Intimtorna

Intimtorna

Létrehozva: 2019.04.08 08:43 Módosítva: 2022.11.29 09:29

Az intimtorna a medencealapon elhelyezkedő pici izmok megéreztetése, tudatosítása és karbantartása. Minden 40 év feletti nőnek kötelező lenne napi szinten az intimtorna, hogy a gátizmok megfelelően működjenek.

A gátizmok alátámasztják a kismedencei szerveket, lezárják a kismedence kimenetét, az urogenitális traktus és az emésztőrendszer fontos nyílásai és azok záróizmai találhatóak az állományában. Fontos szerepet játszik az orgazmus elérésében, és tüsszögés során megakadályozza a vizelet elcseppenését. Az idő előrehaladtával, és a szervezetet érő behatások miatt ezek az izmok gyengülnek és problémát okoznak.

Mikor szükséges intimtornát végezni

  • 40 év fölöttIntimtorna,Urológiai központ
  • szülésre való felkészülés esetén
  • szülés után a gátizmok és a hüvely regenerálása érdekében
  • 6kg-nál nagyobb túlsúly esetén
  • fizikai, vagy ülőmunkát végzőknek
  • székrekedéssel küszködőknek
  • rendszeres futás, konditermi edzés esetén
  • gyakori köhögéssel, tüsszögéssel küzdők
  • stressz inkontinencia esetén

A gátizmok igen sérülékenyek. Ha nem tartjuk karban, akkor gyorsan meggyengülnek, mely nem csak a szexuális életre van hatással, hanem egyéb kellemetlen problémát is okoz. Vizeletcsepegés, széklet-, szélinkontinencia is előfordulhat. A belső szervek megsüllyednek, mely hatására akár húgycső, hólyag, végbélsérv is kialakulhat.

Rendszeres intimtornával nemcsak megállíthatóak a folyamat, hanem akár visszafordítható is. Az intimtorna esetében nagyon fontos a helyes kivitelezés, mert ha helytelenül végezzük a gyakorlatokat, akkor az nem lesz hatásos. Ezért érdeme szakembert felkeresni, aki segít a személyre szabott feladatok precíz elsajátításában. Ha napi szinten többszőr 3-4 percet szánunk a gyakorlásra, akkor másfél hónap múlva akár eredményeket is el tudunk érni, akkor is ha prevencióként végezzük, de akkor is, ha a meglévő problémát kezeljük. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kegel-gyakorlatok

Nagyon fontos, hogy a Kegel-gyakorlatokat csak üres hólyaggal szabad végezni. Első lépés, hogy a gátizmokat beazonosítsuk, mely nem egyszerű feladat. A legegyszerűbb módszer erre, ha ujjunkat a hüvelybe helyezve próbáljuk meg összehúzni a környező izmokat. Éreznünk kell a hüvely összehúzódását és a kismedence felfele mozdulását, majd az izmokat el kell lazítani. Ha ez sikerült, akkor megpróbáljuk a vizeletet folyását elállítani. Ezt szigorúan csak próba képen lehet csinálni, mert az izmok gyengülnek, és a hólyagot nem fogjuk tudni kiüríteni.

Ha az izmokat beazonosítottuk, akkor üres hólyaggal, hanyatt fekve a kismedence izmait összehúzzuk, 5 másodpercig tartjuk, majd ellazítjuk. Ezt ötször ismételjük. A gyakorlások előrehaladtával a megtartásokat 10 másodpercre növelhetjük. Fontos, hogy az ismétlések alatt más izmokat ne húzzunk össze, lélegezzünk folyamatosan, a levegőt ne tartsuk vissza. Fontos az is, hogy ne végezzünk sok ismétlés számot, mert az izmok túlerőltetése szintén panaszokat okoz. A feladatokat bármilyen tevékenység alatt végezhetjük.

 Az a legjobb, ha az intimtorna rutinná válik és a mindennapok része lesz.

Téma szakértői

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

Dr. Böszörményi-Nagy Géza

urológus
Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta

Gyógytornász
Dr. Csutak Magdolna

Dr. Csutak Magdolna

urológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok