Visszatérő hólyaghurut kezelése

Visszatérő hólyaghurut kezelése

Módosítva: 2023.03.27 11:45

A visszatérő hólyaghurut egy igen kellemetlen kórkép, ami sok beteg, különösen a nők életét nehezíti meg. Ez egy kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák) által okozott gyulladás a szervezetben, mely a húgyutakat és a húgyhólyagot érinti. Egyes emberekben gyakrabban fordul elő, visszatérő hólyaghurutról panaszokról számolnak be. Cikkünkben kitérünk rá, hogy mi okozhatja a hólyaghurut gyakori visszatérését, miért lehet gyakoribb nők körében. Valamint visszatérő hólyaghurut tüneteire, hajlamosító tényezőire, és kezelésére is. A fő hangsúlyt azonban a megelőzés kapja, hiszen a legjobb kezelés (és ez a visszatérő hólyaghurut esetében fokozottan igaz) a megelőzés.

 

Visszatérő hólyaghuruttal kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a visszatérő hólyaghurut?
Milyen kórokozók állnak a visszatérő hólyaghurut hátterében?
Milyen tünetei vannak a visszatérő hólyaghurutnak?
Mik a visszatérő hólyaghurut rizikófaktorai, hajlamosító tényezői?
Hogyan lehet a visszatérő hólyaghurutot kivizsgálni, diagnosztizálni?
Hogyan kezelhető a visszatérő hólyaghurut?
Hogyan előzhető meg a visszatérő hólyaghurut?

Visszatérő hólyaghuruttal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a visszatérő hólyaghurut?

Visszatérő hólyaghurutnak azt az állapotot nevezzük, hogyha féléven belül kettő vagy több hólyaghurutos megbetegedés történt; vagy hogyha egy éven belül három vagy több felfázásos epizód fordult elő. Nők között gyakoribb az előfordulása és komoly problémát jelentenek számukra a visszatérő hólyaghurutos fertőzések.
Nevezhetjük még a visszatérő hólyaghurutot visszatérő hólyaggyulladásnak, cystitisnek is. A betegség során baktériumok kerülnek az alsó húgyutakba. A fertőzés innen támad, súlyosabb esetekben fokozatosan megfertőzheti a húgycsövet, húgyhólyagot, végül a vesemedencét, veséket is. A baktériumok ezen szerveket elérve megtelepednek bennük és gyulladásos folyamatokat indítanak el.
A bélrendszerünkben természetesen előforduló baktériumok a húgycsőbe kerülve fertőzéseket okozhatnak. A bélrendszerben (pl. E. Coli, Enterococcus) a normálflóra  részeként fordulnak elő, azonban más helyen károsak lehetnek. A baktériumok a húgycsövön felfele haladva elérhetik a húgyhólyagot cystitist, hólyaggyulladást okozva. Sőt, komplikált esetekben (például, ha vizeletelfolyási akadály van: vesico-uretero-renalis reflux), a veséket is elérhetik, megfertőzve őket. A vesékben ilyenkor vesemedence gyulladást okozhatnak.
A hólyaghurut és a visszatérő hólyaghurut egy másik ok miatt is kialakulhat. A húgycső és a húgyhólyag nem csak a végbélnyílás felől fertőződhet meg, hanem a szexuális aktus során átvitt kórokozókkal is. Éppen ezért is gyakori a visszatérő hólyaghurut előfordulása a szexuálisan aktív korban lévő nők között.
A visszatérő hólyaghurut, illetve a húgycső gyakori fertőzése okozhatja a húgycső szűkületét, különösen férfiakban. Nagyon ritkán, a korábban említett vizelet elfolyási akadályok meglétekor a visszatérő hólyaghurut is okozhat krónikus vesemedence gyulladást.

Milyen kórokozók állnak a visszatérő hólyaghurut hátterében?

A visszatérő hólyaghurut hátterében leggyakrabban a bélrendszerben a normálflóra részeként előforduló baktériumok állnak. Ilyen baktériumok például az E. Coli, Enterococcus. Rajtuk kívül Staphylococcus, Pseudomonas aurigenosa, Proteus mirabilis, Klebsiella is előfordulhat a visszatérő hólyaghurut okaként. Ezek a kórokozók és kevert fertőzések főként kórházakban szerzett, úgynevezett nosocomiális fertőzéskor fordulhatnak elő. Például katéterezés kapcsán, ha nem volt megfelelő a sterilitás bejuttathatnak baktériumokat a húgyutakba. A húgyúti fertőzések a harmadik leggyakoribb kórházban szerzett, nozokomiális fertőzések. Gyakori kórokozók továbbá: herpesz vírus, gonorrhea, chlamydia és mycoplasma. Az ő szerepük inkább a szexuális úton átvitt fertőzésekben van, mely szintén okozhat visszatérő hólyaghurutot.

Kapcsolódó cikkünk

Krónikus hólyaggyulladás - van megoldás?

Már sokadszor küzd fájdalmas hólyaghuruttal, hólyaggyulladással, a többedik antibiotikum kúrát végzi, mégis visszatér a probléma? Erről a kínzó és sokszor makacs betegségről, vagyis a krónikus húgyúti gyulladásról és annak megoldási lehetőségeiről beszélt dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa. 

Milyen tünetei vannak a visszatérő hólyaghurutnak?

Visszatérő hólyaghurutnak azt az állapotot nevezzük, hogyha féléven belül kettő vagy több hólyaghurutos megbetegedés történt; vagy hogyha egy éven belül három vagy több hólyaghurutus epizód fordult elő. Azaz, ha a beteg ilyen gyakran tapasztalja a következő tüneteket, visszatérő hólyaghurutról beszélünk.

 • Gyakori vizelési inger
 • Sürgető vizelési inger
 • Vizelésnél érzett szúró, égő érzés, fájdalom
 • Alhasi, kismedencei fájdalom, különösen a szeméremcsont környékén, mely súlyos esetben a deréktájra is kiterjedhet
 • Zavaros, homályos vizelet
 • Véres vizelet, heamaturia
 • Bűzös, rossz szagú vizelet
 • Hányinger
 • Hidegrázás
 • Hőemelkedés, súlyos esetben láz

Mik a visszatérő hólyaghurut rizikófaktorai, hajlamosító tényezői?

 • Női nem: Annak, hogy a nők hajlamosabbak húgyúti fertőzésekre, visszatérő hólyaghurutra anatómiai okai vannak. Egyrészt jóval rövidebb a húgycsövük, kb. 4 cm hosszú, míg férfiaknál ez a szám 18-20 cm is lehet. Egy másik fontos anatómiai tényező a végbélnyílás közelsége a húgycsőnyíláshoz, így az ott megtalálható baktériumok könnyebben jutnak át, és okoznak fertőzést. A rövidebb húgycsövön át könnyebben elérik a húgyhólyagot, és más szerveket.
 • Téli időszak, illetve nyáron a strandidő: Az altest lehűlése, átnedvesedett ruha kedvez a kórokozók szaporodásának.
 • ,,Mézeshetek”: az aktív szexuális élet során könnyebb fertőződni különböző kórokozókkal, mely visszatérő hólyaghuruthoz vezethet.
 • Változókor: a hormonális változások magukban foglalják a progeszteron csökkenését, melynek hatására a húgycső elvékonyodik, sérülékeny lesz, a baktériumok pedig könnyebben okozhatnak fertőzést, gyakoribb a visszatérő hólyaghurut
 • Csekély vizeletképződés kevés folyadékbevitel vagy fokozott folyadékvesztés (izzadás) miatt
 • Szervezet ellenállóképességének csökkenése: immunszuppresziós kezelés, diabétesz esetén is gyakoribb a visszatérő hólyaghurut előfordulása
 • Vizelet elfolyási zavarok, például kő, tumor, vesico-uretero-renalis reflux, neurogén zavarok

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan lehet a visszatérő hólyaghurutot kivizsgálni, diagnosztizálni?

Habár a tünetek jellege alapján már a beteg kikérdezésekor erős a gyanú a hólyaghurutra, gyakori előfordulásakor a visszatérő hólyaghurutra, a betegség felől megbizonyosodni vizeletvizsgálattal lehetséges. A vizeletminta tenyésztése során pontosan azonosíthatóak, hogy mely baktériumok okozták a húgyúti panaszokat, valamint arra is lehetőség van, hogy az adott baktérium antibiotikum érzékenységét azonosítsák. Így tudhatjuk meg, hogy melyik gyógyszer hathat a legjobban a visszatérő hólyaghurut leküzdéséhez.

Hogyan kezelhető a visszatérő hólyaghurut?

A visszatérő hólyaghurut kezelése alapvetően pár napot vesz igénybe, és otthoni környezetben, gyógyszerszedés mellett meggyógyul a beteg egy ilyen visszatérő epizódnál. A kezeléshez hozzátartozik a bőséges folyadékfogyasztás, ágynyugalom, szükség esetén fájdalomcsillapítók is enyhíthetik a panaszokat. Ezeken túl a különböző típusú antibiotikumok segíthetnek, melynek típusát a kezelőorvos választja ki a hólyaghurut súlyossága, a beteg tünetei, általános állapota és társbetegségei figyelembevételével. Leggyakrabban alkalmazott anitbiotikumok: nitrofurantonin, trimetoprim/sulfamethoxazol, methenamin, phenazopyriditin. Normál esetben 3 napon belül szűnnie kell a panaszoknak a kezelés hatására. Komplikált esetben a vesemedence gyulladásakor pedig erősebb hatóanyagra és hosszabb terápiára lehet szükség: például ciprofloxacinra.

Hogyan előzhető meg a visszatérő hólyaghurut?

Mint minden betegség esetében, a visszatérő hólyaghurutra is érvényes az a szabály, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Ez különösen fontos lehet olyan hölgyek esetében, akik gyakran tapasztalják a visszatérő hólyaghurutot. Néhány szokás kialakításával azonban tudjuk csökkenteni a visszatérő hólyaghurut kockázatát.

 • A visszatérő hólyaghurut megelőzésében fontos a sok folyadék fogyasztása, illetve a vizelet teljes kiürítésé. Így átmossuk a húgyutakat, a baktériumok megtelepedését akadályozzuk, valamint a kőképződés esélyét is csökkentjük.Hólyaghurut megelőzés
 • Az immunrendszerünk erősítése céljából segíthet a C-vitamin fogyasztása is.
 • Széleskörben elterjedt továbbá a tőzegáfonya használata. Nem pontosan tisztázott, hogy hogyan védhet a tőzegáfonya a visszatérő hólyaghuruttól. A legvalószínűbb, hogy az E. coli baktérium adhézióját gátolja. A hatóanyag tőzegáfonyalé vagy tőzegáfonya-kapszula formájában bármelyik drogériában, gyógyszertárban beszerezhető.
 • A visszatérő hólyaghurut megelőzésében segíthet továbbá, ha kerüljük az ülőfürdők használatát (pl. termálvíz), ugyanis ezek is a baktériumok számára kedvező környezetet jelentenek, ahol könnyebben megfertőződhetünk.
 • Egy egyszerű szokás kialakításával is védhetjük magunkat a visszatérő hólyaghuruttól. A WC papírt elölről hátrafele törölve megakadályozzuk, hogy a baktériumok a végbél környékéről a vaginába vagy a húgycsőbe jussanak. (Ellenkező mozdulattal pont, hogy bejuttatjuk őket.)
 • A menopauza után levő nők számára előnyös lehet a hüvelyi ösztrogén használata a visszatérő hólyaghurut megelőzésében, a hüvelyszárazság csökkentésére.
 • A szexuális életben is fontos, hogy megakadályozzuk a kórokozók átvitelét, odafigyeljünk a nemi szerveink higiéniájára, folyamatos tisztán tartására. Ebbe beletartozik a gumióvszer használata. Ez különösen fontos azok számára, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket. Ezzel is csökkenthető a kórokozók átvitele és a visszatérő hólyaghurut. Valamint a szexuális aktus után is nyugodtan menjenek ki a mosdóba vizeletet üríteni a hölgyek, ezzel is kimoshatóak az húgycsőbe jutott baktériumok. A nők védekezhetnek továbbá a baktériumok ellen, hogyha nem használnak intravaginális spermicideket, valamint intimsprayt a szexuális együttlétekhez. Ezek a szerek ugyanis megváltoztatják a helyi pH-t, és kedveznek a baktériumok szaporodásához.
 • Segíthet továbbá a visszatérő hólyaghurut megelőzésében, ha próbáljuk megőrizni az intim területek bőrét egészségesen és épségben, vagyis a hüvelyi és a húgycsőnyílás közelében kerüljük a borotválkozást és a gyantázást.
 • A visszatérő hólyaghurutos fertőzések megelőzéseként esetleg szóba jöhet még a vizelet savanyítása. Az alkalikus vizelet savanyítható pl. methioninnal, ezáltal a kórokozók számára kedvezőtlenebb környezet létrehozása.
 • Szükség esetén antibiotikum adása is segíthet a visszatérő hólyaghurut megelőzésében. Azonban ezt óvatosan és mértékkel szabad csinálni, ugyanis a túlzott antibiotikum fogyasztás eredményeként a baktériumok rezisztenssé válnak az antibiotikumra. Ezzel azt okozhatjuk, hogy kifejlődnek olyan baktérium törzsek, akiket már nem fogunk tudni gyógyszeresen kezelni.

  Téma szakértője

Prima Medica Egészségközpontok