Visszatérő hólyaghurut kezelése

Visszatérő hólyaghurut kezelése

Módosítva: 2023.03.27 11:45

A visszatérő hólyaghurut egy igen kellemetlen kórkép, ami sok beteg, különösen a nők életét nehezíti meg. Ez egy kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák) által okozott gyulladás a szervezetben, mely a húgyutakat és a húgyhólyagot érinti. Egyes emberekben gyakrabban fordul elő, visszatérő hólyaghurutról panaszokról számolnak be. Cikkünkben kitérünk rá, hogy mi okozhatja a hólyaghurut gyakori visszatérését, miért lehet gyakoribb nők körében. Valamint visszatérő hólyaghurut tüneteire, hajlamosító tényezőire, és kezelésére is. A fő hangsúlyt azonban a megelőzés kapja, hiszen a legjobb kezelés (és ez a visszatérő hólyaghurut esetében fokozottan igaz) a megelőzés.

 

Visszatérő hólyaghuruttal kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a visszatérő hólyaghurut?
Milyen kórokozók állnak a visszatérő hólyaghurut hátterében?
Milyen tünetei vannak a visszatérő hólyaghurutnak?
Mik a visszatérő hólyaghurut rizikófaktorai, hajlamosító tényezői?
Hogyan lehet a visszatérő hólyaghurutot kivizsgálni, diagnosztizálni?
Hogyan kezelhető a visszatérő hólyaghurut?
Hogyan előzhető meg a visszatérő hólyaghurut?

Visszatérő hólyaghuruttal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a visszatérő hólyaghurut?

Visszatérő hólyaghurutnak azt az állapotot nevezzük, hogyha féléven belül kettő vagy több hólyaghurutos megbetegedés történt; vagy hogyha egy éven belül három vagy több felfázásos epizód fordult elő. Nők között gyakoribb az előfordulása és komoly problémát jelentenek számukra a visszatérő hólyaghurutos fertőzések.
Nevezhetjük még a visszatérő hólyaghurutot visszatérő hólyaggyulladásnak, cystitisnek is. A betegség során baktériumok kerülnek az alsó húgyutakba. A fertőzés innen támad, súlyosabb esetekben fokozatosan megfertőzheti a húgycsövet, húgyhólyagot, végül a vesemedencét, veséket is. A baktériumok ezen szerveket elérve megtelepednek bennük és gyulladásos folyamatokat indítanak el.
A bélrendszerünkben természetesen előforduló baktériumok a húgycsőbe kerülve fertőzéseket okozhatnak. A bélrendszerben (pl. E. Coli, Enterococcus) a normálflóra  részeként fordulnak elő, azonban más helyen károsak lehetnek. A baktériumok a húgycsövön felfele haladva elérhetik a húgyhólyagot cystitist, hólyaggyulladást okozva. Sőt, komplikált esetekben (például, ha vizeletelfolyási akadály van: vesico-uretero-renalis reflux), a veséket is elérhetik, megfertőzve őket. A vesékben ilyenkor vesemedence gyulladást okozhatnak.
A hólyaghurut és a visszatérő hólyaghurut egy másik ok miatt is kialakulhat. A húgycső és a húgyhólyag nem csak a végbélnyílás felől fertőződhet meg, hanem a szexuális aktus során átvitt kórokozókkal is. Éppen ezért is gyakori a visszatérő hólyaghurut előfordulása a szexuálisan aktív korban lévő nők között.
A visszatérő hólyaghurut, illetve a húgycső gyakori fertőzése okozhatja a húgycső szűkületét, különösen férfiakban. Nagyon ritkán, a korábban említett vizelet elfolyási akadályok meglétekor a visszatérő hólyaghurut is okozhat krónikus vesemedence gyulladást.

Milyen kórokozók állnak a visszatérő hólyaghurut hátterében?

A visszatérő hólyaghurut hátterében leggyakrabban a bélrendszerben a normálflóra részeként előforduló baktériumok állnak. Ilyen baktériumok például az E. Coli, Enterococcus. Rajtuk kívül Staphylococcus, Pseudomonas aurigenosa, Proteus mirabilis, Klebsiella is előfordulhat a visszatérő hólyaghurut okaként. Ezek a kórokozók és kevert fertőzések főként kórházakban szerzett, úgynevezett nosocomiális fertőzéskor fordulhatnak elő. Például katéterezés kapcsán, ha nem volt megfelelő a sterilitás bejuttathatnak baktériumokat a húgyutakba. A húgyúti fertőzések a harmadik leggyakoribb kórházban szerzett, nozokomiális fertőzések. Gyakori kórokozók továbbá: herpesz vírus, gonorrhea, chlamydia és mycoplasma. Az ő szerepük inkább a szexuális úton átvitt fertőzésekben van, mely szintén okozhat visszatérő hólyaghurutot.

Kapcsolódó cikkünk

Krónikus hólyaggyulladás - van megoldás?

Már sokadszor küzd fájdalmas hólyaghuruttal, hólyaggyulladással, a többedik antibiotikum kúrát végzi, mégis visszatér a probléma? Erről a kínzó és sokszor makacs betegségről, vagyis a krónikus húgyúti gyulladásról és annak megoldási lehetőségeiről beszélt dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa. 

Milyen tünetei vannak a visszatérő hólyaghurutnak?

Visszatérő hólyaghurutnak azt az állapotot nevezzük, hogyha féléven belül kettő vagy több hólyaghurutos megbetegedés történt; vagy hogyha egy éven belül három vagy több hólyaghurutus epizód fordult elő. Azaz, ha a beteg ilyen gyakran tapasztalja a következő tüneteket, visszatérő hólyaghurutról beszélünk.

 • Gyakori vizelési inger
 • Sürgető vizelési inger
 • Vizelésnél érzett szúró, égő érzés, fájdalom
 • Alhasi, kismedencei fájdalom, különösen a szeméremcsont környékén, mely súlyos esetben a deréktájra is kiterjedhet
 • Zavaros, homályos vizelet
 • Véres vizelet, heamaturia
 • Bűzös, rossz szagú vizelet
 • Hányinger
 • Hidegrázás
 • Hőemelkedés, súlyos esetben láz

Mik a visszatérő hólyaghurut rizikófaktorai, hajlamosító tényezői?

 • Női nem: Annak, hogy a nők hajlamosabbak húgyúti fertőzésekre, visszatérő hólyaghurutra anatómiai okai vannak. Egyrészt jóval rövidebb a húgycsövük, kb. 4 cm hosszú, míg férfiaknál ez a szám 18-20 cm is lehet. Egy másik fontos anatómiai tényező a végbélnyílás közelsége a húgycsőnyíláshoz, így az ott megtalálható baktériumok könnyebben jutnak át, és okoznak fertőzést. A rövidebb húgycsövön át könnyebben elérik a húgyhólyagot, és más szerveket.
 • Téli időszak, illetve nyáron a strandidő: Az altest lehűlése, átnedvesedett ruha kedvez a kórokozók szaporodásának.
 • ,,Mézeshetek”: az aktív szexuális élet során könnyebb fertőződni különböző kórokozókkal, mely visszatérő hólyaghuruthoz vezethet.
 • Változókor: a hormonális változások magukban foglalják a progeszteron csökkenését, melynek hatására a húgycső elvékonyodik, sérülékeny lesz, a baktériumok pedig könnyebben okozhatnak fertőzést, gyakoribb a visszatérő hólyaghurut
 • Csekély vizeletképződés kevés folyadékbevitel vagy fokozott folyadékvesztés (izzadás) miatt
 • Szervezet ellenállóképességének csökkenése: immunszuppresziós kezelés, diabétesz esetén is gyakoribb a visszatérő hólyaghurut előfordulása
 • Vizelet elfolyási zavarok, például kő, tumor, vesico-uretero-renalis reflux, neurogén zavarok

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan lehet a visszatérő hólyaghurutot kivizsgálni, diagnosztizálni?

Habár a tünetek jellege alapján már a beteg kikérdezésekor erős a gyanú a hólyaghurutra, gyakori előfordulásakor a visszatérő hólyaghurutra, a betegség felől megbizonyosodni vizeletvizsgálattal lehetséges. A vizeletminta tenyésztése során pontosan azonosíthatóak, hogy mely baktériumok okozták a húgyúti panaszokat, valamint arra is lehetőség van, hogy az adott baktérium antibiotikum érzékenységét azonosítsák. Így tudhatjuk meg, hogy melyik gyógyszer hathat a legjobban a visszatérő hólyaghurut leküzdéséhez.

Hogyan kezelhető a visszatérő hólyaghurut?

A visszatérő hólyaghurut kezelése alapvetően pár napot vesz igénybe, és otthoni környezetben, gyógyszerszedés mellett meggyógyul a beteg egy ilyen visszatérő epizódnál. A kezeléshez hozzátartozik a bőséges folyadékfogyasztás, ágynyugalom, szükség esetén fájdalomcsillapítók is enyhíthetik a panaszokat. Ezeken túl a különböző típusú antibiotikumok segíthetnek, melynek típusát a kezelőorvos választja ki a hólyaghurut súlyossága, a beteg tünetei, általános állapota és társbetegségei figyelembevételével. Leggyakrabban alkalmazott anitbiotikumok: nitrofurantonin, trimetoprim/sulfamethoxazol, methenamin, phenazopyriditin. Normál esetben 3 napon belül szűnnie kell a panaszoknak a kezelés hatására. Komplikált esetben a vesemedence gyulladásakor pedig erősebb hatóanyagra és hosszabb terápiára lehet szükség: például ciprofloxacinra.

Hogyan előzhető meg a visszatérő hólyaghurut?

Mint minden betegség esetében, a visszatérő hólyaghurutra is érvényes az a szabály, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Ez különösen fontos lehet olyan hölgyek esetében, akik gyakran tapasztalják a visszatérő hólyaghurutot. Néhány szokás kialakításával azonban tudjuk csökkenteni a visszatérő hólyaghurut kockázatát.

 • A visszatérő hólyaghurut megelőzésében fontos a sok folyadék fogyasztása, illetve a vizelet teljes kiürítésé. Így átmossuk a húgyutakat, a baktériumok megtelepedését akadályozzuk, valamint a kőképződés esélyét is csökkentjük.Hólyaghurut megelőzés
 • Az immunrendszerünk erősítése céljából segíthet a C-vitamin fogyasztása is.
 • Széleskörben elterjedt továbbá a tőzegáfonya használata. Nem pontosan tisztázott, hogy hogyan védhet a tőzegáfonya a visszatérő hólyaghuruttól. A legvalószínűbb, hogy az E. coli baktérium adhézióját gátolja. A hatóanyag tőzegáfonyalé vagy tőzegáfonya-kapszula formájában bármelyik drogériában, gyógyszertárban beszerezhető.
 • A visszatérő hólyaghurut megelőzésében segíthet továbbá, ha kerüljük az ülőfürdők használatát (pl. termálvíz), ugyanis ezek is a baktériumok számára kedvező környezetet jelentenek, ahol könnyebben megfertőződhetünk.
 • Egy egyszerű szokás kialakításával is védhetjük magunkat a visszatérő hólyaghuruttól. A WC papírt elölről hátrafele törölve megakadályozzuk, hogy a baktériumok a végbél környékéről a vaginába vagy a húgycsőbe jussanak. (Ellenkező mozdulattal pont, hogy bejuttatjuk őket.)
 • A menopauza után levő nők számára előnyös lehet a hüvelyi ösztrogén használata a visszatérő hólyaghurut megelőzésében, a hüvelyszárazság csökkentésére.
 • A szexuális életben is fontos, hogy megakadályozzuk a kórokozók átvitelét, odafigyeljünk a nemi szerveink higiéniájára, folyamatos tisztán tartására. Ebbe beletartozik a gumióvszer használata. Ez különösen fontos azok számára, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket. Ezzel is csökkenthető a kórokozók átvitele és a visszatérő hólyaghurut. Valamint a szexuális aktus után is nyugodtan menjenek ki a mosdóba vizeletet üríteni a hölgyek, ezzel is kimoshatóak az húgycsőbe jutott baktériumok. A nők védekezhetnek továbbá a baktériumok ellen, hogyha nem használnak intravaginális spermicideket, valamint intimsprayt a szexuális együttlétekhez. Ezek a szerek ugyanis megváltoztatják a helyi pH-t, és kedveznek a baktériumok szaporodásához.
 • Segíthet továbbá a visszatérő hólyaghurut megelőzésében, ha próbáljuk megőrizni az intim területek bőrét egészségesen és épségben, vagyis a hüvelyi és a húgycsőnyílás közelében kerüljük a borotválkozást és a gyantázást.
 • A visszatérő hólyaghurutos fertőzések megelőzéseként esetleg szóba jöhet még a vizelet savanyítása. Az alkalikus vizelet savanyítható pl. methioninnal, ezáltal a kórokozók számára kedvezőtlenebb környezet létrehozása.
 • Szükség esetén antibiotikum adása is segíthet a visszatérő hólyaghurut megelőzésében. Azonban ezt óvatosan és mértékkel szabad csinálni, ugyanis a túlzott antibiotikum fogyasztás eredményeként a baktériumok rezisztenssé válnak az antibiotikumra. Ezzel azt okozhatjuk, hogy kifejlődnek olyan baktérium törzsek, akiket már nem fogunk tudni gyógyszeresen kezelni.

  Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK

Kedves Páciensünk!

Örömmel osztjuk meg, hogy az Urológiai Központ Kolosy téri rendelőjében július és augusztus hónapban felújítási munkálatokat végzünk a magas színvonalú páciensellátás érdekében. Ezalatt az időszak alatt Kolosy téri rendelőnkben dolgozó orvosaink az Urológiai Központ Széna téri és Bosnyák téri rendelőiben várják a Pácienseket!

Ostrom utcai rendelő orvosai | 1015 Budapest, Ostrom utca 16. földszint 6-osrendelő:

Bosnyák téri rendelő orvosai | 1147 Budapest, Csömöri út 18. :

Amennyiben további információra van szüksége kérjük írjon az info@urologiaikozpont.hu e-mail címre vagy hívja a +36 30 512 1375-ös telefonszámot!

Megértését ezúton is köszönjük szépen!

Urológiai Központ csapata