Húgyúti fertőzés terhességben - feltétlenül szükséges a kezelés

Húgyúti fertőzés terhességben - feltétlenül szükséges a kezelés

Dr. Bajor Gábor Módosítva: 2024.05.22 08:11

A nők viszonylag gyakran tapasztalhatják a húgyút fertőzés tüneteit várandósságuk során. A fájdalmas vizelés és a gyakori vizelési inger azonban nem csupán önmagukban kellemetlen panaszok, de a betegség kezeletlenül kockázatot jelenthet a kismamára és a magzatra is. Dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa éppen ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy várandósoknál nem feltétlenül elégségesek az otthoni kezelési lehetőségek. 


 

Miért lehet gyakoribb a kismamáknál a húgyúti fertőzés?

A húgyút fertőzést mindenképp kezelni kell kismamáknál.Bár a nőknél eleve sűrűbben fordul elő a húgyúti fertőzés (vagy közkeletű, ám téves megnevezéssel a felfázás), a Centers for Disease Control and Prevention nevű amerikai szervezet felmérése szerint a terhes nők nem kis hányada, közel 8%-a is átéli ezt a betegséget. 
Ennek okai összetettek lehetnek, de tudni érdemes, hogy a terhesség alatt a méh mérete megnövekszik és a környező szervekre húgyhólyag, vesevezetékek fiziológiásan nyomást gyakorol. Ehhez társul a vesevezetékek motilitásának hormonális eredetű (emelkedett progeszteron-szint) megváltozása. A várandósság során ráadásul a vizelet összetétele is megváltozik, több fehérjét, cukrot és hormont tartalmaz, viszont kevésbé savas. Ezek a tényezők pedig együttesen növelik a húgyúti fertőzés kockázatát. A nők a szülés alatt és után is fogékonyabbak lehetnek a fertőzésre. A vajúdás során ugyanis fokozott a veszélye annak, hogy a baktériumok bejutnak a húgyutakba, így szülés után relatíve sokan tapasztalhatják a tüneteket.

Milyen tünetei lehetnek a húgyúti fertőzésnek?

Terhesség során a nők ugyanolyan tüneteket tapasztalhatnak, mint azon kívül:

  • sürgető, gyakori vizelési inger,
  • égő érzés vizelés közben,
  • zavaros, erős szagú vizelet,
  • alhasi, deréktáji fájdalom,
  • esetleg vér a vizeletben. Ez utóbbi tünettel kismamáknak azonnal orvoshoz kell fordulniuk, mert ez más problémára is utalhat.

Ha pedig a fertőzés esetleg már a veséket is elérte, a fentieken túl jelentkezhet láz, hidegrázás, hányinger, hányás – természetesen ilyenkor is azonnali orvosi ellátás, kórházi kezelés szükséges.

Hogyan lehet kezelni kismamáknál a húgyúti fertőzést?

Terhességi húgyúti fertőzésnél antibiotikum lehet szükséges.- Általánosságban is gyakran szükséges, várandós nőknél azonban szinte mindig el kell rendelni a célzott antibiotikumos kezelést, azonban nagyon körültekintően kell eljárni annak megválasztásával, ezért csak biztonságos gyógyszert írunk fel. Erre minden trimeszterben megvannak a hivatalos ajánlások, bár azzal még így is számolni kell, hogy a szülés előtt szedett antibiotikum növelheti az újszülöttnél a sárgaság kialakulásának esélyét – ismerteti dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ urológusa. – A kezelés azonban mindenképpen szükséges, ugyanis meg kell előzni az olyan esetleges szövődményeket, mint a szepszis és a koraszülés, illetve a kezeletlen húgyúti fertőzés miatti alacsony születési súly. Amit feltétlenül fontos megakadályozni, az a vesék fertőződése, az ugyanis kismamáknál olyan következményekkel is járhat, mint a vérszegénység, a magas vérnyomás, a preeclampsia és további súlyos szövődmények.

A kismama sokat tehet a megelőzésért és a kezelés sikeréért

Ha már kialakult a húgyúti fertőzés, a várandós nőknél is a legfontosabb teendő az orvos felkeresése. A kezelésen kívül azonban maguk is segíthetik a gyógyulást, sok víz, esetleg vörösáfonya juice fogyasztásával és inger esetén a mielőbbi vizeléssel, hogy a baktériumok minél gyorsabban ki tudjanak ürülni. Segíthetnek az orvos által javasolt probiotikus készítmények is. 
A megelőzésnek ugyancsak része lehet a napi 2-2.5 liter víz ivása, valamint a genitáliák és az ánusz tisztán tartása. A vizelést legalább 2-3 óránként be kell ütemezni és szexuális előtt és után is érdemes elmenni vécére. 

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Sex uttán a fitymámon mintha vágas lenne es nagyon fáj egő erzés es csipős ha a pisim éri akkor is valami kenőcs rá esetleg? Köszönöm?

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt kérdező!

Vizsgálatot javaslok rendelőnkben.
Addig Neogranormon kenőcsöt használhat.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

https://www.urologiaikozpont.hu/munkatarsak/urologus/dr-kallai-laszlo

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"A doktor úr nagyon kedves és alapos. Mindent részletesen elmagyarázott, rám szánta az időt. Örülök, hogy jó kezekbe kerültem!"

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK