Miért baj a prosztata megnagyobbodás?

Miért baj a prosztata megnagyobbodás?

Dr. Rákász István Módosítva: 2024.03.22 11:10

Mivel 50 év felett a férfiak fele a prosztata megnagyobbodás miatt zavaró tüneteket tapasztal, különösen fontos lenne ezen a téren is a rendszeres szűrés. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondja, miért kell már a legkisebb vizelési- és más panaszt is kivizsgálni.

Online Bejelentkezés

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

A prosztata megnagyobbodás vizeletpangáshoz vezethet

- A prosztata vagy dülmirigy a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. Az idősödés és a hormonális változások miatt a prosztata bizonyos mértékű növekedése természetes, bár ez optimális esetben nem okoz gondot.  A nagyobb mértékű prosztata megnagyobbodás azonban beszűkítheti a rajta áthaladó húgycsövet. Ha pedig a húgycső összenyomódik, az fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és egyre kevésbé lesz képes préselni. Ez végül a vizelet pangását eredményezi, sőt, később vesefunkció csökkenéshez, valamint fertőzött vizelet kialakulásához, kőképződéshez vezethet - ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Milyen tünetekre kell felfigyelni?

Panaszmentesség esetén 50 és 60 év között  kétévenként ajánlott a prosztata-szűrés. Egyenes ágon (apa, testvér) előforduló prosztata rosszindulatú elváltozása esetén tanácsos a szűrést 45 éves korban elkezdeni. Ha pedig vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. A jellegzetes tünetek:

  • gyakori, sürgető vizelési ingerek,
  • éjszaka többször jelentkező vizelési inger,
  • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás,
  • szakaszossá váló vizelés,
  • utócsepegés,
  • akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom.

Milyen vizsgálatok jöhetnek szóba?

Fizikális vizsgálat

Az urológus síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintja a tömör prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kiprésel. Ezt később a laboratóriumban elemzik, gyulladást okozó kórokozók után kutatva.

Prosztata megnagyobbodás esetén fontos az ultrahang vizsgálat.Vérvizsgálat

Szinte minden esetben szükséges a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, ezért további ellenőrzést tesz szükségessé.

Ultrahang vizsgálat

Telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Az ultrahang vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és nem mondható fájdalmasnak. Hátrány, hogy ez alapján nem derül ki, jó- vagy rosszindulatú-e a felfedezett képlet. Tehát szükség lehet további vizsgálatokra. 

Számítógépes vizeletáramlás vizsgálat (uroflow)

Ezzel a vizsgálattal a vizeletürítés minőségét és mennyiségét lehet mérni az idő függvényében. Számítógép segítségével egy görbe ábrázolódik, amiből a vizelés erősségére, esetleges akadályoztatására is lehet következtetni. 

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemnél (72 éves) 2022-es év elején prosztatarákot diagnosztizáltak, teljesen panaszmentes volt, az éves rutinvizsgálaton fedezték fel a daganatot. Az Országos Onkológiai Intézetben 2022.03.03-2022.04.12-ig 28 db. sugárkezelést kapott, emellett havonta a Firmagon 80mg injekciót kapja másfél éve.
A laboreredményeivel kapcsolatos lenne a kérdésem.
2022.06.07. PSA: 0,13 Tesztoszteron: 1,11
2022.09.30. 0,04 0,82
2022.12.28. 0,04 0,25
2023.03.29. 0,02 2,09
2023.07.03. 0,02 4,14
Engem a tesztoszteron emelkedése aggaszt. Nem tudom, jogos-e az aggodalmam?
Az kezelő urológus szerint szép ez a laboreredmény. Tényleg figyelmen kívül lehet hagyni ezt az emelkedést? Nincs semmi teendő?
Erre szeretném, ha lenne kedves válaszolni.
Előre is köszönöm!
Tisztelettel: Horváth Györgyné

Dr. Kállai László
Dr. Kállai László urológus
Tisztelt Hölgyem,

én a leírtak alapján a PSA eredményt lényegesebbnek tartom a prosztatarákra vonatkozóan.

Üdvözlettel:

Dr. Kállai László

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jófej

Pontosan akkor hívtak be, amire meg volt beszélve az időpont, és Doktor Úr is nagyon jófej volt!

További vélemények

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK