3 jel, ami heresérvre utal

3 jel, ami heresérvre utal

Módosítva: 2024.03.10 21:22

Az emberi testben a lágyék egy olyan terület, ahol a comb és a törzs találkozik.  A lágyéksérv, vagy más néven inguinális sérv, és az abból potenciálisan kialakuló heresérv, olyan állapot, amikor a hasi szervek egy része - például a bélkacsok - a sérvkapun keresztül a lágyékhajlatba, majd tovább a herezacskóba csúsznak.

Mi az a heresérv?

A heresérv kialakulásának okai

3 jel, ami heresérvre utal

3 jel, ami heresérvre utal: Lágyékhajlatban megjelenő csomó vagy duzzanat

3 jel, ami heresérvre utal: Visszahelyezhető sérvtömlő

3 jel, ami heresérvre utal: Fájdalom és súlyosabb tünetek

Heresérv esetén kapcsolódó szolgáltatásaink

Mi az a heresérv?

A heresérv, más néven hernia scrotalis, egy típusa a lágyéksérveknek (inguinalis hernia). A lágyéksérv akkor alakul ki, amikor a hasi szervek egy része a hasfal gyengesége- ami lehet szerzett vagy veleszületett- miatt a lágyékcsatornán átcsúszik, és kibuggyan a lágyéki területre. Amikor ez a sérv továbbterjed, és a lágyékcsatornán keresztül a herezacskóba is eljut, akkor beszélhetünk heresérv kialakulásáról.

A heresérv gyerekeknél kevésbé gyakori, de felnőtteknél a lágyéksérv-esetek körülbelül tizedét teszi ki. A heresérv kialakulása hátterében gyakran a veleszületett hajlam, fejlődési rendellenességek vagy a hasfal izmainak gyengülése áll. A növekvő hasi nyomás, például köhögés, súlyemelés, túlsúly vagy székrekedés, továbbá bizonyos életkorokban bekövetkező hasfalgyengülés hozzájárulhat a heresérv kialakulásához.

A heresérv a leggyakrabban egy kiemelkedést vagy dudort eredményez a lágyék vagy a herezacskó területén, és gyakran járhat fájdalommal vagy kellemetlenséggel. Az időben történő diagnózis és kezelés fontos, mivel a sérvek súlyosabb szövődményeket is okozhatnak. A kezelés általában sebészeti beavatkozást jelent, amelynek célja a sérvtartalom visszahelyezése és a hasfal megerősítése.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A heresérv kialakulásának okai

A heresérv a lágyékcsatorna záródásának hibás fejlődése miatt következhet be, amelyen keresztül a fejlődés során a hasüregből a herezacskóba leszálló here került. Ha ez a lágyékcsatorna nem záródik megfelelően, az hajlamosíthat a heresérv kialakulására.

A terhesség harmadik trimeszterében és a csecsemőkorban bekövetkező normális fejlődés során a herékhez kapcsolódó hashártyából kialakul a hereburok, és a lágyékcsatorna bezáródik. Ha ez a záródás nem teljes, akkor különböző külső hatások, például a hasűri nyomás növekedése vagy hirtelen fizikai megterhelés (mint például emelés, köhögés, tüsszentés) következtében a lágyékcsatorna kinyílhat és kiterjedhet. Ennek eredményeként a hasüregből származó szervek, például bélkacsok, a herezacskóig is elcsúszhatnak.

Ezen tényezők együttesen járulnak hozzá a heresérv kialakulásához, és azok a szituációk, amelyek megnövelik a hasi nyomást, tovább fokozhatják a heresérv kockázatát. A heresérv esetében fontos a korai diagnózis és kezelés, és a súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozás is szükséges lehet a probléma megoldásához.

Összefoglalva tehát a heresérv kialakulásának okait:

 • Veleszületett fejlődési rendellenesség: Ha a lágyékcsatorna nem záródik megfelelően a fejlődés során, akkor a here hasüregből a herezacskóba történő leszállása során nem alakul ki a teljes záródás. Ez a veleszületett rendellenesség hajlamosíthat a heresérv kialakulására.
 • Magzati fejlődési szakasz: A heresérv kialakulása a magzati fejlődés harmadik trimeszterében vagy csecsemőkorban szokott megtörténni, amikor a here herezacskóba leszállása során a lágyékcsatorna nem záródik megfelelően. Ha ez a folyamat valami okból zavart szenved, az hozzájárulhat a heresérv kialakulásához.
 • Nem megfelelő záródás: Normális fejlődés során a herékkel együtt leszálló hashártyából kialakul a hereburok, de ha a lágyékcsatorna nem záródik megfelelően, akkor ez a nyílás lehetőséget teremt a heresérv kialakulására.
 • Hasűri nyomás megemelkedése: A heresérv kialakulását elősegítheti a hasűri nyomás növekedése, például köhögés, tüsszentés, hirtelen fizikai megterhelés (súlyemelés), tartós székrekedés vagy más olyan tevékenységek során, amelyek a hasi nyomást megnövelik.
 • Járat kitágulása: A lágyékcsatorna esetleges kitágulása vagy megnyílása lehetőséget teremt arra, hogy a hasüregből szervek, például bélkacsok kerüljenek bele, és lecsússzanak a herezacskóig, eredményezve ezzel a heresérv kialakulását.

A heresérv kialakulása tehát a veleszületett rendellenességek és a külső hatások, például magas hasi nyomás, együttes hatására következhet be. Fontos megjegyezni, hogy bármilyen típusú sérvek- igy a heresérv- esetében a megfelelő orvosi vizsgálat és kezelés szükséges a komplikációk elkerülése érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Így zajlik a here önvizsgálata

Ahogyan a nőknél a mell, a férfiaknál a here önvizsgálata az a tevékenység, amit rendszeresen érdemes elvégezni, a változások mielőbbi felfedezése érdekében. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ szakorvosa az önvizsgálat menetére és azokra a jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos az urológiai ellenőrzés.

3 jel, ami heresérvre utal

 • Lágyékhajlatban megjelenő csomó vagy duzzanat
 • Visszahelyezhető sérvtömlő
 • Fájdalom és súlyosabb tünetek

3 jel, ami heresérvre utal: Lágyékhajlatban megjelenő csomó vagy duzzanat

A lágyékhajlatban megjelenő csomó vagy duzzanat, ami heresérv jelenlétére utal, az inguinalis hernia (lágyéksérv) egyik legjellegzetesebb tünete. Ebben a kontextusban a hernia azt jelenti, hogy egy szerv vagy annak egy része áthalad egy olyan résein vagy meggyengülésen, amelyek normális körülmények között nem engedik meg ezt. Az inguinalis herniára jellemző tüneteket aheresérv következőképpen magyarázhatjuk:

 • Gyengeség vagy rések a lágyékhajlatban: A lágyékhajlat a has és a comb találkozási pontja, ahol a hasfal izmai találkoznak a comb izmaival. Ez a terület természeténél fogva hajlamos a gyengeségre vagy résekre, amelyek lehetővé tehetik a hasi szervek egy részének áthaladását, így eredményezve a heresérv kialakulását.
 • Fizikai megterhelés hatására észrevehető: A heresérv kiemelkedése vagy duzzanata általában erőteljes fizikai aktivitás vagy súlyemelés során válik észrevehetővé. Ilyenkor a hasi nyomás megnövekszik, és a hasi szervek könnyebben áthaladhatnak a lágyékhajlaton keresztül.
 • Visszahúzódás pihenéskor vagy fekvő testhelyzetben: Kezdetben, amikor a heresérv még kisebb, a lágyékhajlatban tapintható kiemelkedés vagy duzzanat lehet pihenéskor vagy fekvő testhelyzetben visszahúzódó. Ez azt jelenti, hogy a heresérv tartalma visszahelyezhető a hasüregbe a lágyékcsatornán keresztül, amikor a fizikai terhelés megszűnik.
 • Állandósulás idővel: Ahogy a heresérv kezeletlen marad és fejlődik, növekszik, a kiemelkedés vagy duzzanat állandósulhat, és akár pihenéskor is észrevehető lehet. Ez azt jelezheti, hogy a sérvkapu vagy a lágyékhajlat gyengülése annyira kiterjedt, hogy a hasi szervek nehezen vagy egyáltalán nem húzódnak vissza a normális helyzetbe, azok továbbnyomulnak, megjelennek a herezacskóban, így vezeteve heresév kialakulásához.

Az inguinalis hernia és így az abból következő heresérv kialakulása genetikai hajlam, veleszületett rendellenességek, fizikai terhelés és egyéb tényezők együttes hatására következhet be. Fontos hangsúlyozni, hogy bármilyen gyanús tünet esetén orvoshoz kell fordulni, aki megfelelő vizsgálatokat végezhet és a helyes kezelést javasolhatja.

3 jel, ami heresérvre utal: Visszahelyezhető sérvtömlő

A heresérv esetén a sérvtömlő olyan része, amely a hasi szerveket tartalmazza, átcsúszik a sérvkapun, és a lágyékhajlatba, majd a herezacskóba kerül. Heresérv esetén kezdetben, különösen fizikai pihenéskor, a sérvtömlővel együtt a hasi szervek visszahelyezhetők a hasüregbe, szakkifejezéssel reponálhatóak. Ez azt jelenti, hogy a sérvkapu még nem olyan szűk vagy nem nagy mennyiségű a sérvtartalom, hogy teljesen megakadályozza a visszahelyezését. Azonban idővel, a sérvkapu körüli szövetek feszülhetnek, szűkülhetnek vagy letapadhatnak, ami megnehezítheti vagy megakadályozhatja a szervek visszahelyezését heresérv során a hasfal mögé.

3 jel, ami heresérvre utal: Fájdalom és súlyosabb tünetek

Hosszan fennálló heresérv esetén előfordulhat tompa, húzó fájdalom a lágyékhajlatban vagy a herezacskó területén. Amennyiben a sérvkapu szűk vagy a sérvtömlő nagy, fennállhat a bélkizáródás veszélye. Ez súlyos következményekkel járhat, beleértve a bélelzáródást vagy a bélelhalást.

 • Fájdalom: Hosszabb ideje fennálló heresérv soran nem ritkán kialakulhat tompa jellegű, húzó fájdalom a lágyékhajlatban vagy a herezacskó területén. Ennek az lehet az oka, hogy heresérv esetén sérvtömlő nyomást gyakorol a környező szövetekre és idegvégződésekre, aminek következtében kellemetlenség vagy fájdalom alakulhat ki. A heresérv esetén jelentkező fájdalom lehet tartós vagy időszakos, és fokozódhat fizikai aktivitás, súlyemelés vagy más terhelés hatására.
 • Bélkizáródás veszélye: Amennyiben heresérv során a sérvkapu szűk vagy a sérvtömlő nagy, fennállhat a bélkizáródás veszélye. Ez azt jelenti, hogy a heresérv tartalmában lévő bélrész beszorulhat a sérvkapuba, és nem képes visszatérni a hasüregbe. Ezenkívül a bélgázok vagy más béltartalmak miatt a beszorult bélrész térfogata megnőhet. Ennek eredményeként a bélkacsok vérellátása csökkenhet, ami súlyos következményekkel járhat. Ez is mutatja, hogy milyen fontos a heresérv időben és megfelelően történő diagnózisa.
 • Bélelzáródás és bélelhalás: A heresérv esetén a bélkizáródás azt jelenti, hogy a belek normális működése akadályozott, ami súlyos fájdalommal, puffadással és hányással járhat. A heresérv súlyosabb eseteiben a beszorult bélrész vérellátása megakadályozhatja a normális véráramlást, ami bélelhaláshoz vezethet. Ez egy sürgős állapot, amely életveszélyes lehet, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A heresérv ezen tünetei és abból fakadó szövődmények hangsúlyozzák a heresérv kezelésének fontosságát. A tompa fájdalom és a bélkizáródás veszélye komoly problémákat jelezhet, és a sebészeti beavatkozás gyakran a javasolt megoldás a heresérv ilyen eseteiben. Az időben elvégzett műtét segíthet elkerülni a heresérv súlyosabb szövődményeit, mint például a bélelhalás, és javítani az életminőséget a fájdalom enyhítésével. Ha valaki a heresérv jelenlétére utaló tüneteket tapasztal, azonnal konzultáljon orvosával a heresérv megfelelő diagnózisa és kezelése érdekében.

Téma szakértői

Dr. med.habil Buzogány István PhD

Dr. med.habil Buzogány István PhD

urológus
Dr. Kállai László

Dr. Kállai László

urológus, sebész

Prima Medica Egészségközpontok