: Ha valaki húgyúti fertőzés tüneteivel, például gyakori vizelési ingerrel, égő érzéssel vizelés közben vagy alhasi fájdalommal fordul orvoshoz, akkor minden esetben vizeletvizsgálat elvégzésére kerül sor. A vizeletvizsgálat segít azonosítani a fertőzést okozó kórokozókat, baktériumokat.
 • Vesebetegség gyanúja: Ha valaki vesebetegség tüneteivel, például ödémával, magas vérnyomással vagy a vizelet mennyiségében tapasztalt változásokkal jelentkezik, az orvos vizeletvizsgálat elvégzését rendeli el a vesefunkciók megállapítására, és a jelzett tünetek mögött húzódó ok felderítésére.
 • Cukorbetegség gyanúja: A cukorbetegség diagnosztizálásához és követéséhez a vizeletben lévő glükózszint mérése elengedhetetlenül fontos. Emellett a vizeletvizsgálat segíthet azonosítani a cukorbetegség komplikációit, ugyanis a cukorbetegség-főleg a nem kezelt diabétesz-az esetek nagy százalékában úgynevezett diabeteses nefropátiát okoz.
 • Általános egészségügyi vizsgálat: A vizeletvizsgálat gyakran része az általános egészségügyi vizsgálatnak, amelynek során a háziorvos az évi szűrővizsgálat céljából kéri azt, emellett azonban az sem kizárt, hogy azért kéri a háziorvos vizeletvizsgálat elvégzését, mert megpróbálja azonosítani az esetleges egészségügyi problémákat, még akkor is, ha nincsenek specifikus tünetek.
 • Gyógyszerterápia ellenőrzése: A vizeletvizsgálat hasznos lehet a gyógyszeres kezelés hatékonyságának és mellékhatásainak ellenőrzésében is.
 • Műtét előtti vagy műtét utáni értékelés: A vizeletvizsgálat segíthet az orvosnak felmérni a páciens vesefunkcióját a műtét előtt vagy után, és az esetleges komplikációk korai felismerésében.

Milyen panaszok esetén ajánlott a vizeletvizsgálat?

A vizeletvizsgálat széles körben alkalmazott diagnosztikai eszköz, amely segíthet az egészségi problémák azonosításában és a kezelésük kidolgozásában. Számos panasz esetén Vizeletvizsgálat: mikor szükségesajánlott lehet a vizeletvizsgálat elvégzése, mivel ez segíthet a betegség diagnosztizálásában és kezelésében. Néhány olyan panasz, amelyek esetén ajánlott lehet a vizeletvizsgálat:

 • Gyakori vizelési inger: Gyakori vizelési inger esetén mindenképpen ajánlott a vizeletvizsgálat elvégzése. Akkor is, ha a gyakori vizelési inger esetén kevés vizelet ürül, ugyanis ez húgyúti fertőzés gyanúját keltheti. 
 • Égő érzés vagy fájdalom vizelés közben: Az égő érzés vagy fájdalom vizelés közben gyakran utalhat uroinfekcióra, vagyis húgyúti fertőzésre, de más problémák, például vesekövek, prosztatitisz vagy prosztata megnagyobbodás is okozhatják. A pontos ok felderítésére vizeletvizsgálat elvégzése ajánlott.
 • Változások a vizelet színében vagy szagában: Ha a vizelet színe vagy szaga megváltozik, például sötétebbé válik vagy kellemetlen szagú lesz, ez jele lehet bizonyos egészségügyi problémák jelenlétének, például dehidratáció, vesebetegség, vagy ahogyan  már korábban említettük, májproblémák. Vizeletvizsgálat elvégzése javasolt ebben az esetben is.
 • Nehezített vagy fájdalmas vizeletürítés: Ha a vizeletürítés során fájdalom jelentkezik, az utalhat húgyúti vagy prosztata problémákra. Ebben az esetben is szükséges lehet a vizeletvizsgálat elvégzése.
 • Ödéma vagy duzzanat: Ha valaki hirtelen duzzanatot vagy ödémát tapasztal a lábakban, lábszárakban, kezekben vagy a szem környékén, vesebetegség jele lehet. Ekkor is nélkülözhetetlen a vizeletvizsgálat elvégzése, megvizsgálva, hogy mennyi a képzőött vizelet mennyisége, és tartalmaz-e fehérjét.
 • Magas vérnyomás: A magas vérnyomás is egy olyan állapot, amely hosszú távon károsíthatja a veséket, ezért magas vérnyomás esetén is ajánlott lehet a vizeletvizsgálat elvégzése a vesefunkciók értékelésére.

Mi a mintaadás menete vizeletvizsgálat során?

A vizeletvizsgálat során a vizeletmintát specifikus módon kell gyűjteni annak érdekében, hogy a vizeletvizsgálat pontos eredményt adjon. Íme a vizeletvizsgálat során a mintavétel általános menete:

 • Előkészületek: Először is fontos, hogy a vizeletminta gyűjtése előtt alaposan mossunk kezet, hogy elkerüljük a baktériumok bekerülését a mintába. Ezen kívül a genitáliák területét langyos, szappanos vízzel meg kell mosni.
 • Minta gyűjtése: A legjobb, ha a reggeli első vizeletből történik a mintavétel, mivel ez a vizelet általában koncentráltabb és több információt szolgáltat az egészségi állapotról. Fontos, hogy a vizeletgyűjtés előtt-ahogyan az előbb is leírásra került- alaposan tisztítsuk meg a nemi szerveket.
 • Minta gyűjtőedény: Használjunk steril, zárt tartályt a vizelet gyűjtésére. A gyógyszertárakban pár száz forintért könnyen beszerezhetők ilyen mintagyűjtő edények.
 • Középsugaras mintavétel: A vizeletvizsgálat során a vizelet gyűjtésekor fontos, hogy középsugaras mintát gyűjtsünk. Ez azt jelenti, hogy a vizelés elején és végén érkező vizeletet ne gyűjtsük be. Ehelyett engedjük, hogy az első kis mennyiségű vizelet átfolyjon a WC-be, majd gyűjtsük össze a középső részt.

Mi az a gyűjtött vizelet és mire szolgál a vizeletvizsgálat során?

A gyűjtött vizelet egy speciális módon összegyűjtött vizeletminta, amelyet egy meghatározott időtartam alatt, általában 12 vagy 24 óra alatt, gyűjtenek össze a vizsgálathoz. A vizeletvizsgálat során a gyűjtött vizeletminta célja általában a kvantitatív vizsgálat, vagyis a vizeletben található különböző anyagok mennyiségének meghatározása.

A gyűjtött vizeletminta gyűjtése során a beteg az előírt időszak alatt minden egyes vizeletet összegyűjt egy megfelelő edénybe. Fontos, hogy a gyűjtés során minden vizelet, beleértve az éjszakai és a székletürítés közbeni vizeletet is, bekerüljön ebbe az edénybe.

A gyűjtött vizeletminta során fontos az időpontok pontos rögzítése. 

A gyűjtött vizeletnek számos klinikai vagy kutatási célja lehet, és ez a vizeletvizsgálat során segíthet az orvosnak a betegségek diagnosztizálásában vagy kezelésében, valamint az egészségi állapot monitorozásában.

A gyűjtött vizeletminta felhasználása különböző lehet a vizeletvizsgálat során:

 • Kvantitatív analízis: A gyűjtött vizeletminta lehetővé teszi a vizeletmennyiség vagy annak összetevőinek pontos meghatározását. Például a 24 órás vizeletgyűjtés lehetővé teszi a vizelettel kiválasztott anyagok mennyiségének meghatározását, mint például a kreatinin clearance vagy a vizelettel kiválasztott glükóz mennyisége cukorbetegség esetén.
 • Specifikus diagnosztikai vizsgálatok: A gyűjtött vizeletmintát felhasználhatják specifikus diagnosztikai vizsgálatokhoz is, például húgyúti fertőzések kimutatásához, vesebetegségek diagnosztizálásához vagy követéséhez, valamint anyagcserebetegségek monitorozásához.
 • Terápia monitorozása: A gyűjtött vizeletminták segíthetnek a betegségek kezelésének hatékonyságának monitorozásában is. Például a cukorbetegség esetén a vizeletben lévő glükózszint figyelemmel kísérése segíthet az orvosnak megfelelő kezelést javasolni.
 • Kutatás: A gyűjtött vizeletmintákat gyakran felhasználják kutatási célokra is, például a vesebetegségek vagy húgyúti rendellenességek jobb megértésére, új diagnosztikai vagy terápiás módszerek kidolgozásához.

Összességében a gyűjtött vizeletminták széles körben felhasználhatók a klinikai gyakorlatban és a kutatásban, és fontos szerepet játszanak az egészségi állapot felmérésében és a betegségek diagnosztizálásában és kezelésében.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK