Női nemi betegségek

Női nemi betegségek

Létrehozva: 2023.11.15 17:27 Módosítva: 2023.11.15 17:53

A női nemi betegségek előfordulása sokkal gyakoribb, mint amennyit beszélünk róla és mint ahányan orvoshoz fordulnak vele. A női nemi betegségek mind a mai napig tabu témának számítanak, sokan megbélyegezve érzik magukat általa. A női nemi betegségek elsősorban szexuális érintkezés útján terjednek, de ritkábban uszodában, közös törölközőhasználattal vagy nem alaposan takarított mosdóhasználatkor is megfertőződhetünk. Ha női nemi betegség gyanúja merül fel, érdemes kivizsgáltatni, ugyanis számos súlyos szövődményt okozhatnak. Az alábbi cikkben eloszlatjuk a női nemi betegségekkel kapcsolatos tabukat, tévhiteket és összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.
Olvasson tovább és ismerje meg a női nemi betegségek témakörét!

Női nemi betegségekkel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban
Mit jelentenek a női nemi betegségek?
Hogyan terjednek a női nemi betegségek?
Mik a leggyakoribb női nemi betegségek?
Mik a női nemi betegségek kockázati tényezői?
Milyen tünetekkel jelentkeznek a női nemi betegségek?
Milyen szövődményeket okozhatnak a női nemi betegségek?
Hogyan történik a női nemi betegségek kivizsgálása?
Létezik szűrés a női nemi betegségek azonosítása érdekében?
Hogyan történik a női nemi betegségek kezelése?

Női nemi betegségekkel kapcsolatos szolgáltatásaink az Urológiai Központban

Mit jelentenek a női nemi betegségek?

A női nemi betegségek a nőket érintő, szexuális úton terjedő fertőzéseket jelentik. Habár az adott korokozók a férfiakat és a nőket egyaránt megfertőzhetik egy együttlét során, sok esetben más tünetekkel jelentkezik a betegség. A nők eltérő anatómiai felépítése miatt más jellegű szövődményeket okozhatnak az elhúzódó női nemi betegségek. Ezek miatt a nemi betegségek bemutatása a nőket érintő szempontból egy fontos témakor.

A női nemi betegségek baktériumok, vírusok, gombák és protozoonok általi megfertőződést jelent. Habár a női nemi betegségek leggyakrabban szexuális együttlétek alkalmával terjednek, de ritkábban uszodában, közös törölközőhasználattal vagy nem alaposan takarított mosdóhasználatkor is el lehet kapni. A női nemi betegségek nem minden esetben okoznak tüneteket. Sok esetben fájdalom- és tünetmentesen jelentkeznek a női nemi betegségek, így a nők tudtukon kívül megfertőzhetnek másokat. A szexuálisan aktív, partnerét váltó nőknek emiatt javasolt rendszeresen STD-szűrésre járni, ahol a tüneteket nem okozó női nemi betegségek meglétére is fény derülhet.

Hogyan terjednek a női nemi betegségek?

A női nemi betegségek kórokozói a baktériumok, vírusok, gombák vagy paraziták. Ezeket a patogéneket leggyakrabban a szexuális együttlét során tudják a partnerek átadni egymásnak, a legtöbb női nemi betegség szexuális együttlét után alakul ki. Ennek során vérrel, ondóval, illetve hüvelyi és egyéb testnedvekkel terjedhetnek a kórokozók.

Néha azonban a női nemi betegségek a szexuális érintkezéstől eltérő módon is terjedhetnek. A fertőzések például a terhesség vagy a szülés során átterjedhetnek is a csecsemőkre, valamint vérátömlesztéssel vagy közös tűkkel is terjedhetnek. Uszodában, közös törölközőhasználattal vagy nem alaposan takarított mosdóhasználatkor is el lehet kapni egyes női nemi betegségeket.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a leggyakoribb női nemi betegségek?

A női nemi betegségek hátterében számos kórokozó állhat. Sok esetben kevert fertőzést látunk, ami azt jelenti, hogy egyszerre több patogén is megfertőzte az adott személyt. A női nemi betegségek hátterében állhatnak:  Női nemi betegségek

 • Baktériumok: A gonorrhoea, a szifilisz és a klamídia példák a gyakori, baktériumok által okozott női nemi úton terjedő betegségekre.
 • Paraziták: A trichomoniázis a női nemi betegségek egy gyakori, parazita által okozott példája.
 • Vírusok: A vírusok által okozott női nemi betegségek közé tartozik a humán papillomavírus (HPV), a herpes simplex vírus és az AIDS-et okozó humán immunhiányos vírus (HIV).

Mik a női nemi betegségek kockázati tényezői?

Habár a női nemi betegségek bárkit érinthetnek, aki szexuálisan aktív, bizonyos szokások hajlamosítanak a női nemi betegségek kialakulására. A női nemi betegségek kockázatát növelő tényezők közé tartoznak a következők:

 • Védekezés nélküli szexuális kapcsolat: Az óvszer nélküli vaginális vagy anális szexuális együttlét nagymértékben növeli a nemi úton terjedő betegség elkapásának kockázatát. A természetes hártyából készült óvszerek nem ajánlottak, mert nem hatékonyak egyes női nemi betegségek megelőzésében. Az óvszer nem megfelelő használata vagy a nem minden alkalommal történő használat szintén növelheti a kockázatot.
 • Sok partnerrel való szexuális érintkezés: Minél több emberrel folytat szexuális tevékenységet az illető, annál nagyobb a megfertőződés kockázata.
 • Korábbi női nemi betegségek: Ha már valakinek volt korábban női nemi betegsége, az sokkal könnyebbé teszi egy másik nemi úton terjedő fertőzés elkapását.
 • Alkohollal való visszaélés vagy rekreációs drogok használata: A kábítószerrel való visszaélés gátolhatja az ítélőképességét, így hajlandóbbá válhat a kockázatos viselkedésben való részvételre, a védekezés nélküli együttlétre az illető.
 • Drogok befecskendezése: A kábítószerek beadása közbeni közös tűhasználat számos súlyos fertőzést terjeszthet, köztük női nemi betegségeket is. Ilyen például a humán immunhiány vírus (HIV), a hepatitis B és a hepatitis C.
 • Fiatal életkor: A 15 és 24 év közötti nők körében gyakoribb a női nemi betegségek kialakulásának kockázata.
 • Anyákról csecsemőkre való terjedés: A női nemi betegségek kapcsán fontos megemlíteni, hogy az anya fertőzése esetén nagy az esély arra, hogy a gyermek is megfertőződjön. A terhesség vagy a szülés során ugyanis egyes szexuális úton terjedő fertőzések átadhatók az anyáról a csecsemőre. Ilyen például a gonorrhea, a klamídia, a HIV és a szifilisz. A nemi úton terjedő fertőzések a csecsemőknél súlyos problémákat vagy akár halált is okozhatnak. Minden terhes nőt ezek miatt szűrni kell a nemi úton terjedő fertőzésekre, és szükség szerint kezelni.

Milyen tünetekkel jelentkeznek a női nemi betegségek?

A női nemi betegségek számos tünettel járhatnak, melyek általában az együttlétet követő napokban alakulnak ki. Sok esetben azonban nem okoznak azonnali tüneteket a női nemi betegségek, hanem évekbe telhet mire kialakulnak a szövődmények. Egy személy elkaphat szexuális úton terjedő fertőzéseket egy másik, egészségesnek tűnő személytől, és lehet, hogy nem is tudja, hogy fertőzése van. Ezért előfordulhat, hogy a nemi betegségek észrevétlenek maradnak, amíg az illetőnél komplikációk lépnek fel, vagy amíg a partnerénél nem diagnosztizálják.

A női nemi betegségek tünetei a következők lehetnek:

 • Sebek vagy dudorok a nemi szerveken vagy a száj- vagy végbél területén
 • Fájdalmas vagy égő vizelés
 • Szokatlan vagy kellemetlen szagú hüvelyi folyás
 • Hüvelyi vérzés
 • Fájdalom szex közben
 • Alsó hasi fájdalom
 • Fájó, duzzadt nyirokcsomók, különösen az ágyéki területen, de néha szélesebb körben is
 • Láz
 • Kiütés a törzsön, a kezeken vagy a lábakon

  Kapcsolódó cikkünk

  STD - megelőzni lehet, kezelni kell a nemi betegségeket

  Több, mint 20 olyan betegséget ismerünk, amely szexuális úton terjed például gombák, vírusok, baktériumok közvetítésével. A „klasszikus” nemi betegségek, például gonorrhoea, szifilisz hatékony kezelése ma már gyorsan elérhető, dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint a legfontosabb e tekintetben, hogy az érintettek minél hamarabb forduljanak orvoshoz. 

Milyen szövődményeket okozhatnak a női nemi betegségek?

Sok esetben a női nemi betegségek nem okoznak azonnali tüneteket, hanem csak évekkel később szövődmények formájában jelentkeznek. A női nemi betegségek lehetséges szövődményei közé tartoznak:

 • Kismedencei fájdalom, kismedencei gyulladásos betegség
 • Meddőség
 • Terhességi komplikációk, a magzat vagy újszülött megfertőződése
 • Szemgyulladás
 • Ízületi gyulladás
 • Szívbetegség
 • Bizonyos daganatos megbetegedések, például a HPV-vel összefüggő méhnyak- és végbélrák

Hogyan történik a női nemi betegségek kivizsgálása?

A női nemi betegségek kivizsgálása érdekében laborvizsgálatok szükségesek. A női nemi betegségek sok esetben nem járnak tünetekkel, de ilyenkor is kimutathatóak a kórokozók laborvizsgálatokkal. Amennyiben jelentkeznek tünetek, azok általában típusosak a betegségre, viszont a mintavétel és a tenyésztés itt is elengedhetetlen, hogy pontosan azonosítható legyen a kórokozó, és antibiotikum rezisztencia vizsgálatot lehessen végezni. A női nemi betegségek kivizsgálásában használt módszerek:

 • Vérvizsgálatok: A vérvizsgálatok megerősíthetik a HIV vagy a szifilisz későbbi stádiumainak diagnózisát.
 • Vizeletminták: Egyes nemi betegségek vizeletmintával megerősíthetők.
 • Folyadékminták: Nyílt nemi szervi sebek esetén, folyadékminta vehető ezekből, hogy orvosa diagnosztizálja a fertőzés típusát.

Létezik szűrés a női nemi betegségek azonosítása érdekében?

Igen, a női nemi betegségek STD-szűrésen azonosíthatóak. Ez a szűrés nem képzi a rutin egészégügyi szűrések részét, csupán a várandós anyák számára. Minden szexuálisan aktív nőnek hasznos lehet azonban a szűrés, hogy kiderítsék az esetlegesen tünetmentesen fennálló női nemi betegségek meglétét. A nemi úton terjedő fertőzések szűrése következő esetekben ajánlott:

 • Minden szexuálisan aktív nőnek javasolt legalább egyszer Hepatitis B, C és HIV szűrésen részt vennie.
 • Terhes nők: Minden terhes nőt általában HIV, hepatitis B, klamídiára és szifiliszre szűrnek.
 • 21 éves és idősebb nők: A Pap-teszt a méhnyak sejtjeinek elváltozásait, gyulladást, a rákot megelőző elváltozásokat és rákot szűr. A méhnyakrákot gyakran bizonyos HPV-törzsek okozzák. A Pap-teszt végzése kétévente javasolt.
 • A 25 év alatti, szexuálisan aktív nők: A klamídia és a gonorrhea szűrése is javasolt számukra.
 • HIV-fertőzöttek: A HIV-fertőzöttség megnöveli az egyéb szexuális úton terjedő betegségek kialakulásának kockázatát. A szakértők azt javasolják, hogy a HIV diagnózist követően azonnal végezzék el a szifilisz, gonorrhea, klamídia és herpesz vizsgálatát, valamint a hepatitis C szűrését, és a Pap-tesztet.
 • Új partner esetén: Mielőtt hüvelyi vagy anális szexet folytatnának új partnerrel, győződjenek meg arról, hogy mindketten megvizsgálták magukat nemi betegségekre.

Hogyan történik a női nemi betegségek kezelése?

A női nemi betegségek az okoktól függően különböző módon kezelhetők. A baktériumok által okozott fertőzések általában könnyebben kezelhetők antibiotikumokkal. Fontos, hogy kerülje a szexuális tevékenységet az antibiotikumos kezelés befejezése és az esetleges sebek gyógyulása után hét napig, hogy ne fertőzzön meg másokat. A vírusok által okozott női nemi betegségek kezelhetőek vírusellenes gyógyszerek segítségével. Ha herpesze vagy HIV-fertőzése van, orvosa felírhat olyan gyógyszert, amely megakadályozza a vírusfertőzés súlyosbodását, úgynevezett vírusellenes gyógyszert. A vírusellenes gyógyszerek hosszú éveken át kordában tarthatják a HIV-fertőzést. Ha a tesztek azt mutatják, hogy Önnek nemi úton terjedő fertőzése van, tájékoztatnia kell a szexuális partnereit. Nekik is meg kell vizsgáltatniuk magukat, és megkezdeni a kezelést, amennyiben fertőzöttek.

Téma szakértői

Dr. Rákász István

Dr. Rákász István

urológus
Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

Prima Medica Egészségközpontok