Urológiai Központunk szolgáltatásai

Urológiai Központunk szolgáltatásai

Szerző: Urológiai Központ Módosítva: 2023.09.26 15:28

Urológiai Központunkban a szakorvosi viziteken túl vannak egyéb vizsgálatok és beavatkozások, melyek egyaránt elérhetőek a konzultáció keretein belül.

Kismedencei és here ultrahang urológiai viziten

A kismedencei ultrahang vizsgálat során a hasüregi szervek, nyirokcsomók és a hasüreg nagyobb erei kerülnek górcső alá. Az urológus ezen felül még a húgyhólyag, nemi szervek, vesék vizsgálatát végzi. Here ultrahang során szakorvos ellenőrzi e páros szerv állapotát. A vizsgálat képet ad az esetleges gyulldásról, cisztáról, a here űrteréről és ereinek állapotáról.

Húgycső- és hólyagtükrözés (cisztoszkópia)

Cisztoszkópia (húgycső-,húgyhólyag-tükrözésre) abban az esetben indokolt, ha olyan elváltozás gyanúja merül fel, amelyet egyéb képalkotó vizsgálat segítségével (UH, CT, MR ) nem lehet egyértelműsíteni. Ilyenek lehetnek egyes hólyagbetegségek, például a kisebb hólyagdaganat vagy hólyagkő, egyéb húgyhólyag vagy a húgycsőbetegség, húgycsőszűkület. Vizelési panaszoknál szintén szükség lehet cisztoszkópiára olyan esetekben, amikor a kiváltó okot nem tudjuk egyértelműen beazonosítani.

Uroflow vizsgálat

A vizsgálatot vizelettartási panaszok esetén végezzük. Az uroflow vizsgálattal képet kapunk a húgyhólyag izomzatának és a zárizomzatnak működéséről. Az eszközös vizsgálattal felderíthető a szervi vagy funkcionális problémák és követhető a terápia hatékonysága.

Hólyagkatéterezés

A hólyagkatéterezése igen gyakori eljárás. A kórházi betegek, csaknem 12-16%-ban végzik ezt a beavatkozást. Napjainkban már nemcsak kórházi körülmények között végzik, hanem vannak, akik naponta, saját magukat katéterezik meg. A katéterezés alkalmával vizeletet bocsájtunk le a húgyhólyagból. Ez történhet kivizsgálás miatt, illetve terápiás célból is.

Condyloma-égetés

A condyloma a végbél és a nemi szerveken előforduló vírusosszemölcs. A kialakulásáért a HPV családba tartozó vírus, a Condyloma acuminatum, a felelős és mind a férfiaknál, mind a nőknél előfordulhat. Eltávolítása igen fontos, mert a fertőzés beterjedhet a hüvelybe, húgycsőbe, végbélbe.

Vesekövessség kezelése

Lökéshullám kőkezelés (ESWL): az elmúlt évtized egyik legjelentősebb vívmánya. Lényege, hogy külső keltésű, nagy energiájú lökés-hullámmal a vesekövet folyamatos impulzusokkal széttörik. A közel 20 perces beavatkozás után az apró kődarabok a vesevezetéken, majd azt követően a húgycsövön keresztül távoznak a szervezetből. A beavatkozás fájdalommentes az esetek nagy százalékában semmilyen érzéstelenítést nem igényel. A veseköves betegek mintegy 90%-a esetében alkalmazható az ESWL kezelés.

Frenulotomia - fitymafék műtét

A fitymafék a férfi nemi szerv előbőrét, a fitymát köti össze a makkhoz a pénisz alsó részén. Ha ez az összeköttetés rövid, mely egy enyhe rendellenesség, akkor nemi aktus közben berepedhet, elszakadhat. Az esetleges sérülést természetesen megelőzhetjük egy rövid műtéti megoldással.

Pszichés támogatás

Sajnos egyáltalán nem ritka eset, hogy az urológiai betegségek kihatnak a mentális, lelki állapotra is. Különösen nehéz lehet megbirkózni az olyan problémákkal, mint a merevedési zavar, az inkontinencia, az egyes urológiai daganatos betegségek vagy a férfi terméketlenség. Szembesülve olyan betegségekkel, mint például a prosztatarák, a hólyagrák, vagy olyan állapotokkal, mint az inkontinencia vagy merevedési zavar, nehéz azonnal meglátni a fényt az alagút végén. Ezért fontos a pszichológus felkeresése. 

Prima Medica ügyfélkapu

  • online foglalhat időpontot a Kardioközpontba - és a többi Prima Medica Egészségközpontokba
  • kezelheti időpontfoglalásait - módosthatja, törölheti
  • eléri a Kardioközpontban, és a többi Prima Medica Egészségközpontokban keletkezett orvosi dokumentációit (ambuláns lapok, laborleletek, fényképek), számláit, szerződéseit
  • feltöltheti és kezelőorvosának beküldheti egyéb orvosi leleteit, dokumentumait
  • videóhívásos távkonzultációt folytathat kezelőorvosával
  • rögzítheti, követheti és kezelőorvosának beküldheti számos egészségparaméterét, mint vérnyomás, testsúly, vércukorszint, mozgás, táplálkozás
  • rögzítheti és kezelőorvosának beküldheti otthoni légzésfunkciós eredményeit 

 

Ezen vizsgálatok és beavatkozások csak vizit keretében elérhetőek, a díjak a vizitdíjon felül fizetendőek. A költségekről az árjegyzékben tájékozódhat.

 

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK