Fájdalmas vizelés? Ez okozhatja

Fájdalmas vizelés? Ez okozhatja

Módosítva: 2024.02.08 12:14

A fájdalmas vizelés (más néven dysuria) gyakori tünet, amely minden korosztályban előfordul, és a férfiakat és nőket egyaránt érinti. Számos betegség jele lehet, az egyszerű húgyúti fertőzésektől a rosszindulatú elváltozásokig. Ebben a cikkben a fájdalmas vizelés lehetséges okait, valamint a legjellegzetesebb tüneteket, a diagnosztikai megoldásokat, valamint a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeket vizsgáljuk meg.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

A fájdalmas vizelés okai

A fájdalmas vizelés tünetei

A fájdalmas vizelés esetén felmerülő diagnosztikai lehetőségek

A fájdalmas vizelés kezelése

A fájdalmas vizelés szövődményei

A fájdalmas vizelés megelőzésének lehetőségei

Összefoglalás

Online Bejelentkezés

Dr. Rákász István

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

A fájdalmas vizeléssel kapcsolatos szolgáltatásaink

A fájdalmas vizelés okai

Számos olyan orvosi állapotról tudunk, amely fájdalmas vizelést okozhat. Ezek közül a leggyakoribbak:

Húgyúti fertőzések (UTI-k) – a húgyutakat érintő fertőzések a fájdalmas vizelés leggyakrabban előforduló okai. UTI-ról akkor beszélünk, amikor baktériumok jutnak a húgyutakba és ott fertőzést okoznak. A húgyúti fertőzés tünetei közé tartozhat a vizelés közbeni fájdalom vagy égő érzés, a gyakori vizelési inger és a zavaros vagy bűzös szagú vizelet.

Nemi úton terjedő fertőzések (STI-k) - egyes STI-k (pl. a gonorrhea és a chlamydia) fájdalmas vizelést okozhatnak. A nemi úton terjedő fertőzések egyéb tünetei lehetnek a péniszből vagy a hüvelyből származó folyás, a nemi szerveken jelentkező sebek és a szexuális együttlét közbeni fájdalom (dyspareunia).

A hólyag fertőzései - a kifejezetten a húgyhólyagban előforduló fertőzések fájdalmas vizelést, valamint gyakori vizelési ingert és egyéb hólyagpanaszokat okozhatnak.

Hólyagrák - bár viszonylag ritka, a hólyagrák szintén okozhat fájdalmas vizelést, gyakori vizelési ingert és vizelettartási zavarokat. Jellegzetes tünet lehet a vér megjelenése a vizeletben.

A prosztata gyulladása - férfiaknál a prosztata gyulladása fájdalmas vizelést, a hát alsó részén vagy a medence területén jelentkező fájdalmat, valamint vizelési nehezítettséget okozhat.

Interstitialis cystitis - ez a krónikus hólyaggyulladással járó állapot fájdalmas vizelést, valamint elhúzódó kismedencei fájdalmat és diszkomfortot okoz.

Vesekövesség - miközben a vesekövek áthaladnak a húgyutakon, fájdalmat és kellemetlen nyomó érzést okozhatnak. Ezek a tünetek jellemzően vizelés közben jelentkeznek.

Húgycsőgyulladás - a húgycső (urethra) gyulladása szintén járhat fájdalmas vizeléssel.

Hüvelyi fertőzések – nők esetén a hüvelyi fertőzések, pl. a gombás eredetű candidiasis és a bakteriális vaginózis egyaránt okozhatnak fájdalmas vizelést, viszkető, égő érzést, ill. hüvelyi folyást.

A fájdalmas vizelés tünetei

A fájdalmas vizelés fő tünete a vizelés közbeni kellemetlen érzés vagy fájdalom. Ez a fájdalom súlyosságát tekintve bárhol elhelyezkedhet, és más tünetek kíséretében is jelentkezhet. Ezek a következők lehetnek:

 • gyakori vizelési inger,
 • zavaros vagy bűzös szagú vizelet,
 • vér a vizeletben,
 • alhasban jelentkező fájdalom vagy hasi diszkomfort érzés,
 • valamint fájdalom vagy kellemetlen érzés a szexuális együttlét során.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, fontos, hogy a pontos diagnózis és kezelés érdekében keresse fel orvosát!

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A fájdalmas vizelés esetén felmerülő diagnosztikai lehetőségek

A fájdalmas vizelés okának megállapításához kezelőorvosa valószínűleg fizikális vizsgálatot végez, és megkérdezi Önt korábbi betegségeiről, valamint a jelenleg fennálló tünetekről. Elrendelhet bizonyos vizsgálatokat is, mint például:

Vizeletvizsgálat - a vizelet minőségi és mennyiségi vizsgálata segíthet megállapítani, hogy pl. fennáll-e húgyúti fertőzés a szervezetben.

Vérvizsgálat - a vérvizsgálat segítségére lehet az orvosnak, hogy kizárjon bizonyos betegségeket, így pl. a hólya bizonyos daganatos elváltozásait is.

Képalkotó eljárások - a röntgen-, CT- és MR-vizsgálatok alkalmazása segíthet a húgyútak feltérképezésében, és így pl. a vesekövek, kóros anatómiai struktúrák vagy más rendellenességek kimutatását is lehetővé teszi.

Hólyagtükrözés (cisztoszkópia) - az eljárás során egy kis kamerát vezetnek be a hólyagba, így megvizsgálható a hólyag és a húgycső felszíne.

A fájdalmas vizelés kezelése

A fájdalmas vizelés kezelése az állapot hátterében álló betegségtől függ. Az alábbiakban néhány gyakori kezelési megoldással ismerkedhet meg:

 • Antibiotikumok - amennyiben a fájdalmas vizelést bakteriális fertőzés okozza, orvosa antibiotikumokat írhat fel a fertőzés kezelésére. Fontos, hogy az antibiotikumok alkalmazása során szigorúan kövesse az azok alkalmazására vonatkozó utasításokat!
 • Gombaellenes gyógyszerek - ha a fájdalmas vizelést candida- vagy más gombafertőzés okozza, orvosa gombaellenes gyógyszereket írhat fel Önnek.
 • Fájdalomcsillapító készítmények - a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például az ibuprofent vagy paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítók segíthetnek enyhíteni a vizelés közben jelentkező kellemetlen érzést.
 • Interstitialis cystitis kezelésére adott gyógyszerek – amennyiben a diagnózis ezt indokolja, számos készítmény áll rendelkezésre az interstitialis cystitis kezelésére is.
 • Hólyagöblítés - az eljárás során egy katéteren keresztül olyan oldatot juttatnak a hólyagba, amely segít enyhíteni a hólyaghurut tüneteit.
 • A medencefenék izomzatának erősítése - a speciális gyakorlatok segíthetnek megerősíteni a medencefenék izmait, így bizonyos esetekben enyhíthetik a fájdalmas vizelési tüneteket.
 • Műtéti megoldások – egyes esetekben műtétre is szükség lehet a fájdalmas vizelés kiváltó okának. Ezt a megoldást választják pl. a hólyagrák vagy vesekő egyes formáinak kezelésére.

Az orvosi kezelés mellett számos olyan lehetőség is rendelkezésre áll, amelyekkel a betegek maguknak is enyhíthetik a tünetek súlyosságát. Ezek közé tartoznak:

 • Bőséges vízfogyasztás – a megfelelő vízfogyasztás többek közt azáltal is segíthet, hogy a megnövekedett vizeletmennyiség megnehezíti a baktériumoknak és más irritáló anyagoknak, hogy megtapadjanak a húgyutakban.
 • A bőr irritációját okozó anyagok kerülése – érdemes kerülni a bőrirritációt okozó szappanok és mosószerek, valamint egyéb olyan termékek használatát, amelyek sérthetik a nemi szervek környékén található bőrterületet. Ezen készítmények helyett érdemes lehet természetes anyagokból készült alternatívát választani.
 • Megfelelő higiénia gyakorlása - fontos, hogy a nemi szervek környékét megfelelően tisztán tartsuk, így elkerülhető pl. a baktériumok terjedése a végbélnyílástól a húgycsőhöz.
 • Melegítőpárna használata - az alhasi vagy kismedencei területen alkalmazhatunk melegítőpárnákat és egyéb kényelmi eszközöket. Használatuk segíthet enyhíteni a kellemetlen érzést.
 • Ingernek megfelelő vizelés - ne tartsa vissza a vizeletét hosszú ideig, mivel ez további hólyagirritációhoz és gyulladáshoz vezethet.

  Kapcsolódó cikkünk

  Merevedési zavar - mikor kell orvoshoz fordulni?

  Mivel a merevedési zavar olyan probléma, amely rendkívül érzékenyen érinti a férfiakat, okai viszont meglehetősen szerteágazóak lehetnek, nem érdemes sokáig halogatni a segítségkérést. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a kivizsgálás jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A fájdalmas vizelés szövődményei

Ha kezeletlenül marad, a fájdalmas vizelés számos szövődményhez vezethet, többek között:

Visszatérő húgyúti fertőzések - ha a húgyúti fertőzést nem kezelik megfelelően, az kiújulhat. Ez sok esetben már súlyosabb fertőzésekhez, például vesegyulladáshoz vezethet.

Vesekárosodás - a krónikus húgyúti fertőzések vagy más, fájdalmas vizelést okozó állapotok kezelés hiányában vesekárosodáshoz vagy -elégtelenséghez vezethetnek.

Hólyagkárosodás - a hólyag krónikus gyulladása a hólyag falának hegesedéséhez és károsodásához vezethet.

Szexuális diszfunkció - a fájdalmas vizelés kellemetlenséget okozhat a szexuális együttlét során is, és így a szexuális funkciók beszűküléséhez vezethet.

Szorongás és depresszió - a krónikus fájdalmas vizeléssel való együttélés jelentős érzelmi terhet jelent, ami egyes esetekben akár szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet.

A fájdalmas vizelés megelőzésének lehetőségei

Számos lépést tehetünk a vizeléskor jelentkező fájdalom megelőzése érdekében, többek között:

Megfelelő folyadékbevitel - a vízpótlás segíthet, hogy a kórokozók és az irritációt okozó kémiai anyagok koncentrációja a hólyagban alacsony maradjon.

Gyakori vizelés – a hosszú ideig visszatartott vizelet fokozza a hólyagirritációt, így a tünetek megelőzése szempontjából fontos lehet, hogy a vizelési inger megjelenése után ne tartsuk vissza sokáig a vizeletünket.

higiénia gyakorlása – a fájdalmas vizeléssel járó panaszok sok esetben megelőzhetők, ha a húgycsőnyílás környékét, valamint a nemi szerveket megfelelően tisztán tartjuk.

Az irritáló anyagok használatának mellőzése – figyeljen az olyan tisztálkodó- és mosószerek alkalmazásakor, amelyek irritálhatják a szóban forgo bőrterületet.

Védekezés a szexuális együttlét során – a gumióvszer használata a nemi együttlét során segíthet megelőzni a szexuális úton terjedő fertőzések átadását.

Amennyiben fájdalmas vizelés vagy egyéb vizelési panaszok jelentkeznek Önnél, fontos, hogy a pontos diagnózis és kezelés érdekében keresse fel orvosát, amennyiben fennáll az alábbiak valamelyike:

 • láza vagy hidegrázása van
 • vér van a vizeletében
 • Ön gyermeket vár
 • ha korábban már volt olyan betegsége, amely érintette a veséit vagy a hólyagját
 • tünetei néhány napos öngyógyítás után sem javulnak.

Összefoglalás

A fájdalmas vizelés gyakori tünet, amelyet számos alapbetegség okozhat, beleértve a húgyúti fertőzéseket, az interstitialis cystitist és a szexuális úton terjedő fertőzéseket. Fontos, hogy amennyiben ilyen tünetet tapasztal, a szövődmények megelőzése és életminősége javításának érdekében keresse fel orvosát a pontos diagnózis és kezelési terv érdekében. A kezelés magában foglalhat antibiotikumokat, fájdalomcsillapítókat és olyan egyéb életmódbeli változásokat, mint pl. a bőséges vízfogyasztás és a megfelelő higiénia gyakorlása. Megfelelő kezeléssel és a megelőző intézkedések figyelmes betartásával csökkentheti a fájdalmas vizelés tüneteit és a betegséghez kapcsolódó szövődmények kialakulásának kockázatát.

Téma szakértője

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK